słoik - 11848 przepisów

Kiełbasa ze słoika 1073

Kiełbasa ze słoika , czyli konserwa mięsna ze słoika, bardzo prosta, z jednego gatunku mięsa. Przygotowana specjalnie na 2-tygodniowy wyjazd nad morze. Pamiętacie swoje biwaki pod namiotem, gdy na śniadanie bądź kolację jadło się najtańsze konserwy turystyczne z puszki, ja zabierałam ze sobą domową kiełbasę ze słoika. Ta kiełbasa ze słoika zrobiona jest tylko z boczku, jest mocno przyprawiona(...)smalcem i galaretką, idealnie nadaje się do smarowania kanapek. Domową kiełbasę ze słoika robiło się kiedyś często w wielu polskich domach, a szczególnie w okresie późnego PRL’u, gdy były pustki w sklepach i kartki na mięso. Kiełbasa była robiona w 100 % z prawdziwego mięsa, bez sztucznych dodatków, jakiś śmiesznych E, czy wzmacniaczy smaku, taką jadałam w dzieciństwie. Kiełbasa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wekowanie zup 36

Wekowania zup w słoikach nauczyła mnie mama. Dziś podzielę się z Wami tą wiedzą. Zastanawiasz się jak poprawnie wekować zupy zabielane śmietaną, z mięsem lub makaronem i jak długo przechowywać w lodówce? Dowiedz się kiedy warto wekować, a kiedy pasteryzować. Poznaj proste metody, szczegółowe opisy oraz praktyczne wskazówki. Wekowanie ułatwi nam życie. Dlaczego warto wekować zupy? Wekowanie zup to świetny(...)wakacyjny wyjazd zapas dla rodziny, gdy kobieta na jakiś czas wyjeżdża z domu dla zapracowanych osób jedno gotowanie w weekend i zapas zupy na cały tydzień popularne „słoiki” dla studiujących czy pracujących dzieci lub męża pracującego w delegacji urozmaicenie obiadowego menu. W rodzinie często zdarza się, że nie którzy nie lubią danej potrawy i mają swoją ulubioną, zawekowaną

Ania gotuje
Chleb w słoiku 17

jest wpis archiwalny. Dzielę się z Wami nowym sposobem przechowywania chleba, którego nie było na poprzednim blogu. Chleby piekłam w różnych naczyniach, jednak po raz pierwszy w słoiku, tak do przechowania na dłużej. Lato za pasem, wakacje, wycieczki, urlopy, które spędzamy w różny sposób. Chleb w słoikach na pewno się przyda kiedy na wypoczynku serwujemy sobie własne jedzenie a zabraknie(...)pieczywa. Chleb w słoiku może być również na trudne czasy, bo nigdy nie wiadomo co może się wydarzyć. Mrożenie też dobre ale nie dłużej niż 3 miesiące a co, kiedy zabraknie prądu chociażby na kilka dni? Trzeba być przygotowanym na wszystkie scenariusze, jakie mogą nam się jeszcze przydarzyć. Upieczenie w taki sposób chleba jest dziecinnie łatwe. Wystarczy mieć tylko proste

Leśny Zakątek
Schab na kanapki 86

Pyszna domowa wędlina czyli schab w słoiku na kanapki. Ten prosty przepis na aromatyczny schab na zimno, to bez wątpienia świetna propozycja na gotowane mięso w słoiku do chleba. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić schab w słoiki? Jak zrobić schab na kanapki? Nasz przepis jest godną uwagi koncepcją na pachnącą wieprzowinę, która nie wymaga wiele wysiłku(...)idealny przepis na schab w słoiku w pysznej galarecie. Schab do kanapek przepis, który przygotujesz bez żadnego problemu. Proponujemy skuteczne zamarynowanie odpowiedniej wielkości kawałków mięsa, dopasowanych do objętości słoików. Dzięki temu po ugotowaniu i wystudzeniu wyjmujesz ze słoika konkretną sztukę aromatycznego schabu. Schab jest bowiem zbyt subtelnym mięsem, aby go siekać, kroić czy też mielić. Poza tym przygotowany

Kuchnia Na Wypasie
Karkówka ze słoika 239

Ostatnio na blogu pokazałam mój nowy sposób na przygotowanie pysznej, domowej wędliny drobiowej ze słoika , przygotowuje się ją bez szynkowara. Takim samym sposobem przygotowałam teraz mięso z karkówki wieprzowej. Karkówka ze słoika przygotowana tym sposobem jest krucha, bardzo smaczna, doprawiona tak jak lubimy. K iełbasę słoikową przygotowuję za każdym razem gdy robimy domową białą kiełbasę, Czasami robię też pasztet(...)słoika. Tym razem pokroiłam lekko przerośniętą tłuszczem karkówkę w kostkę, był to celowy zabieg, gdyż podczas pasteryzacji wytapiał się z niej delikatny smalczyk, no i ta galaretka, która powstaje po pasteryzacji, bardzo ją lubię. Karkówka ze słoika , polecam! Składniki: 600 g karkówki wieprzowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki soli jodowanej 1 łyżka suszonego czosnku 2 ziarna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięso w słoiku 1589

lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku robiło się w czasach, kiedy dostęp do lodówek i zamrażarek był ograniczony, a częste wyłączanie prądu sprawiało, że to był najskuteczniejszy sposób na przetworzenie i przechowywanie mięsa(...)smak masła własnoręcznie ubijanego, ciepłego mleka prosto od krowy, twarogu domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie…   Mięso w słoiku – potrzebujemy: około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki i 550 g karkówki) 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego

UgotujmyTo.pl
Wędlina drobiowa ze słoika 2070

przygotować wędlinę drobiową nie jest potrzebny szynkowar, wystarczy słoik, mięso i przyprawy, utrwala się wędlinę poprzez pasteryzowanie słoików. Wędlina ze słoika przygotowana tym sposobem jest pyszna, bez konserwantów, wspomagaczy. Często robię kiełbasę słoikową przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy, albo pasztet do słoika. Ale ostatnio wymyśliłam sobie, że przygotuję w podobny sposób wędlinę drobiową z udek kurczaka(...)trochę zwykłej soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego (przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej prostych, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa), dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku. Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w słoiku 225

Kurczak konserwowy w słoiku, to prosty pomysł na przygotowanie mięsa drobiowego, które możesz wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno. Będzie idealny jako baza do zupy, do szybkiego dania z patelni z kurczakiem, dodatek do sałatek lub pizzy. Często szykowaliśmy mięso z kurczaka w słoikach bez kości, ale ostatnio przekonaliśmy się, że kurczak z kością zdecydowanie lepiej smakuje. Natomiast(...)jest bardziej esencjonalny i aromatyczny. Do naszego przepisu użyliśmy podudzi oraz skrzydełek, ale tak samo dobrze sprawdzą się udka z kurczaka lub pierś ze skórą i kością. Kurczak w słoikach, to także dobry pomysł na mięso na wyjazd. Pominięcie etapu gotowania kurczaka skraca czas szykowania konkretnego dania nawet o połowę. Tak przygotowany kurczak jest delikatny, aromatyczny i co najważniejsze, wszystko

Kuchnia Na Wypasie
Domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić? 126

Kiełbasa w słoiku to pyszna i aromatyczna domowa konserwa wieprzowa – jak ją zrobić? U nas znajdziesz sprawdzony przepis krok po kroku oraz porady dotyczące pasteryzacji oraz tyndalizacji. Domowa kiełbasa w słoiku to świetny pomysł na przygotowanie pysznej wędliny praktycznie w każdej kuchni. Jak zrobić pyszną kiełbasę słoikową? My użyliśmy tylko mięsa wieprzowego, a dokładnie łopatki i surowego boczku. Uzupełnieniem(...)jest zestaw odpowiednich przypraw, a potem już tylko gotowanie. Domowa kiełbasa w słoikach to bez wątpienia doskonała alternatywa dla tradycyjnych wędzonych kiełbas. Jest o wiele prostsza w przygotowaniu i nie wymaga „specjalistycznych” urządzeń ;). Domowa konserwa wieprzowa w słoiku wymaga tylko obróbki cieplnej, którą możesz przeprowadzić w piekarniku lub na kuchence. Taka mielonka to świetna wędlina na kanapki, oraz

