Pomysł na grillowanie pomidorów wielu osobom może wydawać się co najmniej trochę dziwny. A tak naprawdę grillowanie pomidorów niezwykle wzmacnia ich smak. Aby to zrozumieć trzeba po prostu tego spróbować. Przetnijmy pomidora na połowę, posypmy solą i pieprzem i grillujemy 3-5 minut ciętą stroną do rusztu. Ponieważ pomidory są bogate w cukier, grillowanie będzie powodowało jego karmelizowanie i doda(...)pomidorom wyjątkowego smaku. Pomidory możemy również grillować w całości, jednak mają one tendencję do „wybuchania” i pękania. Istnieją dwa sposoby na grillowanie pomidorów, które stosujemy w zależności do czego będziemy wykorzystywać grillowane pomidory. Jeśli chcemy takie pomidory wykorzystać jako przystawkę lub przekąskę powinniśmy je grillować około 2-3 minut z każdej strony. Możemy je również wtedy posypać czosnkiem lub żółtym
naRuszciePomidor to wspaniałe warzywo, a raczej owoc (dla ścisłości, choć mało kto to wie). Można przygotować i podawać go na 1001 sposobów, albo jeszcze na więcej : surowy (w sałatce), gotowany z przyprawami (po prowansalsku), w zupie (oczywiście pomidorowej), zmiksowany w postaci przecieru czy keczupu. Czyli chyba wszystko co nam się zamarzy, co podsunie nam rozszalała wyobraźnia kulinarna czy wygłodzone(...)podniebienie. Z pomidorem wszystko (no może prawie wszystko) jest możliwe. Świetnie wypada w zestawieniu z innymi warzywami, z bazylią, z rukolą, z serem, z mozzarellą (wiem, to też ser), na pizzie, na włoską nutę, przesiąknięty zapachem Prowansji czy po staropolsku w swojskiej zupie pomidorowej zaciągniętej śmietaną. Na pewno warto jeść pomidory i to bez wyrzutów sumienia, bez uszczerbku dla linii
MODA NA BIOSezon na te pyszne, polskie pomidory powoli się zaczyna i na pobliskich bazarkach już można takie spotkać- pachnące, czerwone. Ahh uwielbiam je! Dlatego postanowiłam wykorzystać je w mojej kuchni i zrobiłam przepyszną pomdorowo-pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełnia bruschetta z pomidorami, mozzarellą, bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych(...)łyżka oliwy z oliwek łyżka oleju z pomidorów suszonych szklanka bulionu sól pieprz bagietka (u mnie z oliwkami) jeden pomidor- bez skórki, bez pestek dwie cebulki cztery ząbki czosnku łyżka masła jedna kula mozzarelli kilka liści bazylii dwie łyżki śmietany 18% Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku kroimy
Mango PapajaCzasami można by pomyśleć, że faszerowane pomidory to trochę sztuka dla sztuki. Bo po co gimnastykować się i upychać coś na siłę w pomidora po to, by za chwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się(...)stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko. Idealne jako zimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem. Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego
MODA NA BIOjuż ostatni dzwonek. Mimo niesprzyjających okoliczności dorwałam piękne pomidory lima i jak co roku paręnaście słoików poczyniłam. Bo powiem Wam jedno – jeśli raz sami je zrobicie już nigdy, żadne kupne suszone pomidory nie będą Wam tak smakowały. Przepis w ciągu tych czterech lat suszenia pomidorów zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe, a w tym roku do połowy słoików dodałam jeszcze(...)świeżego, zielonego pieprzu. Są idealne! Żeby przygotować własne suszone pomidory w oleju potrzebujemy: POMIDORY ! Najlepsze wg mnie (i cenowo i smakowo) to nasza lima. Pomidory te są mięsiste a przy tym mają małą zawartość pestek i soku. Świetnie nadają się zarówno do suszenia, jak i zrobienia z nich przecieru pomidorowego. Nawet te z gospodarstw ekologicznych nie powalają
