sosy - 68234 przepisów (strona:23/4549)

Cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem 139

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Przepyszny makaron cannelloni z mi\u0119sem mielonym i beszamelem oraz sosem pomidorowym. Mi\u0119so z indyka sprawia \u017ce potrawa mimo dw\u00f3ch sos\u00f3w i sera jest troch\u0119 l\u017cejsza. Doskona\u0142e po\u0142\u0105czenie smak\u00f3w zi\u00f3\u0142, pomidor\u00f3w i sosu beszamelowego. Makaron najlepiej u\u017cy\u0107 taki kt\u00f3ry(...)u0119sa mielonego z indyka\r","1 du\u017ca cebula\r","3 z\u0105bki czosnku\r","1 jajko\r","\u017c\u00f3\u0142ty ser tarty do posypania\r","400 ml sosu pomidorowego\r","po \u0142y\u017ceczce oregano i bazylii\r","1\/4 \u0142y\u017ceczki tymianku\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 \u0142y\u017cki oliwy do sma\u017cenia\r","Sos beszamelowy

Kosą po patelni
Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq 103

PIZZĘ: 1 łyżeczka suchych drożdży instant; 4 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki letniej wody; 1/3 szklanki oliwy z oliwek; 1 ząbek czosnku; 1 łyżeczka soli. KURCZAK W SOSIE BBQ: 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi;  2 łyżki oleju; 2 czerwone cebule; 4 ząbki czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); Sól(...)godziny, do wyrośnięcia. Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce. KURCZAK W SOSIE BBQ: Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, udka

Gospodyni Miejska
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 107

pomidorów w puszce – są idealnie słodkie, dojrzałe, soczyste i dodatkowo – obrane. Dostępne zawsze, wszędzie i w wielu wariantach – niezastąpione. Znacznie skracają czas pracy w kuchni i ułatwiają życie. Ale sos z pieczonych pomidorów wyjdzie tylko z pomidorów świeżych – najlepszych już niebawem, w pełni lata. Nie ma czegoś takiego jak „najlepszy sos pomidorowy” – każdemu smakuje co innego. Sama marinara(...)każda pani domu bez zająknięcia stwierdzi, że to ona robi tą jedyną i najlepszą. Mnóstwo jest sposobów na obejście się z pomidorami żeby uzyskać z nich gęsty i smaczny sos, mnóstwo dodatków i przypraw by podkreślić i wzmocnić ich smak.   Zasada jest jedna – szykując taki sos staramy się, żeby jego smak nie zabił smaku świeżych pomidorów, ale go wydobył

Karo in the Kitchen
Sosy piwne do dań z grilla 106

Jeśli można użyć coli do stworzenia wyjątkowego sosu barbecue to dlaczego nie piwa. Pikantny sos piwny do grilla Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny i dodaje lekko słodki i jednocześnie pikantny smak potrawie. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru(...)sól do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć sos z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Sos paprykowo-piwny Ten paprykowo-piwny sos jest fantastyczny do dań z wieprzowiny i drobiu. Daje on nam na etapie przygotowania możliwość regulacji ostrości

naRuszcie
Szynka w sosie polskim 97

zawsze zastanawiałam się, jak to się robi, by sos bez żadnych sztucznych ulepszaczy z torebek wyszedł brązowy. Aż trafiłam na ten idealny przepis! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Skł a dniki: 50 dag szynki   1 cebula olej do smażenia (ok. pół szklanki)   1 ząbek czosnku   2 -3 łyżki mąki ziele angielskie(...)Umyte mięso kroimy w grube p lastry, oprószamy solą, pieprzem , papryką i gyrosem . 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy). 3. W między czasie siekamy cebulę, zeszklić w rondelku , w którym będziemy robić sos. Dodajemy też drobno posiekany czosnek. 4. Mięso przekł adamy do rondelka, a na oleju

Kuchnia domowa Ani
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 96

Bardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu  i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony  BBC Food Recipes składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1  jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion(...)świeżego imbiru 1 łyżeczka garam masala 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwek Na sos curry 3 łyżki gotowej pasty  curry (użyłam czerwonej) 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g) 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu

Stare Gary
Domowy sos barbecue 91

Miałam w planie  żeberka wieprzowe. Dodatkiem, ważnym, miał być sos barbecue. Wiadomo,że taki zrobiony w domu będzie smaczniejszy od gotowego - zwłaszcza, że jak kupuję gotowy to nigdy nie wiem na jaki trafię. Sos potrzebny był szybko i miał powstać z tego co było w domu. I tak trafiłam na stronę  Kuchenne Szaleństwa  i tam znalazłam fajny(...)prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam! Składniki: 1 średniej wielkości czerwona cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu - nie użyłam 2 łyżki oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki  (dałam wędzoną ) 1/2 łyżeczki pieprzu