Kuchnia Na Wypasie
Jabłka w słoikach na zimę 467

Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować  z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików.  Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :) SKŁADNIKI Jabłka dobre do rozpieku  - u mnie boskoopy, ale świetna będzie(...)antonówka, czy szara reneta - około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .   PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).  Na dnie dużego garnka układamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Łopatka mielona ze słoika 2590

Łopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę. Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików: wędlina drobiowa ze słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład(...)przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych (ja wykorzystałam taką gramaturę jak powyżej), wlewamy szklankę zimnej przegotowanej wody, dodajemy 1 łyżkę suchej żelatyny i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy mięso do słoików, zakręcamy nakrętki. Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 30 minut. Smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa słoikowa 821

dalsze frykasy domowe zacząć . Dziś chcę wam pokazać jak się robi kiełbasę słoik - ową . Zaznaczam , że robię pierwszy raz i już się nie mogę doczekać jaka będzie w smaku . Podejmuje wyzwanie rzucone mi przez Tradismak oraz dziękuję za Z estaw do zrobienia kiełbasy słoik - owej . Musiałam dokupić tylko 3 rodzaje mięsa , a reszta była w zestawie  . Składniki(...)przygotowania kiełbasy słoik - owej  Boczek świeży bez skóry 500 g karkówka 500 g szynka wieprzowa 1 kg czosnek świeży 4 ząbki woda zimna 200 ml 3 łyżki majeranku  " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). 1 łyżka   Kiełbasa wiejska (Turbo Smak

Różowa kuchnia
Kompot jabłkowy na zimę 139

Hiszpański ser LUYAN Przygotowanie Krok 1 Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ). Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami. Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku. Krok 2 Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam. Słoiki pasteryzowałam około 20 minut. I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł. - See more(...)wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/kompot-z-jablek-na-zime/#sthash.5OxhPSXE.dpuf Słoiki (litrowe) wyparzyć i wysuszyć. Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować wraz z cukrem i goździkami. Jabłka włożyć do słoików, dodać do każdego słoika szczyptę cynamonu, a następnie zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić, a następnie pasteryzować* ok. 15-20 minut.  * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które

Mania Wypiekania
Konfitura rabarbarowa z imbirem i cytryną 86

Sezon na mój ukochany rabarbar trwa za krótko, dlatego zamykam go w słoikach! W dużej ilości! Przygotowanie takiego dżemu nie trwa długo i jest bardzo łatwe- rabarbar wystarczy umyć, ostrym nożem pokroić na kawałki i wrzucić do rondla, reszta robi się sama. Żadnego drylowania, szypułkowania i obierania! Dziś konfitura z dodatkiem imbiru i cytryny, ale polecam też połączyć rabarbar(...)wanilią i truskawkami (choć to trochę więcej roboty, wiadomo- szypułkowanie…). Poniżej zamieszczam też krótki poradnik dotyczący pasteryzacji! Konfitura rabarbarowa z imbirem i cytryną (na około 8 słoików 220g ) 3kg rabarbaru 350g cukru trzcinowego lub zwykłego sok z 1 małej cytryny skórka starta z 1 małej cytryny 1 pełna łyżeczka imbiru w proszku Rabarbar myję, osuszam i kroję na około

Bake It
Wekowanie zupy 106

dłuższy czas jest bardzo proste, wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach. Ja osobiście bardzo często odlewam trochę z świeżo ugotowanej zupy do zawekowania (bez gotowania) jeden lub dwa małe słoiki dla synka , tym samym zupka jest zawsze na podorędziu w naszym domku :). 1. Przygotowanie  Wybieram klasyczne zakręcane słoiki, niepopękane, bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Słoiki(...)zakrętki zawsze przed napełnieniem wyparzam (zalewam na kilka chwil wrzącą wodą, wylewam, wycieram rant słoika i pokrywki czystą ścierką). Dodatkowo można słoiki sterylizować w piekarniku (tak ze 180stC przez 20 minut). 2. WEKOWANIE SŁOIKÓW BEZ GOTOWANIA - pozwala na przechowanie zupy w lodówce nawet do 2 tygodni. Krok 1. Do gorących słoików wlewam gorącą zupę i dokładnie zakręcam. Krok 2. Zakręcone

Z notatnika