sosy - 67734 przepisów (strona:10/4516)

Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 128

Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka są zapachy smaki które kojarzą się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób(...)podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę podjadałam jest bardzo aromatyczny karmelizowane słupki marchwi, sok pomarańczowy, sok z cytryny, curry oraz goździki a to wszytko podbite odrobiną kminku ....i jak go nie wyjadać :)) Można go podawać z całymi słupkami marchwi lub zblendowany. W zależności do czego chcemy go użyć. SKŁADNIKI : sok marchewkowy ok 0,7 litra (używam kupnego

Basia w kuchni
Polędwiczki w sosie śliwkowo-winnym 80

dawna chodziło mi po głowie danie, w którym wyczuwalne byłyby nuty śliwek i wina. No i w końcu wymyśliłam - ciemny sos śliwkowo-winny, pokręcony aromatem kardamonu i imbiru. Tak mi smakuje, że nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem go prosto z patelni :) Sos był dodatkiem do polędwiczek wieprzowych, ale myślę, że z innymi mięsami także będzie świetnie komponował. Polędwiczki(...)sosie śliwkowo-winnym  500 g polędwiczek wieprzowych 1 średnia czerwona cebula ok. 20 śliwek suszonych  2 szklanki wina wytrawnego lub półwytrawnego 1/2 szklanki wody sól, pieprz kardamon ziarna  Kamis   imbir Kamis cukier brązowy (opcjonalnie)  Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać

Ivka w kuchni
Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu/ryżu 86

Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu/ryżu Sos paprykowo-pomidorowy powstał przy okazji drążenia pomidorów do suszenia. Szkoda było mi wyrzucać taką ilość wydrążonych, mokrych części pomidora, postanowiłam więc przerobić je na sos i zapasteryzować, by potem, w razie potrzeby, szybko dogotować makaron, podsmażyć mięso mielone i mieć szybki obiad. Dodatek papryki lekko zaostrzył smak sosu. Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu/ry(...)wydrążone mokre środki z pomidorów (powstałe np. podczas drążenia pomidorów do suszenia), około 2 kg sól, pieprz do smaku szczypta mielonej słodkiej papryki do smaku zioła prowansalskie do smaku Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu/ryżu - jak zrobić? Paprykę umyć, osuszyć, owinąć każdą sztukę w folię aluminiową, umieścić na tacce w piekarniku i podpiekać około 30 minut w temperaturze

Moje Qulinaria
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 388

dodatki do grillowych dań i zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszły mi wspomnienia z zeszłych wakacji w Chorwacji, w której popularne są mięsa z grilla podawane w towarzystwie krwistoczerwonego sosu z pieczonej papryki i bakłażanów - ajwaru. Postanowiłam więc przygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił wszystkie serca na rodzinnym grillu(...)więc zapraszam was dziś na mój sprawdzony przepis na ajwar, a także na zestawienie podobnych paprykowo-bakłażanowych sosów rodem z różnych zakątków Śródziemnomorza i nie tylko:) A jaki jest wasz ulubiony sos do dań z grilla? P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:) Ajwar - pasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 172

przygotowałam dopiero w marcu. W dzisiejszym poście prezentuję Wam przepis na pyszny tażin, który przygotowałam dla mojej Siostry oraz całej rodziny - niezwykle smaczny i łatwy tażin z klopisikami w sosie pomidorowym i jajkami . Mam nadzieję, że odkupiłam nim swoje winy;) Tażin według dzisiejszego przepisu jest nietypowy - od tych, które dotąd gotowałam różni się wyjątkowo krótkim czasem przygotowania . Może(...)ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej. Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam ten przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 88

przepis, który łączy nasze polskie zamiłowanie do grillowanego mięsa (będzie grillowana kiełbaska ) z porcją wspaniałych grillowanych warzyw - cukinii, kabaczków, patisonów i innych warzyw dyniowatych . Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie aromaty bazylii, natki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw. I jeszcze ten cudowny zielony kolor... Wypróbujcie(...)koniecznie! Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3 O popularnym w kuchni śródziemnomorskiej zielonym sosie pisałam Wam już przy okazji młodych ziemniaczków z salsą verde i jajkiem sadzonym . Jego francuska wersja nazywa się sauce verte i różni się od poprzednio prezentowanej na blogu wykorzystaniem cytryny zamiast octu winnego jako kwaśnego składnika. Świeże zioła możecie dobierać w zależności od Waszych preferencji

