sosy - 68234 przepisów (strona:21/4549)

Makaronowe muszle z tuńczykiem i sosem serowo-pomidorowym 205

chcemy przygotować na szybko jakiś posiłek zawsze wtedy sprawdza się makaron:) Ja tym razem wykorzystałam makaron duże muszle, do których zrobiłam sos pomidorowo-serowy z dodatkiem tuńczyka. Równie dobrze można przygotować sos dzień wcześniej. Całość lekko zapieczona i pyszne danie gotowe:) Składniki: 300g makaronu duże muszle De Cecco, puszka krojonych pomidorów Valfrutta,  słoik tuńczyka w sosie własnym Callipo(...)sól, pieprz,  tymianek,  szczypta ostrej papryki,  100g startego żółtego sera.  Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić. W między czasie przygotować sos. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać puszkę pomidorów oraz sok pomidorowy, sok z cytryny i glassę sojową . Dodać odsączonego tuńczyka oraz pokrojone na kawałki oliwki. Zagotować, dodać

Z miłości do słodkości
INDYCZE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 107

lubię mięso z indyka. Odpowiednio doprawione jest naprawdę pyszne, poza tym także  zdrowe i niskokaloryczne.  Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w koperkowym lub pomidorowym sosie.  Połączyłam więc miłość do mięsa z indyka z miłością do ...  gotowanych klopsików.  Wynikiem jest . .. pyszna i  prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka(...)jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką

Walijskie Pichcenie
Rigati tricolore z sosem bolognase. 91

Składniki: 80 dag makaron trójkolorowy  10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg  mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku  pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku(...)Zahartować zimną wodą, osuszyć  i posypać  startym drobno parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć  pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować  sos  boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić  rurki . Zalany  makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika

Kulinarny karnet Christophera
Panierowane piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 288

Panierowane piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym Panierowane piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym to przepis na proste i wbrew pozorom szybkie danie obiadowe. Jeśli chcecie przygotować aromatyczną i zarazem miękką i soczystą pierś z kurczaka, ten przepis jest idealny! Szybkie obsmażanie, a potem duszenie w pieczarkach i sosie sprawia, że pierś jest niezwykle delikatna, a zarazem miękka(...)soczysta! Poza tym przepis ten jest tak łatwy, a obiad sycący, że poradzą sobie z nim nawet najwięksi kulinarni laicy! Panierowane piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym - przepis: Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jajko 25 dag pieczarek 100-150 ml słodkiej śmietanki 12% 1/2 puszki groszku mąka do panierki sól, pieprz do smaku masło do smażenia Panierowane

Moje Qulinaria
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 104

głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor. Jajka  w żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek   2 łyżki mąki(...)jedna mówi, żeby płyny dolewać stopniowo, druga, żeby od razu wlewać wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 124

Moje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego(...)łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku  Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól

Czerwień i błękit
Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną 82

porcji: 1 kg żeberek, sól morska do smaku, pieprz świeżo zmielony, 400 ml wina czerwonego wytrawnego, 6 łyżek żurawiny, 2 okrągłe sery camembert (po 120 g). Składniki na sos barbecue: 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 1 łyżka cukru brązowego, 2 ząbki czosnku, 200g pomidorów z puszki, 50g pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta(...)imbiru, ½ łyżeczka sosu  czerwonej papryczki chili. Przygotowanie żeberek: Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki.  Następnie poukładaj je na głębokiej brytfance i piecz w piekarniku ok. 80 minut (czas dostosuj do grubości żeberek) w 180°C. Kilka razy w czasie pieczenia odwróć żeberka

Moniki Smakołyki
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym 154

Tuscan Kitchen  Judy Witts. Receptura Davida Lebowitza okazała się perfekcyjna. Śmietana, cukier i wanilia - oto panna cotta w swojej najbardziej klasycznej wersji. Od siebie dodałam do niej sos z moich ukochanych lekko kwaśnych wrześniowych malin. Deser ma aksamitną konsystencję i waniliowy, delikatny smak. Robi się go bez jajek i bez pieczenia. Polecam!   Panna cotta z sosem malinowym(...)godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 l tłustej śmietany (>30% tłuszczu) 100 g cukru 1 laska wanilii* 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku 90 ml zimnej wody sos malinowy: 1 pojemnik malin, 3-4 łyżki cukru olej roślinny do nasmarowania kokilek Przygotowanie: Śmietanę wlej do rondla, dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści

Chilli Czosnek i Oliwa
Karkówka w sosie własnym z pyzami 123

Dzisiaj danie dla wielbicieli mięs, a mianowicie karkówka w aromatycznym sosie własnym z pyzami. Do przygotowania tego dania użyłyśmy wielki kawał mięsa z kością, rozmaite zioła i dodatki. Efektem jest pyszne, rozpływające się w ustach mięsko z wspaniałym sosem. Idealnym dodatkiem będą pyzy przygotowane na parze. Nic tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki(...)karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz  Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wypełniamy nimi nacięcia. Całość posypujemy gorczycą. Grzyby namaczamy chwilkę

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 285

Dzisiaj propozycja na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Potrawa dość rozpowszechniona w naszym kraju, dostępna również w wersji „słoikowej”. Jednak wiadomo, co się zrobi samemu to zawsze jest smaczniejsze i zdecydowanie zdrowsze :) A danie to mimo mnogości składników jest proste w przygotowaniu i nie powinno nikomu sprawić trudności. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 400g piersi(...)pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu) 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sok z ½ pomarańczy *Ryż jako dodatek do dania Kurczaka myjemy

Kolizje Smaków
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 154

potrawę. Wystarczy dodać plasterki sera mozzarella i zioła , aby otrzymać pyszną sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat sławnej włoskiej sałatki caprese , w której świeżą bazylię zastąpił aromatyczny sos ziołowy z dodatkiem czosnku. Taka wersja smakuje mi o wiele bardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata! Sos ziołowy możecie(...)pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako sos do makaronu - w końcu jest bardzo zbliżony do pesto.  Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley

Chilli Czosnek i Oliwa
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 245

Piotrek był w lesie, przyniósł kurki, a jak są kurki w domu to mamy dużo pomysłów by je wykorzystać. Najprostszy sposób to dodać je do sosu. Pierwsze słowo się liczy powiedział Piotrek jak zaproponowałam mój sposób na nie. Proponuję więc przygotować podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia, potem zrobiłam(...)sos śmietankowy, bo niestety jedna osoba nie jada grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek dodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Składniki: 4 podudzia kurczaka jako przyprawy potrzebujemy sól Halit, oraz Pomidoro (mieszankę pomidorów i ziół włoskich), czarny pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 158

ryba też zwierzę i uczucia ma...  Ja bym nie potrafiła jej zabić... :)  ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik na świąteczny stół, oraz pokusiłam się o kupno orzechów włoskich w ŁUPINACH(...)przypadku dam radę, w końcu do pomocy mam jeszcze męża który też uwielbia gotować :) tak więc przejdźmy do naszej łopatki...  Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo-miodowym SKŁADNIKI: - 1 kg lub 1,5 kg łopatki - 2 duże cebule - 6 ząbków czosnku - 1 słoiczek musztardy sarepskiej - 1 lub 1,5 łyżki czubatej miodu ( w zależności czy ktoś lubi bardziej

Zainspiruj się kuchnią
Makaron z sosem cytrynowym 590

Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron(...)sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty lub pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic

Poezja smaku
Kurczak w sosie z tamaryndowca! 190

Wspaniały przepis na filety z kurczaka, z wyjątkowym sosem z tamarandywca i sosem sojowym. Mocny i głęboki aromat kuchni z dalekiego wschodu. Polecam gorąco, jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na kurczaka! SKŁADNIKI: - 2 duże filety z piersi kurczaka - sos z tamaryndowca (można kupić w sklepach z kuchniami świata) (70ml) - sos sojowy (30ml) - 500g pieczarek - 2 ząbki czosnku(...)cebulka - posiekana kolendra lub pietruszka - kasza kuskus Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym, na dno naczynia wykładamy posiekaną cebulę, następnie 1/2 części pieczarek, solimy, zalewamy sosem sojowym i sosem z tamaryndowca, układamy oprószone solą filety z kurczaka, nakrywamy pozostałą częścią  pieczarek, zalewamy resztą sosów, Podlewamy 1/3 szklanki wody. Przykrywamy naczynie i zapiekamy 35 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne

SMYKWKUCHNI