Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie! Będziemy potrzebować (na 4 porcje): 800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztuk Najsmaczniejsze będą(...)limonki szczypta soli Papryczkę oczyścić z gniazda nasiennego i połączyć z resztą składników. Marynatą zalać krewetki i odstawić na 30 minut do godziny. W tym czasie można przygotować sos. Dodatkowo: 2 łyżki masła łyżeczka posiekanej pietruszki Masło sklarować na patelni, a następnie ułożyć nań wszystkie krewetki. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią i staną
Food SquareCzas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu? Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo(...)zrobienie sosu przy pomocy blendera. Cukinię można jeszcze w domu wymieszać z sosem, w przeciwieństwie do sałat surowej cukinii dobrze robi marynowanie, lub zabrać sos do pracy w oddzielnym pojemniku i wymieszać 15 minut przed jedzeniem. Jeśli mamy świeże zioła (np. tymianek, kolendrę, natkę pietruszki, miętę , oregano) można je posiekać i dodać 1 łyżkę
SzczyptaSmaQSos czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp. Czas przygotowania: 15 minut Ciemny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietany kremówki(...)laski wanilii, czubata łyżeczka miodu, szczypta soli. Przygotowanie ciemnego sosu: Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i szczyptę soli. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, włożyć do śmietany razem ze skórką, zagotować. Zdjąć z ognia, usunąć strąk wanilii. Do śmietany dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści a sos będzie gładki. Biały sos czekoladowy
SzczyptaSmaQpiernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę, że nie :) połączenie(...)sól morska - pieprz świeżo zmielony - przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu ) - papryka chili 2szt - cukier brązowy 2szt - oliwa - ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU: - wino czerwone wytrawne 250ml - miód 3 łyżki - cebula szalotka 2szt - świeży imbir kawałeczek - tymianek świeży 2 gałązki - papryka chili 1 mały strączek - pieprz świeżo zmielony do smaku - czekolada gorzka 2 tabliczki WYKONANIE
Basia w kuchniprzygotowania: 25min SKŁADNIKI: 2 osoby - jajka 2 szt - boczek wędzony w plastrach 4szt - ser pleśniowy kawałeczek - orzechy włoskie 4szt - kiełki (dałam rzodkiewki) - ocet jabłkowy 2 łyżki SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka - masło 100 g - sok z cytryny 1 łyżkę - woda 1,5 łyżki - sól - biały pieprz NAPÓJ WARZYWNO-OWOCOWY - szpinak świeży 3 garście - owoc sharon(...)nektar bananowy 1 szklankę SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - zaczynam od przygotowania sosu holenderskiego do garnka wlewam wodę aby się zagotowała na niej umieszczam miskę do której wbijam żółtka, dodaje sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny energicznie mieszam trzepaczką dodaję 1,5 łyżki wody tem. pokojowa i dalej mieszam uważając aby żółtko się nie ścięło(co jakiś czas zdejmuję miseczkę
Basia w kuchniPostawiłam znak zapytania w tytule posta, ponieważ sos, który zrobiłam w żaden sposób nie pasował mi do ryby. Ale to tylko moje myślenie, które szybko zostało rozwiane, jak spróbowaliśmy zestawienia sosu parykowo- marchewkowego do łososia. Dla mnie pycha. Przepis na sos TU SKŁADNIKI 0,5 kg łososia 1 łyżka sosu sojowego łyżka przyprawy(...)połowy limonki Składniki i wykonanie sosu TU WYKONANIE Sos sojowy łączymy z przyprawą i sokiem z limonki. Wkładamy do marynaty łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Można w między czasie obrócić rybę. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Jak kto woli. Do ryby podajemy wyżej wymieniony sos. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewychcemy przygotować na szybko jakiś posiłek zawsze wtedy sprawdza się makaron:) Ja tym razem wykorzystałam makaron duże muszle, do których zrobiłam sos pomidorowo-serowy z dodatkiem tuńczyka. Równie dobrze można przygotować sos dzień wcześniej. Całość lekko zapieczona i pyszne danie gotowe:) Składniki: 300g makaronu duże muszle De Cecco, puszka krojonych pomidorów Valfrutta, słoik tuńczyka w sosie własnym Callipo(...)sól, pieprz, tymianek, szczypta ostrej papryki, 100g startego żółtego sera. Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić. W między czasie przygotować sos. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać puszkę pomidorów oraz sok pomidorowy, sok z cytryny i glassę sojową . Dodać odsączonego tuńczyka oraz pokrojone na kawałki oliwki. Zagotować, dodać
