gulasz - 5883 przepisów (strona:2/393)

Placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim 48

coś wspaniałego. Jeśli ziemniaki zetrzesz na drobnych oczkach, placki wychodzą bardziej puszyste, jednak ciężko uzyskać pożądaną chrupkość. Zatem poniżej znajdziesz przepis na kruche, cudownie chrupiące placki ziemniaczane w towarzystwie gulaszu węgierskiego. Zarówno sposób smażenia placków jak i przygotowanie gulaszu węgierskiego zostało dokładnie opisane w przepisie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chrupiące placki ziemniaczane po węgiersku 5 od 1 osoby Autor: Paweł(...)Clad Danie: Główne Kuchnia: Węgierska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 1 godz.  Kalorie 170 kcal Złociste placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim. Najlepszy przepis na placki ziemniaczane po węgiersku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PLACKI ZIEMNIACZANE 1,5 kg dużych ziemniaków 2 jajka 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia GULASZ WĘGIERSKI

ProstePesto.pl
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 235

się rzekło, to i pora na przepis. I mimo, że pogoda za oknem bardziej przypomina wczesną jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore(...)solimy. Marchew powinna lekko, ale nie całkowicie zmięknąć. Jeśli będzie zbyt miękka, później straci swój kształt i wyrazistość. Pieczarki możemy podsmażyć najpierw na odrobinie tłuszczu lub dodać surowe go gulaszu i w nim je ugotować. Ja jednak wolę usmażyć je osobno i osobno posolić. Inaczej w gulaszu mogą być lekko mdłe. Mięsa oczywiście pilnujemy, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy

Ratunku obiad
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 84

Najlepszy przepis na gulasz z rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Mięso w gulasz jest miękkie, kroi się samą łyżką. Gulasz w mojej ulubionej wersji jest rzadki, nie zagęszczam go mąką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Węgierska Trudność: Łatwe Porcje 6 porcji Przygotowanie(...)Gotowanie 1 godz.  10 min. Kalorie 300 kcal Gulasz z soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego z łopatki, chudego 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 200 g pieczarek 1 litr gorącego bulionu lub rosołu 50 g koncentratu pomidorowego 30 ml oleju rzepakowego PRZYPRAWY

ProstePesto.pl
Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną 185

Dziś postanowiłam przetestować produkt Primavika o nazwie GULASZ WEGUŚ . Słowo gulasz kojarzy mi się z mięsem i nic na to nie poradzę. Przeczytałam dokładnie, nawet kilka razy etykietę, aby znalezć coś podejrzanie mięsnego,ale nic takiego nie znalazłam...Za to skład zaskoczył mnie, a smak? Też! Gulasz bez mięsa, który faktycznie smakuje jak gulasz. Nie ma żadnego czary mary – skład(...)zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach. Jest to świetne gotowe danie dietetyczne! Ja postanowiłam zrobić go z dodatkiem kaszy gryczanej, gdyż tę uwielbiam i podaję właśnie z gulaszem...Miałam chęć spradzić jak będzie smakował gulasz od Primavika ! Ugotowalam kaszę na sypko. Wysypałam z woreczka na liść salaty, a gulasz..podgrzałam ...Całość zaskoczyła mnie smakiem, soczystością, naturalnością! Gulasz jest

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariański gulasz węgierski 83

Fałszywa zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski czyli fałszywa zupa gulaszowa wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej. Kuchnia węgierska opiera się głownie na tłustych, ciężkich potrawach, ale jak widzicie można też znaleźć takie perełki jak przepis na leczo czy poniższy przepis na gulasz bez mięsa. Fałszywa zupa gulaszowa jest najlepszym przykładem, że można zjeść smaczny i bezmięsny obiad także u naszych(...)stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym, czego Węgrzy pewnie by mi nie wybaczyli. Dodałam też cukinię i pieczarki, a pominęłam ziemniaki. Wegetariański gulasz węgierski do słoików Wegetariański gulasz węgierski, dzięki wyżej wspomnianym zmianom, możemy bezpiecznie zapasteryzować na zimę. Słoiki o pojemności 0,9 litra pasteryzuję około 35 do 40 minut. Tak przygotowany węgierski gulasz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 205

mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz,  kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra lub natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką, około 2-3 cm kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku, dodałem 3 łyżki octu winnego białego, 3 łyżki oliwy, 2 posiekane(...)dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach, zanim cebulki zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa.  W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą

Wyprawy kulinarne
Gulasz wołowy na wschodnią nutę 143

zrobić gulasz wołowy? Odpowiedź na to pytanie można już znaleźć na blogu. Ale jak zrobić gulasz na wschodnią nutę? Dzisiaj przedstawię Wam przepis na gulasz wołowy na wschodnia nutę, potrzebujemy tylko: 50 dag wołowiny, 1 cebulę, 1 łyżkę oleju, oraz sos bazyliowy z Trawa cytrynową Blue Dragon, 1 łyżkę mąki pszennej, sol morska. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo(...)kluskami, kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Ja tym razem podałam gulasz wołowy na wschodnią nutę z kluskami z kaszy kuskus.   Mięso wołowe dość chude, kroimy paski. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy paski wołowiny, przesmażamy kilka minut, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy aż zmięknie. Ja nie lubię wodnistych sosów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z indyka z pieczarkami 167

