Najlepszy przepis na pierniczki od razu miękki, które można zrobić tuż przed świętami. Pierniczki świąteczne z tego przepisu nie wymagają leżakowania i czekania, aż zmiękną, gdyż od razu po upieczeniu i wystudzeniu są mięciutkie i delikatne. Świetnie nadają się do pieczenia i dekorowania razem z dziećmi. Przepis na pierniczki od razu miękkie jest jednym z chętniej robionych przeze mnie świątecznych(...)wypieków, gdyż ciasto można zagnieść wieczorem i włożyć do lodówki, a dopiero na dzień następny robić pierniczki. Pierniczki świąteczne wykonane według tej receptury od razu nadają się do jedzenia, gdyż są miękkie, nie wymagają leżakowania i można zrobić je nawet tuż przed świętami. Świąteczne pierniczki świetnie się przechowują, co niewątpliwie jest dodatkową ich zaletą. Pierniczki zamknięte w puszce
Kuchcik gotujepierniczki to prawdopodobnie najlepsze pierniczki na świecie:), korzenne - pachnące...Trzeba je zrobić kilka dni przed świętami, bo na początku są bardzo twarde, potem należy zamknąć je na kilka dni w słoju - jak odwilgną powiesić na choinkę i gwarantuje, że pachnieć pierniczkami będzie cały dom:) To samodzielna praca mojego syna, więc możecie dać przepis dzieciom i pozwolić im kreatywnie tworzyć:) Składniki(...)ważna jest duża ilość przyprawy do piernika. Miód dobrze aby był w płynnej postaci. Ciasto jest plastyczne i super daje się formować. Wałkujemy na grubość 0,5 mm , grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą takie smaczne i puszyste kiedy odwilgną. Wykrawać i układać na papierze do pieczenia. Piec w 180C przez ok.15 minut na złoty kolor. Proszę
Apetyczna babeczkaPrzysłowiowym rzutem na taśmę zrobiłam i udekorowałam ostatnie tegoroczne pierniczki . Niniejszym więc, sezon pierniczkowy uważam za zamknięty :). I, żeby już nie było nam za słodko od nadmiaru lukru to postanowiłam je bardzo delikatnie przyozdobić i przykleiłam tylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu(...)kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w różnych rozmiarach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy je gwiazdkami
Kulinarne przygody GatityWszyscy dookoła pieką te korzenne cuda, więc presji pierniczkowej uległam i ja. Pokażę Wam dzisiaj moje świąteczne pierniczki, które smakują wybornie nie tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt). Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię(...)najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowania Składniki: 80g margaryny 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mleka 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18% lukier z białek i cukru pudru pisaki spożywcze Wykonanie: - margarynę rozpuścić
Smakołyki BerenikiDomowe pierniczki gwiazdki Dziś mam dla Was przepis na domowe pierniczki . Za szybko? Nie Ja często piekę domowe pierniczki. Cała rodzina je uwielbia. Te upiekłam na życzenie synka. To jest dopiero mały piernikożerca Pierniczki z tego przepisu są miękkie, puszyste i można je od razu jeść. Polecam je i Wam. Idealne pierniczki na święta i nie tylko. To kto się(...)skusi na takie domowe pierniczki? Domowe pierniczki – prosty przepis Do przygotowania domowych pierniczków potrzebujecie kilku prostych składników i chwili czasu. Pierniczki z tego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu. Wychodzą od razu miękkie. Takie miękkie pierniczki śmiało je robić z maluchami. Moje dzieci uwielbiają wycinać takie domowe pierniczki. Jeszcze bardziej uwielbiają je zjadać. Polecam Wam ten prosty przepis
Słodkie okruszkiŚwiąteczne lukrowane pierniczki to obowiązkowy element Świąt Bożego Narodzenia! I nie tylko dlatego, że są pyszne, ale także są uroczą ozdobą stołu, a nawet choinki! u mnie co roku na choinkę trafiają własnoręcznie zdobione pierniczki, które nadają jej cudownego, domowego charakteru. Domek z piernika Mój przepis, z którego korzystałam już kilkukrotnie w tym roku, jest bardzo prosty i łatwy. Dlatego(...)bardzo go lubię Jeśli zależy Wam na miękkich ciasteczkach to wystarczy rozwałkować ciasto nieco grubiej i co bardzo ważne, pilnować czasu pieczenia! Bo granica między miękkimi a kruchymi pierniczkami jest bardzo cieniutka ;p Fajne jest też to, że z tego samego przepisu możemy przygotować klasyczne pierniki, ale też takie z dżemem w środku. Z tego samego przepisu przygotowałam pierniczki
Healthycreations.plzawsze będzie nam się kojarzyło ze świętami. Ich zapach nieodzownie zwiastuje święta. Tak, mowa tu o piernikach świątecznych, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Istnieje wiele przepisów na świąteczne pierniczki. Niektóre prostsze inne trudniejsze. Szybsze i wymagające pracy. Tutaj jednak skupiliśmy się na prostym przepisie na pierniki świąteczne. Gwarantujemy, że wyjdą doskonale i zasmakują całej rodzinie. A ich aromat unosić(...)się będzie w mieszkaniu przez całe święta. Pierniczki w przepisie mają dziurkę (robioną słomką) aby łatwo można było je zawiesić na choince. Oczywiście jeśli nie masz w planie wieszać ich na świątecznym drzewku to możesz pominąć robienie dziurki. W przepisie tym skorzystaliśmy także z gotowej polewy lukrowej do dekoracji – ale jeśli masz taką ochotę, możesz polewę wykonać samodzielnie
