Choroby serca w dzisiejszych czasach są spowodowane w dużej mierze nieprawidłową dietą. Spożywamy w posiłkach za dużo czerwonego mięsa, cukru oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Serce potrzebuje odpowiednio zbalansowanych posiłków, które dostarczą mu wszystkich wymaganych składników do prawidłowego funkcjonowania.
Dieta śródziemnomorska powinna być bogata w witaminę E, C, beta karoten, flawonoidy oraz błonnik pokarmowy. Powinniśmy ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, a czerwone mięso musimy zastąpić rybami oraz innymi owocami morza. Powinniśmy zrezygnować całkowicie z pieczywa pszennego, a w jego miejsce spożywać jego odpowiednik, którym jest pieczywo ciemne razowe. Dzięki temu, że jest ono tylko raz zmielone w młynie jest bogate w błonnik pokarmowy. W naszej diecie mogą również zagościć produkty mleczne takie jak nabiał, ale ich ilość nie powinna być duża. Dietę śródziemnomorską możemy z powodzeniem i bez obaw stosować całe życie, jeśli zależy nam na utracie masy możemy ograniczyć liczbę spożywanych kalorii.