barszcz - 3622 przepisów (strona:3/242)

BARSZCZ BIAŁY Z GRZYBAMI - przepis na czysty biały barszcz Wielkanocny 103

Tradycyjny biały barszcz . Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie białego barszczu na Wielkanoc krok po kroku.       Pyszna i tradycyjna zupa na Wielkanoc - oto domowy, czysty barszcz biały gotowany na jarskim rosole i wywarze z grzybów. Barszcz doprawiony majerankiem i roztartym z solą czosnkiem, zabielany śmietaną. Aromatyczny, świąteczny barszcz, który podaję z jajkami na twardo oraz wędliną, pieczonym, gotowanym(...)albo duszonym mięsem. Do barszczu można podać biały ser i pieczywo. Poza świętami barszcz podaję z ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku lub świeżej słoninki i zrumienioną cebulką. Absolutna rewelacja!       Zobacz mój wypróbowany, łatwy i szybki przepis na świąteczny biały barszcz na Wielkanoc. Polecam :) Pyszny biały barszcz na zakwasie. Oto składniki i przyprawy na barszcz biały

Moja Książka Kucharska
Wigilijny barszcz z uszkami 160

wpis ponieważ uszka kleję z mamą w Wigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :) Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa ale za to z grzybkami.  Składniki na barszcz: 1 kg buraków 2 cebule 4 grzybki suszone 2 marchewki 1 pietruszka(...)cukier ocet winnny 3 ziela angielskie 2 listki bobkowe Barszcz: Buraki umyć, obrać i płukać. Pokroić na mniejsze cząstki. zalać zimną wodą tak by tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około pół godziny. Wywar z buraków odstawić w chłodne miejsce najlepiej na cała noc. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i odstawić

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 239

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków... Lekko chrzanowa zupa. Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Z dodatkiem suszonych grzybów. Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego. Idealna dla przeciwników gęstych zup.   Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 5 ziarenek ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 2,5 litra zimnej(...)wody; 375 ml soku z kiszonych ogórków; 1 łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml  domowego zakwasu na barszcz biały ; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka majeranku; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy

Gospodyni Miejska
Barszcz biały na zakwasie 198

Barszcz biały na domowym zakwasie... Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy. O pięknym czosnkowym zapachu. Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Mocno majerankowy. Pyszny! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej wody; 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka; 500 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy

Gospodyni Miejska
Zakwas na czerwony barszcz 197

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego(...)jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a  według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Zakwas na czerwony barszcz Składniki: 1,5 kg buraków Przegotowana woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli kamiennej Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zabielany barszcz wielkanocny z kiszonych buraków, z sokiem czarnego bzu, chrzanem, jajkiem i wędzonką 93

oczywiście wpis sprzed lat, jest wiele ich w Leśnym Zakątku. Zapomniałam o tym wpisie i chociaż tradycja u mnie niezmienna, przypomniał mi o tym wpisie na barszcz zabielany internauta Tomasz. Jak co roku będzie u mnie taki właśnie zabielany barszcz. Do zmiany tradycji w Waszych domach nie namawiam bo każdy kultywuje swoje.  Życzę wszystkim odwiedzającym Leśny Zakątek zdrowych(...)dziecięcych, to Święta Wielkanocne zawsze kojarzą mi się z mszą rezurekcyjną i pierwszym wielkanocnym śniadaniem. Zmarznięci i głodni wracaliśmy z porannej mszy a mama już czekała ze smakowitym śniadaniem. Barszcz z kiszonych buraków zabielany śmietaną, to o nim będzie mowa, musiał być gorący, nie odgrzewany, zrobiony na już i podany na stół. To był sekret mojej mamy, tak myślałam, wówczas

Leśny Zakątek
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 184

Witam serdecznie Przepis na barszcz czerwony wigilijny , zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 2 litrów barszczu na wywar warzywny : 2 litry wody 1 marchew (około 180 g) 1 korzeń pietruszki (około 130 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula(...)kawałek korzenia selera (około 60 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól opcjonalnie

Uwaga Babcia Gotuje
Dlaczego warto jeść kiszonki? I jak zrobić szybki barszcz czerwony 86

świeżych warzyw jest ograniczony. Ich popularność wzrasta też przed okresem Bożego Narodzenia. Bo czy ktoś może wyobrazić sobie swój świąteczny stół bez pierogów z kapustą i grzybami, pysznego czerwonego barszczu z dodatkiem zakwasu czy drożdżowych, kapusty wigilijnej czy drożdżowych kapuśniaczków? Ale kiszonki, to nie tylko kapusta kiszona czy tradycyjne kiszone ogórki. Co można kisić? Czy kiszonki to tylko dodatek(...)cenne właściwości ukryte w kiszonkach? Dlaczego warto je włączyć do menu? O tym wszystkim w dzisiejszym wpisie. A na końcu czeka na Was też prosty, szybki przepis na czerwony barszcz (na zdjęciu wersja codzienna na bulionie mięsnym, w przepisie uwagi jak zrobić wersję wigilijną) . Co można kisić? Kiszonki to nie tylko tradycyjne kiszone ogórki czy kiszona kapusta. Co jeszcze można

Słodkie okruszki
Przepisy na Wigilię: Rubinowy barszcz z uszkami 76

Czysty, rubinowy barszcz wigilijny, który robi się sam. Do tego uszka z miękkiego cista bez jajek, które, jak to uszka, wymagają trochę pracy. Duet doskonały. Polecamy! Patentów na robienie barszczu wigilijnego jest sto tysięcy, a jak mówią różni ludzie, może nawet jeden więcej (kto zgadnie skąd zaczerpniety jest ten cytat temu zrobimy uszka na święta). Testowaliśmy wiele z nich(...)najbardziej lubimy barszcz wigilijny zrobiony w sposób najprostszy, choć wymagający trochę czasu. Pokrojone, nieobrane ćwikły zalewamy zimną wodą, dodajemy jabłka i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy przez 2-3 godziny. Powstanie aromatyczna, esencjonalna, słodka podstawa do barszczu. Barszcz wigilijny pozostaje już tylko przyprawić. Ilość przypraw to już sprawa gustu. Tak samo jak kwestia zakwasu. Można go dodać dla podkręcenia smaku

Niedzielny kucharz
Barszcz czerwony z Węglówki – kuchnia podkarpacka 125

Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Czerwony barszcz zwykle gotuje się na zakwasie z czerwonych buraków, który odpowiada za ostry i kwaskowaty smak zupy. Zakwas często przygotowuje się z różnymi dodatkami, które aromatyzują barszcz. Niekiedy w zastępstwie buraczanego zakwasu dodaje się ocet. Dzięki niemu barszcz pozostaje kwaśny, a buraki nie tracą koloru, choć oczywiście smak różni się nieco od naturalnego(...)zakwasu. Barszcz z Węglówki, przez Panią Marię Mięsowicz, która podała przepis, nazywany ‘barszczem czerwonym mojej babci’, to trzeci sposób na zakwaszenie barszczu. I najbardziej zaskakujący. Starte surowe buraczki gotuje się w wodzie z pokrojonymi w kostkę kwaśnymi jabłkami. Barszcz zagęszczony jest śmietaną i mąką, a podaje się go z gotowanymi ziemniakami. Choć bazę barszczu stanowią zaledwie dwa składniki, z których

Trzeci talerz
BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty 78

Tradycyjny barszcz biały fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny biały barszcz na zakwasie pszennym.         Tradycyjny, świąteczny barszcz biały gotowany na wywarze jarzynowym i grzybowym. Barszcz doprawiony czosnkiem i zabielany śmietaną. Czysty barszcz podajemy z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Jako wkładkę do barszczu można podać białą(...)kiełbasę parzoną  i jajka ugotowane na twardo. Na barszcz biały używamy zakwasu dobrze wystałego, po 3-4 dniach kwaszenia. Jak zrobić domowy barszcz biały na zakwasie - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu  i ulepszajcie go :) Polecam. Barszcz biały na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska  Oto składniki i przyprawy na barszcz

Moja Książka Kucharska
PRZEPISY NA ŚWIĘTA: RUBINOWY BARSZCZ WIGILIJNY Z USZKAMI 87

Czysty, rubinowy barszcz wigilijny, który robi się sam. Do tego uszka z miękkiego cista bez jajek, które, jak to uszka, wymagają trochę pracy. Duet doskonały. Polecamy! Patentów na robienie barszczu wigilijnego jest sto tysięcy, a jak mówią różni ludzie, może nawet jeden więcej (kto zgadnie skąd zaczerpniety jest ten cytat temu zrobimy uszka na święta). Testowaliśmy wiele z nich(...)najprostszy, choć wymagający trochę czasu. Pokrojone, nieobrane ćwikły zalewamy zimną wodą, dodajemy jabłka i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy przez 2-3 godziny. Powstanie aromatyczna, esencjonalna, słodka podstawa do barszczu. Barszcz wigilijny pozostaje już tylko przyprawić. Ilość przypraw to już sprawa gustu. Tak samo jak kwestia zakwasu. Można go dodać dla podkręcenia smaku, ale kto nie lubi

Niedzielny kucharz
Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka 155

Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka Na północy Podkarpacia, na skraju Puszczy Sandomierskiej, biały barszcz od pokoleń był, a w wielu domach nadal jest, codziennym posiłkiem, od którego zaczyna się dzień. Na Kolbuszowszczyźnie, od Raniżowa po Siedlankę, od Cmolasu po Kupno, barszcz ten przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej i wody – bez czosnku, ziół i innych dodatków(...)zakwas raz w roku wykorzystuje się do przygotowania wigilijnego barszczu grzybowego. Danie to jest niezwykle proste, a jednocześnie ma niepowtarzalny smak, który zawdzięcza wywarowi z prawdziwków i wspomnianemu zakwasowi. Barszcz grzybowy jest bardzo aromatyczny i lekko kwaśny. Podaje się go z ugotowanymi osobno ziemniakami. Barszcz grzybowy to specjalność mojej teściowej. Nie wyobrażam sobie bez niego Wigilii. Zachęcam do przygotowania

Trzeci talerz
Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany 178

Witam serdecznie Przepis na ukiszenie barszczu z buraków czerwonych . Przedstawię dwa rodzaje kiszonego barszczu różniące się pomiędzy sobą składem . Tak przygotowany kiszony barszcz można użyć do przygotowaniu barszczu wigilijnego lub pić go samego dla zdrowia . Oba barszcze są bardzo smaczne chociaż ja osobiście wolę przepis pierwszy z warzywami . Do ukiszenia pierwszego barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych małą marchew(...)ząbki czosnku 60 g czerstwego chleba razowego około 2 l przegotowanej letniej wody słój 3 litrowy lub inne naczynie Link do filmu z przygotowania : Przepis na kiszenie barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=NG8bhvqhe4Q Przygotowanie : Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia – letnią wodą zaleję warzywa w słoju . Buraki , marchew , pietruszkę , seler obieram i płuczę . Obrane i wypłukane warzywa kroję na mała kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 133

Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej suszony majeranek W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę(...)gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. Szary, bezmięsny barszcz z kaszą

Bon Appetit Małgorzaty