Idealny sernik - co zrobić, by nie opadł i nie pękał

Trudno znaleźć idealny przepis na sernik i jak już wydaje nam się, że znaleźliśmy, to po upieczeniu ciasto opada. Każdy lubi inny sernik, jedni puszysty lub wypieczony. Dlaczego tak się dzieje, jak tego uniknąć i co zrobić by nie pękał on podczas pieczenia?

Poniżej będzie kilka porad jak zrobić idealny sernik, bez zmieniania jego smaku.

Podstawą dobrego ciasta jest jego spód. Może być kruchy, z ciasteczek lub w ogóle bez spodu, ile głów tyle pomysłów. Decydując się na kruchy spód, musimy najpierw go zapiec a dopiero potem nałożyć resztę. W przypadku ciasteczek, można je pokruszyć i wymieszać z masłem i potem wyłożyć na blachę.

By sernik nie opadł, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego przed rozpoczęciem pieczenia wyciągamy je z lodówki na mniej więcej 3 godziny. Temperatura pieczenia też ma znaczenie, im jest ona niższa a czas pieczenia dłuższy wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że sernik opadnie.

Największą tendencję do opadania mają serniki napowietrzane, czyli te z dodatkiem piany z białek. Dodatkowo im mniej miksujemy wszystkie składniki, tym mniej on ma w sobie powietrza i też mniej opada.

Jeżeli chcemy by nasz sernik był równy, wtedy operujemy temperaturą pieczenia. Powinna być ona w granicach od 120 do 160 stopni Celsjusza. Ciasto wolniej się piecze, ale co za tym idzie ma ładniejszą strukturę. Im mniej go napowietrzymy, to będzie gładszy. Jeżeli chodzi o pękanie podczas pieczenia, stosujemy kąpiel wodną. Zabezpieczamy blachę na której jest sernik folią aluminiową i wkładamy ją do drugiej formy z wodą (powinna ona sięgać połowy pieczonego sernika). Można też postawić pod sernikiem pojemnik z wodą i efekt będzie podobny. Nie wolno otwierać drzwiczek od piekarnika podczas pieczenia.

Idealny sernik powinien się piec w niskiej temperaturze i około godziny. W przypadku korzystania z kąpieli wodnej temperatura piekarnika powinna oscylować w granicy 120 stopni Celsjusza. Patyczkiem nie sprawdza się czy jest dobrze upieczony, ponieważ dobry sernik musi mieć trochę wilgoci. Zatem jak sprawdzić czy jest upieczony? Wystarczy poruszać formą i gdy nie jest ona galaretowata to wtedy wszystko jest dobrze. Po upieczeniu warto również pozostawić sernik w wyłączonym, zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku. Dzięki temu sernik nie dozna szoku w postaci nagłej zmiany temperatur i jest mniejsze ryzyko, że opadnie. Również po upieczeniu należy delikatnie oddzielić sernik od blaszki za pomocą noża.