gulasz - 5782 przepisów (strona:3/386)

Gulasz wołowy z warzywami 9

Gulasz wołowy z warzywami to aromatyczne danie, które cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej. To połączenie soczystego mięsa wołowego, świeżych warzyw i przypraw, które zachwycą Twoje podniebienie. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszny gulasz wołowy z warzywami, a także znajdziesz kilka cennych wskazówek kulinarnych. Gotowi? Przygotujmy się do kulinarnej podróży! Składniki Przygotowanie gulaszu wołowego z warzywami będzie(...)łyżeczka Sól i pieprz – do smaku Liść laurowy – 2 sztuki Czerwone wino – 150 ml (opcjonalnie) Mąka pszenna – 2 łyżki (do obtoczenia mięsa) Przygotowanie Aby przygotować gulasz wołowy z warzywami, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Najpierw mięso wołowe pokrój na nieduże kawałki. Następnie obtocz je w mące pszennej. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Marchew, selera naciowego, ziemniaki

Ania i Marcin gotują
Keto gulasz z dynią (Paleo, LowCarb) 31

Keto gulasz z dynią – pyszny jesienny keto obiad na rozgrzewkę Wraz z jesienią (tą faktycznie odczuwalną, a nie kalendarzową ) nadeszła pora na rozgrzewające, sycące dania. Większym powodzeniem zaczęły cieszyć się zupy oraz wszelkiego rodzaju zapiekanki czy na przykład jednogarnkowce, takie jak dzisiejszy keto gulasz z dynią . Obiad w postaci sałatki już nie zaspokoi bowiem ani apetytu, ani nie sprosta potrzebie(...)kategorii zup nie należy, choć też można przygotować je w jednym garnku.. 😀 Zawiera prawie cały przekrój wspaniałych jesiennych warzyw, w tym cebulę, paprykę , pomidory , cukinię i dynię . Keto gulasz z dynią to danie typowo obiadowe, mocno sycące oraz gęsto odżywcze. Czego chcieć zatem więcej…? 😛 Jeśli jesteście zainteresowani innymi daniami obiadowymi, to zachęcam do zapoznania się z poniższymi przepisami

Modern Cave Girl
Gulasz jako najbardziej rozgrzewające danie 46

zimową pogodą nieodzownie kojarzy mi się gulasz. Może dlatego, że w tym okresie bardzo często odwiedzałem Węgry i tam zajadałem się gulaszami w każdym możliwym wykonaniu. Może dlatego, że gulasz idealnie nadaje się na taką pogodę. Powodów może być wiele. Fakt jest taki, że gulasz zawsze będzie kojarzył mi się z zimą. Dobry gulasz zawsze porządnie rozgrzeje nas po powrocie(...)mrozów. Wrzący gulasz jest idealny na powroty, gdy jesteśmy wygłodzeni i zmarznięci. Dodatkowo, jest kaloryczny a w zimowym okresie kalorie są nam niezmiernie potrzebne. Ponadto do przygotowania gulaszu używamy warzyw, których w okresie zimowym zaczyna nam brakować. Przedstawiam więc poniżej najpopularniejsze przepisy na gulasz z serwisu ProstePesto. Gulasz warzywny z sercami drobiowymi Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką

ProstePesto.pl
Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej 55

Przygotowanie gulaszu kojarzy się ze żmudnym, kilkugodzinnym gotowaniem. Wbrew powszechnym przekonaniom gotowanie gulaszu może pójść sprawnie, bez niepotrzebnego bałaganu. Podstawą udanej potrawy węgierskiej będzie soczyste i tłustsze mięso wieprzowe oraz aromatyczny bulion gotowany na dużej ilości jarzyn. Jednak wysokiej jakości składniki to nie wszystko. Istotną rolę odgrywa naczynie do gotowania – konkretnie duży garnek, koniecznie z nieprzywierającym dnem oraz funkcją(...)przypadku tradycyjnych szybkowarów. Mimo wysokiej temperatury i przyspieszonego gotowania nic nie przywiera do spodu gara, nic nie przypala się, a czyszczenie i mycie jest przyjemne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Węgierska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz.  Kalorie

ProstePesto.pl
Gulasz z kopytkami 131

szczypta koperku do posypania dania na talerzu olej rzepakowy, sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz. Na patelni smażymy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w piórka, następnie także przekładamy do garnka. Podlewamy wodą ok 0.5 l i gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok. godziny(...)Wodę solimy lub dodajemy pół kostki rosołowej albo np. naturalną wegetę. Pod koniec gotowania dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy. By zagęścić gulasz w osobnej szklance mieszamy 2 łyżki mąki, śmietanę i trochę zimnej wody. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy do gulaszu, a następnie chwilkę zagotowujemy. Gulasz doskonale smakuje np z kaszą gryczaną, ziemniakami bądź z kopytkami. Przepis

upichcic
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 285

Dzisiaj bardzo fajny, prosty i szybki przepis na gulasz z kurczaka z dodatkiem groszku i marchewki. Danie idealne, kiedy nie mamy czasu, a potrzebujemy posiłku dla całej rodziny. Ciepły i aromatyczny o intensywnym zapachu curry idealnie nadaje się zwłaszcza zimą :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem. Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka. Podsmażamy chwilkę pilnując by składniki się nie przypaliły. Piersi

