gulasz - 5107 przepisów (strona:6/341)

Gulasz ze słodkich ziemniaków, marchewki i jarmużu 71

wepchnięty został siłą. Chyba mu u nas dobrze! Okazuje się, że to warzywo wszechstronne – świetnie smakuje w wersji ugotowanej, upieczonej czy podsmażonej. Świetnie sprawdziło się też w pikantnym gulaszu, a takie dania lubię ostatnio najbardziej. W chłodniejsze dni organizm sam domaga się czegoś ciepłego, konkretnego a ten gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym(...)sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia Warzywa myjemy, obieramy (w razie potrzeby) i kroimy w sporą kostkę. Podsmażamy w rozgrzanym garnku

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 72

Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :) Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi.  Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory(...)godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h.  Mięso gotujemy aż będzie miękkie.  Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi.  gulasz ala bogracz

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami 111

przysłowie. Ponoć dzisiejszy dzień jest zapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem zweryfikować, czy przysłowie się sprawdziło :) Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :)   Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 czerwona papryka 100 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz woda olej świeży tymianek świeży(...)wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać. 5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem . Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z jelenia z wolnowara 92

Nieczęsto  kupuję dziczyznę. Szkoda, bo bardzo ją lubię, tak jak i inne wyraziste w smaku mięsa. Tym razem spotkałam nieduże porcje mięsa z jelenia na gulasz. I cena  (niewysoka) i  przeznaczenie (gulasz) wskazywały na to, że być może nie będzie to mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było

Stare Gary
Kluski śląskie z gulaszem. 119

danie od święta. Smacznie nie koniecznie zdrowo;) Ale każdy może pozwolić sobie na chwilę zapomnienia;) Pozostawiam Was z smacznym przepisem a sama biorę się za trening:) Przepis na gulasz z moją lekką modyfikacją pochodzi z bloga http://swiatdomowejkuchni.blogspot.com/   Dziękuję;) Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków (ja ważę już obrane) 1 jajko szczypta soli mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)miejsce mąką ziemniaczaną.  Lekko solimy, dodajemy jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż kluseczki wypłyną.  Składniki na gulasz: 50 dag mięsa z łopatki wieprzowej 30 dag mięsa z szynki wieprzowej ½ łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1 duża cebula 1 łyżka słodkiej papryki 1 kostka mięsna 2 listki laurowe

QuchniaKaroli
Gulasz wołowo-paprykowy 66

Gulasze są jednym z najbardziej sycących i treściwych dań. Szczególnie lubię gulasze z wołowiną bo jest to naprawdę dobre mięso. Chyba powtórzę ten przepis i zrobię go ponownie w Walentynki.  Rozpoczął się ważny weekend dla Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, bierzemy udział w otwarciu   Centrum Wystawienniczo Kongresowego w Opolu - będzie gotowanie na żywo, regionalnych potraw. Serdecznie zapraszam. Składniki(...)następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę szklimy. Papryki  kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. W tym momencie możemy dodać czerwone wino do papryki, wzmocni ono smak gulaszu, choć nie jest to koniecznie. Dusimy papryki ok 10 minut.  Następnie przekładamy papryki do garnka z grubszym dnie, a na patelni smażymy wołowinę. Smażymy ją tak długo aby straciła

QuchniaKaroli
Gulasz wołowy 99

przepisu, którego wcześniej się nie przetestowało a okazuje się, że coś poszło nie tak albo to zupełnie nie nasze smaki… dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu na mój gulasz wołowy… naprawdę warto. Gulasz wołowy – składniki: 1.5 kg wołowiny 3-4 marchewki 4 cebule 4 papryki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 150 ml wina czerwonego(...)paprykę i dalej duszę aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie konieczności podlewam w trakcie duszenia resztki bulionu pamiętając, że potrawa ma być gęsta…   Smacznego   Post Gulasz wołowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Gulasz z indyka 175

pracy wracamy do domu,zmęczeni,głodni,na dodatek pogoda nas nie rozpieszcza. Najlepiej napić się czegoś ciepłego i zjeść pożywny obiad. Tak się składa,że mam coś dla Was. Gulasz z indyka. Świeże mięsko,fasola,imbir,i papryczka...Pożywne i rozgrzewa. Gulasz możecie podać praktycznie ze wszystkim, z chlebem,ryżem,kaszą,ziemniakami,,możliwości jest wiele.Ja najchętniej podaje go z ryżem(...)wraz z zalewą i wymieszaj. Dołóż starty imbir,papryki,sól i pieprz do smaku. Duś pod przykryciem około 50 minut,nie zapominając aby od czasu do czasu przemieszać. Jeśli gulasz jest za gęsty dolej wody