Gulasz z indyka – to nieco lżejsza forma tradycyjnego gulaszu. Pyszne soczyste mięso i duszone warzywa, to coś, co koniecznie musicie wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z indyka z pieczarkami – Składniki: ok. 700 g filetu z piersi indyka lub udźca (bez skóry i chrząstek) 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonego majeranku pół łyżeczki suszonej bazylii szczypta pieprzu(...)oleju rzepakowego) 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 45 g sól i świeżo mielony pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania   Gulasz z indyka – ile ma kcal i wymienników węglowodanowych? Cały gulasz z piersi indyka ma ok. 1374 kcal oraz 4,99 WW (wymienników węglowodanowych). Gulasz ten można spokojnie podzielić

Kulinarne Przeboje
Jednogarnkowy gulasz z jelenia 150

mięso nabrało odpowiedniej kruchości - pierwszym z nich jest jego zamrożenie na jakiś czas, a drugim długie (co najmniej 24-godzinne, a najlepiej 48-godzinne) marynowanie. Ja przygotowując dzisiejszy gulasz użyłem tego drugiego sposobu. Mięso pokroiłem w kostkę o boku około 2 cm i włożyłem je do naczynia. dodałem do niego dwie cebule pokrojone w grube piórka i 3 ząbki czosnku(...)się marynowało, dodałem 1/2 litra wody i zmniejszyłem ogień. Całość dusiłem bez przykrycia przez 2 godziny, aby mięso stało się całkowicie miękkie. W razie nadmiernego ubytku płynu należy do gulaszu dodać więcej wody, na tym etapie powinien on mieć raczej płynną konsystencję. Po tym czasie dodałem do gulaszu pokrojone w kostkę papryki - jedną żółtą i jedną czerwoną i dusiłem przez

Wyprawy kulinarne
Rozgrzewający gulasz 1378

jesienny zimny wieczór, zupełnie taki jak dziś, dobrze zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Świetnie sprawdzi się w tej roli mój gulasz. Jest sycący i bardzo aromatyczny. Zapraszam więc na... Gulasz na sposób węgierski W tle sałatka, na którą przepis już jutro Do jego zrobienia potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy(...)paprykę. Pomidory nacinamy, parzymy wrzątkiem i kroimy także kroimy w kostkę. Wiele osób usuwa ich pestki, ale ja tego nie robię. Uważam, że jest to marnotrawstwo. Poza tym w gulaszu pestki zupełnie nie przeszkadzają. Tak przygotowane pomidory oraz koncentrat pomidorowy dodajemy do kurczaka z cebulą i papryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz

Ratunku obiad
Najlepszy gulasz z cielęciny 31

Najlepszy gulasz z cielęciny Gulasz z cielęciny to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przygotować gulasz z cielęcej łopatki, gdyż pod wpływem duszenia mięso staje się wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste danie jednogarnkowe, dodałam pokrojoną czerwoną paprykę i podałam z kaszą pęczak. Zachęceni? To sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny. Gulasze robię(...)domu bardzo często, z różnych gatunków mięsa: wołowe , wieprzowe , Gulasz z kurczaka , nawet Gulasz z kiełbasą i pieczarkami . Szybko się go przygotowuje. A dodatki to zazwyczaj kasza lub makaron. Odkąd mieszkamy w Niemczech to mamy dostęp do taniej i pięknej cielęciny oraz jagnięciny, często wykorzystuję te gatunki mięsa do dań, bo to pyszne mięsa są dostępne tutaj wszędzie. Gulasz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z pomidorową nutą 161

gulaszami krojonymi w ,, ciupinkę " to cała historia. Gulasz ( a w zasadzie sos od gulaszu ) uwielbiają w Rodzinie wszyscy- nawet małe dzieci. Tyle , że maluchy miały problemy z większymi kawałkami mięsa. Kiedyś okroiłam mięso na gulasz ekstra drobno- dzieci były zachwycone. I tak już zostało. Są wersję normalne i ,, drobne" gulaszu. Jeśli chodzi o doprawianie(...)zwykłymi gulaszami- pełna dowolność. Dziś doprawiłam koncentratem pomidorowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulasz wołowy z warzywami 10

