gulasz - 4675 przepisów

Gulasz wieprzowy 50

Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z dowolnymi dodatkami. Może to być kasza gryczana, kasza jęczmienna, ziemniaki czy ryż. Do takiego obiadu świetnie będą pasować również buraczki. Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie jest czasochłonne, a jej smak z całą pewnością(...)zaskoczy :) Poniżej znajdziecie listę składników i przepis krok po kroku jak zrobić gulasz wieprzowy… Składniki na gulasz wieprzowy 1 kg łopatki wieprzowej 500ml piwa pszenicznego 3 marchewki 1/2 szklanki passaty pomidorowej 200g pieczarek oliwa 10 plasterków wędzonego boczku szklanka bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku cebula Przyprawy do gulaszu 4 ziela angielskie 2 liście laurowe sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z indyka z warzywami 25

Gulasz z indyka z warzywami to bardzo szybkie, smaczne i dietetyczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Gulasz z indyka z warzywami możecie podać z dowolnymi dodatkami, takimi jak kasza gryczana, kasza jęczmienna , ryż, czy ziemniakami z wody. Sprawdźcie przepis i do dzieła…. Składniki 500g mięsa gulaszowego z indyka (kupicie(...)średnia cebula 2 łyżki ayvaru 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry olej do smażenia średniej wielkości por 1 łyżeczka oregano szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Przepis na gulasz z indyka z warzywami Cebulę kroimy w bardzo cienkie wiórka i przesmażamy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy indyka i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy następnie pokrojone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczny gulasz z łopatki 8

Aromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się aromat mięsa i papryki. Gulasz musimy dusić ok. 2,5 godziny, ale dzięki temu jest on delikatny w smaku, mięso rozpływające się w ustach. Możemy go podać z ziemniakami z wody, kaszą, czy ryżem(...)prosty podajcie go z tym, z czym lubicie najbardziej. Przeczytaj przepis na: Gulasz z indyka z warzywami Składniki 1,2 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 pietruszka 500 ml buliony wołowego 1 duża cebula czerwona papryka 1 łyżeczka suszonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta oregano szczypta majeranku olej do smażenia Sprawdź

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczny gulasz z szynki 36

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki -ajvarem. Zobaczycie będzie pysznie :) Składniki 0,5 kg szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 marchewki puszka zielonego groszku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 2 liście laurowe olej 2 ząbki czosnku(...)łyżki ostrego ajvaru 0,5 l bulionu Aromatyczny gulasz z szynki – przepis Mięso z szynki kroimy w grubą kostkę – ok. 1-2 cm. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Jak będzie szklista dodajemy mieso i smażymy ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę kroimy w ćwierć plasterki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z szynki 31

wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ryżem, ziemniakami, albo zjeść ze świeżą bułeczką. Składniki 1 kg szynki wieprzowej 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 niewielki por 1 cebula nieduży seler 600 ml bulionu(...)smażenia 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, 2-3 papryczki piri piri, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól pieprz Przepis na gulasz z szynki Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 176

starszych graczy doskonale pamięta świetny klimat i niesztampowe teksty w polskiej wersji dubbingowej. Gdy pomyśleliśmy o Gothic’u z perspektywy jedzenia, od razu przyszedł nam na myśl specjalny gulasz, który był nagrodą za wykonanie kilku dodatkowych misji. Jego autorką była Thekla, kucharka na farmie Onara, która pichciła dla najemników. Każda porcja Gulaszu Thekli dawała aż +1 do siły, dlatego(...)słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 15 min – 20 min, aż większość płynu wyparuje a gulasz zgęstnieje i nabierze ciemno-brązowej barwy. 5. ŚMIETANA (1 min) Wyłączamy palnik pod gulaszem i dodajemy śmietanę (najlepiej najpierw śmietanę zahartować czyli wymieszać w kubku z odrobiną gulaszu i dopiero

Nerds Kitchen
Gulasz wieprzowy 9

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz wieprzowy to mięsne danie z dużą ilością mięsa wieprzowego m. in. szynki, łopatki bądź karkówki. Gulasz wieprzowy to jednogarnkowe danie mięsne pełne soczystych kawałków mięsa, warzyw i grzybów. Przepis na gulasz wieprzowy jest dosyć prosty, samo przygotowanie składników nie zajmuje dużo czasu, dłuższy czas zajmuje gotowanie gulaszu. Jeśli lubisz gulasz mocno warzywny możesz dodać więcej warzyw(...)paprykę, cukinię, pomidory bądź większą ilość marchewki. Wielką zaletą tego gulaszu są leśne grzyby, dodają one pyszny smak, przepiękny aromat. Jeśli nie masz świeżych bądź mrożonych grzybów leśnych możesz dodać grzyby suszone dostępne cały rok w każdym sklepie. Gulasz wieprzowy – Składniki 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, szynki 4 duże marchewki 3 duże cebule 1/2 kg pieczarek 3 ząbki

To Musisz Wiedzieć
Schabowy gulasz, a moze gulasz schabowy z kasza 78

Zapraszam na schab w roli glownej Schabowy gulasz, a moze gulasz schabowy z kasza. Pokroilam w paski schab - doprawilam papryka I czosnkiem Podsmazylam cebulke, dodalam schab- smazylam ok 15 min Przygotowalam "sos" . Rozpuscilam 1 kostke wolowa I 1 kurczakowa w szklance, dodalam do miski ok 200 ml smietany , zmieszalam razem, dodalam 2 lyzki maki -polaczylam( zblendowalam) Dolalam do sosu