Around the flavors
Gulasz po góralsku 107

kiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla 2.   Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę -  wymieszać 3.Prze(...)pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać 5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa 6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem, ewentualnie szczyptą przyprawy do gulaszu 7. Gotować, aż mięso i kapusta będą miękkie.            Inspiracja - "Szybki obiad z jednego garnka" Według mnie nie jest to danie zbyt szybkie do przygotowania

Proste Potrawy
Gulasz z warzywami i kaszą. 150

Obiad może i banalny, ale jakże smaczny. Wszyscy znamy gulasze i każda gospodyni/arz :) ma swój ulubiony . Dzisiaj chciałabym przedstawić mój z marchewką i pieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam. Zaczynamy:  Składniki: około 1 kg wołowiny 3 marchewki 200 gr drobnych pieczarek(...)talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora i ogórków kiszonych- przepis na sałatkę znajdziesz tutaj  . Smacznego

Smaki Edyty
Gulasz wieprzowy z cydrem 113

Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 2h 00 min Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Gulasz wieprzowy z cydrem By Piotr 7 sierpnia 2017 Jak zrobić idealny gulasz wieprzowy z cydrem? Poznaj mój przepis i przygotuj to pyszne danie na dzisiejszy obiad! Składniki: Gulasz: szynka wieprzowa - 1 kg cebula - 2 mniejsze czosnek - 3 ząbki marchewka - 2 większe papryka(...)pieczarki. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj do miękkości mięsa (ponad 60 minut) mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso będzie miękkie w razie potrzeby ponownie dopraw gulasz solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj dokładnie wodę i obie mąki. Wlej powstałą mieszankę do gulaszu i energicznie wymieszaj by nie powstały "kluski". Podawaj z wybranymi dodatkami. Alergeny Alergeny mąka

COOKUJ
Gulasz wieprzowy z cydrem 100

Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 2h 00 min Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Gulasz wieprzowy z cydrem By Piotr 7 sierpnia 2017 Jak zrobić idealny gulasz wieprzowy z cydrem? Poznaj mój przepis i przygotuj to pyszne danie na dzisiejszy obiad! Składniki: Gulasz: szynka wieprzowa - 1 kg cebula - 2 mniejsze czosnek - 3 ząbki marchewka - 2 większe papryka(...)pieczarki. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj do miękkości mięsa (ponad 60 minut) mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso będzie miękkie w razie potrzeby ponownie dopraw gulasz solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj dokładnie wodę i obie mąki. Wlej powstałą mieszankę do gulaszu i energicznie wymieszaj by nie powstały "kluski". Podawaj z wybranymi dodatkami. Alergeny Alergeny mąka

COOKUJ
Gulasz węgierski 99

Składniki: 800 g mięsa wołowego na gulasz; 2 duże, czerwone papryki; 1 duży pomidor; 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka kminku; 6 łyżek słodkiej papryki w proszku; 2 łyżki ostrej papryki w proszku; 500 ml bulionu wołowego; 2 łyżki mąki pszennej; 3 łyżki smalcu; Sól. Sposób przygotowania: Papryki umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić(...)wlać do garnka z podsmażonym mięsem. Do garnka z podsmażonym mięsem wlać pozostały bulion wołowy. Wsypać ostrą paprykę w proszku (2 łyżki). Dodać pokrojonego pomidora i puree z papryki. Gulasz dusić na małym ogniu, pod przykryciem, bardzo często mieszając, przez 3 - 4 godziny, aż mięso będzie miękkie. W przypadku, gdyby płyn nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam

Gospodyni Miejska
Gulasz mięsny z pak choi 58

Gulasz mięsny to obowiązkowe danie u nas przynajmniej raz w tygodniu. Gulasz mięsny czyli mięso w sosie jest smaczny i można go przyrządzić na wiele sposobów. Już choćby dodanie pak choi czy różnych ziół zmienia jego smak. W ten sposób powstaje nowa wersja gulaszu, a domownikom potrawa raczej nie ma prawa się znudzić. Nieważne jakie mięso użyjemy gulasz mięsny(...)warzywami zawsze świetnie się komponuje. Z czym podać gulasz mięsny? Przyznam, że moi domownicy najbardziej lubią gulasz z ryżem lub ziemniakami. Ja jednak najbardziej lubię gulasz z kaszą….Ho, ho…Jeszcze kilka lat temu raczej bym się nie podpisała pod jakąkolwiek kaszą. Obecnie smakują mi wszystkie rodzaje kasz zwłaszcza, kiedy podaję je razem z gulaszem. Znacie pak choi

codojedzenia
Gulasz mięsny z dzika 70

Gulasz mięsny z dzika….Rzadko kiedy przyrządzam dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny(...)odróżnieniu od gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz mięsny z kopytkami lub innymi kluskami. Gulasz mięsny Składniki: 4-6 porcji Marynata 600 g szynki z dzika, bez kości 4 ząbki czosnku 1 cebula szczypta utartej gałki muszkatałowej 6 nasion jałowca 6 nasion czarnego pieprzu

