Dieta zdrowa dla oczu

Oczy to jeden z naszych najważniejszych zmysłów, dzięki nim postrzegamy otaczający nas świat w barwach i kształtach. Powinniśmy o nie dbać, dostarczając im potrzebnych witamin i minerałów. Zdrowa dieta ma bardzo istotny wpływ na jakość naszego widzenia oraz stan oczu. Może ona zapobiegać wielu problemom z nawilżaniem, na które coraz częściej skarżymy się w dzisiejszych czasach. Dieta dla oczu powinna być bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, które w dużych ilościach znajdziemy w rybach.

Problemy z oczami w dzisiejszych czasach

Najczęstszym problemem jest wysuszenie śluzówki, spowodowane zanieczyszczeniami środowiska, dymem tytoniowym, promieniowaniem UV oraz alergenów. Gdy spędzamy długie godziny przy komputerze lub telewizorze mogą pojawić się bóle oczu. Objawami wysuszonej śluzówki oka są: tzw. "piasek" pod powieką, nieprzyjemne uczucie suchości i ogólny dyskomfort oczu, pieczenie oczu, zaczerwienienie spojówek, wzmożone wydzielanie łez, uczucie zmęczonych oczu.

Powyższe objawy mogą być początkiem czegoś gorszego, mogą one doprowadzić nasze oczu do zespołu suchego oka. Mogą doprowadzić, ale nie muszą. Wystąpienie powyższych objawów, powinno skłonić nas do lepszego zadbania o nasz wzrok np. poprzez zdrową dla oczu dietę.

Czego potrzebuje nasz wzrok?

Najkorzystniejsze witaminy mają właściwości antyoksydacyjne. Witaminami-przeciwutleniaczami są C, A oraz E. Niedobór witaminy A może powodować chorobę zwaną kurzą ślepotą oraz kseroftalmię, czyli zespół suchego oka. Witamina ta przy połączeniu z opsyną buduje purpurę wzrokową, która pozwala na odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka. Jest to nieoceniona sojusznik w profilaktyce chorób oczu i pogorszenia funkcjonowania narządu wzroku. Witaminę A możemy przyswajać z produktów pochodzenia roślinnego, w których występują w postaci prowitaminy o nazwie beta-karoten, która przekształcana jest dopiero w naszym organizmie po spożyciu w witaminę. Znajdziemy ją również w produktach odzwierzęcych. Najlepszymi dostawcami witaminy A do naszego organizmu są:

  • Marchew,
  • Szpinak,
  • Brokuły,
  • Dynia,
  • Wątróbka,

Witamina C, odgrywa bardzo ważną rolę przy budowie mechanizmów odpornościowych, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jej właściwości pozytywnie wpływają na cały organizm, także na narząd wzroku. Stwierdzono, że ma pozytywny wpływ przy hamowaniu rozwoju zaćmy. Witaminę tę znajdziemy w :

  • cytrusach,
  • papryce czerwonej,
  • winogronach,
  • szparagach,
  • owocach dzikiej róży,
  • porzeczkach,
  • brokule,
  • jabłkach.

Witamina E to kolejny przeciwutleniacz, neutralizuje szkodliwe dla naszego organizmu wolne rodniki. Jej działanie jest zbliżone do innych antyoksydantów. Znajdziemy ją w bardzo wielu produktach żywnościowych mi:


  • oleju sojowym,
  • oleju słonecznikowym,
  • oleju kukurydzianym,
  • kiełkach pszenicy,
  • migdałach,
  • orzechach.

Dieta dla oczu

Bardzo ważnym składnikiem w zdrowej diecie jest odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które są budulcem komórek nerwowych w naszym organizmie. Najlepszym i najbogatszym źródłem tych kwasów jest tran, tłuste ryby. Łosoś jest bardzo bogaty również w inny witaminy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, np. A oraz D, które również w mają pozytywny wpływ na nasz wzrok. Jest to jedna z najlepszych ryb przy diecie dla oczu. Innymi ważnymi minerałami dla naszego wzroku są : selen, cynk, mangan oraz miedź.

Innymi ważnymi czynnikami w diecie dla oczu są antocyjany, są to barwniki zwarte w kwiatach oraz owocach. Posiadają one właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, chronią nasze naczynia krwionośne w oku oraz pobudzają organizm do produkcji rodosyny. Umożliwia ona prawidłowe widzenie, jest to światłoczuły barwnik w siatkówce oka. Czerwone, filetowe lub całkiem ciemne owoce i warzywa to idealne źródło antocyjanów. Znajdziemy je między innymi w :

  • aronii,
  • śliwkach,
  • czerwonej kapuście,
  • porzeczkach,
  • burakach,
  • truskawkach,
  • czereśniach.

Inne ważne substancje w diecie dla oczu

W czarnych jagodach oraz borówce amerykańskiej możemy znaleźć luteinę, która ochroni nasze oko przed wolnymi rodnikami. Szczególnie ochronnie działa na siatkówkę oraz plamkę żółtą w oku. Bardzo korzystnie wpływa na regenerację czopków oraz pręcików. Resweratrol jest substancją o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym, dodatkowo spowalnia procesy starzenia się wzroku oraz spowalnia rozwój zaćmy. Znajdziemy ją w czerwonym winie oraz winogronach czerwonych. Czosnek, jest bogatym źródłem wielu witamin do tego posiada właściwości antybakteryjny. Dodatkowo chroni nasze komórki przed zniszczeniem, ogólnie wzmacnia odporność naszego organizmu całościowo. Ważnym dla oczu czynnikiem jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów każdego dnia oraz robienie częstych przerw podczas pracy z komputerem czy przy oglądaniu telewizji.

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.