Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim

Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim

Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim

Nie tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Autor

IwonaIwona

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

gulasz, makaron, makarony, mięso, rosół, zupa pomidorowa, sosy, jabłka, ser, ogórek, pasta, ziemniak, ziemniaki, pasty, ogórki, zapiekanki, zapiekanka, włoska, susz, obiad, mięso duszone, wołowina, zapiekanka z serem, ziemniaki na obiad, sos do makaronu, dania z makaronem, gulasz wołowy, pieczone ziemniaki, zapiekanka makaronowa, gulasz pomidorowy

Inne przepisy z Smakowity Blog Kulinarny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.