gulasz - 4981 przepisów (strona:5/333)

Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką 15

Gulasz po węgiersku to bardzo smaczne, sycące i aromatyczne danie z łopatką wieprzową, papryką, marchewką i pomidorami, przyprawione sporą ilością ostrej i wędzonej papryki. Podałam go z kluskami śląskimi z tego przepisu, ale świetnie będzie smakował również z plackiem ziemniaczanym, pieczywem czy kaszą. Danie można przygotować na dwa-trzy dni to przodu, gdyż po podgrzaniu jest równie smaczne, jeśli(...)lepsze niż od razu po ugotowaniu. [caption id="attachment_9443" align="aligncenter" width="1200"] Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką[/caption] Składniki na gulasz po węgiersku: 500 g łopatki wieprzowej 250 g boczku wędzonego 2 cebula sporej wielkości papryka czerwona średniej wielkości marchew 2/3 szklanki passaty pomidorowej półtora szklanki bulionu sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek suszony

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz szynkowo-pieczarkowy 43

Uwielbiam gulasze i to różne. Ale najbardziej z pieczarkami, do tego ziemniaczki i surówka a najlepiej jakby były buraczki. Nic do szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne. 750 g świeżej szynki wieprzowej 300 g pieczarek ( dojrzałych ) 1 duża cebula 500 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku(...)dusić całość do miękkości. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos a potem zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec wlac śmietankę i wymieszać gulasz. Gulasz można podać z ziemniakami i surówką

Ewa w kuchni
G... Gulasz! 185

Niestety nie byłam nigdy na Węgrzech, dlatego trudno mi odtworzyć smak pysznej potrawy, która idealnie rozgrzewa w zimne, wilgotne, jesienne dni. Czytając wiele artykułów dowiedziałam się, że bazą gulaszu jest smażenie mięsa na smalcu oraz duża ilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula(...)ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu. Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego

Kitchens Alphabet
WOŁOWY GULASZ Z KLOPSIKAMI Z ANGIELSKICH KIEŁBASEK ŚNIADANIOWYCH 81

Gulasz robię dość często, więc staram się, aby za każdym razem był on trochę inny w smaku. Tym razem pokombinowałam całkowicie:) Był piękny kawałek wołowiny, były angielskie białe kiełbaski (kupione w zupełnie innym celu) i powstał przepyszny, oryginalny gulasz, o pięknej ciemnej barwie i bardzo fajnym smaku.  Gęsty - oprócz mięsa zawiera marchewkę, cebulę i pieczarki, a pomiędzy dużymi kawałkami(...)gotujemy na małym ogniu ok 1.5h (czas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku.  Podajemy obowiązkowo z kaszą i buraczkami albo ogórkiem kiszonym

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 121

Zdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia.  Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego(...)liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu. Podajemy

Walijskie Pichcenie
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 65

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na gulasz szegedyński wiedziałam, że to nie może nie smakować.  Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest  dodatek kapusty kiszonej, którą baaardzo lubię :)   Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z  wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą  obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem(...)Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną.  Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału.  Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego  duży słoik kapusty kiszonej  2 łyżki smalcu  2 cebule 1 ząbek czosnku

Walijskie Pichcenie
Gulasz na ostro z papryką i pomidorami 53

dostałam milion propozycji, żeby przygotować coś dobrego :D pierwszego dnia jeszcze jakoś udało mi się obronić przed pichceniem, ale drugiego ... ULEGŁAM!!! ALE NIE POLEGŁAM i przygotowałam taki oto pyszny gulasz :)) niby normalny gulasz, ale tak jakoś ciągnęło mnie, żeby coś dodać i podkręcić lekko smaczek - padło na chilli i pastę pomidorową (w sumie tak sobie myślę, że nawet jakby zostawić(...)dodać ok. 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego. Po kilku minutach przełożyć mięso do garczka z gorącą wodą i gotować. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Pod koniec gotowania zaprawić gulasz mąką i zagotować. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z ryżem. Smacznego

Malinowo w kuchni
,,Rozpadający się,, gulasz z czerwoną papryką + kluchy na parze 53

Dziś nic nowego. W zasadzie z braku czasu tylko podgrzewam gulasz który ugotowałam na zapas wg przepisu na Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,,  po lekkiej modyfikacji . Tzn. jest to bardziej sos gulaszowy z papryką ( gulasz z karkówki i czerwonej papryki duszony bardzo długo, aż mięso zaczyna się rozpadać ), doprawiony na bardzo pikantnie ( płatki paprykowe) i podany z kluchami

