sosy - 60232 przepisów

Dietetyczny sos czosnkowy do grilla 39

pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków do potraw z grilla są różnego rodzaje sosy i dipy. Ja Wam dziś pokażę w jaki sposób przygotować dietetyczny sos czosnkowy do grilla. Tak, tak będzie to wersja nie zawierająca zbyt dużej liczby zbędnych kalorii. Nie wiem(...)wiecie, ale na grillu także możecie przygotować dietetyczne dania, jeśli akurat w danym momencie dbacie o swoją linię. Do przygotowania naszego sosu, nie będziecie potrzebować zbyt skomplikowanych składników, wszystkie powinniście znaleźć w Waszej kuchni. Składniki 400g gęstego jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku sól pieprz szczypta cukru ewentualnie odrobina ziół prowansalskich ewentualnie odrobina drobno posiekanego koperku Dietetyczny sos czosnkowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jogurtowy sos czosnkowy 14

Jogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos ten będzie zdrowy i co ważne dietetyczny, przygotujemy go na bazie jogurtu naturalnego. Sprawdźcie przepis poniżej… Składniki 400g gęstego jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru szczypta soli szczypta pieprzu szczypta(...)ziół prowansalskich Jogurtowy sos czosnkowy – przepis Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do czosnku dodajemy jogurt i przyprawy. Dodajemy również odrobinę cukru, która delikatnie złagodzi ostrość smaku. Mieszamy. Smacznego! Artykuł Jogurtowy sos czosnkowy pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy sos pomidorowy 19

Domowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu sosu możecie go wykorzystać jako dodatek do potraw – tortilli, pizzy itp. Składniki 4 duże pomidory 2 łyżki octu winnego szczypta soli 2-3 ząbki czosnku szalotka szczypta pieprzu oregano szczypta słodkiej papryki Przepis(...)domowy sos pomidorowy Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę drobno kroimy w kostkę. Dodajemy do rondelka z grubym dnem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje część płynu i sos odrobinę zgęstnieje. Całość blendujemy i dodajemy czosnek , ocet oraz przyprawy. Gotujemy wszystko na bardzo wolnym ogniu jeszcze przez ok. 10 minut, aby sos pomidorowy stał

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy? 146

Sos czosnkowy znajduje się chyba w każdej kuchni. Można go kupić choć wtedy jesteśmy narażeni na spożycie wielu konserwantów i emulgatorów, które nie są zbyt zdrowe. Ten pyszny sos czosnkowy bez laktozy pasuje praktycznie do wszystkiego do warzyw, pieczonej kiełbaski, mięsa z grilla czy pizzy . Warto wiedzieć jak go przygotować. Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy? Otóż osoby nie cierpiące(...)maja ułatwioną wersję gdyż wystarczy tylko majonez, śmietana, czosnek, sól, pieprz . Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę majonezu i śmietany. Wszystko łączymy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Sos czosnkowy bez laktozy – na półkach sklepowych znajdziemy coraz więcej produktów bez laktozy, która nie jest przez nas tolerowana, przepis jest podobny do podstawowej wersji lecz zamiast śmietany zwykłej zastąp

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos słodko – ostry 14

każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać do ryżu podczas przygotowania dań chińskich. Sos słodko – ostry 5-6 papryczek chilli szklanka cukru szczypta soli 2-3 łyżki wody Sos słodko – ostry – przepis Papryczki kroimy w drobną kostkę. Z połowy(...)papryczek możecie usunąć pestki jeśli nie lubicie bardzo ostrych sosów. Do rondelka wkładamy pokrojone papryczki, dodajemy odrobinę wody, szczyptę soli i zasypujemy pieprzem. Gotujemy ok. 15-20 minut na bardzo wolnym ogniu, w międzyczasie papryczki puszczą soki i powstanie bardzo aromatyczny sos. Smacznego! Artykuł Sos słodko – ostry pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyka – makaron z sosem pomidorowym 42

Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski makaron jest podawany z samym sosem pomidorowym . Spróbujcie tego przepisu, a przekonacie się dlaczego to danie jest tak bardzo popularne we Włoszech i tak często przez nich jedzone. Samo przygotowanie dania zajmie(...)minut, praktycznie tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu . Makaron z sosem pomidorowym – składniki szklanka makaronu 2 ząbki czosnku odrobina suszonej bazylii i oregano 400 ml passaty pomidorowej bazylia do dekoracji oliwa Makaron z sosem pomidorowym – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na odrobinie oliwy szklimy czosnek, a następnie dodajemy passatę pomidorową. Całość zagotowujemy, doprawiając w międzyczasie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie koperkowym 17

Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych umiejętności. Nic bardziej mylnego. Pulpety przygotujemy dosłownie w kilka minut (nie licząc czasu potrzebnego na gotowanie). Podamy je z błyskawicznie zrobionymi domowymi kopytkami i buraczkami. Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz przepis… Składniki(...)kopytka 500g ziemniaków 120 g mąki 1 jajko szczypta pieprzu Składniki na pulpety 500g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz mąka Składniki na sos koperkowy pęczek koperku 3 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany ok. 1-1,5 l bulionu Przepis na domowe kopytka Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez specjalną praskę do ziemniaków

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dlaczego warto stosować sos sojowy 27

Dlaczego warto stosować sos sojowy?  Jak wybrać najlepszy sos sojowy? Czym jest Ponzu? Czym jest sos sojowy ? Sos sojowy, uniwersalna przyprawa w płynie o głębokim czerwono-brązowym kolorze, przyjemnym aromatycznym zapachu i bogatym smaku jest coraz częściej stosowany jako zamiennik soli. Już kilka kropli wystarczy, aby podkreślić walory smakowe potraw, a dzięki bogactwu naturalnego kwasu glutaminowego wzmocnić i wydobyć(...)delikatne aromaty zawarte w produktach. Krótka historia sosu sojowego  Sos sojowy, powstał około 2200 lat temu w Chinach. Podobnie jak wiele słonych przypraw, był stosowany do konserwowania żywności. W VII wieku chińscy mnisi buddyjscy wprowadzili sos sojowy do Japonii, gdzie znany jest jako shōyu (醤 油 shōyu). Termin "shoyu" używany jest w odniesieniu do wielu odmian sosu sojowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sosy do warzyw na ciepło Knorr 38

portalu Uroda i Zdrowie zostałyśmy wybrane do przetestowania sosów do warzyw na ciepło Knorr. Generalnie staramy się unikać tzw "gotowców", ale z racji tego, że lubimy próbować nowości to pewnie wcześniej czy później i tak te sosy wpadłyby Nam w ręce i chociażby z czystej ciekawości byśmy je wypróbowały. Marchewka z groszkiem z sosem Knorra  Otrzymałyśmy raptem 4 saszetki(...)sosami, po jednym z każdego smaku: - sos do warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny  - sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 63

zglebic tajniki sztuki kulinarnej,bo stanowi on podstawe wielu klasycznych sosow.Poza tym opanowanie umiejetnosci jego przyrzadzania uwolni Was na zawsze od sosow z torebek.Na jego bazie mozesz zrobic kazdy sos,a te ze sklepu do kosza ? Pewnie,po co Wam chemia na talerzu. Podawany do mies gotowanych i warzyw.Wlasnie teraz latem niezastapiony we wszystkich zapiekankach ,poniewaz idealnie komponuje sie wlasnie(...)warzywami . PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWY Skladniki: 500 ml mleka 30 g masla (2 plaskie lyzki) 30 g maki (2 plaskie lyzki) sol,bialy pieprz swiezo zmielona galka muszkatalowa Wykonanie: w rondelku roztopic 2 lyzki masla,dodac make i zrobic biala zasmazke.Mieszac krotko,by sie nie zrumienila. powoli dolewac zimne mleko caly czas energicznie mieszajac trzepaczka balonowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 25

proces odchudzania, zwiększają przyswajalność żelaza. Pomidory mają wiele zalet. Warto wykorzystywać ten produkt w kuchni. Dość wdzięczny produkt nawet dla osób, które nie przepadają za gotowaniem. Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami to bardzo proste danie, które nie tylko pięknie wygląda ale również w łatwy sposób można je podgrzać i zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przepis i listę składników(...)makaronu spaghetti 250 ml passaty pomidorowej Sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru Przepis na spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego, dopraw solą i pieprzem, nafaszeruj serem mozzarella pokrojoną w kostkę Przygotowane mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos barbecue (sos BBQ) 104

słodko-kwaśny, mocno aromatyczny sos to świetny dodatek do grillowanych i pieczonych mięs. Stanowi bazę do marynat (pewnie każdy zna soczyste żeberka BBQ), sprawdzi się także jako dip, do maczania kawałków mięsa. W Stanach Zjednoczonych jest wiele odmian tego sosu, chyba każdy region ma swoją recepturę różniącą się składem i wyglądem. Moja wersja jest efektem kilku prób osiągnięcia równowagi między(...)słodyczą, kwaśnością, ostrością i cierpkością. Polecam dodatek wędzonej papryki - "podkręca" smak sosu BBQ.  Sos barbecue (sos BBQ) 2 szklanki ketchupu 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego (lub winnego) 1/2 szklanki musztardy 4 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki płynnego miodu 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka soli

Ivka w kuchni