zapiekanki - przepisów 7392

  1. Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
    Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

    Dawno już nie było zapiekanki na blogu, a przyznam, że często ostatnio na obiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z rosołu. Składniki: mięso z dwóch udek z rosołu przyprawa do gyrosa kilka pieczarek 1/2 niedużego brokuła olej garść zielonych oliwek 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 100 g tartego żółtego sera 2 ząbki(...)dodajemy oliwki. 5. Mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, tarty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 6. Naczynie żaroodporne napełniamy mięsem z warzywami, całość zalewamy sosem. 7. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 st. C. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  2. ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA  "Poproszę o dokładkę" ;-)
    ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA "Poproszę o dokładkę" ;-)

    może ugotowane ziemniaczki? Nie wyrzucać! Broń Panie Boże i wszyscy święci;-) W Restauracyjce Literackiej z resztek jedzenia, wykonuje się nowe dania pierwszej klasy;-) A jak!  Dziś proponuję zapiekankę, która będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu, będzie banalnie prosta!   Składniki na średniej wielkości naczynie żaroodporne: ok 1/2 kg ugotowanych ziemniaków(...)pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.  3. Warstwy powtarzać, aż do zużycia wszystkich składników, kończąc warstwą sera na wierzchu.  4. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki.  5. Zapiekać 30 min w temp 180 C. VOILA!!!  A nie mówiłam, że będzie prosto!;-) Dla urozmaicenia tejże zapiekanki, następnym razem możecie dodać jeszcze troszkę grzybków, albo trochę

    Przepis pochodzi z bloga Restauracyjka Literacka, prowadzonego przez Restauracyjka Literacka.

  3. Mini zapiekanki z mięsem, cukinią i makaronem
    Mini zapiekanki z mięsem, cukinią i makaronem

    Pyszna i syta zapiekanka. Przygotowałam ją w małych naczynkach do zapiekania więc każdy ma swoją oddzielną porcję ale można ją również zrobić w jednym dużym naczyniu. składniki: 350 g mięsa mielonego 350 g ugotowanego makaronu, użyłam kolanka z falbanka Czaniecki 1 nieduża młoda cukinia (ok 500 g) 1 cebula sol,pieprz 1 kulka mozzarelli ser żółty starty do posypania masło

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  4. Zapiekanka z cukinii
    Zapiekanka z cukinii

    post Zapiekanka z cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  5. Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą
    Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą

    Danie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI

    Przepis pochodzi z bloga OstryKęs, prowadzonego przez OstryKęs.

  6. Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami i peperoni
    Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami i peperoni

    makaron, wszystko razem mieszamy, wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie do miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy 4 łyżki śmietany (30%), mieszamy trzepaczką, solimy, dodajemy natkę i zioła polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika, zapiekamy około 30min w temp. 200stopni.   To proste danie, a zobaczycie jak często będziecie do niego powracać     Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  7. Zapiekanka z sosem śmietanowym z warzywami i szynką
    Zapiekanka z sosem śmietanowym z warzywami i szynką

    Ostatnim czasem szukałam przepisu na szybki obiad dla kilku osób. Od razu padło na zapiekankę makaronową. Miała to być standardowa wersja, jaką przeważnie robię, jednak podczas zakupów udało mi się wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki   lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza

    Przepis pochodzi z bloga Fabryka pomysłów, prowadzonego przez FabrykaPomyslow.

  8. Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne )
    Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne )

    Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta

    Przepis pochodzi z bloga kolorowotorcikowo, prowadzonego przez kolorowotorcikowo.

  9. Zapiekanka brokułowa z szynką
    Zapiekanka brokułowa z szynką

    Jedna z moich ulubionych zapiekanek, którą chyba robię od zawsze [czytaj: odkąd mama prawie bez nadzoru zostawiła mnie w kuchni]. Kocham brokuły, a połączenie z makaronem, sosem i serem jest obłędne. Polecam i Wam. Składniki: opakowanie makaronu penne 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki bulionu łyżeczka oleju 300 g szynki

    Przepis pochodzi z bloga Pasja Smaku, prowadzonego przez PasjaSmaku.

  10. Pokusa Janssona /Janssons frestelse - zapiekanka ze Szwecji
    Pokusa Janssona /Janssons frestelse - zapiekanka ze Szwecji

    wylewać! Połowę ziemniaków rozłożyć na dnie naczynia, na nich rozłożyć cebulę i fileciki anchois. I przykryć resztą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z pieprzem i zalewą z anchois. Zalać nią zapiekankę i posypać bułką tartą.  Piec przez ok. 50-60 min. w temperaturze 200 st.C

    Przepis pochodzi z bloga Pasja Smaku, prowadzonego przez PasjaSmaku.

  11. Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy
    Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy

    kasza, chyba ze jest to gryczana tak wiec kiedy zobaczyłam, ze tylko ona została na polce musiałam ja wykorzystać tak żeby i mi obiad smakował. Postanowiłam ze zrobię zapiekankę z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i tej nieszczęsnej kaszy. W sumie wyszło całkiem fajne danie, lekkie, kolorowe i syte. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Bernika - moj kulinarny pamietnik, prowadzonego przez Bernika.

  12. Zapiekanka kapuściana w cieście francuskim
    Zapiekanka kapuściana w cieście francuskim

    Tego typu zapiekankę często robię, gdy potrzebny jest obiad nieskomplikowany, jednogarnkowy i o niewielkim zróżnicowaniu składników, które najczęściej mam w domu, bo jakieś mięso jest zazwyczaj w lodówce, kapusta stoi w beczce w piwnicy u rodziców, grzyby z zeszłorocznych zbiorów w zamrażalniku, a reszta to stały element mojej lodówki. Jest bardzo smaczna i syta, można ją robić w wielu kombinacjach

    Przepis pochodzi z bloga Bernika - moj kulinarny pamietnik, prowadzonego przez Bernika.

  13. Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego
    Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego

    Szybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę bardzo, chętnie podpatrzę. Do tego wystarczy prosty sos mięsny jak do spaghetti i może być pyszny obiad. Polecam. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Bernika - moj kulinarny pamietnik, prowadzonego przez Bernika.

  14. Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala
    Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala

    Post Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  15. Męska Zapiekanka a`la Tartiflette
    Męska Zapiekanka a`la Tartiflette

    środek dodajemy łyżeczkę majonezu i łyżeczkę ketchupu, przykrywamy drugą warstwą mieszanki, całość posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy tak długo, aby wszystkie składniki były ciepłe i ser się roztopił. Zapiekankę wyjadamy bezpośrednio z naczynka ceramicznego, podkładamy pod nie tylko deseczkę. Mieszankę w misce możemy przechowywać do kilku dni w lodówce. W momencie, w którym dopadnie nas głód wyciągamy miskę, układamy

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

Wybierz stronę :