sosy - przepisów 52368

  1. Dietetyczny sos czosnkowy do grilla
    Dietetyczny sos czosnkowy do grilla

    pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków do potraw z grilla są różnego rodzaje sosy i dipy. Ja Wam dziś pokażę w jaki sposób przygotować dietetyczny sos czosnkowy do grilla. Tak, tak będzie to wersja nie zawierająca zbyt dużej liczby zbędnych kalorii. Nie wiem(...)wiecie, ale na grillu także możecie przygotować dietetyczne dania, jeśli akurat w danym momencie dbacie o swoją linię. Do przygotowania naszego sosu, nie będziecie potrzebować zbyt skomplikowanych składników, wszystkie powinniście znaleźć w Waszej kuchni. Składniki 400g gęstego jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku sól pieprz szczypta cukru ewentualnie odrobina ziół prowansalskich ewentualnie odrobina drobno posiekanego koperku Dietetyczny sos czosnkowy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Nos w sos !
    Nos w sos !

    Dziś będzie trochę o sosach, które nie stanowią wprawdzie samodzielnych dań, ale są nie tylko nieodłącznym dodatkiem do wielu potraw, jak również ich uzupełnieniem. Oczywiście niedoścignionymi smakoszami i twórcami sosów są nasi europejscy przyjaciele Francuzi :) Wiele sosów wzięło swoją nazwę od francuskich twórców np. sos beszamelowy zawdzięcza swą nazwę panu Louis Bechamel. Dziś zaprezentuję bardzo łatwe i podstawowe przepisy(...)sosy, dlatego zaczniemy od najłatwiejszych rzeczy. Zgodzicie się ze mną, że kawałek mięsa lub makaron lepiej smakują w towarzystwie sosu. Sosy dzielimy na sosy zimne, gorące i sosy do potraw słodkich. Ja dziś skupię się tylko na sosach gorących i zimnych. Sosy gorące . Sos pomidorowy 1 szkl bulionu 20 dag pomidorów świeżych lub 2-3 łyżeczki koncentratu 2 łyżeczki mąki

    Przepis pochodzi z bloga Olikowa kuchnia, prowadzonego przez Oliczeko.

  3. Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy?
    Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy?

    Sos czosnkowy znajduje się chyba w każdej kuchni. Można go kupić choć wtedy jesteśmy narażeni na spożycie wielu konserwantów i emulgatorów, które nie są zbyt zdrowe. Ten pyszny sos czosnkowy bez laktozy pasuje praktycznie do wszystkiego do warzyw, pieczonej kiełbaski, mięsa z grilla czy pizzy . Warto wiedzieć jak go przygotować. Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy? Otóż osoby nie cierpiące(...)maja ułatwioną wersję gdyż wystarczy tylko majonez, śmietana, czosnek, sól, pieprz . Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę majonezu i śmietany. Wszystko łączymy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Sos czosnkowy bez laktozy – na półkach sklepowych znajdziemy coraz więcej produktów bez laktozy, która nie jest przez nas tolerowana, przepis jest podobny do podstawowej wersji lecz zamiast śmietany zwykłej zastąp

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Klasyka – makaron z sosem pomidorowym
    Klasyka – makaron z sosem pomidorowym

    Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski makaron jest podawany z samym sosem pomidorowym . Spróbujcie tego przepisu, a przekonacie się dlaczego to danie jest tak bardzo popularne we Włoszech i tak często przez nich jedzone. Samo przygotowanie dania zajmie(...)minut, praktycznie tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu . Makaron z sosem pomidorowym – składniki szklanka makaronu 2 ząbki czosnku odrobina suszonej bazylii i oregano 400 ml passaty pomidorowej bazylia do dekoracji oliwa Makaron z sosem pomidorowym – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na odrobinie oliwy szklimy czosnek, a następnie dodajemy passatę pomidorową. Całość zagotowujemy, doprawiając w międzyczasie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  5. Pascal kontra Okrasa: Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym, Roladki z szynki w sosie grzybowym
    Pascal kontra Okrasa: Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym, Roladki z szynki w sosie grzybowym

    Pascal Brodnicki: Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20min Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej, umytej, osuszonej posiekany zest (skórka) z 1/2 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej 1 duży ząbek czosnku, posiekany + 2 ząbki drobno pokrojone niewielka ilość soli 1 duża szczypta imbiru(...)kroimy w plastry, polewamy je sokiem z mięsa, posypujemy kilkoma listkami kolendry. Polędwiczki z warzywami możemy podawać z ryżem jaśminowym. Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-z-warzywami-w-sosie-pomaranczowo-imbirowym   Roladki z szynki w sosie grzybowym Roladki z szynki w sosie grzybowym (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: średni Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40min Składniki na roladki: 1 kg szynki w kawałku, umytej, pokrojonej w cienkie

    Przepis pochodzi z bloga WojnaNaSmaki.pl, prowadzonego przez wojnanasmaki.pl.

