wepchnięty został siłą. Chyba mu u nas dobrze! Okazuje się, że to warzywo wszechstronne – świetnie smakuje w wersji ugotowanej, upieczonej czy podsmażonej. Świetnie sprawdziło się też w pikantnym gulaszu, a takie dania lubię ostatnio najbardziej. W chłodniejsze dni organizm sam domaga się czegoś ciepłego, konkretnego a ten gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym(...)sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia Warzywa myjemy, obieramy (w razie potrzeby) i kroimy w sporą kostkę. Podsmażamy w rozgrzanym garnku
Szybko Tanio SmacznieJeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :) Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory(...)godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h. Mięso gotujemy aż będzie miękkie. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. gulasz ala bogracz
Bon Appetit Małgorzatyprzysłowie. Ponoć dzisiejszy dzień jest zapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem zweryfikować, czy przysłowie się sprawdziło :) Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :) Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 czerwona papryka 100 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz woda olej świeży tymianek świeży(...)wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać. 5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem . Smacznego
Kuchnia domowa AniNieczęsto kupuję dziczyznę. Szkoda, bo bardzo ją lubię, tak jak i inne wyraziste w smaku mięsa. Tym razem spotkałam nieduże porcje mięsa z jelenia na gulasz. I cena (niewysoka) i przeznaczenie (gulasz) wskazywały na to, że być może nie będzie to mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było
Stare Garyprzepisu, którego wcześniej się nie przetestowało a okazuje się, że coś poszło nie tak albo to zupełnie nie nasze smaki… dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu na mój gulasz wołowy… naprawdę warto. Gulasz wołowy – składniki: 1.5 kg wołowiny 3-4 marchewki 4 cebule 4 papryki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 150 ml wina czerwonego(...)paprykę i dalej duszę aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie konieczności podlewam w trakcie duszenia resztki bulionu pamiętając, że potrawa ma być gęsta… Smacznego Post Gulasz wołowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla 2. Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę - wymieszać 3.Prze(...)pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać 5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa 6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem, ewentualnie szczyptą przyprawy do gulaszu 7. Gotować, aż mięso i kapusta będą miękkie. Inspiracja - "Szybki obiad z jednego garnka" Według mnie nie jest to danie zbyt szybkie do przygotowania
Proste PotrawyObiad może i banalny, ale jakże smaczny. Wszyscy znamy gulasze i każda gospodyni/arz :) ma swój ulubiony . Dzisiaj chciałabym przedstawić mój z marchewką i pieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: około 1 kg wołowiny 3 marchewki 200 gr drobnych pieczarek(...)talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora i ogórków kiszonych- przepis na sałatkę znajdziesz tutaj . Smacznego
Smaki EdytySkładniki: 800 g mięsa wołowego na gulasz; 2 duże, czerwone papryki; 1 duży pomidor; 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka kminku; 6 łyżek słodkiej papryki w proszku; 2 łyżki ostrej papryki w proszku; 500 ml bulionu wołowego; 2 łyżki mąki pszennej; 3 łyżki smalcu; Sól. Sposób przygotowania: Papryki umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić(...)wlać do garnka z podsmażonym mięsem. Do garnka z podsmażonym mięsem wlać pozostały bulion wołowy. Wsypać ostrą paprykę w proszku (2 łyżki). Dodać pokrojonego pomidora i puree z papryki. Gulasz dusić na małym ogniu, pod przykryciem, bardzo często mieszając, przez 3 - 4 godziny, aż mięso będzie miękkie. W przypadku, gdyby płyn nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam
Gospodyni MiejskaGulasz mięsny to obowiązkowe danie u nas przynajmniej raz w tygodniu. Gulasz mięsny czyli mięso w sosie jest smaczny i można go przyrządzić na wiele sposobów. Już choćby dodanie pak choi czy różnych ziół zmienia jego smak. W ten sposób powstaje nowa wersja gulaszu, a domownikom potrawa raczej nie ma prawa się znudzić. Nieważne jakie mięso użyjemy gulasz mięsny(...)warzywami zawsze świetnie się komponuje. Z czym podać gulasz mięsny? Przyznam, że moi domownicy najbardziej lubią gulasz z ryżem lub ziemniakami. Ja jednak najbardziej lubię gulasz z kaszą….Ho, ho…Jeszcze kilka lat temu raczej bym się nie podpisała pod jakąkolwiek kaszą. Obecnie smakują mi wszystkie rodzaje kasz zwłaszcza, kiedy podaję je razem z gulaszem. Znacie pak choi