Buniabaje w kuchni
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 74

coś nie pasuje.. No, bo w końcu człowiek to istota  baaardzo wybredna! (; Ciekawe jesteśmy czy przypasuje Wam dzisiaj nasza propozycja na te dość mroźne popołudnie, a mianowicie: gulasz wołowy z jarzynami! Gulasz jak wiemy to potrawa prosta, ale potrafi zauroczyć smakiem.. Soczyste, delikatne mięsko w towarzystwie aromatycznego sosu, warzyw i kaszy jęczmiennej.. Czego chcieć więcej? (; Składniki(...)jeśli chcemy uzyskać bardziej klarowny sos, ale nie jest to konieczne) Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodajemy płatki chilli i ocet balsamiczny. Podajemy razem z gulaszem. Smacznego! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook

Symfonia Smaków
Gulasz z batatami 52

Jednogarnkowa potrawa, łatwa i smakowita. Niby zwykły gulasz ale po dodaniu batata zyskuje egzotyczny smak. A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję z nimi. Najsmaczniejsza gulaszowa i gulasz jest z wołowiny , ale co tu ukrywać jest droższa/y i dłużej się gotuje . Z wieprzowiny robi się zdecydowanie krócej ,a jest równie pyszny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
GULASZ WIEPRZOWY. 106

żółwim tempem. Słyszysz sygnał karetki, ale nawet ona się nie pospieszy. Nie ma to jak zima. A na mróz i zimno najlepsze jest coś rozgrzewającego i sycącego. Na przykład gulasz wieprzowy, z dużą ilością mięsa, pikantny i bardzo smaczny. Od razu zapominasz o tym, co dzieje się za oknem. GULASZ WIEPRZOWY. /własny; współpraca z Winiary;/ 500g mięsa wieprzowego (może(...)być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę w garnku na niewielkiej ilości oleju. Papryczkę chili kroję w małe talarki, usunąwszy wcześniej nasionka. Mięso, jeśli jest w kawałku, kroję w kostkę, wrzucam do cebuli i przesmażam. Ogórki kroję

W kuchni Karmel-itki
Gulasz – 15 najlepszych przepisów 10

Szybki gulasz meksykański Gulasz z bakłażana Gulasz z cukinii z szybkowaru Zupa gulaszowa Gulasz z dyni – post dr Dąbrowskiej Gulasz z kaczki z karmelizowanym jabłkiem Szybki gulasz z bakłażanem, jarmużem i kiełbasą Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem podany z polentą Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem Gulasz z serc drobiowych Gwiazdnica i gulasz z ciecierzycy Gulasz z pieczarkami Gulasz z serc(...)indyczych z fasolą Gulasz wieprzowy Gulasz z dyni Artykuł Gulasz – 15 najlepszych przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Gulasz Wołowy z Francji czyli Pot au Feu Faceta w Kuchni 7

Gulasz Wołowy, czyli nasz dzisiejszy bohater, czyli Pot au Feu, jak wskazuje nazwa, garnek w ogniu, jest narodowym daniem Francji. Pot au Feu z aromatycznymi ziołami, warzywami korzeniowymi i wołowiną, zawiera w sobie wszystko, co najlepsze w kulturze galijskiej. Gulasz, choć mogłoby się wydawać, że to tylko zwykle jedzenie, na przestrzeni lat, w swojej historii, był symbolem nierówności społecznych(...)jego pochodzenie jak to często bywa, jest nieoczywiste. Prawdopodobnie Rzymianie robili podobną potrawę, wzmianki o Gulaszu Wołowym pojawiają się dopiero w XII wieku i są bardzo skąpe, zapewne dlatego, że Gulasz Wołowy był potrawą bardzo skromną i spożywaną przez biednych ludzi. Gulasz Wołowy, czyli garnek w ogniu, zapewne jego nazwa wzięła się z tego, że w średniowiecznej Francji, gospodarstwa domowe

RafalCook
Gulasz z kiełbasą i pieczarkami 25

Gulasz z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z parówkami i warzywami wpadł mi do głowy rano, gdy nie miałam pomysłu na obiad. Zapomniałam wyjąć z zamrażarki mięso, a w lodówce niby wszystko było, ale pomysłu jakoś brakowało. W lodówce miałam cienkie paróweczki, pomidory siekane w puszce i pieczarki w plastrach również w puszce. Danie wyszło(...)gdyż gulasze to jednogarnkowe dania, które właściwie robią się same, no prawie same i do tego Gulasz z kiełbasą i pieczarkami smakował. Mimo to dla większości będzie to proste, skromne danie, no i do tego z puszek i na dodatek z parówkami! Polecam też: – gulasz z kiełbasą i warzywami – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz ze słodkich ziemniaków, marchewki i jarmużu 59

wepchnięty został siłą. Chyba mu u nas dobrze! Okazuje się, że to warzywo wszechstronne – świetnie smakuje w wersji ugotowanej, upieczonej czy podsmażonej. Świetnie sprawdziło się też w pikantnym gulaszu, a takie dania lubię ostatnio najbardziej. W chłodniejsze dni organizm sam domaga się czegoś ciepłego, konkretnego a ten gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym(...)sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia Warzywa myjemy, obieramy (w razie potrzeby) i kroimy w sporą kostkę. Podsmażamy w rozgrzanym garnku