gutfutzrobienia suszonych pomidorów zabierałam się już jakiś czas. W poprzednim, wynajmowanym, mieszkaniu nie mieliśmy piekarnika i ratowaliśmy się małym, wolnostojącym, który był malutki i zżerał mnóstwo prądu. W tym roku jednak postawiłam na swoim i któregoś piątku pognałam na pobliski bazarek i zaopatrzyłam się w pomidory, które przerobiłam na suszone. W przypadku pomidorów przeznaczonych do suszenia najlepsze są pomidory podłużne(...)mnie polne, bo takie mi polecił Pan na bazarku) i zawierające mało wodnistego miąższu. Warto pamiętać jeszcze o dwóch rzeczach: do suszenia potrzeba czasu i pomidory znacznie kurczą się przy suszeniu. Mi z 5 kilogramów pomidorów wyszło 6 słoików suszonych pomidorów w zalewie. Składniki: 5 kg podłużnych pomidorów główka czosnku ulubione zioła - u mnie bazylia, oregano, tymianek, majeranek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pomidor zwyczyjny (Lycopersicon esculentumMill.) nalezy do gatunku roslin z rodziny psiankowatych.Pochodzi z Ameryki Poludniowej i srodkowej.Do Europy dotarl w 1492 roku za sprawa Krzysztofa Kolumba. Chociaz pomidory wlasciwie sa warzywem calorocznym,to teraz na przelomie lata i jesieni sa najsamaczniejsze,bo dojrzewaly w sloncu ,a nie w szklarni.Teraz jest czas ,by rozkoszowac sie ich smakiem,najlepszy czas na ich przetwarzanie(...)wszystkim z powodu zawartego w nich likopenu, ktory ma silne dzialanie przeciwnowotworowe,zapobiega zawalom serca i chorobom krazenia,a takze obniza poziom cholesterolu we krwi.Ten cenny antyoksydant nadaje wlasnie pomidorom czerwony kolor.Co ciekawe,w przypadku pomidorow-w przeciwienstwie do innnych warzyw-przetworzenie np.do postaci przecieru lub gotowanie,wcale nie pozbawia ich cennych wartosci odzywczych.Wrecz przeciwnie,sa one wtedy skuteczniejsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiem jak zachować aromat i smak lata, a Wy? Każdego roku przygotowuję suszone pomidory lub pieczone pomidory , ale za każdym razem robię to w inny sposób. Tym razem pomidory suszyłam długo, ale w jednakowej temperaturze. Suszenie ich w niskiej temperaturze koncentruje ich naturalny smak, dodatek ziół i przypraw wzbogaca go, a dodatek cukru delikatnie je karmelizuje. Po spędzeniu ok. sześciu(...)godzin w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C, znacznie zmniejsza ich objętość, ale w tym przepisie oto właśnie chodzi. Suszone pomidory następnie zalewam pół na pół zimną oliwą i olejem, dodaję świeży tymianek i rozmaryn, oraz po dużym, przekrojonym ząbku czosnku, a następnie pasteryzuję 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 st. Suszone pomidory w zalewie, będzie można potem wykorzystać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświąteczno - noworocznym obżarstwie czas przygotować coś lekkiego, żeby dać odpocząć spracowanym trzewiom. Z lekkim i smacznym jedzeniem nieodparcie kojarzy się kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych(...)Przygotowanie sosu z oliwek i jogurtu trochę wcześniej przed jego podaniem jest bardzo istotne, gdyż do uzyskania odpowiedniego smaku powinien od postać około 20 - 30 minut. Przy kupnie pomidorów zwracałem uwagę na ich regularny kształt, który pozwalały mi na ich stabilne ustawienie częścią, gdzie znajdowała się szypułka do góry. Wszystkim pomidorom odkroiłem górną część (tę gdzie znajdowała się szypułka