codojedzeniaGulasz mięsny z dzika….Rzadko kiedy przyrządzam dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny(...)odróżnieniu od gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz mięsny z kopytkami lub innymi kluskami. Gulasz mięsny Składniki: 4-6 porcji Marynata 600 g szynki z dzika, bez kości 4 ząbki czosnku 1 cebula szczypta utartej gałki muszkatałowej 6 nasion jałowca 6 nasion czarnego pieprzu
codojedzeniaUwielbiam połączenie mięsa z grzybami. W tym roku grzybów mam sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijestem w mieście staram się zapolować na nie, bo jak to na wsi bywa z różnorodnością asortymentu różnie bywa. Udało mi się kupić właśnie serca wieprzowe, zrobiłam więc gulasz. Dodałam jeszcze suszone grzybki i jedzonko wyszło jak się patrzy. Taki gulasz lubię z kaszą lub po prostu z pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwiem jak to się stało, że ja "mięsożerca " a tak mało przepisów z tej dziedziny na moim blogu. No nic nadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie(...)warzywa nam się nie spaliły - długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika i rodzaju mięsa , trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada. Najczęściej taki gulasz podaję z kaszą lub można po prostu zjeść z kromką chleba :)) Danie kolorowe pełne smaków i aromatu. Dynia pieczona z ziołami w oliwie ...pycha! Smacznego
Basia w kuchniWersja jednogarnkowa pospolitego gulaszu z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i małych marchewek. Pożywna, sycąca i baaardzo smaczna :) Składniki: 1kg mięsa wołowego na gulasz 2 duże cebule 1 por ząbek czosnku małe marchewki (ja miałam z puszki) 10 pieczarek kilka małych ziemniaczków łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju liść laurowy ziele angielskie majeranek tymianek kminek mielony słodka
Walijskie PichcenieGulasz z wątróbki to pyszny, prosty i tani obiad. A do tego zdrowy - bo wątróbka, mimo, że nie jest uwielbiana przez wszystkich jest bombą witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jej "tępy" i suchy smak przełamuję zawsze duuużą ilością podsmażonej cebulki oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. W takich towarzystwie wątróbka staje się od razu pysznym daniem obiadowym(...)małym ogniu. Pod koniec posolić. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotującej się wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem
Walijskie Pichceniemój blog to moja prywatna książka kucharska. Książki kucharskie często pożyczamy kiedy mamy ciekawe przepisy, tak właśnie ja chcę się z Wami dzielić moimi przepisami. Dzisiaj zapraszam na gulasz drobiowy wersja dla będących ciągle w biegu. Gulasz - kurczak i dodatki 2 średnie filety z kurczaka 250 gramów pieczarek 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula 0,5 litra bulionu
Kuchnia moimi oczamiJesień za oknem to idealny czas na ciepłe rozgrzewające obiady, czyli najczęściej gulasze. Dzisiaj proponuje gulasz z dynią, obowiązkowym składnikiem kuchni październikowej. Jednocześnie chciałam wam przedstawić dwa produkty na które natrafiłam 2 tygodnie temu podczas jarmarku ekologicznego w Katowicach, mianowicie olej rzepakowy i przyprawa warzywno-owocowa marki Green Spoon . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz to coś co wychodzi zawsze i w czym można połączyć różne produkty, smaki i zapachy. Tym razem gulasz mięsny połączyłam z pikantnymi kiełbaskami chorizo. Fajnie się wszystko skomponowało, uzupełniło i jak zawsze nieskromnie dodam było pyszne. Użyte kiełbaski pochodzą z firmy Pekpol . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJuż zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu, do tego jakieś warzywa, grzyby, a zawsze w zamrażarce leży kawałek łopatki, na wypadek gdy innego pomysłu na obiad brak. I gotowe. Dla odmiany postanowiłam gulasz podać z placuszkami rosti, są równie szybkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikOzorki często u nas bywają w postaci gulaszu podawanego z kaszą. Ale żeby nie być taka monotematyczna postanowiłam tym razem podać je z plackami zrobionymi z ciasta, które zostało po robieniu klusek śląskich. Takie ciasto może być użyte albo na dufinki albo właśnie na placki. Świetnie się komponuje z sosami np. pieczarkowym czy gulaszami. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik