Dieta Montignaca

Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca. Według Michela Montignac przybieranie na wadze nie jest spowodowane ilością spożywanych kalorii a jedynie wysokim poziomem cukru w organizmie. Odpowiadają za to niektóre prodkuty w naszym diecie. Za przyrost tkanki tłuszczowej odpowiadają węglowodany proste, czyli np. glukoza. W przypadku, gdy zbyt szybko trafia ona do krwi, zostaje ona szybko przyłączona do komórek tłuszczowych, czego następstwem jest przyrost tkanki tłuszczowej. Glukoza niweluje uczucie głodu na bardzo krótki czas, ponieważ nasz organizm bardzo szybko ją spala i już po kilku minutach znowu jesteśmy głodni. Dlatego nasza dieta powinna się składać z produktów, które w szczególności zawierają węglowodany złożone i glukoza jest uwalnia stopniowo. Stosując się do tych zasad żywieniowych możesz schudnąć średnio kilogram tygodniowo.

Produktami zakazanymi w tej diecie w szczególności są ziemniaki, kukurydza, białe pieczywo i mąka, cukierki, cukier, miód, słodzone dżemy, banany, biały ryż, piwo, frytki, suszone owoce i winogrona. Zakazane produkty opierają się o indeks glikemiczny (IG) czyli jak wzrośnie poziom glukozy po spożyciu 50g określonego produkty. Wartość IG może się zmieniać w zależności od tego jak dany pokarm jest przyrządzany.

Nasza dieta powinna w szczególności opierać się na soczewicy, fasoli, brązowym ryżu, grochu, soi, produktach razowych, chudym mięsie, rybach, zielone warzywa, brzoskwinie, grejpfruty, pomidory i czosnek.

Powinniśmy spożywać produkty o IG niższym niż 50. W pierwszym etapie diety obowiązuje kilka zasad. Po pierwsze nie wolno łączyć w jednym posiłku tłuszczów i węglowodanów oraz nie wolno spożywać produktów, które zawierają i jedno i drugie. Zatem powinniśmy spożywać posiłki węglowodanowo-białkowe (chude mleko, oliwa z oliwek, jogurt i produkty o IG niższym niż 50) lub białkowo-tłuszczowe (odtłuszczone mleko, jogurt, wędliny, mięso, ryby i produkty o IG mniejszym niż 35). Musisz zjadać 1,5g/kg masy ciała. Przerwy między posiłkami wynoszą 3 godziny, w przypadku gdy danie było tłuste, następne możesz zjeść po 4 godzinach. Nie opuszczasz posiłków tylko normalnie jesz o ustalonych porach. Ogranicz spożywanie czarnej kawy i pij dużo wody niegazowanej.

Faza druga jest to inaczej utrzymywanie masy ciała. Czyli te zasady powinniśmy stosować przez resztę życia. Spożywamy węglowodany o IG niższym niż 50, lecz od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na odstępstwo i połączyć je z tłuszczami.

Dieta pozwala zrzucić zbędne kilogramy każdemu, który ją zastosuje i nie będzie żadnych odstępstw.