  6. Sosy do warzyw na ciepło Knorr
    Sosy do warzyw na ciepło Knorr

    portalu Uroda i Zdrowie zostałyśmy wybrane do przetestowania sosów do warzyw na ciepło Knorr. Generalnie staramy się unikać tzw "gotowców", ale z racji tego, że lubimy próbować nowości to pewnie wcześniej czy później i tak te sosy wpadłyby Nam w ręce i chociażby z czystej ciekawości byśmy je wypróbowały. Marchewka z groszkiem z sosem Knorra  Otrzymałyśmy raptem 4 saszetki(...)sosami, po jednym z każdego smaku: - sos do warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny  - sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki, prowadzonego przez Konczi i Szpileczka.

  7. Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu
    Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu

    zglebic tajniki sztuki kulinarnej,bo stanowi on podstawe wielu klasycznych sosow.Poza tym opanowanie umiejetnosci jego przyrzadzania uwolni Was na zawsze od sosow z torebek.Na jego bazie mozesz zrobic kazdy sos,a te ze sklepu do kosza ? Pewnie,po co Wam chemia na talerzu. Podawany do mies gotowanych i warzyw.Wlasnie teraz latem niezastapiony we wszystkich zapiekankach ,poniewaz idealnie komponuje sie wlasnie(...)warzywami . PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWY Skladniki: 500 ml mleka 30 g masla (2 plaskie lyzki) 30 g maki (2 plaskie lyzki) sol,bialy pieprz swiezo zmielona galka muszkatalowa Wykonanie: w rondelku roztopic 2 lyzki masla,dodac make i zrobic biala zasmazke.Mieszac krotko,by sie nie zrumienila. powoli dolewac zimne mleko caly czas energicznie mieszajac trzepaczka balonowa

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  8. Najlepszy sos czosnkowy!Najlepszy sos czosnkowy!

    GOOGLEADSENSE_AUTO_MAX Sos czosnkowy to chyba jeden z najbardziej popularnych sosów, który jest uwielbiamy przez większość osób. U nas króluje obowiązkowo na każdej imprezie jako dodatek do pizzy, sałatek, czy też przekąsek. Ten oto prosty przepis na domowy sos czosnkowy uda się każdemu, więc wypróbujcie go przy najbliższej okazji. Przepis na domowy sos czosnkowy – Składniki: 3 czubate łyżki jogurtu(...)czubate łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przepis na domowy sos czosnkowy – jak zrobić krok po kroku: GOOGLEADSENSE_AUTO_MAX Przygotować miseczkę. Wrzucić 3 czubate łyżki majonezu i wymieszać z jogurtem naturalnym - lub w wersji fit użyć 6 łyżek jogurtu naturalnego

  9. Sos barbecue (sos BBQ)
    Sos barbecue (sos BBQ)

    słodko-kwaśny, mocno aromatyczny sos to świetny dodatek do grillowanych i pieczonych mięs. Stanowi bazę do marynat (pewnie każdy zna soczyste żeberka BBQ), sprawdzi się także jako dip, do maczania kawałków mięsa. W Stanach Zjednoczonych jest wiele odmian tego sosu, chyba każdy region ma swoją recepturę różniącą się składem i wyglądem. Moja wersja jest efektem kilku prób osiągnięcia równowagi między(...)słodyczą, kwaśnością, ostrością i cierpkością. Polecam dodatek wędzonej papryki - "podkręca" smak sosu BBQ.  Sos barbecue (sos BBQ) 2 szklanki ketchupu 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego (lub winnego) 1/2 szklanki musztardy 4 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki płynnego miodu 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka soli

    Przepis pochodzi z bloga Ivka w kuchni, prowadzonego przez Ivka.

  10. Ryba w sosie czosnkowym
    Ryba w sosie czosnkowym

    Być może nie wszyscy się tego spodziewają, ale ryba w sosie czosnkowym to idealna przystawka na każde przyjęcie, kolację albo śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy to z całą pewnością nie będziecie mieli „nieprzyjemnego oddechu”. Tą przystawkę najlepiej jest przygotować jeśli zostanie Wam ryba np. z piątkowego obiadu. Składniki do przygotowania ryby 700g mrożonej ryby np. miruny(...)jajka mąka Składniki do przygotowania sosu czosnkowego 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400g) 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki majonezu szczypta soli szczypta cukru szczypta pieprzu szczypta ziół prowansalskich Dodatkowe składniki ziarenka słonecznika Przepis na rybę Rybę odmrażamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Jajka roztrzepujemy w misce przy pomocy widelca. Rybę obtaczamy w jajku, mące, jajku i smażymy na rozgrzanym oleju

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  11. Sos tysiąca wysp
    Sos tysiąca wysp

    Sos na bazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia(...)pikantność tego sosu majonezowo-ketchupowego. Pogrzebałam w sieci z ciekawości, czemu tak prosty sos ma tak oryginalną nazwę, okazało się że jego nazwa pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp, które znajdują się na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie mieszkała jego autorka Sophia La Londe, która swoją recepturę przekazała dalej aktorce May Irwin, która ten sos nazwała właśnie „Sosem

