gulasz - 5107 przepisów (strona:8/341)

Gulasz wołowy z kminkiem 90

Jeden z lepszych wołowych gulaszy jakie jadłam. Uwielbiam kminek, a w tym daniu jest bardzo, bardzo wyczuwalny. Robiłam ten gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne  i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam! składniki ok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki) 2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1   - 1 1/2 łyżki

Stare Gary
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 112

Dziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego: 750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkę Marynata: sok z jednej pomarańczy 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce

My Culinary Art
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 173

filetów z kurczaka 25 dag pieczarek mąka sól, pieprz, papryka olej  Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Mięso dokładnie umyć, osuszyć

Świat Domowej Kuchni
Gulasz 74

Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień. Składniki: -ok. 1 kg łopatki lub szynki -marchewka -cebula  -2-3 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej do smażenia -2 czubate łyżki mąki -woda    Mięso kroimy w sporą kostkę i posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.    Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną(...)mięso. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem.    Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.    Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 125

zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego mięsa wołowego 4 cebule 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 250ml jasnego piwa 150ml rosołu 100ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki 1 łyżka masła(...)będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy go rosołem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Ugotowany makaron podajemy z gulaszem

Smakowity Blog Kulinarny
Orientalny gulasz ze śliwką. 75

Oriental stew with prunes. Zazwyczaj robię gulasz tradycyjny, dzisiaj trochę inny. Zaintrygowała mnie, bardzo zróżnicowana kompozycja dodatków smakowych. Inspiracją tego dania był przepis Anny Petryna [TUTAJ]   Składniki: 1 kg szynka wieprzowa 10 dag boczek wędzony 2 cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka(...)vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę  i na koniec zalać winem. Całość dodać

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 77

ugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to dla mnie trochę mało :), więc będę tworzyć nowości i pokazywać te już przetestowane przepisy, oto jeden z nich...czyli leśny gulasz ..... Składniki dla 4-5 osób: 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak, podgrzybek, ceglastopory ) 60-70 dag schabu bez kości 2  cebule 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki(...)rondla z mięsem. 3. Połączone składniki dobrze doprawiamy solą i pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny aromat. Mieszamy śmietanę z mąką i mieszamy z resztą gulaszu. Pyszny z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub z gotowanym kalafiorem . Można też go przygotować w kociołku przy ognisku, smakuje wyśmienicie

Apetyczna babeczka
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 113

Pyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu

Tajskie smaki
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 118

Bardzo lubię robić gulasze, generalnie wszystko wrzucasz do garnka a potem niech się gotuje. Oczywiście im dłużej tym lepiej. A dzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona   2 ząbki(...)Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy bulion lub wino i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy

Mango Papaja
Gulasz drobiowy 353

składniki są już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy ( mieszamy go w połowie szklanki wody) oraz keczup  Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeśli lubimy możemy już po ugotowaniu gulaszu dodać 2-3 łyżki śmietany. Gulasz podałam z kaszą manną i czerwonymi buraczkami .  Mięso można było pokroić drobniej. To danie wszystkim bardzo smakowało :) Tagi: kurczak, szybki obiad, mięso

Proste Potrawy
Gulasz z dzika 78

zrobienia tego niecodziennego dania zainspirowała mnie AMBER. Przepis znalazłam na jej blogu- kuchennymi drzwiami , często tam zaglądam:) Powiem nieskromnie, że goście, którym miałam przyjemność podać gulasz byli tym daniem zachwyceni :) Aniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz. Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone

Proste Potrawy
Gulasz 81

Jako rodowite poznanianki uwielbiamy pyzy. A najlepszym dodatkiem do pyz jest bezsprzecznie gulasz. Z kolei najlepszy gulasz robi nasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw

Kolizje Smaków
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 104

dobrobytu Nowy Rok po włosku We Włoszech ukształtowała się ciekawa kulinarna tradycja związana z noworocznym obiadem, pranzo di Capodano . Obowiązkowym daniem podawanym w czasie tego uroczystego posiłku jest gulasz z soczewicy, któremu towarzyszy cotechino, wolno gotowana kiełbasa wieprzowa.  Taki posiłek szczególnie popularny jest na południu półwyspu Apenińskiego. Soczewica i wieprzowina uważane są we Włoszech za symbol szczęścia i dobrobytu(...)wieprzowego tłuszczu i skórek.  Przed podaniem gotuje się ją na małym ogniu przez 4 godziny. Czasem cotechino zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym.  Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą to pożywne jedzenie, które pomoże odzyskać siły po zabawach

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz węgierski 112

Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek. Składniki: 500 g mięsa wołowego bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz, majeranek lub oregano olej ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju

prawdziwe jedzenie
WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ 130

jakąś marką. Bywa ciężko, ale zmotywowany umysł daje sobie radę, by stworzyć ciekawe i jednocześnie pyszne danie, spełniające jakieś wyszczególnione kryterium. Dzisiejsze danie powstało przy współpracy z marką Winiary. Gulasz w smaku bardzo przypomina wersję z mięsem, które "zastąpiłam" soczewicą i suszonymi borowikami. Świetnie pasuje do kaszy. WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ /własny; współpraca z Winiary ;/ 1 puszka soczewicy

W kuchni Karmel-itki