Gulasz wołowy z warzywami to aromatyczne danie, które cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej. To połączenie soczystego mięsa wołowego, świeżych warzyw i przypraw, które zachwycą Twoje podniebienie. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszny gulasz wołowy z warzywami, a także znajdziesz kilka cennych wskazówek kulinarnych. Gotowi? Przygotujmy się do kulinarnej podróży! Składniki Przygotowanie gulaszu wołowego z warzywami będzie(...)łyżeczka Sól i pieprz – do smaku Liść laurowy – 2 sztuki Czerwone wino – 150 ml (opcjonalnie) Mąka pszenna – 2 łyżki (do obtoczenia mięsa) Przygotowanie Aby przygotować gulasz wołowy z warzywami, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Najpierw mięso wołowe pokrój na nieduże kawałki. Następnie obtocz je w mące pszennej. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Marchew, selera naciowego, ziemniaki

Ania i Marcin gotują
Keto gulasz z dynią (Paleo, LowCarb) 33

Keto gulasz z dynią – pyszny jesienny keto obiad na rozgrzewkę Wraz z jesienią (tą faktycznie odczuwalną, a nie kalendarzową ) nadeszła pora na rozgrzewające, sycące dania. Większym powodzeniem zaczęły cieszyć się zupy oraz wszelkiego rodzaju zapiekanki czy na przykład jednogarnkowce, takie jak dzisiejszy keto gulasz z dynią . Obiad w postaci sałatki już nie zaspokoi bowiem ani apetytu, ani nie sprosta potrzebie(...)kategorii zup nie należy, choć też można przygotować je w jednym garnku.. 😀 Zawiera prawie cały przekrój wspaniałych jesiennych warzyw, w tym cebulę, paprykę , pomidory , cukinię i dynię . Keto gulasz z dynią to danie typowo obiadowe, mocno sycące oraz gęsto odżywcze. Czego chcieć zatem więcej…? 😛 Jeśli jesteście zainteresowani innymi daniami obiadowymi, to zachęcam do zapoznania się z poniższymi przepisami

Modern Cave Girl
Gulasz jako najbardziej rozgrzewające danie 47

zimową pogodą nieodzownie kojarzy mi się gulasz. Może dlatego, że w tym okresie bardzo często odwiedzałem Węgry i tam zajadałem się gulaszami w każdym możliwym wykonaniu. Może dlatego, że gulasz idealnie nadaje się na taką pogodę. Powodów może być wiele. Fakt jest taki, że gulasz zawsze będzie kojarzył mi się z zimą. Dobry gulasz zawsze porządnie rozgrzeje nas po powrocie(...)mrozów. Wrzący gulasz jest idealny na powroty, gdy jesteśmy wygłodzeni i zmarznięci. Dodatkowo, jest kaloryczny a w zimowym okresie kalorie są nam niezmiernie potrzebne. Ponadto do przygotowania gulaszu używamy warzyw, których w okresie zimowym zaczyna nam brakować. Przedstawiam więc poniżej najpopularniejsze przepisy na gulasz z serwisu ProstePesto. Gulasz warzywny z sercami drobiowymi Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką

ProstePesto.pl
Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej 56

Przygotowanie gulaszu kojarzy się ze żmudnym, kilkugodzinnym gotowaniem. Wbrew powszechnym przekonaniom gotowanie gulaszu może pójść sprawnie, bez niepotrzebnego bałaganu. Podstawą udanej potrawy węgierskiej będzie soczyste i tłustsze mięso wieprzowe oraz aromatyczny bulion gotowany na dużej ilości jarzyn. Jednak wysokiej jakości składniki to nie wszystko. Istotną rolę odgrywa naczynie do gotowania – konkretnie duży garnek, koniecznie z nieprzywierającym dnem oraz funkcją(...)przypadku tradycyjnych szybkowarów. Mimo wysokiej temperatury i przyspieszonego gotowania nic nie przywiera do spodu gara, nic nie przypala się, a czyszczenie i mycie jest przyjemne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Węgierska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz.  Kalorie

ProstePesto.pl
Gulasz z kopytkami 132

szczypta koperku do posypania dania na talerzu olej rzepakowy, sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz. Na patelni smażymy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w piórka, następnie także przekładamy do garnka. Podlewamy wodą ok 0.5 l i gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok. godziny(...)Wodę solimy lub dodajemy pół kostki rosołowej albo np. naturalną wegetę. Pod koniec gotowania dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy. By zagęścić gulasz w osobnej szklance mieszamy 2 łyżki mąki, śmietanę i trochę zimnej wody. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy do gulaszu, a następnie chwilkę zagotowujemy. Gulasz doskonale smakuje np z kaszą gryczaną, ziemniakami bądź z kopytkami. Przepis

upichcic
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 285

Dzisiaj bardzo fajny, prosty i szybki przepis na gulasz z kurczaka z dodatkiem groszku i marchewki. Danie idealne, kiedy nie mamy czasu, a potrzebujemy posiłku dla całej rodziny. Ciepły i aromatyczny o intensywnym zapachu curry idealnie nadaje się zwłaszcza zimą :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem. Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka. Podsmażamy chwilkę pilnując by składniki się nie przypaliły. Piersi

Kolizje Smaków