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 54

Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :) Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi.  Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory(...)godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h.  Mięso gotujemy aż będzie miękkie.  Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi.  gulasz ala bogracz

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami 89

przysłowie. Ponoć dzisiejszy dzień jest zapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem zweryfikować, czy przysłowie się sprawdziło :) Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :)   Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 czerwona papryka 100 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz woda olej świeży tymianek świeży(...)wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać. 5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem . Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z jelenia z wolnowara 72

Nieczęsto  kupuję dziczyznę. Szkoda, bo bardzo ją lubię, tak jak i inne wyraziste w smaku mięsa. Tym razem spotkałam nieduże porcje mięsa z jelenia na gulasz. I cena  (niewysoka) i  przeznaczenie (gulasz) wskazywały na to, że być może nie będzie to mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było

Stare Gary
Kluski śląskie z gulaszem. 109

danie od święta. Smacznie nie koniecznie zdrowo;) Ale każdy może pozwolić sobie na chwilę zapomnienia;) Pozostawiam Was z smacznym przepisem a sama biorę się za trening:) Przepis na gulasz z moją lekką modyfikacją pochodzi z bloga http://swiatdomowejkuchni.blogspot.com/   Dziękuję;) Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków (ja ważę już obrane) 1 jajko szczypta soli mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)miejsce mąką ziemniaczaną.  Lekko solimy, dodajemy jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż kluseczki wypłyną.  Składniki na gulasz: 50 dag mięsa z łopatki wieprzowej 30 dag mięsa z szynki wieprzowej ½ łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1 duża cebula 1 łyżka słodkiej papryki 1 kostka mięsna 2 listki laurowe

QuchniaKaroli
Gulasz wołowo-paprykowy 61

Gulasze są jednym z najbardziej sycących i treściwych dań. Szczególnie lubię gulasze z wołowiną bo jest to naprawdę dobre mięso. Chyba powtórzę ten przepis i zrobię go ponownie w Walentynki.  Rozpoczął się ważny weekend dla Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, bierzemy udział w otwarciu   Centrum Wystawienniczo Kongresowego w Opolu - będzie gotowanie na żywo, regionalnych potraw. Serdecznie zapraszam. Składniki(...)następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę szklimy. Papryki  kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. W tym momencie możemy dodać czerwone wino do papryki, wzmocni ono smak gulaszu, choć nie jest to koniecznie. Dusimy papryki ok 10 minut.  Następnie przekładamy papryki do garnka z grubszym dnie, a na patelni smażymy wołowinę. Smażymy ją tak długo aby straciła

QuchniaKaroli
Gulasz wołowy 88

przepisu, którego wcześniej się nie przetestowało a okazuje się, że coś poszło nie tak albo to zupełnie nie nasze smaki… dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu na mój gulasz wołowy… naprawdę warto. Gulasz wołowy – składniki: 1.5 kg wołowiny 3-4 marchewki 4 cebule 4 papryki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 150 ml wina czerwonego(...)paprykę i dalej duszę aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie konieczności podlewam w trakcie duszenia resztki bulionu pamiętając, że potrawa ma być gęsta…   Smacznego   Post Gulasz wołowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Gulasz z indyka 151

pracy wracamy do domu,zmęczeni,głodni,na dodatek pogoda nas nie rozpieszcza. Najlepiej napić się czegoś ciepłego i zjeść pożywny obiad. Tak się składa,że mam coś dla Was. Gulasz z indyka. Świeże mięsko,fasola,imbir,i papryczka...Pożywne i rozgrzewa. Gulasz możecie podać praktycznie ze wszystkim, z chlebem,ryżem,kaszą,ziemniakami,,możliwości jest wiele.Ja najchętniej podaje go z ryżem(...)wraz z zalewą i wymieszaj. Dołóż starty imbir,papryki,sól i pieprz do smaku. Duś pod przykryciem około 50 minut,nie zapominając aby od czasu do czasu przemieszać. Jeśli gulasz jest za gęsty dolej wody

Around the flavors
Gulasz po góralsku 92

kiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla 2.   Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę -  wymieszać 3.Prze(...)pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać 5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa 6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem, ewentualnie szczyptą przyprawy do gulaszu 7. Gotować, aż mięso i kapusta będą miękkie.            Inspiracja - "Szybki obiad z jednego garnka" Według mnie nie jest to danie zbyt szybkie do przygotowania

Proste Potrawy
Gulasz z warzywami i kaszą. 120

Obiad może i banalny, ale jakże smaczny. Wszyscy znamy gulasze i każda gospodyni/arz :) ma swój ulubiony . Dzisiaj chciałabym przedstawić mój z marchewką i pieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam. Zaczynamy:  Składniki: około 1 kg wołowiny 3 marchewki 200 gr drobnych pieczarek(...)talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora i ogórków kiszonych- przepis na sałatkę znajdziesz tutaj  . Smacznego

Smaki Edyty