gulasz - 5883 przepisów (strona:5/393)

Gulasz z łopatki z grzybami 180

obiad proponuję gulasz, nie jest to ekspresowe danie :) , ale danie które ma dla mnie znaczenie sentymentalne.   Uwielbiam grzyby leśne. Kiedyś mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie(...)dużym gazie smażymy pokrojone mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekana cebulę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy . Dodajemy bullion wołowy I kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany. Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa. Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy

Smaki Edyty
Gulasz wieprzowy z warzywami 150

powiecie na gulasz wieprzowy z warzywami? Lubimy wzmocnić się zimą :) zwłaszcza po ciężkim dniu pracy. Chyba nie ma nic lepszego na zimowy obiad :) Zwłaszcza, że gulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam z szynki), 3 duże marchewki, 4 duże cebule, 2 pietruszki(...)pokrojone na ćwiartki też wkładamy do naczynia i zalewamy bulionem. Jeśli nie macie bulionu, to można zalać przegotowaną wodą i posolić. Dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy, a na wierzch gulaszu kładę gałązkę świeżego rozmarynu.. Gdy gulasz się zagotuje wkładamy go do pieca rozgrzanego na 180 ° C na 1-1,5 godziny. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Delicious Titbits
Gulasz z dziczyzny 61

odpowiednich badań weterynaryjnych przed dopuszczeniem go do spożycia. W smaku dziczyzna przypomina nieco wołowinę, jest jednak bardziej intensywna. Dziczyznę wykorzystać można do przygotowania kiełbasy, jest idealna duszona w postaci gulaszu bądź pieczona z dodatkiem przypraw. W zależności od tego z jakiego zwierzęcia pochodzi, może wymagać krótszego lub dłuższego czasu na ogniu. Moja dzisiejsza propozycja to gulasz z dziczyzny , do przygotowania(...)jelenia , a dokładnie po udziec. Pokrojony w kostkę udziec połączyłam z warzywami korzeniowymi, jałowcem, tymiankiem i czerwonym winem. Całość dusiłam na małym ogniu przez około 2 godziny. Gotowy gulasz z dziczyzny podałam z dodatkiem galuszki . Jeśli nie robiliście jeszcze takiego gulaszu, polecam poniższy przepis na gulasz z dziczyzny . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Gulasz

MeCooks
Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką 59

Gulasz po węgiersku to bardzo smaczne, sycące i aromatyczne danie z łopatką wieprzową, papryką, marchewką i pomidorami, przyprawione sporą ilością ostrej i wędzonej papryki. Podałam go z kluskami śląskimi z tego przepisu, ale świetnie będzie smakował również z plackiem ziemniaczanym, pieczywem czy kaszą. Danie można przygotować na dwa-trzy dni to przodu, gdyż po podgrzaniu jest równie smaczne, jeśli(...)lepsze niż od razu po ugotowaniu. [caption id="attachment_9443" align="aligncenter" width="1200"] Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką[/caption] Składniki na gulasz po węgiersku: 500 g łopatki wieprzowej 250 g boczku wędzonego 2 cebula sporej wielkości papryka czerwona średniej wielkości marchew 2/3 szklanki passaty pomidorowej półtora szklanki bulionu sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek suszony

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz szynkowo-pieczarkowy 87

Uwielbiam gulasze i to różne. Ale najbardziej z pieczarkami, do tego ziemniaczki i surówka a najlepiej jakby były buraczki. Nic do szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne. 750 g świeżej szynki wieprzowej 300 g pieczarek ( dojrzałych ) 1 duża cebula 500 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku(...)dusić całość do miękkości. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos a potem zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec wlac śmietankę i wymieszać gulasz. Gulasz można podać z ziemniakami i surówką

Ewa w kuchni
G... Gulasz! 281

Niestety nie byłam nigdy na Węgrzech, dlatego trudno mi odtworzyć smak pysznej potrawy, która idealnie rozgrzewa w zimne, wilgotne, jesienne dni. Czytając wiele artykułów dowiedziałam się, że bazą gulaszu jest smażenie mięsa na smalcu oraz duża ilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula(...)ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu. Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego

Kitchens Alphabet
WOŁOWY GULASZ Z KLOPSIKAMI Z ANGIELSKICH KIEŁBASEK ŚNIADANIOWYCH 151

Gulasz robię dość często, więc staram się, aby za każdym razem był on trochę inny w smaku. Tym razem pokombinowałam całkowicie:) Był piękny kawałek wołowiny, były angielskie białe kiełbaski (kupione w zupełnie innym celu) i powstał przepyszny, oryginalny gulasz, o pięknej ciemnej barwie i bardzo fajnym smaku.  Gęsty - oprócz mięsa zawiera marchewkę, cebulę i pieczarki, a pomiędzy dużymi kawałkami(...)gotujemy na małym ogniu ok 1.5h (czas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku.  Podajemy obowiązkowo z kaszą i buraczkami albo ogórkiem kiszonym

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 215

Zdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia.  Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego(...)liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu. Podajemy

