sosy - 72734 przepisów (strona:32/4849)

PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 328

osób. Zawsze smakują, zawsze się udają, niezmiennie podbijają serca nowych konsumujących. Łatwe w przygotowaniu, sycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól(...)tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety.  Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego Winiary 500 ml wody 100 ml śmietanki 12% bazylia suszona, oregano suszone, 1 cebula 1 ząbek czosnku Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę

W kuchni Karmel-itki
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 417

jednym podejściem. Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej, bo przy samym gotowaniu nie ma już czasu na krojenie, siekanie i zastanawianie się nad składnikami. Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym PRZEPIS (dla 3-4 osób) Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula(...)gałka muszkatołowa ostra papryczka (Scotch Bonnet, Habanero) Przygotowanie Cebulę i pieczarki pokroić w dużą kostkę. Suszone pomidory odcedzić z oliwy, pokroić w paseczki Czosnek drobno posiekać. Przed rozpoczęciem przygotowania sosu należy wstawić makaron. Gotowanie makaronu trwa zazwyczaj 8-10 minut. Przygotowanie sosu to ok. 10-12 minut. Obie części powinno zakończyć się jednocześnie, czyli po wyłączeniu patelni z sosem odlewamy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym 681

Roladki schabowe już były  SiN , ale dzisiaj zaprezntuje inne , w sosie grzybowo-serowym :) . Sos grzybowy na bazie pieczarek . Dodatek pora daje niesamowity smak i aromat. Do wykonania potrzebne jest: - 0,5 kg schabu bez kości - 1 por - 2 ząbki czosnku - ok. 2o dag pieczarek - ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający) - 1 op. serka topionego kremowego - sól(...)przestudzonym , podsmażonym porem. Na przygotowanym , rozbitym achabie , rozkładamy farsz i zwiajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju. W garnku przygotowujemy sos serowo-grzybowy. Sos serowo-grzybowy W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut

Słodkości i nie tylko
Razowe spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym 242

Ciekawa jestem czy kupujecie gotowe sosy w słoikach ? Jest ich na rynku sporo - różnych firm i różnie przyprawiane. Ale jak wybrać spomiędzy nich te dobre jakościowo i smaczne ? Otóż trzeba czytać etykiety na opakowaniach, dotyczy to zresztą także innych produktów spożywczych. W sosach pomidorowych najważniejsze jest ile świeżych, dojrzałych i pysznych pomidorów zużyto do wyprodukowania sosu a ile jego masy(...)stanowią inne dodatki, w tym zagęstniki. Sos jakiego dzisiaj użyłam ma w sobie aż 155 g pomidorów na 100 g gotowego sosu a do tego zioła i trochę inny warzyw takich jak czosnek czy papryka. Co dla mnie bardzo ważne nie jest zmiksowany więc są w nim dość duże pomidorowe kawałki. Sos wystarczy podgrzać i wymieszać np. z makaronem albo

Smaczna Pyza
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 246

ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw  z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów. Teraz już(...)pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje

Fabryka pomysłów
Puttanesca z domowym twistem – włoski klasyk w nowej odsłonie 81

Sos puttanesca to klasyka włoskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Dlaczego? Ponieważ bazuje głównie na składnikach z domowej spiżarni! Jeśli jeszcze nie znasz sosu puttanesca , to podaję do wiadomości, że ten wyjątkowy i intensywny sos do makaronu pochodzi z tętniących życiem ulic Neapolu. Co więcej, można go przyrządzić z gotowych składników, takich jak produkty w puszkach czy słoikach. Dodam(...)kapary marynowane w pysznej zalewie, oliwki oraz oczywiście pomidory – dojrzewające pod włoskim słońcem. Dodaj odrobinę włoskiego wina i oliwy z oliwek i natychmiast przeniesiesz się na ciepłe południe Europy. Sos Puttanesca – sos z charakterem. Smak Neapolu zamknięty w Twojej spiżarni! Puttanesca to sos, który doskonale oddaje klimat włoskiej kuchni – pełen intensywnych aromatów, prostych składników i autentycznego smaku. Bazuje na produktach

codojedzenia
Puttanesca z domowym twistem – włoski klasyk w nowej odsłonie 69

Sos puttanesca to klasyka włoskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Dlaczego? Ponieważ bazuje głównie na składnikach z domowej spiżarni! Jeśli jeszcze nie znasz sosu puttanesca , to podaję do wiadomości, że ten wyjątkowy i intensywny sos do makaronu pochodzi z tętniących życiem ulic Neapolu. Co więcej, można go przyrządzić z gotowych składników, takich jak produkty w puszkach czy słoikach. Dodam(...)kapary marynowane w pysznej zalewie, oliwki oraz oczywiście pomidory – dojrzewające pod włoskim słońcem. Dodaj odrobinę włoskiego wina i oliwy z oliwek i natychmiast przeniesiesz się na ciepłe południe Europy. Sos Puttanesca – sos z charakterem. Smak Neapolu zamknięty w Twojej spiżarni! Puttanesca to sos, który doskonale oddaje klimat włoskiej kuchni – pełen intensywnych aromatów, prostych składników i autentycznego smaku. Bazuje na produktach

codojedzenia
Jakie sosy najlepiej pasują do spaghetti? 5 sprawdzonych połączeń smakowych 76

Jakie sosy najlepiej pasują do spaghetti? 5 sprawdzonych połączeń smakowych Spaghetti to jedno z dań, które na dobre zagościło na polskich stołach. Można je spotkać nie tylko w restauracjach, ponieważ dzięki swojej prostocie wpisało się na dobre w menu obiadowe niemal w każdym domu. Chociaż najbardziej znaną odsłoną tego dania jest spaghetti bolognese na bazie mięsno-pomidorowego sosu, jest jeszcze(...)sprawdzonych połączeń smakowych, które mają szansę dorównać popularnością bolognese! Spaghetti Napoli – smaki, które kojarzą się z Włochami To jedno z najbardziej klasycznych dań włoskiej kuchni, które pochodzi z Neapolu. Sos do spaghetti Napoli opiera się na kilku podstawowych składnikach. Są to dojrzałe pomidory, oliwa z oliwek, cebula, czosnek i zioła. Przygotowanie tej potrawy rozpocznijcie od posiekania drobno cebuli i czosnku

Blog z Apetytem
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 134

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to wyjątkowa potrawa, składająca się z chrupiących placków przygotowanych z tartych ziemniaków i cebuli, które są smażone na złocisto na patelni, podane z kremowym sosem pieczarkowym i świeżymi ziołami. Kiedy myślimy o kuchni polskiej, jednym z pierwszych dań, które przychodzą nam na myśl, są pyszne(...)placki ziemniaczane. To klasyk, który wciąż zachwyca smakiem i aromatem. W połączeniu z sosem pieczarkowym, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane, zwane również plackami kartoflanymi, są jednym z najbardziej ikonicznych dań polskiej kuchni. To proste, ale niezwykle smaczne placki, przygotowane z tartych ziemniaków, cebuli, jajek i przypraw. Wartością dodaną jest ich chrupiąca skórka na zewnątrz

Moja Książka Kucharska
Pulpety gotowane w sosie pomidorowym 100

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym Dziś zapraszam na pulpety gotowane w sosie pomidorowym , czyli klasyczne danie idealne dla dzieci lub osób, które z różnych względów nie mogą jeść smażonych dań. Takie duszone klopsiki są proste i pyszne, w sam raz na obiad. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym to dość intuicyjne danie. Wody do gotowania klopsików używamy, tyle by swobodnie(...)niej pływały. Ilość wody zależy od wielkości garnka, którego użyjemy do gotowania. W zależności od tego, ile wody użyjecie, należy dostosować ilość mąki do zagęszczenia sosu - mieszankę mąki z wodą lub śmietanką dodajemy stopniowo, sprawdzając na bieżąco stopień zgęstnienia sosu.  Mimo to danie jest bardzo łatwe i trudno je zepsuć, nawet jeśli dodamy więcej lub mniej wody czy mąki

Lekcje w kuchni
Winegret francuski 123

Francuski sos sałatkowy to bez wątpienia jeden ze smaczniejszych i wartych przygotowania sosów do sałatek. Podstawą winegretu francuskiego jest oliwa z oliwek, musztarda, ocet i cebula szalotka. Cebula szalotka ma delikatny i nieco słodki smak z ostrą nutką. Cebula ta idealnie nadaje się do sosów zarówno tych robionych na zimno jak i gotowanych. Przygotowanie winegretu francuskiego jest niezwykle proste. Jedynym(...)składnikiem jaki należy pokroić jest cebula, pozostałe składniki sosu nie wymagają uprzedniego przygotowania. Wszystkie składniki sosu francuskiego wkładamy do słoika, a następnie potrząsamy nim przez chwilę dość energicznie, aby się ze sobą połączyły. Winegret francuski idealnie nadaje się do doprawiania sałatek na bazie sałaty zielonej. Kremowa konsystencja sosu sprawia, iż otacza on każdy listek sałaty bardzo dokładnie. Jeśli jeszcze

MeCooks
Karkówka wieprzowa w sosie własnym 154

Karkówka wieprzowa w pysznym sosie własnym , to wypróbowany przepis na obiad z duszonego mięsa. Doskonały gęsty, mięsny sos oraz kawałki rozpływającej się w ustach karkówki skuszą każdego! Jak zrobić pyszną duszoną karkówkę w sosie? Tylko proste składniki i krótka lista, a co za tym idzie również proste przygotowanie. To według nas podstawa dobrego i przede wszystkim sprawdzonego przepisu na pyszną(...)karkówkę w sosie. Karkówka wieprzowa duszona, to pomysł na obiad, który możemy wykorzystać nawet na dwa – trzy dni! Jeśli przygotujemy jej więcej, możemy zrobić każdego dnia z innym dodatkiem. Karkówka w sosie z ziemniakami, z kaszą, z makaronem, z kluskami śląskimi lub kopytkami. Pomysłów jest mnóstwo! Karkówka z sosie to świetne bardzo rozgrzewające danie na zimowe dni. Każdy

Kuchnia Na Wypasie
Sos tatarski 169

Sos tatarski jest połączeniem majonezu z marynowanymi w occie warzywami. W zależności od tego po jaką wersję sosu sięgniemy, znajdziemy w nim korniszony , kapary, natkę pietruszki bądź szczypiorek. Ja od zawsze robię i najbardziej lubię sos tatarski z dodatkiem marynowanych grzybów. Na tę wersję sosu mam dla Was przepis poniżej. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook(...)MeCooks Sos tatarski z majonezem Składniki na sos tatarski. 10 dkg marynowanych grzybków (u mnie pieczarki) 4 dkg białej cebuli 10 dkg ogórków korniszonów 10 dkg majonezu sól do smaku pieprz do smaku 5 dkg kwaśnej śmietany Jak zrobić sos tatarski. Ogórki i grzyby drobno posiekać, odcisnąć nadmiar soku. Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę. Do miski włożyć pokrojone warzywa

MeCooks
Przepis na Domowy Sos Czosnkowy 142

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przepis na domowy sos czosnkowy . To jeden z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych sosów. Świetnie pasuje do różnego rodzaju dań obiadowych, do pizzy, a także jako dodatek do różnych przekąsek. Sos czosnkowy często dodajemy także do różnych sałatek, co jeszcze bardziej podbija ich smak. My nie wyobrażamy sobie imprezy czy grilla, bez domowego sosu czosnkowego(...)Każdy z nas powinien znać szybki i prosty przepis na sos czosnkowy . Ten bardzo uniwersalny, a zarazem aromatyczny dodatek podkreśli smak potraw z grilla, pieczonych warzyw czy ziemniaków. Sos czosnkowy to także świetny dodatek do chipsów, czy frytek. Możemy go przygotować na bazie majonezu, ale jeśli zależy Wam na fit wersji, majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodatkowo

Przepiski.pl
Cannelloni z mięsem 141

znowu po włosku, a jak po włosku to makaron. Tym razem zapiekanka cannelloni, czyli makaronowymi grubymi rurkami z mięsnym nadzieniem, a wszystko skryte pod sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Nie powiecie mi, że nie lubicie! Wbrew pozorom nie jest to danie aż tak pracochłonne. Owszem, składa się z kilku elementów, ale każdy z nich jest dość prosty w wykonaniu. Najwięcej(...)jest głęboki i wielowymiarowy i ma w sobie „to coś”. Wydawać by się mogło, że ta potrawa niewiele się różni od KLASYCZNEJ LASAGNE , ale jednak forma i odrobinę inny sos mięsny sprawiają, że cannelloni czymś zupełnie innym i zdecydowanie warto go spróbować. Tak dla odmiany Składniki Sos mięsny 30 dag mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo-wołowego) 130 g kremowego serka

Analiza Smaku