sosy - 72234 przepisów (strona:15/4816)

Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 223

natka pietruszki 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cebula Sól Pieprz Puszka pomidorów bez skórki 2 jajka Olej do smażenia Wołowe klopsiki z serem mozzarella w sosie pomidorowym – przepis Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Mięso przełóż do miski dopraw solą i pieprzem, dodaj jajka, posiekana natkę pietruszki, cebulę, wszystko wymieszaj Uformuj kulki wielkości kiwi(...)może być ta sama na której wcześniej smażyłaś pulpety, dodaj pomidory z puszki i pulpeciki, wszystko duś około 20 minut. Smacznego! Artykuł Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kisiel truskawkowy z waniliowym sosem angielskim 195

sosem po raz pierwszy spotkałam się robiąc w domu waniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :) Zazwyczaj robiłam na samym mleku, ale w książce 'Kuchnia Polska' Reader's Digest znalazłam przepis z dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :) Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący(...)wanilią, idealny do polewania owoców, deserów czy ciast. I dzisiaj proponuję Wam połączenie tego wyśmienitego sosu z kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :))) Mówię Wam, ten deser to raj dla podniebienia! :))) Przepis na pełne 3 szklanki 250 ml:   Sos angielski: * mleko 3,2 %- 150 ml * kremówka- 100 ml * żółtka- 3 szt. * cukier- 3 łyżki * wanilia- pół laski  Kisiel truskawkowy

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym 612

Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym... Różyczki zielonych brokułów. Kawałki soczystych pomidorów. I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Całość oblana sosem czosnkowym. Brokułowa pychota! Składniki: 1 brokuł (waga 500 g); 2 średnie pomidory; 3 jaja; 1 łyżeczka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety. Sos czosnkowy: 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 czubate łyżki majonezu(...)być jędrny i lekko twardy.  Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w ćwiartki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Przygotować sos: w miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, majonez, czosnek, sól i pieprz. Na podłużnym talerzu (u mnie przykrywka od 5 litrowego naczynia żaroodpornego) poukładać naprzemiennie różyczki brokuła, ósemki pomidorów i ćwiartki

Gospodyni Miejska
Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym 450

Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym... Warstwa chrupiących liści sałaty lodowej. Na niej kawałki soczystych pomidorów. A całość oblana sosem czosnkowym. I tak pyszne trzy razy. Idelana do mięs z grilla i nie tylko. Smacznego!   Składniki: Główka sałaty lodowej; 4 średnie pomidory; 2 ząbki czosnku; 300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 3 łyżki majonezu; Szczypta(...)osuszyć, pokroić w ósemki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym i cukrem. Dokładnie wymieszać powstały sos. Sałatkę układać warstwowo w przeźroczystej salaterce. Na dnie położyć porwane liście sałaty, na sałacie kawałki pomidorów, pomidory polać sosem. I tak trzy razy, pamiętając aby na wierzchu sałatki był

Gospodyni Miejska
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 197

wyżej. O koło 4 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, na dużym ogniu i kładziemy roladki. Smażymy z każdej strony na brązowo. NIE SOLIMY! Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. PRZEPIS NA SOS: Wodę z namoczonymi grzybami zagotowujemy i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Teraz przygotowujemy w/m roladki. Po ok. 30 min przecedzamy tę wodę z grzybami(...)użyj folii aluminiowej , kładąc świecącą stroną do góry.Włącz piekarnik na 200 ° termoobieg. Włóż naczynie z mięsem. Duś 40 - 50 min. Jeżeli  masz roladki nie całkiem zalane sosem, to w połowie czasu wyciągnij naczynie i te z dołu zamień tymi z góry. Po ok. 40 minutach wyciągamy nasze roladki z naczynia i przecedzamy przez sito albo durszlak

Pasje Jolki
FINKTON’s BAKED BEANS z gry BIOSHOCK – fasola w sosie pomidorowym 266

już tak mojego serca jak pierwsza odsłona, nadal jest to źródło kilku charakterystycznych dań, zwłaszcza zapuszkowanych produktów od Finktona. Postanowiłam więc odtworzyć FINKTON’s BAKED BEANS, czyli fasolę w sosie pomidorowym. Szybko się przygotowuje, dostarcza białka oraz likopenu (dobry związek z pomidorów) i świetnie smakuje. Coś jak znana nam dobrze fasolka po bretońsku, lecz nieco bardziej wyrazista w smaku. DRUKUJ(...)mieszamy i smażymy dalej, a po 2 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Wszystko zasypujemy cukrem i lekko karmelizujemy całość przez 2 minuty, cały czas mieszając. 3. SOS WORCESTER + POMIDORY + KONCENTRAT (15 min) Wlewamy 2 łyżki sosu Worcester (możecie pominąć, jeśli nie macie, ale sos nadaje ciekawego, wyrazistego smaku całej potrawie), mieszamy a następnie dodajemy posiekane pomidory

Nerds Kitchen
Sos malinowy na ciepło 267

Dzisiaj malinowo! W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów. Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu(...)jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy do malin. Dodajemy cukier, ilość w zależności od gustu. Należy próbować w trakcie gotowania, aby ewentualnie dodać więcej. Całość gotujemy momentu, gdy maliny się rozgotują i rozpadną na ziarenka

PastelFood
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 191

jakiś czas lubię urozmaicić makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej  pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów , teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego(...)podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu, żeby się nie zważyła Gdy będzie już letnia dodajemy do niej pulpeciki z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Mięso dusimy około 15 minut, jeśli sos  będzie za gęsty możemy go troszkę rozrzedzić odrobiną wody.  Brokuła dzielimy na różyczki