Kolizje Smaków
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 163

myśląc nawet o jej wykorzystaniu. Piękna, dorodna i soczyście pomarańczowa. Zrodził się kaprys, silny i uporczywy. Dynia trafiła pod nóż.   Jak to u mnie zwykle bywa, przepis eksperymentalny. Gulasz dyniowy - jego zrobienie wyglądało mniej więcej tak: otworzyłam lodówkę, spiżarkę i zerknąwszy na to, co mam, wrzucałam do garnka kolejne składniki. Pulpeciki natomiast powstały wskutek inspiracji w sieci (nie pamiętam(...)nawet już strony), ale receptura jest moja własna, osobista :] Mam nadzieję, że będzie Wam smakować taki dość nietuzinkowy i innowacyjny miks. PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. /własna receptura;/ z przepisu wychodzi: 2 porcje gulaszu dyniowego 20 pulpecików jaglanych gulasz: 1/2 dyni piżmowej (około 0,6 kg) 3 średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków

W kuchni Karmel-itki
Gulasz z serc wieprzowych 6

także witaminy z grupy A oraz B. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania bazujące na podrobach, w tym na wątróbce, kaczych sercach oraz na grasicy. Przepis na gulasz z serc wieprzowych to moja aktualna proporcja na danie w wykorzystaniem podrobów wieprzowych. Poza nimi w tym gulaszu znajdziecie sporą ilość warzyw oraz śmietankę. Danie to jest dla cierpliwych, gdyż niestety(...)wieprzowych do miękkości to niemalże 4 godziny. Sugeruję zatem przygotowanie tego dania po pracy, popołudniem kiedy to możemy je nastawić i zignorować przynajmniej na 3 godziny. Z czym podawać gulasz z serc wieprzowych? Do gulaszu pasują wszelkiego typu kasze takie jak pęczak, kasza gryczana, kasza jaglana ale także na standardzie puree ziemniaczane bądź pieczywo. Poza sypkimi dodatkami zaserwować można również

MeCooks
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 221

mnie cieszyć. Oczywiście święta to też wyjątkowe potrawy, aromaty i smaki kojarzące się właśnie z Bożym Narodzeniem. Jednym z przepisów, którym wprawiam się powoli w świąteczny nastrój jest pyszny gulasz wołowy. Słodkawy, z miodem, ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można(...)szczęścia nie trzeba mi już nic oprócz dobrego towarzystwa. Gotuje się go długo, ale warto poczekać. Polecam gorąco, a sama zmykam do kuchni, bo wzywa mnie makowiec ;) Wołowy gulasz na ciemnym piwie z miodem, suszonymi grzybami i śliwkami porcja dla 3-4 osób Będziemy potrzebować: 500 g wołowiny 2 cebule 8-10 suszonych śliwek 4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej

Ratunku obiad
Wykwintny gulasz - Quiche 271

Jest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku.  -  czas(...)przygotowania ok 1h SKŁADNIKI: - gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie) - marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g -  masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka - sól 1 łyżeczka - jajo 2szt - woda 25ml   SPOSÓB WYKONANIA : - Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać nożem aż masło przerodzi

Basia w kuchni
Gulasz drobiowy ze świderkami 357

Robienie gulaszu z piersi kurczaka graniczy z lekka paranoją. Ale   tak po prostu wyszło. Miał być kupiony indyk na gulasz . Przez pomyłkę, a może specjalnie w mięsnym zapakowano piersi z kurczaka ( nie ja robiłam zakupy od razu zaznaczam).Jak już były w domu razem ze wszystkimi dodatkami to wielkiego wyboru nie było. Tym bardziej , ze uparłam się(...)być gulasz i już. Czas: 1 godzina Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 2 duże cebule 1 marchewka 1 duża czerwona papryka 1 kiszony ogórek 3 łyżki oleju mielona papryka słodka   do smaku szczypta soli maggi w płynie szczypta mielonego pieprzu 2 szklanki wody 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżeczki mąki 25 dag makaronu świderki

Buniabaje w kuchni
Gulasz z serc drobiowych z grzybami 171

Delikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki(...)krokiety).Wątróbka po za klasycznym II Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe

Buniabaje w kuchni
GULASZ PO GRUZIŃSKU 129

moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a  na koniec dodaje się pozostałe, soczyste warzywa takie jak pomidory czy papryka. Ja jednak zrobiłam potrawę w formie gulaszu, o który dopominał się już od dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach(...)daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki) 800 g ziemniaków 2 duże cebule

Słodko-Słony Świat Ilony
Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonej moreli 157

morelami ... są one słodsze i  dużo ciemniejsze niż te , które do tej pory używałam..Suszone morele można wykorzystać do ciast ..ale ja jedną paczkę tej moreli dodałam do gulaszu..i chyba pierwszy raz robiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie(...)mięsa wieprzowego cebula przyprawa do gulaszu opakowanie suszonych moreli  2-3 łyżki oleju  1/2 szkl. śmietany koperek Mięso pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawą i odstawić na parę minut. Na patelni na oleju zeszklić cebulę,, dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone  morele i około szklanki wody, zagotować i wlać śmietankę. Wymieszać i dusić

Moje domowe kucharzenie
Rozgrzewający gulasz z cynamonem i chilli 152

woda Wykonanie: Mięso kroimy w większą kostkę. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo. Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu. Smażymy chwilę, po czym zalewamy wodą. Ilość - tak żeby płyn przykrył mięso. Dusimy gulasz na wolnym ogniu, ąż mięso będzie miękkie. Bakłażana kroimy w kostkę, dodajemy do gulaszu - dusimy(...)miękkości. Gulasz doprawiamy solą pieprzem, cynamonem oraz posiekaną papryczką chilli

kolorowotorcikowo
GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI 184

gulaszem podobnie jak z bigosem :))  Ile osób - tyle przepisów i co jeden to smaczniejszy :)) Dziś podam przepis na  mój gulasz podstawowy, wzbogacony tylko o suszone grzyby. Dla mnie jest on strzałem w 10-tkę, mięso jest mięciutkie, dobrze przyprawione, a sos ciemny i aksamitny. Oczywiście można dodać do takiego gulaszu ... praktycznie wszystko co lubimy: suszone pomidory, pieczarki, paprykę(...)ogórki kiszone. Ale ja lubię tę najuboższą wersję tylko z grzybami - najbardziej. I właśnie z wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny.  Składniki: 1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki) garść suszonych grzybów 2 cebule 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól

Walijskie Pichcenie
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 136

Gulasz paprykowy to pierwsze danie, które przygotowałam w Slowcooker ( wolnowar ) który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem redcoon.pl . Oprócz mięsa wieprzowego i cebuli wykorzystałam ostrą i słodką wędzoną paprykę. Piotrek lubi golonkę, wolnowar do golonki duszonej w piwie będzie idealny, ale Piotrek musi jeszcze na nią poczekać, najpierw musimy przetworzyć wszystko co było kupione z myślą o Świętach. Dostałam(...)testów Slowcooker firmy Russell Hobbs, który ma nastepujące dane techniczne moc: 200 W pojemność: 3.5 l obudowa ze stali nierdzewnej 3-stopniowa regulacja pracy Do przygotowania Gulaszu paprykowego potrzebujemy: 1 kg wieprzowej łopatki 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka ostrej czerwonej papryki 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki sól morska z pieprzem w młynku Mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz starobawarski 168

Przepis na taki gulasz znalazłam tutaj ..z tym , że mięso wołowe zamieniłam na wieprzowe ..i dodałam trochę przypraw..Gulasz przygotowany był w ramach wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 70 dag chudego mięsa wołowego [ dałam wieprzowe] 4 średnie cebule marchewka 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 250 ml jasnego piwa 150 ml rosołu(...)śmietany 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka masła 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny [ nie dałam] sól i pieprz do smaku listek, ziele przyprawa do gulaszu szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier

Moje domowe kucharzenie
Prosty gulasz na piwie 165

wiem jak wy, ale takie proste gulasze bardzo często ratują mój obiad, kiedy nie mam czasu na kombinowanie, na długie stanie przy garach, dwudaniowy obiad, czy tez gdy w lodowce zostaje gł ó wnie światełko. Bo tak naprawdę gulasz da się zrobić ze wszystkiego, wystarczy kawałek mięsa i dobre chęci. Ja zawsze mam w zamrażalniku kawałek łopatki na wypadek gdyby(...)taki awaryjny gulasz trzeba było zrobić. Gulasz jest dla mnie najprostszą potrawą i warto go robić raz na jakiś czas. Tym razem przedstawiam wam jego bardzo prostą, ale pyszną wersje z użyciem ciemnego piwa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem 346

Placki po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Nie zawsze jednak mam czas i możliwości   kupienie ładnej wołowiny gulaszowej i zrobienia takiego prawdziwego gulaszu. Nic mnie jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka. Czas : 1 godzina Składniki: 8   średnich ziemniaków 2 płaskie(...)kostkę. Dołożyć do garnka z mięsem. Dodać łyżkę mielonej papryki , cukier, łyżeczkę przyprawy do sosów w płynie . Dusić na małym gazie do miękkości mięsa. Płyn powinien odparować tak by gulasz był gęsty. Doprawić do smaku. Zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub   utrzeć na tarce na małych oczkach   ) ziemniaki odcisnąć na gazie   by masa odciekła . Dodać jajko, mąkę , szczyptę soli

Buniabaje w kuchni