Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia. Polega to na odparowaniu wody, która jest przyczyną późniejszego gnicia. Sposób ten jest jednym z najskuteczniejszych do zabezpieczania różnych produktów przeciwko bakteriom a co za tym idzie zepsuciem.
Suszyć grzyby można na kilka sposobów. Można je pociąć w plasterki, nawlec na niteczkę i powiesić na słońcu lub rozłożyć na większej kracie czy też na kamieniach. Metoda ta jednak wymaga słonecznej pogody i jest trochę czasochłonna. Ze słońcem w niektóre jesienne dni może być ciężko. W wielu polskich domach suszy się je w piekarniku. Nie jest to też zbyt opłacalna metoda, gdyż można je łatwo spalić i nie będą nadawać się do dalszego spożycia. Oprócz tego można zastosować specjalne suszarki do żywności dostępne na rynku. Są one bardzo proste w obsłudze i nie są przeznaczone tylko do grzybów, sprawdzają się przy suszeniu warzyw, owoców, ziół a nawet mięsa.
Aby Twoje grzyby zachowały jak najwięcej smaku i cały proces przebiegał sprawnie, powinieneś przestrzegać kilku podstawowych zasad. Po pierwsze nie powinno się myć grzybów bezpośrednio przed ich suszeniem. Nie dość że mają one w środku wodę, to dostarczamy ją z zewnątrz i cały proces się wydłuża. Dlatego grzyby przed suszeniem czyścimy na sucho, czyli pozbywamy się wszystkich zanieczyszczeń pochodzących z lasu (igliwie, liście, mchy). Należy pamiętać, że nie każdy grzyb nadaje się do suszenia. Przede wszystkim musi być on świeży, nierobaczywy oraz niezgnity. Reszta nie nadaje się. Małe grzyby lepiej suszyć w całości, natomiast w przypadku tych większych lepiej pokroić kapelusz i nóżkę w plasterki. Na sam koniec, dobrze ususzony grzyb musi być elastyczny i łamie się dopiero przy użyciu większej siły.
Prawidłowe przechowywanie suszonych grzybów również powinno odbywać się wedle ściśle ustalonych zasad. Grzyby po procesie suszenia najlepiej przechowywać w plastikowych, blaszanych lub drewnianych pojemnikach wyłożonych papierem. W przypadku gdy mamy tylko słoik, powinien on stać w ciemnym miejscu i unikać słońca. Oprócz tego muszą one być szczelnie zamknięte bo są silnie higroskopijne, czyli chłoną wodę z powietrza. Dodatek liścia laurowego w pojemniku zapobiegnie pojawieniu się w nim moli. Bezpośrednio przed podaniem, można je delikatnie opłukać wodą, gdyż do suszenia były one jedynie czyszczone „na sucho”.