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 304

Domowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam kuchni może mieć różny skład. My postanowiliśmy zrobić go na bazie piwa – ciemnego i słodkiego. Efekt naprawdę doskonały! Jedynym mankamentem sosu BBQ jest to, iż wszystkie składniki są w nim ważne i pominięcie(...)sosu Worcester ma znaczny wpływ na jego smak. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA (3 min): cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Posypujemy ją szczyptą soli i smażymy na małym ogniu do momentu, aż się lekko zeszkli. 2. CUKIER/MIÓD (5 min): do cebuli dodajemy cukier

Nerds Kitchen
Wątróbka drobiowa w sosie chili 133

Sos chili, który otrzymałam w paczce od Winiary jest dla mnie ostatnio inspiracją do przygotowywania dań. Doskonale nadaje się jako dodatek na zimno, jak i do przygotowania na jego bazie ciepłych sosów. Wczoraj kupiłam trochę wątróbki drobiowej. Stwierdziłam, że te dwa produkty powinny do siebie pasować. Przygotowałam to połączenie wątróbki tylko dla siebie, bo to mały eksperyment, gdyż nigdy(...)robiłam wątróbki z sosem, zawsze to była wątróbka smażona, np. wątróbka z cebulką ; wątróbke ze szpinakiem ; wątróbka w ziołach prowansalskich. Stwierdziłam, że eksperyment się udał, danie jest bardzo smaczne, podałam wątróbkę z ryżem parboiled z ryżem dzikim. Wątróbka drobiowa w sosie chili z ryżem Składniki: 25 dag wątróbki drobiowej 2 łyżki mąki 4 łyżki sosu chili Winiary 1 łyżka oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym 5076

środka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, łączymy i formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju. Do kotletów ziemniaczanych podałam sos grzybowy, z grzybów z naszych wielkopolskich lasów lub np. zwykłe jajka sadzone. Niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo(...)dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek. Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym to późno letnie lub jesienne danie. Przepis na sos grzybowy: 250 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki) 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka sosu sojowego biały pieprz 50 ml śmietany 36 % Oczyszczone i umyte grzyby kroimy w plastry. Przesmażamy na maśle wraz z pokrojoną cebulką, zalewamy wrzącą wodą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w sosie ogórkowym 184

Łosoś w sosie ogórkowym to danie przygotowywała grupa Piotra na warsztatach Akademii Smaku Siemens w Warszawie. Łosoś był upieczony w piekarniku, a podany z pysznym sosem ogórkowym, przyrządzonym na bazie kiszonych ogórków. Sos z kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia(...)Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
53. Sałatka z piersią kurczaka, pomarańczą i rzodkwią z sosem musztardowo- miodowym, czyli symfonia smaków! 236

cieszy i motywuje. My dziś stworzyłyśmy nową symfonię... smaków. Na talerzu kolorowa kompozycja smaków i aromatów. Sałatka z gotowaną piersią kurczaka, rukolą, pomarańczą, rzodkwią białą w marynacie bazyliowo- pomarańczowej, sosem z soku pomarańczowego i na koniec sos musztardowo- miodowy. Ach, i truskawki! (niestety jeszcze nie tak dobre jak nasze letnie, polskie...). A jak było w rzeczywistości z tą sałatką(...)tego przepisu. Przejdźmy do rzeczy!    Składniki (na 2 porcje): Ugotowana pierś kurczaka Pomarańcza (1-2 plastry) Rzodkiew biała Rukola Pestki dyni Truskawki Opcjonalnie natka pietruszki Składniki na sos musztardowo- miodowy: 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Trochę jogurtu Składniki na marynatę do rzodkwi: Bazylia Plaster pomarańczy Sól Sos pomarańczowy: Sok pomarańczowy

Symfonia Smaków
Sos musztardowo-klonowy 180

Sos musztardowo-klonowy stał się rewelacyjnym dodatkiem do dzisiejszego obiadu. Kurczak z   pieczonymi ziemniakami I sosem....mniam..mniam...palce lizać Zaczynamy: 1 musztarda Dijon-220 gr 220 ml  syropu klonowego 2 łyżki octu winnego sól, pieprz rozmaryn 200 ml śmietany 2 łyżki mąki   Wykonanie I: - z sosu po upieczonym kurczaku Sos przelewamy do rondla. Rozrabiamy resztę składników(...)Dodajemy do rondla. Zagotowujemy. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- dodajemy do sosu , gotujemy ok 2-3 min I sos gotowy. Dodajemy rozmaryn. Wykonanie II Wszystkie składniki mieszamy- dajemy do rondla. Doprowadzamy do wrzenia. Rozprowadzamy śmietanę z mąką- dodajemy do sosu. Gotujemy 2-3 min od zagotowania. Sos zrobiony. Dodajemy rozmaryn

Smaki Edyty
Jak smażyć steki? 46

precyzyjne. Powstały różne techniki smażenia i grillowania, pozwalające osiągnąć różne stopnie wysmażenia mięsa, od krwistego, poprzez średnio-krwisty, średnio-wysmażony, aż po dobrze wysmażony. Współczesna kuchnia oferuje również różnorodne sosy, przyprawy i dodatki, które doskonale komponują się z różnymi rodzajami steków, nadając im unikalny smak i charakter. Popularność steków na całym świecie Steki stały się ulubionym daniem w wielu kuchniach(...)miłośników chrupiącej skórki. Wystarczy rozgrzać olej w głębokim garnku lub frytkownicy i wrzucić steki na chwilę do gorącego oleju. Po usmażeniu, odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Dodatki i sosy do steków Smażone steki to prawdziwa uczta dla podniebienia, ale odpowiednie dodatki i sosy mogą jeszcze bardziej wzbogacić ich smak i uczynić doznanie kulinarne niezapomnianym. W tym artykule omówimy różnorodne

Podstawy Gotowania

Proponowane wyszukiwania