Smaki Edyty
Gulasz z łopatki wieprzowej z pomysł na Soczysty Gulasz firmy Winiary. 179

kuchni24/7 w paczuszce od Winiary otrzymałam również Pomysł na Soczysty Gulasz. Postanowiłam go wykorzystać, jednak bez woreczka ;) Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska
Jak zrobić gulasz wołowy? 84

zrobić gulasz wołowy? Często dostaję e-maile z tym pytaniem. Dzisiaj przedstawię Wam etapy przygotowania gulaszu wołowego bez zbędnych składników, tylko: 80 dag wołowiny, 2 łyżki 100 % oleju rzepakowego Rapso , 2 łyżki mąki, 1 łyżka ostrej papryki,1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku, 1 małą łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą i 1 łyżeczka majeranku. Dobrze zrobiony(...)gulasz wołowy smakuje za równo z kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi 93

Lubicie placki ziemniaczane z gulaszem? Mam na myśli placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, trochę grubsze niż tradycyjne, bo uformowane w metalowych obręczach kucharskich. My lubimy tradycyjne placki ziemniaczane, ale tak przygotowanych placków, w dodatku z gulaszem nie potrafiliśmy sobie odmówić A z gulaszem BBQ to jest to! Placki ziemniaczane przygotowujemy wg tego przepisu , ale te były przygotowane z młodych ziemniaków(...)Placki są grubsze, rumiane z dodatkiem pietruszki, do tego są chrupiące. Dodatkowo przygotowaliśmy pyszny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem sosu Barbecue firmy Winiary. Uwielbiam ich sosy z nakrętką, gdyż są bardzo poręczne, można ich używać do zimnych i ciepłych dań, do tego, gdy nie zużyjemy całego opakowania, wystarczy zakręcić nakrętkę i wstawić do lodówki, te sosy to świetny pomysł

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 111

się rzekło, to i pora na przepis. I mimo, że pogoda za oknem bardziej przypomina wczesną jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore(...)solimy. Marchew powinna lekko, ale nie całkowicie zmięknąć. Jeśli będzie zbyt miękka, później straci swój kształt i wyrazistość. Pieczarki możemy podsmażyć najpierw na odrobinie tłuszczu lub dodać surowe go gulaszu i w nim je ugotować. Ja jednak wolę usmażyć je osobno i osobno posolić. Inaczej w gulaszu mogą być lekko mdłe. Mięsa oczywiście pilnujemy, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy

Ratunku obiad
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 5

Najlepszy przepis na gulasz z rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Mięso w gulasz jest miękkie, kroi się samą łyżką. Gulasz w mojej ulubionej wersji jest rzadki, nie zagęszczam go mąką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Węgierska Trudność: Łatwe Porcje 6 porcji Przygotowanie(...)Gotowanie 1 godz.  10 min. Kalorie 300 kcal Gulasz z soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego z łopatki, chudego 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 200 g pieczarek 1 litr gorącego bulionu lub rosołu 50 g koncentratu pomidorowego 30 ml oleju rzepakowego PRZYPRAWY

ProstePesto.pl
Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną 79

Dziś postanowiłam przetestować produkt Primavika o nazwie GULASZ WEGUŚ . Słowo gulasz kojarzy mi się z mięsem i nic na to nie poradzę. Przeczytałam dokładnie, nawet kilka razy etykietę, aby znalezć coś podejrzanie mięsnego,ale nic takiego nie znalazłam...Za to skład zaskoczył mnie, a smak? Też! Gulasz bez mięsa, który faktycznie smakuje jak gulasz. Nie ma żadnego czary mary – skład(...)zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach. Jest to świetne gotowe danie dietetyczne! Ja postanowiłam zrobić go z dodatkiem kaszy gryczanej, gdyż tę uwielbiam i podaję właśnie z gulaszem...Miałam chęć spradzić jak będzie smakował gulasz od Primavika ! Ugotowalam kaszę na sypko. Wysypałam z woreczka na liść salaty, a gulasz..podgrzałam ...Całość zaskoczyła mnie smakiem, soczystością, naturalnością! Gulasz jest

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariański gulasz węgierski 22

Fałszywa zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski czyli fałszywa zupa gulaszowa wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej. Kuchnia węgierska opiera się głownie na tłustych, ciężkich potrawach, ale jak widzicie można też znaleźć takie perełki jak przepis na leczo czy poniższy przepis na gulasz bez mięsa. Fałszywa zupa gulaszowa jest najlepszym przykładem, że można zjeść smaczny i bezmięsny obiad także u naszych(...)stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym, czego Węgrzy pewnie by mi nie wybaczyli. Dodałam też cukinię i pieczarki, a pominęłam ziemniaki. Wegetariański gulasz węgierski do słoików Wegetariański gulasz węgierski, dzięki wyżej wspomnianym zmianom, możemy bezpiecznie zapasteryzować na zimę. Słoiki o pojemności 0,9 litra pasteryzuję około 35 do 40 minut. Tak przygotowany węgierski gulasz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 100

mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz,  kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra lub natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką, około 2-3 cm kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku, dodałem 3 łyżki octu winnego białego, 3 łyżki oliwy, 2 posiekane(...)dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach, zanim cebulki zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa.  W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą

Wyprawy kulinarne