codojedzenia
Gulasz wieprzowy z opieńkami 79

Uwielbiam połączenie mięsa z grzybami. W tym roku grzybów mam sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Grzybowy gulasz sercowy 67

jestem w mieście staram się zapolować na nie, bo jak to na wsi bywa z różnorodnością asortymentu różnie bywa. Udało mi się kupić właśnie serca wieprzowe, zrobiłam więc gulasz. Dodałam jeszcze suszone grzybki i jedzonko wyszło jak się patrzy. Taki gulasz lubię z kaszą lub po prostu z pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 68

wiem jak to się stało, że ja "mięsożerca " a tak mało przepisów z tej dziedziny na moim blogu. No nic nadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie(...)warzywa nam się nie spaliły - długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika i rodzaju mięsa ,  trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada. Najczęściej taki gulasz podaję z kaszą lub można po prostu zjeść z kromką chleba :)) Danie kolorowe pełne smaków i aromatu. Dynia pieczona z ziołami  w oliwie ...pycha! Smacznego

Basia w kuchni
GULASZ Z ZIEMNIAKAMI 85

Wersja jednogarnkowa pospolitego gulaszu z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i małych marchewek. Pożywna, sycąca i baaardzo smaczna :) Składniki: 1kg mięsa wołowego na gulasz 2 duże cebule 1 por   ząbek czosnku małe marchewki (ja miałam z puszki) 10 pieczarek kilka małych ziemniaczków łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju  liść laurowy ziele angielskie majeranek tymianek  kminek mielony słodka

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 97

Gulasz z wątróbki to pyszny, prosty i tani obiad.  A do tego zdrowy - bo wątróbka, mimo, że nie jest uwielbiana przez wszystkich jest bombą witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.  Jej "tępy" i suchy smak przełamuję zawsze duuużą ilością podsmażonej cebulki oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym.  W takich towarzystwie wątróbka staje się od razu pysznym daniem obiadowym(...)małym ogniu. Pod koniec posolić. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotującej się wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem

Walijskie Pichcenie
Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą 91

oknem coraz zimniej, dlatego czas na szybkie, rozgrzewające dania. Taką potrawą niewątpliwie jest właśnie gulaszGulasz wołowy z czerwoną soczewicą porcja dla 4 osób Źródło 0,5kg mięsa wołowego cebula szklanka czerownej soczewicy 2 ząbki czosnku szklanka pomidorów z puszki płaska łyżeczka curry płaska łyżeczka imbiru płaska łyżeczka cynamonu sól, pieprz oliwa + kasza pęczak Mięso pokrój w kostkę. Cebulę

365 dni dookoła kuchni
Gulasz - kurczak i dodatki 388

mój blog to moja prywatna książka kucharska. Książki kucharskie często pożyczamy kiedy mamy ciekawe przepisy, tak właśnie ja chcę się z Wami dzielić moimi przepisami. Dzisiaj zapraszam na gulasz drobiowy wersja dla będących ciągle w biegu. Gulasz - kurczak i dodatki  2  średnie filety z kurczaka 250 gramów pieczarek 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula 0,5 litra bulionu

Kuchnia moimi oczami
Gulasz wieprzowy z dynią 103

Jesień za oknem to idealny czas na ciepłe rozgrzewające obiady, czyli najczęściej gulasze. Dzisiaj proponuje gulasz z dynią, obowiązkowym składnikiem kuchni październikowej. Jednocześnie chciałam wam przedstawić dwa produkty na które natrafiłam 2 tygodnie temu podczas jarmarku ekologicznego w Katowicach, mianowicie olej rzepakowy i przyprawa warzywno-owocowa marki Green Spoon . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz 126

zdecydowanie za długo :) ale nareszcie jest  Składniki: - 600 g mięsa wieprzowego lub wołowego - 200 g pieczarek - cebula - papryka czerwona - 2 łyżki mąki - smalec do smażenia - opakowanie przyprawy do gulaszu Kamis Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na tłuszczu, cebulę pokroić w plastry, oprószyć łyżeczką vegety i odstawić na chwilę.Dodać do mięsa i również obsmażyć, polać wodą, dodać(...)razie potrzeby uzupełniać wodą).  Pieczarki w zależności od wielkości pokroić w ćwiartki bądź ósemki, paprykę w kostkę, dodać do mięsa i chwilę poddusić. Następnie dodać przyprawę do gulaszu i dusić wszystko ok. 30 minut (do miękkości mięsa). Dla ostrości smaku można dodać odrobinę ostrej papryki lub pieprzu cayenne. Zaprawić mąką wymieszaną z wodą i zagotować (aby mąka szybko się

Malinowo w kuchni