Walijskie Pichcenie
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 149

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na gulasz szegedyński wiedziałam, że to nie może nie smakować.  Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest  dodatek kapusty kiszonej, którą baaardzo lubię :)   Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z  wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą  obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem(...)Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną.  Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału.  Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego  duży słoik kapusty kiszonej  2 łyżki smalcu  2 cebule 1 ząbek czosnku

Walijskie Pichcenie
,,Rozpadający się,, gulasz z czerwoną papryką + kluchy na parze 148

Dziś nic nowego. W zasadzie z braku czasu tylko podgrzewam gulasz który ugotowałam na zapas wg przepisu na Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,,  po lekkiej modyfikacji . Tzn. jest to bardziej sos gulaszowy z papryką ( gulasz z karkówki i czerwonej papryki duszony bardzo długo, aż mięso zaczyna się rozpadać ), doprawiony na bardzo pikantnie ( płatki paprykowe) i podany z kluchami

Buniabaje w kuchni
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 167

coś nie pasuje.. No, bo w końcu człowiek to istota  baaardzo wybredna! (; Ciekawe jesteśmy czy przypasuje Wam dzisiaj nasza propozycja na te dość mroźne popołudnie, a mianowicie: gulasz wołowy z jarzynami! Gulasz jak wiemy to potrawa prosta, ale potrafi zauroczyć smakiem.. Soczyste, delikatne mięsko w towarzystwie aromatycznego sosu, warzyw i kaszy jęczmiennej.. Czego chcieć więcej? (; Składniki(...)jeśli chcemy uzyskać bardziej klarowny sos, ale nie jest to konieczne) Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodajemy płatki chilli i ocet balsamiczny. Podajemy razem z gulaszem. Smacznego! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook

Symfonia Smaków
Gulasz z batatami 147

Jednogarnkowa potrawa, łatwa i smakowita. Niby zwykły gulasz ale po dodaniu batata zyskuje egzotyczny smak. A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję z nimi. Najsmaczniejsza gulaszowa i gulasz jest z wołowiny , ale co tu ukrywać jest droższa/y i dłużej się gotuje . Z wieprzowiny robi się zdecydowanie krócej ,a jest równie pyszny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
GULASZ WIEPRZOWY. 202

żółwim tempem. Słyszysz sygnał karetki, ale nawet ona się nie pospieszy. Nie ma to jak zima. A na mróz i zimno najlepsze jest coś rozgrzewającego i sycącego. Na przykład gulasz wieprzowy, z dużą ilością mięsa, pikantny i bardzo smaczny. Od razu zapominasz o tym, co dzieje się za oknem. GULASZ WIEPRZOWY. /własny; współpraca z Winiary;/ 500g mięsa wieprzowego (może(...)być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę w garnku na niewielkiej ilości oleju. Papryczkę chili kroję w małe talarki, usunąwszy wcześniej nasionka. Mięso, jeśli jest w kawałku, kroję w kostkę, wrzucam do cebuli i przesmażam. Ogórki kroję

W kuchni Karmel-itki
Gulasz wieprzowy z makaronem 10

Tola powiedziała, że miała w przedszkolu na obiad makaron z ciemnym sosem i że go nie zjadła, bo jej nie smakował (o zgrozo). Bo oczywiście i makaron i gulasz uwielbia, ale osobno. I wtedy cyk, w momencie znalazłam się w moim przywojskowym przedszkolu i przypomniałam sobie moją ulubioną potrawę. Postanowiłam ją zrobić, zjeść (sama oczywiście) i opublikować. Problem z gulaszem(...)razu po zrobieniu, żeby makaron nie wchłonął całego sosu. Wtedy potrawa robi się sucha i mniej zjadliwa. Nie trzymamy jej w garnku i nie czekamy na nie wiadomo co. Gulasz wieprzowy z makaronem zjadłam oczywiście z sałatką z buraków, którą robię jesienią i zamykam na zimę w słoikach. To był idealny dodatek, nie wiem czy coś pasowałoby jeszcze bardziej

Kardamonovy
Gulasz wieprzowy 14

Gulasz wieprzowy jest dość często przygotowywany na obiad w moim domu. Przepis na gulasz sprawdza się jako szybki obiad, a do tego łatwy do zrobienia. Najlepszy gulasz z papryką rewelacyjnie smakuje i prosto się go robi. Gulasz z łopatki to danie jednogarnkowe, które dobrze smakuje również po podgrzaniu. Prosty przepis na gulasz wieprzowy z papryką zawsze wszystkim smakuje, a szczególnie(...)jesienią i zimą. Najlepszy gulasz wieprzowy wychodzi z łopatki, gdyż łopatka świetnie nadaje się do duszenia. Gulasz z łopatki , aby dobrze smakował, musi być z dużą ilością warzyw, a szczególnie ważna jest papryka. Smaku nadaje zarówno papryka świeża, jak i ta mielona. Gulasz najlepiej dusić na małej mocy palnika, wtedy mięso będzie miękkie, a warzywa zachowają swój kształt. Gulasz wieprzowy

Kuchcik gotuje