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 120

Dziś mam dla Was konkurs. Ale o tym za chwilę, najpierw rybka. Świeży dorsz w sosie pomidorowym w śródziemnomorskim stylu to danie proste, szybkie i lekkie. Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 20 minut. Delikatna, gotowana ryba to coś, co świetnie smakuje nawet w upał, a do tego jest ona znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym(...)innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka do dekoracji

Poezja smaku
Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 98

Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, z dodatkiem chrupiącego boczku, szynki dojrzewającej i oliwek. Dla mnie idealne połączenie. Jeśli chodzi o sam makaron, to jest to jedna z moich   wakacyjnych zdobyczy. Czarny makaron jest barwiony naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy . Makaron ma specyficzną, konsystencję, która nam nie do końca przypasowała. Jest gładki, sprężysty i nieco gumowaty. W smaku raczej(...)różni się od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo". Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy)       Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części dymki

Mania Gotowania
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 53

Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym to bardzo szybkie i niezwykle aromatyczne danie. Obiad ten przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut i z całą pewnością zachwyci wszystkich domowników. Do tego przepisu wykorzystajcie penne, które lubicie – pszenne, albo z mąki gryczanej lub razowej. Sprawdź: Zamów tanio i szybko jedzenie do domu! Składniki szklanka makaronu penne 150 ml śmietany 18% 1/2 czerwonej(...)papryki mała szalotka 30g parmezanu garść szpinaku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Zobacz również: Makaron z łososiem i cukinią Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym – przepis Makaron gotujemy al dente. Najlepiej posłużyć się czasem gotowania opisanym na opakowaniu. Na patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy dosłownie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym 42

Razowe kopytka z dyni (na mące żytniej) w połączeniu z kremowym sosem kurkowym to idealne danie na chłodne, jesienne dni. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo – nie dość, że jest dość “ziemniaczana” w obróbce, to jeszcze ma bardzo niski indeks glikemiczny. Już nie wspominając o cudownym pomarańczowym kolorze… Takie kopytka z dyni nie tylko podbiją serca dorosłych(...)najmłodszych. Żeby trochę ograniczyć kaloryczność dania, moje kopytka zrobiłam na mące żytniej – wcale nie stracą one na smaku, a wręcz przeciwnie! W połączeniu z kremowym sosem kurkowym, mogę śmiało powiedzieć, że mamy jesień zamkniętą na talerzu. Zobaczcie również: Co zrobić z dyni, czyli prosty przepis na kaszotto Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni

A to pestka
Jak przyrządzić kremowy sos do makaronu 52

przyrządzić kremowy sos do makaronu? Nie ma nic lepszego jak makaron z sosem, który jest aromatyczny i kremowy. Białe sosy do makaronu najczęściej robię na bazie kilku serów. Lubię dodać ser pleśniowy do sosu, bo nabiera on wyraźnego charakteru. Okazuje się, że wybór makaronu do sosu jest również ważny. Na ogół do gęstych, kremowych sosów używam fusilli lub penne. Często(...)odwiedzam włoski butik ze świeżymi makaronami i tam kupuję makaron o przeróżnych niespotykanych kształtach. Dzisiaj jednak zadowoliłam się suchym fusilli, który idealnie pasuje do serowego sosu. Serowy sos to podstawa moich sosów. Dzisiaj dodałam do niego brązowe pieczarki i wędzony schab. Makaron z sosem to pożywny obiad. Już sama ilość serów mówi ile tłuszczu znajduje się w tym sosie. Dlatego