Stare Gary
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 96

Dzisiajsza moja propozycja to mięciutka, soczysta i delikatna polędwiczka z grilla, polana aromatycznym sosem na bazie wina, przypraw i... czekolady :) I jeżeli chcecie cieszyć się doskonałym smakiem sosu, to nie rezygnujcie z żadnej przyprawy- wielokrotnie robiłam ten sos, za każdym razem zmieniając przyprawy- ten zestaw okazał się strzałem w 10tkę! Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które(...)warto przyrządzić! :) Polędwiczka: * polędwiczka- około 500g * przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn * odrobina oliwy Sos czekoladowy: * wino czerwone- 250 ml * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 2 szt. * cynamon- pół łyżeczki * anyż- 1 szt. * gożdziki- 3 szt. * papryczka chili- 5 krążków* * czekolada gorzka- 6 kostek * masło- 40 g Polędwiczka: Pokroić mięso na około 2 cm plastry, a następnie delikatnie (!) rozbić tłuczkiem (owiniętym

Kraina Miodem Płynąca
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 181

Placuszki jaglane z  sosem cytrynowo-pomarańczowym  Co tu dużo mówić ;) ? Pomysł prosto z głowy. Przyznam się że pierwszy raz robiłem takie placuszki z kaszy jaglanej. Byłem ciekawy smaku. Po zrobieniu stwierdziłem, że będę je robić częściej. Czemu tak i sos? Po pierwsze taki mamy okres roku że praktycznie wszędzie widzimy pomarańcze. Pomyślałem sobie "będzie pasować na pewno(...)myliłem się. Sos wyszedł mi naprawdę dobry i razem z plackami stworzyło bardzo smaczną całość. Jestem trochę zły na jakość zdjęć. Obecnie nie posiadam dobrej jakości aparatu i byłem zmuszony zrobić je telefonem. I efekty tego są jakie są. Składniki: (na około 10 placuszków) Placuszki: - 100 g kaszy jaglanej - 1 jajko - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej) Sos: - 1 pomarańcza

Gotuj Z Muzyką
Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym 240

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad. Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu 3 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 2 opakowania łososia w sosie własnym (po ok. 100 g) 3 serki śmietankowe (typu kiri(...)łyżki masła przyprawa: bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sól oliwa świeża bazylia, rozmaryn (opcjonalnie) Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę, serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia, doprawiamy bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą (po szczypcie). Na maśle lekko podsmażamy odsączonego łososia. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze i wykładamy

Słodka Strona
Łosoś w Sosie Koperkowym 116

okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka(...)mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone

Słodka Strona
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 178

świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem. Sos z wędzonego boczku: kilka grubszych plastrów wędzonego boczku , 1 średnia cebula , śmietana , ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej , sól , pieprz - do smaku(...)pokroić w średniej wielkości kostkę. Wytopić i podsmażyć na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przysmażyć. Odstawić z ognia i dodać śmietanę - tyle, ile potrzebujemy sosu, wymieszać. Jeśli mamy dobra, wiejską śmietanę wtedy nie trzeba jej zagęszczać niczym. Jeśli jednak mam najzwyklejszą sklepową, wtedy dobrze jest najpierw wymieszać ją z odrobiną mąki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym 144

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym... Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem. Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku. Szybkie i pyszne danie. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu (u mnie świderki); 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 puszki groszku konserwowego; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.    Sposób przygotowania(...)zalewy. Koperek drobno posiekać. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Najlepszą śmietaną

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie koperkowym 101

Jajka w sosie koperkowym... Śmietanowo-koperkowy sos. A w nim zatopione jajka. Pyszny, bezmięsny obiad. Polecam! Składniki: 50 g margaryny; 1 łyżka mąki pszennej; 500 ml zimnej wody; 2 łyżki drobno posiekanego koperku; 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 - 6 jaj (u mnie 5); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozpuścić margarynę. Do rozpuszczonej margaryny(...)zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować razem około 5 minut. W międzyczasie do śmietany dodać kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszać. Po upływie wspomnianych 5 minut dodać tak zahartowaną śmietanę i wymieszać. Zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i wbić 4 - 6 surowych jajek. Tak przygotowany

Gospodyni Miejska
Piersi w sosie curry 119

pisać, piersi kurczaka w sosie curry ...nic dodać nic ująć. Połączenie tych dwóch składników jest po prostu idealne. Do zrobienia sosu szykujemy: - 20 g przyprawy curry żółtej - małą cebulkę i niewielki kawałek pora - liść laurowy - sól, pieprz, kolendra sucha - mały banan, mały ząbek czosnku - szklanka śmietany słodkiej 12% - szklanka wody lub wywaru  - olej do smażenia Przepis(...)ogień . Dusimy ok. 10 min. Co jakiś czas mieszamy, dodajemy pokrojony ząbek czosnku i gdy sosik gęstnieje , podlewamy wodą. Po 10 minutach wyłączamy ogień i przelewamy do miseczki, zbierając sos z patelni dosyć dokładnie, lub bierzemy drugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy. Mięso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko solimy, posypujemy

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania