Post troszkę spóźniony, ale mam nadzieję, że może się przyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli różnistego przecieru pomidorowego. Włoskie rodziny kupują na spółke nawet 600 kg pomidorów, w przeciągu paru poranków przetwarzają je i obdzielają rodzinę pysznym sugo. Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butele... czytaj dalej...
Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Cudny sosik. Wykorzystam na pewno. Pozdrawiam, Aldona z forum kobiet. :)
Aldona, sosik naprawde wart zachodu) z bazylia smakuje "srodziemnomorsko".Pozdrawiam cieplutko,
Fajne te maszynki. A takiej mieszanki pomidorów z warzywami jeszcze nie robiłam... no i teraz mam zagwozdkę, bo już miałam nie robić w tym roku przetworów :-)
Asiu, jak znajdziesz jeszcze ladne, miesiste pomidory, to zrob na probe pare sloiczkow, zobaczysz czy Ci beda smakowac) Ja lubie dobrze odcisniete, sam miazsz, ze widelcem mozna ze soilka wyjadac)