Pierniczki, ach pierniczki :-) Kto ich nie lubi? Przygotowywanie ich to sama przyjemność i miłe wkroczenie w świąteczny czas. Tworzenie zaś pierniczków z dziećmi, to radość podwójna Pierniczki takie początkowo są twarde, ale na upartego to i tak dzieciaki je skosztują :-)
Należy je przechowywać w szczelnym pojemnikach - w miarę upływu czasu ładnie zmiękną. Można też proces ich zmiękczania przyspieszyć, o czym możecie poczytać tutaj: Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?
Pierniczki te równie dobrze sprawdzą się jako ozdoba na choinkę. Więcej pomysłów na domowe ozdoby choinkowe znajdziecie tutaj: Suszone pomarańcze na choinkę.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut, by potem łatwiej się wałkowało ciasto na pierniczki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Można podsypać je mąką, ale tylko troszeczkę, bo im więcej mąki, tym bardziej twarde zrobią się pierniczki. Następnie wykrawać formy.
Wykrojone pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temp. 180C. Studzić na kratce. Polać czekoladą lub polukrować.
Przechowywać je można nawet do roku ( o ile nie są polukrowane).
Więcej przepisów na pierniczki znajdziesz tutaj : przepisy na pierniczki.