Wyprawy kulinarnezachować aromat i smak lata? Można przygotować suszone pomidory lub pieczone pomidory. Pieczone pomidory to sprawdzony dodatek do wielu dań. A metoda pieczenia w dosyć niskiej temperaturze koncentruje ich smak, natomiast dodatek cukru i balsamico karmelizuje je. Po spędzeniu ok. trzech godzin w piekarniku rozgrzanym do 100-120 st. C, co prawda zmniejsza się ich objętość, ale zdecydowanie pomidory zyskują(...)smaku. Upieczone pomidory można przechowywać kilka dni w lodówce, ale ja polecam je zalać gorącą oliwą, która dodatkowo wzbogaci się o pomidorowe aromaty, które potem można wykorzystać do przygotowania różnych dań. Pomidory pieczone można również zamrozić. Można jeść pieczone pomidory np. jak chipsy, na chlebie żytnim z mozzarellą , albo na grzance z serem ricotta, pomidory z dodatkiem szpinaku, czy rukoli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć! Dziś trochę o pomidorach! Dobrze będzie,jeśli do naszej codziennej diety dodamy pomidory. Nie tylko są one świetnym źródłem witaminy C , która dobrze wpływa na wygląd naszej skóry ale mają też wiele innych zalet: Zapobiegają nowotworom , dzięki składnikowi, które zawierają - likopen . Wskazane są dla osób, które mają problemy z sercem, Nie zawierają dużo kalorii. Jeśli nie lubisz(...)zajadać się świeżymi pomidorami, zawsze możesz stworzyć ich inna formę: Domowy sos pomidorowy, Pasta pomidorowa, Zupa pomidorowa, Kanapka z pomidorem, Koktajl warzywny/sok, Pieczone pomidory, Suszone pomidory też mogą być dobrym rozwiązaniem :) Pozdrawiam
Chocolate Stop Temptingsię najpopularniejszym dostępnym na rynku ketchupom i poszukamy ideału (o ile w ogóle istnieje). Czym powinniśmy kierować się przy jego wyborze? Dobry produkt musi mieć przede wszystkim jak najwięcej pomidorów. Powinien charakteryzować się także umiarkowaną ilością cukru i soli, a także brakiem sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Jak zawsze im naturalniej, tym lepiej. W zasadzie wystarczy 5 składników - pomidory, cukier(...)ocet, sól i przyprawy. I do tego powinien być robiony z pomidorów, a nie z koncentratu. Sprawdźmy więc, czy którykolwiek z 20 analizowanych produktów spełnia w/w kryteria. Produkt /skład Zawartość pomidorów Cukier (zawartość w 100 g) Sól (zawartość w 100 g) Pudliszki Ketchup łagodny 700 g pomidory, cukier, ocet, sól
Powiedz dietom nieSkładniki: 2 pęczki rzodkiewek, 4 sztuki pomidory, 1 łyżeczka sól morska do pomidorów Royal Brand,1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony rzodkiewki obrać ze skórki, pomidory sparzyć i zdjąć skórkę w mikserze rzodkiewki rozdrobnić, pomidory pokroić w kostkę do smaku dodać soli do pomidorów i pieprz smaczna surówka np. do mielonych kotletów........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzień dobry, Lato to dla mnie sezon na pomidory malinowe. Słodkie, soczyste, perfekcyjne z solą jedzone "po calaku". Kupuję je na miejscowym targu u Pana sprzedającego wyłącznie różne odmiany pomidorów. Choć to wcale nie oznacza, że jest to produkt specjalistyczny. O tej porze roku pomidory malinowe są powszechnie dostępne i z każdym tygodniem coraz tańsze. Najbardziej lubię odmianę wielkich, pękatych(...)nieco garbatych i brzydkich pomidorów, ale bardzo mięsistych i soczystych. Idealnych na aromatyczny sos pomidorowy. Taki, któremu niewiele trzeba, bo pomidory same w sobie mają dość słodyczy i pomidorowego smaku. Zimą przygotowuję sosy na pomidorach z puszki lub passacie, ale nie teraz! Myślę, że jak pomidory jeszcze trochę stanieją, to kupię ich z 5 kg i zrobię sos do słoików
Chilli Czosnek i OliwaLatem pomidory są pełne smaku, wyjątkowo soczyste i słodkie. Tylko teraz smakują tak dobrze bo dojrzewają w promieniach słońca. Często jadamy sałatkę z pomidorów jako dodatek do głównego dania obiadowego albo na kolację. Najczęściej klasycznie czyli z cebulką, solą i pieprzem, ale dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję - kolorową, doprawioną zielonym sosem i z serem. Półmisek wystarczy na posiłek(...)osób. Cudne, słodziutkie pomidory możecie wykorzystywać także do innych potraw, np. do omletu albo zapiec po prowansalsku . Jeśli nie macie mozarelli możecie wykorzystać do sałatki fetę albo zrobić ją z serem kozim - też będzie pysznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza