Uwielbiam polędwiczkę we wszelkich sosach, a że weekend był grzybowy... Do tej potrawy idealnie nadają się prawdziwki, podgrzybki, kozaki... Jest również dosyć szybka w przygotowaniu, bo mięso szybciutko robi się miękkie. Sos jest naprawdę pyszny i chyba nie może się nie udać:) Wybaczcie mało szczegółowo podane ilości składników, ale... każdemu inna ilość grzybów trafia się w lesie(...)jeszcze lepiej. W zależności od tego różna ilość masła będzie potrzebna do ich podsmażenia:) Jeśli nie macie pod ręką świeżych lub nawet mrożonych grzybów, polecam przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym ! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g) - grzyby (dowolna ilość) - 1 cebula - ok. 200 ml przegotowanej wody - sól, pieprz - odrobina mąki - masło do smażenia Przygotowanie: 1. Polędwiczkę kroimy w plastry
Kraina Tysiąca SmakówSchab z sosem pomidorowo-ziołowym i puree borowikowo-ziemniaczanym spojrzał na mnie błagalnie z ulotki Lidla. Przyznam Wam szczerze, że jakoś nie przepadam za połączeniem schabu z sosem pomidorowym i choć sos jest świetny, to wolałabym go raczej np. z pulpecikami i makaronem :) Do wypróbowania przepisu skusiło mnie puree . Ktoś z Was może zapytać "co się więc stało(...)mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem. 3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż sos zgęstnieje. Siekamy bazylię i dodajemy do sosu. "Wuala" :) A jeśli ktoś jednak chciałby
Kraina Tysiąca Smakówtelefon nie zawodzi ;) Zdjęcia nieco gorszej jakości, ale trzeba się jakoś ratować. Łapcie ode mnie przepis na pierś z kaczki i częstujcie się - smacznego! :) Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-żurawinowym z sałatką z grejpfruta i pomarańczy - 2 piersi z kaczki - przyprawy: sól, imbir, suszona skórka pomarańczy, cynamon, goździki, kminek, majeranek Sos: - 1 owoc pomarańczy - garść żurawiny suszonej(...)nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 10 minut. Po 10 minutach piersi wyjmujemy z piekarnika, odkładamy chwilę na deskę, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Pierś polewamy sosem i podajemy z sałatką z pomarańczy i grapefruita. Sos: Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy albedo i wyciskamy sok. Fileciki oraz sos z pomarańczy wrzucamy do małego rondelka
Sajkofanka smakunawet 600 kg pomidorów, w przeciągu paru poranków przetwarzają je i obdzielają rodzinę pysznym sugo. Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów(...)wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata, pod postacią aromatycznych pomidorów. Jest kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej popularną passate z warzywami i solo. Passata czyli sos pomidorowy po włosku Składniki na około 20 słoiczków 0,5 lt: 20 kg dojrzałych pomidorów 9 łyżeczek grubej soli 20 listków bazylii( wypłukanych i osuszonych) 2-3 cebule
Mia Cucina SofietaEksperymentuję z kompozycjami przypraw . Dziś próbuję zrobić malutkie kotleciki w pomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą. Chodziło mi przy tym o to by kotletów nie smażyć i nie zagęszczać bułką czy czymś innym .Mało tego chciałam je ugotować w sosie .Bałam się czy się nie rozpadną ale udało się. Czas: 45 minut Składniki: 25 dag mielonego mięsa z indyka(...)słodkiej 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku 1/2 litra przecieru pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli słodko-kwaśnego 3,5 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cukru brązowego 1 cebula lub 3 małe szalotki 1/4 czerwonej papryki świeżej ( bez pestek i gniazda nasiennego). Pokroić
Buniabaje w kuchniznów potrawa z cyklu oczywistych . Gotuję od zawsze i do głowy mi nie przyszło , że jak już moim dzieciakom podałam przepis na klopsiki w sosie koperkowym to zmiana sosu jest problemem. Ale okazuje sie , że czasem trzeba ,, łopatologicznie,, . Sos to w końcu sprawa podstawowa :). Na wszelki wypadek podam przepis i na pulpety w sosie chrzanowym i osobno na kilka wersji(...)sosu chrzanowego. Trochę ,,udoskonalona,, wersja bo spodobał mi sie pomysł na szwedzki sposób podawania klopsików w sosie chrzanowym ( można ten element pominąć ) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniosób. Zawsze smakują, zawsze się udają, niezmiennie podbijają serca nowych konsumujących. Łatwe w przygotowaniu, sycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól(...)tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety. Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego Winiary 500 ml wody 100 ml śmietanki 12% bazylia suszona, oregano suszone, 1 cebula 1 ząbek czosnku Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę
W kuchni Karmel-itkijednym podejściem. Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej, bo przy samym gotowaniu nie ma już czasu na krojenie, siekanie i zastanawianie się nad składnikami. Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym PRZEPIS (dla 3-4 osób) Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula(...)gałka muszkatołowa ostra papryczka (Scotch Bonnet, Habanero) Przygotowanie Cebulę i pieczarki pokroić w dużą kostkę. Suszone pomidory odcedzić z oliwy, pokroić w paseczki Czosnek drobno posiekać. Przed rozpoczęciem przygotowania sosu należy wstawić makaron. Gotowanie makaronu trwa zazwyczaj 8-10 minut. Przygotowanie sosu to ok. 10-12 minut. Obie części powinno zakończyć się jednocześnie, czyli po wyłączeniu patelni z sosem odlewamy
coolinarnastrefa.blogspot.comRoladki schabowe już były SiN , ale dzisiaj zaprezntuje inne , w sosie grzybowo-serowym :) . Sos grzybowy na bazie pieczarek . Dodatek pora daje niesamowity smak i aromat. Do wykonania potrzebne jest: - 0,5 kg schabu bez kości - 1 por - 2 ząbki czosnku - ok. 2o dag pieczarek - ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający) - 1 op. serka topionego kremowego - sól(...)przestudzonym , podsmażonym porem. Na przygotowanym , rozbitym achabie , rozkładamy farsz i zwiajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju. W garnku przygotowujemy sos serowo-grzybowy. Sos serowo-grzybowy W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut
Słodkości i nie tylkoCiekawa jestem czy kupujecie gotowe sosy w słoikach ? Jest ich na rynku sporo - różnych firm i różnie przyprawiane. Ale jak wybrać spomiędzy nich te dobre jakościowo i smaczne ? Otóż trzeba czytać etykiety na opakowaniach, dotyczy to zresztą także innych produktów spożywczych. W sosach pomidorowych najważniejsze jest ile świeżych, dojrzałych i pysznych pomidorów zużyto do wyprodukowania sosu a ile jego masy(...)stanowią inne dodatki, w tym zagęstniki. Sos jakiego dzisiaj użyłam ma w sobie aż 155 g pomidorów na 100 g gotowego sosu a do tego zioła i trochę inny warzyw takich jak czosnek czy papryka. Co dla mnie bardzo ważne nie jest zmiksowany więc są w nim dość duże pomidorowe kawałki. Sos wystarczy podgrzać i wymieszać np. z makaronem albo
Smaczna Pyzaryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów. Teraz już(...)pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje
Fabryka pomysłówPlacki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to wyjątkowa potrawa, składająca się z chrupiących placków przygotowanych z tartych ziemniaków i cebuli, które są smażone na złocisto na patelni, podane z kremowym sosem pieczarkowym i świeżymi ziołami. Kiedy myślimy o kuchni polskiej, jednym z pierwszych dań, które przychodzą nam na myśl, są pyszne(...)placki ziemniaczane. To klasyk, który wciąż zachwyca smakiem i aromatem. W połączeniu z sosem pieczarkowym, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane, zwane również plackami kartoflanymi, są jednym z najbardziej ikonicznych dań polskiej kuchni. To proste, ale niezwykle smaczne placki, przygotowane z tartych ziemniaków, cebuli, jajek i przypraw. Wartością dodaną jest ich chrupiąca skórka na zewnątrz
Moja Książka KucharskaPulpety gotowane w sosie pomidorowym Dziś zapraszam na pulpety gotowane w sosie pomidorowym , czyli klasyczne danie idealne dla dzieci lub osób, które z różnych względów nie mogą jeść smażonych dań. Takie duszone klopsiki są proste i pyszne, w sam raz na obiad. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym to dość intuicyjne danie. Wody do gotowania klopsików używamy, tyle by swobodnie(...)niej pływały. Ilość wody zależy od wielkości garnka, którego użyjemy do gotowania. W zależności od tego, ile wody użyjecie, należy dostosować ilość mąki do zagęszczenia sosu - mieszankę mąki z wodą lub śmietanką dodajemy stopniowo, sprawdzając na bieżąco stopień zgęstnienia sosu. Mimo to danie jest bardzo łatwe i trudno je zepsuć, nawet jeśli dodamy więcej lub mniej wody czy mąki
Lekcje w kuchniFrancuski sos sałatkowy to bez wątpienia jeden ze smaczniejszych i wartych przygotowania sosów do sałatek. Podstawą winegretu francuskiego jest oliwa z oliwek, musztarda, ocet i cebula szalotka. Cebula szalotka ma delikatny i nieco słodki smak z ostrą nutką. Cebula ta idealnie nadaje się do sosów zarówno tych robionych na zimno jak i gotowanych. Przygotowanie winegretu francuskiego jest niezwykle proste. Jedynym(...)składnikiem jaki należy pokroić jest cebula, pozostałe składniki sosu nie wymagają uprzedniego przygotowania. Wszystkie składniki sosu francuskiego wkładamy do słoika, a następnie potrząsamy nim przez chwilę dość energicznie, aby się ze sobą połączyły. Winegret francuski idealnie nadaje się do doprawiania sałatek na bazie sałaty zielonej. Kremowa konsystencja sosu sprawia, iż otacza on każdy listek sałaty bardzo dokładnie. Jeśli jeszcze
MeCooksKarkówka wieprzowa w pysznym sosie własnym , to wypróbowany przepis na obiad z duszonego mięsa. Doskonały gęsty, mięsny sos oraz kawałki rozpływającej się w ustach karkówki skuszą każdego! Jak zrobić pyszną duszoną karkówkę w sosie? Tylko proste składniki i krótka lista, a co za tym idzie również proste przygotowanie. To według nas podstawa dobrego i przede wszystkim sprawdzonego przepisu na pyszną(...)karkówkę w sosie. Karkówka wieprzowa duszona, to pomysł na obiad, który możemy wykorzystać nawet na dwa – trzy dni! Jeśli przygotujemy jej więcej, możemy zrobić każdego dnia z innym dodatkiem. Karkówka w sosie z ziemniakami, z kaszą, z makaronem, z kluskami śląskimi lub kopytkami. Pomysłów jest mnóstwo! Karkówka z sosie to świetne bardzo rozgrzewające danie na zimowe dni. Każdy
Kuchnia Na Wypasie