ProstePesto.plKorzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę. Przepis na te pierniczki znalazłam na blogu(...)Ania gotuje . Zmieniłam go, by pierniczki mogły jeść osoby na diecie bezmlecznej. Do ich przygotowania należy użyć margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego. Konsystencja pierniczków jest lepsza przy użyciu masła klarowanego, ale z margaryną także wyjdą pyszne! Ciasto z margaryną trochę trudniej się wałkuje (bardziej się rozwarstwia). Należy wałkować je mocnymi szybkimi ruchami. Nawet jeśli pierniczki wydają się wam kruche
Dieta bez mlekaPana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna, ale.. Zostałam mile zaskoczona. Tak mięciutkich pierniczków w życiu nie jadłam! (chyba,że te kupne). Wręcz jak biszkopciki. I co najważniejsze, nie muszą leżakować. Są od razu do jedzenia, nie twardnieją, nic się z nimi nie dzieje. Polecam(...)Jeśli jeszcze nie macie pierniczków, zdążycie na pewno! DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE /od klienta;/ ok. 300 sztuk (w zależności od wielkości) 1 litr maślanki 1 kg cukru Zagotowałam razem tak, aby powstał syrop. Wystudzić 400g margaryny 4 paczki przyprawy do piernika Rozpuściłam margarynę z przyprawą, wystudzić. 8 jaj 400g cukru 2 kg mąki 4 łyżki kakao Jaja ubiłam
W kuchni Karmel-itkiPrzepyszne, mięciutkie pierniki, które podbijają rosyjski internet. I zdecydowanie najlepsze pierniczki bez miodu. Aromatyczne, rozpływające się w ustach i bardzo, bardzo smaczne. Wstyd się przyznać, ale piekłam je 3 razy, zanim zrobiłam zdjęcia dla Was. Mimo dużej ilości pierniczków, bardzo szybko znikały. A to pewnie za sprawą karmelu, który jest bazą pierniczków i dodaje im wspanialego smaku i zapachu(...)dzięki karmelowi, nikt się nie zorientuje, że pierniki są bez miodu. Ważne są także przyprawy, które nadadzą pierniczkom charakterystycznego, korzennego smaku. Można użyć gotowej mieszanki do pierników, ja zdecydowanie wolę zrobić ją sama, według naszych upodobań. Do pierniczków bardzo pasuje cynamon, imbir, kardamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki i anyżek. Oczywiście można z czegoś zrezygnować, chociaż im więcej przypraw
dolcevitainmykitchenUlubione pierniczki moich dzieci Lubicie pierniczki? My uwielbiamy. W szczególności moje dzieci. One kochają miękkie pierniczki pachnące przyprawami. Kochają je jeść i… robić. Nie ma lepszej zabawy niż wycinanie pierniczków. I choć do świąt jeszcze daleko, to u nas w domu już od jakiegoś czasu pachnie domowymi pierniczkami. Przepis jest niezwykle prosty, a pierniczki wychodzą pyszne, miękkie i aromatyczne(...)Koniecznie spróbujcie ulubionych pierniczków moich dzieci. Przepis na miękkie pierniczki Do przygotowania domowych pierniczków będziecie potrzebować kilku podstawowych składników, przyprawy do piernika i oczywiście dobrego miodu. Pierniczki z tego przepisu wychodzą od razu miękkie. Jeśli chcecie je przechować dłużej, to włóżcie je do puszki lub słoika. U nas takie domowe pierniczki znikają w ekspresowym tempie. Przyznam szczerze, że sama
Słodkie okruszkilekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą porcję inspiracji w temacie świątecznych wypieków. W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ ) upiec również takie z dodatkiem marchewki Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe, a zmodyfikowana receptura na tradycyjne pierniczki. Dzięki marchewce, pierniczki są miększe od tych(...)tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć Z podanych proporcji, wyszło mi prawie 3 pełne blachy pierniczków, czyli około 68 sztuk. Pierniczki marchewkowe Do przygotowania pierniczków będziecie potrzebować: ok. 30 dag marchewki (po ugotowaniu i obraniu, powinno zostać 20 dag) 180 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g cukru 120 g miodu
Okiem Blondynki by McBlondilekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą porcję inspiracji w temacie świątecznych wypieków. W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ ) upiec również takie z dodatkiem marchewki Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe, a zmodyfikowana receptura na tradycyjne pierniczki. Dzięki marchewce, pierniczki są miększe od tych(...)tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć Z podanych proporcji, wyszło mi prawie 3 pełne blachy pierniczków, czyli około 68 sztuk. Pierniczki marchewkowe Do przygotowania pierniczków będziecie potrzebować: ok. 30 dag marchewki (po ugotowaniu i obraniu, powinno zostać 20 dag) 180 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g cukru 120 g miodu
Okiem Blondynki by McBlondiDziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki(...)czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
Kulinarne przygody Gatityroku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję je najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej(...)godzinę). Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i przygotowujemy dwie blachy, przez co zminimalizujemy prawdopodobieństwo poparzenia się lub zestresowania, kiedy będziemy musieli na szybko zrzucić jedną partię pierniczków, żeby kolejna mogła trafić do piekarnika. Z naszej kulki w lodówce odcinamy 1/4 ciasta, którą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy pierniczki foremkami lub od biedy kubkiem
sama złodycz