codojedzenia
Sos tysiąca wysp 138

Chyba nie ma po majonezie i keczupie bardziej uniwersalnego sosu. Robię sos tysiąca wysp. Jego przygotowania nie wymaga wielki umiejętności. To także wspaniały sos do burgerów. Zacznijmy jednak od historii. Zawsze przed znajomymi możecie zabłysnąć opowiadając im o tym jak powstawał sos tysiąca wysp. Nazwa pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie mieszkała jego autorka(...)Sophia LaLonde, która przekazała swoją recepturę znanej aktorce teatralnej May Irwin oraz właścicielowi hotelu Harold. May wymyśliła nazwę sosu, a hotel pierwszy raz umieścił sos 1000 wysp w swoim menu. Kiedy nowy sos zyskał popularność, hotel zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. Tutaj możecie zobaczyć ten hotel. Nasz sos tysiąca wysp przygotujemy błyskawicznie. Do jego przygotowania będzie potrzebny blender

Kuchennyviral.pl
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 68

przez towarzyszące mu w polowaniu, oszalałe z wściekłości myśliwskie psy.   Jak to się ma do steku? Początkowo w taki sposób podawany był stek właśnie z jelenia, stąd nazwa sosu ‘a la Diane’. Ten sos był przygotowywany na tej samej patelni co jeleni stek – wykorzystywał resztki tłuszczu i przysmażonego mięsa z patelni (sam smak!), słodką śmietanę, bardzo dużą ilość grubo(...)mielonego pieprzu i czarne trufle. Niezły akompaniament do słodkiego mięsa! Pierwsze kulinarne zapisy pochodzą od Auguste’a Escoffier’a z 1907 roku – to on nazwał sosSosem Diany” i dodał do niego poza truflą białko gotowanego na twardo jaja. Nie ma jednego, ukonstytuowanego i pełnoprawnego przepisu. Dodatki i sposób podania całkowicie zależą od kucharza – choć tutaj przyznaję, że po jeszcze

Karo in the Kitchen
Sos barbecue z Memphis 96

Sos barbecue to klasyczny dodatek do mięs, który natychmiast kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. Ale ma też swoją australijską i azjatycką odmianę. Sos barbecue to przede wszystkim ketchup lub sos pomidorowy, z dodatkiem octu, brązowego cukru lub melasy i przypraw. Natomiast ma co najmniej kilkanaście odmian w samych USA: niektóre z nich bazują na musztardzie (sos barbecue z z Karoliny(...)Południowej), a nawet majonezie (sos barbecue z Alabamy z rejonu miasta Decatur). Niektóre z sosów barbecue są mniej lub bardziej słodkie, niektóre mają ocet w składzie, inne nie. Azjatyckie odmiany sosu barbecue, choć pewnie mało kto pomyślał, że to właśnie one, to sos teriyaki, hoisin, a nawet tandoori do kurczaka! Nasz przepis na sos barbecue, bardzo prosty, opiera się

Pociąg Do Kuchni
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 259

Bufallo Wings, czyli kurze skrzydełka z sosem Buffalo to jedno z najbardziej popularnych barowych dań w USA. Nie ma jak dzban zimnego piwa i kopa skrzydełek w przysąsiedzkim barze. Maczanych we wspólnej misce dressingu, na spółkę z przyjecielem. Lub grupą przyjaciół. Double dip (czyli niehigieniczne ponowne maczanie jedzenia – w tym przypadku skrzydełek, po tym jak już raz było(...)gastronomicznych, wyścigów żarłoków w stylu „kto zje więcej” i „kto zje ostrzejsze”. Wiele barów i restauracji celowo trzyma do tego celu w zanadrzu, ekstra ostry sos. Buffalo Wings można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Mrożone lub w sekcji garmażeryjnej. Zabutelkowane sosy w stylu Bufallo są produkowane przez wielke koncerny i małe rodzinne firmy. Sos opatentowany

Jem więc Jestem

Proponowane wyszukiwania