Z miłości do słodkościlubię mięso z indyka. Odpowiednio doprawione jest naprawdę pyszne, poza tym także zdrowe i niskokaloryczne. Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w koperkowym lub pomidorowym sosie. Połączyłam więc miłość do mięsa z indyka z miłością do ... gotowanych klopsików. Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka(...)jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką
Walijskie PichcenieSkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku(...)Zahartować zimną wodą, osuszyć i posypać startym drobno parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić rurki . Zalany makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika
Kulinarny karnet Christopheragłównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor. Jajka w żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek 2 łyżki mąki(...)jedna mówi, żeby płyny dolewać stopniowo, druga, żeby od razu wlewać wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem
Kulinarne przygody GatityMoje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego(...)łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól
Czerwień i błękitporcji: 1 kg żeberek, sól morska do smaku, pieprz świeżo zmielony, 400 ml wina czerwonego wytrawnego, 6 łyżek żurawiny, 2 okrągłe sery camembert (po 120 g). Składniki na sos barbecue: 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 1 łyżka cukru brązowego, 2 ząbki czosnku, 200g pomidorów z puszki, 50g pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta(...)imbiru, ½ łyżeczka sosu czerwonej papryczki chili. Przygotowanie żeberek: Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki. Następnie poukładaj je na głębokiej brytfance i piecz w piekarniku ok. 80 minut (czas dostosuj do grubości żeberek) w 180°C. Kilka razy w czasie pieczenia odwróć żeberka
Moniki SmakołykiTuscan Kitchen Judy Witts. Receptura Davida Lebowitza okazała się perfekcyjna. Śmietana, cukier i wanilia - oto panna cotta w swojej najbardziej klasycznej wersji. Od siebie dodałam do niej sos z moich ukochanych lekko kwaśnych wrześniowych malin. Deser ma aksamitną konsystencję i waniliowy, delikatny smak. Robi się go bez jajek i bez pieczenia. Polecam! Panna cotta z sosem malinowym(...)godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 l tłustej śmietany (>30% tłuszczu) 100 g cukru 1 laska wanilii* 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku 90 ml zimnej wody sos malinowy: 1 pojemnik malin, 3-4 łyżki cukru olej roślinny do nasmarowania kokilek Przygotowanie: Śmietanę wlej do rondla, dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj danie dla wielbicieli mięs, a mianowicie karkówka w aromatycznym sosie własnym z pyzami. Do przygotowania tego dania użyłyśmy wielki kawał mięsa z kością, rozmaite zioła i dodatki. Efektem jest pyszne, rozpływające się w ustach mięsko z wspaniałym sosem. Idealnym dodatkiem będą pyzy przygotowane na parze. Nic tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki(...)karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wypełniamy nimi nacięcia. Całość posypujemy gorczycą. Grzyby namaczamy chwilkę
Kolizje SmakówDzisiaj propozycja na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Potrawa dość rozpowszechniona w naszym kraju, dostępna również w wersji „słoikowej”. Jednak wiadomo, co się zrobi samemu to zawsze jest smaczniejsze i zdecydowanie zdrowsze :) A danie to mimo mnogości składników jest proste w przygotowaniu i nie powinno nikomu sprawić trudności. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 400g piersi(...)pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu) 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sok z ½ pomarańczy *Ryż jako dodatek do dania Kurczaka myjemy
Kolizje Smaków