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  12. Pascal kontra Okrasa: Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym, Polędwiczki wieprzowe w sosie grz
    Pascal kontra Okrasa: Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym, Polędwiczki wieprzowe w sosie grz

    Pascal Brodnicki: Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym Pascal Brodnicki: Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym Składniki na cukinię: 2 duże cukinie umyte, pokrojone wzdłuż w paski niewielka ilość soli Składniki na farsz: 20 g masła 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża cebula, posiekana 600 g mięsa mielonego z łopatki(...)przecieru pomidorowego 1 żółtko jaja 2 łyżki tartej bułki 40 g pistacji, pokruszonych 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, pokrojonych techniką julienne niewielka ilość soli niewielka ilość pieprzu Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki maki 3 szklanki mleka niewielka ilość soli niewielka ilość pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej 100 g sera gouda, startego Sposób przygotowania

    Przepis pochodzi z bloga WojnaNaSmaki.pl, prowadzonego przez wojnanasmaki.pl.

  13. Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun
    Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun

    odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań z kuchnią dalekiego wschodu. Jak na razie jestem zachwycona ;-) Zapraszam ;-) Składniki: łosoś filet około 30dag sos teriyaki świeża kolendra sos sojowy jasny sos sojowy ciemny ocet ryżowy słodki ocet ryżowy cukinia zielona pokrojona na małe paseczki cebula w paseczki 2 ząbki czosnku świeży imbir(...)pieczarki grzyby Mun papryka czerwona kukurydza makaron Chow Mein chili limeta olej     przygotowanie: Łososia kroimy w paski marynujemy przez około godzinę w sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego. Posypujemy świeżą kolendrą. Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  14. Test sosów do warzyw na ciepło
    Test sosów do warzyw na ciepło

    Dzięki portalowi Uroda i zdrowie mogłam przetestować sosy do warzyw na ciepło marki Knorr. Lubię testować nowe produkty i chociaż te wydawały mi się dość ryzykowne jako przedsięwzięcie, to jestem pewna, że wiele osób, tak jak ja, przetestuje je z ciekawości.  grafika pochodzi ze strony producenta - marki Knorr Opakowania sosów są niewielkie, wystarczają dokładnie na ilość podaną w przepisach(...)odwrocie opakowań). Nie radzę próbować z większą ilością czy to warzyw czy np. wody lub śmietany. przykładowy przepis i skład - tu z Sosu na ciepło do szpinaku Na pierwszy ogień poszedł sos do marchewki z groszkiem - uwielbiam ten obiadowy dodatek, dlatego chciałam sprawdzić, jak poszło przy łączeniu składników do niego. Niestety minimalnie przesadziłam z wodą i podejrzewam, że właśnie

    Przepis pochodzi z bloga Pasja Smaku, prowadzonego przez PasjaSmaku.

  15. SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue
    SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue

    Sos BBQ fot. Moja Książka Kucharska Sos barbecue. Jak zrobić sos barbecue. Domowy sos barbecue to pyszny dodatek zazwyczaj do grillowanych potraw. Sos może mieć gęstą lub rzadką konsystencję i doskonale podkreśla smak oraz aromat pieczonego na ruszcie mięsa. Przygotowanie sosu jest dziecinnie proste i na pewno każdy może przygotować go w domu, a przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy(...)tego ze sklepowej półki. Sos robi się łatwo i szybko. Sos barbecue z suszonymi pomidorami. Aby wzbogacić smak sosu BBQ można dodać do niego posiekane, suszone pomidory albo suszone śliwki kalifornijskie. Pieczone żeberka albo skrzydełka z kurczaka w takim sosie to gwarancja oryginalnego, wspaniałego smaku. Sos barbecue - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam! Oto składniki na domowy

    Przepis pochodzi z bloga Moja Książka Kucharska, prowadzonego przez Moja Książka Kuchrska.

  16. 3 popularne sosy sałatkowe
    3 popularne sosy sałatkowe

    wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają, że przekąski sporządzone z prostych składników stają się wykwintnymi daniami. Sosy sałatkowe to nie tylko wspaniały smak i aromat. Wśród wielu sosów znajdziemy przecież i takie, które – dzięki poszczególnym składnikom – stają się cennym wsparciem dla naszego zdrowia. Po jaki(...)sos do sałatki warto sięgnąć? Oto lista sosów, które cieszą się największą popularnością: Sos winegret Sos balsamiczny Sos czosnkowy   A wy jakie macie ulubione sosy sałatkowe? Artykuł 3 popularne sosy sałatkowe pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  17. Sos ciemny pieczeniowy  domowy
    Sos ciemny pieczeniowy domowy

    Moja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady, kupny sos ma tak dłu....uuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości(...)smażymy na patelni na brązowy kolor, między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni - jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos) - gdy kości dochodzą w piekarniku, obieramy warzywa kroimy na większe kawałki, układamy na blaszce polewamy oliwą i posypujemy solą morską. - wkładamy

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

Wybierz stronę :