Japoński chleb mleczny

Japoński chleb mleczny

Japoński chleb mleczny

 Shokupan to japoński chleb mleczny (nazywany też Hokkaido) na zaczynie tangzhong, który powstaje z mąki i mleka lub mąki i wody (w zależności od przepisu), podgrzewanych razem do uzyskania gładkiego budyniu (nazywanego też "klejem"). Dodanie takiego zaczynu do ciasta powoduje, że wypieki stają się bardziej wilgotne, miękkie i dłużej zachowują świeżość. Technika ta jest niezwykle popularna w Japonii i Chinach, gdzie powszechnie stosuje się ją do wypieku pieczywa. To właśnie zaczynowi tangzhang chleb shokupa... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.