momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu , mieszając od czasu do czasu. Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę. Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku(...)całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty. Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem. Przygotowanie sałatki w wersji łagodnej: Cukinie umyć, pokroić
Codziennik KuchennyPamiętacie moje babeczki pieczone w słoikach ? Biorąc udział w konkursie na pieczywo robiłam różne kombinacje. A dodatki przeróżne były, a to popcorn, a to paluszki i tak dalej i tak dalej. I przypomniałam sobie o tych słoikach. I to własnie tym przepisem wygrałam super robot planetarny. Bułki są super, mięciutkie i jak widać nie musimy mieć nie wiadomo jakich form(...)pieczenia. Wystarczą zwykłe słoiki, które zawsze mamy w domu. Ale jest jedno ale, słoiki muszą być proste bez żadnych zaokrągleń, bo wtedy będzie problem z wyjęciem tych bułek. A teraz fotka bułek, przepis i fotka mojego cudeńka czyli nowego robocika. Moja stara Kaśka może iść na zasłużoną emeryturę. rozwiń i czytaj dalej : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipestki i zmieloną skórkę, pozostawiamy to co najcenniejsze w pomidorach. Przecier powstały ze zmielenia pomidorów przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu. Gorący wlewamy do słoików. Można do każdego słoika włożyć gałązkę naci selera, a przecier nabierze wspaniałego aromatu. Słoiki ustawiam na kratce w piekarniku - bez zanurzania ich w wodzie. Piekarnik nastawiam na 120 stopni(...)zapiekam" słoiki przez 40-50 minut. Po tym czasie wyjmuję i ustawiam do wystygnięcia na suchej ściereczce odwrócone do góry dnem. Nasz przecier jest gotowy, a my nie zmęczone :) Zimą dostarczy nam iście letnich smaków i aromatów :) A jeśli ktoś będzie chciał mieć gładki, aksamitny sok, wtedy wystarczy przecedzić taki przecier. Pestki i drobinki skórki zostaną na sicie :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennajest problemem, a mianowicie seler i korzeń pietruszki. Oba warzywka mogę kupić tylko w Lidlu lub w polskim sklepie - jeśli akurat są. Postanowiłam więc zrobić sobie kilka słoików tych warzyw w soli, aby mieć "na czarną godzinę" :))) Bo takie warzywka mogą stanowić fajną bazę do zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ... Składniki(...)słoiki widoczne na zdjęciu 2 kg marchwi 1 kg selera 1 kg pietruszki 4 -5 szt pora 4 łodygi selera naciowego 1kg sol i Wykonanie: Wszystkie składniki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jeśli mamy seler z liśćmi kroimy je drobno i również dodajemy do mieszanki.Całość zasypujemy solą. Mieszamy dokładnie (najlepiej rękoma). W wyparzonych słoikach ubijamy
Walijskie Pichcenieczerwone, liście zaczynają spadać z drzew. Jarzębina jest czerwona jak przygryzione usta. Lato daje coraz wyraźniejsze znaki, że nadchodzą ostatnie chwile aby zachować ciepłe wspomnienia, więc pakuję je do słoika. Składniki: malutkie ogórki gruntowe papryka cebula kalafior małe cebulki i wszystko co przyjdzie nam do głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody(...)szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli Do czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, możemy wsadzić również ząbek czosnku. Wszystkie składniki zalewy wlewamy/wsypujemy
Brzuszki Łakomczuszkipicia, wystarczy gęsty syrop uzupełnić przefiltrowaną wodą. Ile wody do kompotu? To zależy, czy wolisz bardziej czy mniej słodki. A teraz do brzegu, jak zrobić kompot z węgierek do słoików? Zapraszamy Kompot ze śliwek przepis śliwki węgierki 3 kg cukier słoiki Jak zrobić kompot z węgierek do słoików Celowo nie jest napisane ile cukru, jego ilość zależy od stopnia dojrzałości(...)śliwek. Jeżeli śliwki są słodkie mocno dojrzałe potrzebujesz go mniej tak około 2 łyżki z brzuszkiem na słoik 720 ml. Do tych bardziej twardych, kwaśnych więcej na taki sam słoik około 1/2 łyżki więcej. Owoce umyj kilkakrotnie w zimnej wodzie, wyjmując z wody usuń ogonki. Przy pomocy ostrego noża przekrawaj każdą śliwkę na pół, usuń pestkę a połówki układaj ciasno
Kuchnia Na Wypasieszklanka) 280 g cukru (około 1 i 1/3 szklanki) 6 łyżek musztardy sarepskiej lub innej musztardy ostrej 2 łyżeczki płaskie soli 2 kg ogórków gruntowych (mniejszych lub średnich) 6 słoików półlitrowych umytych i wyparzonych 12 ziarenek ziela angielskiego (po 2 na słoik) 6 liści laurowych (po 1 na słoik) 3 ząbki czosnku (po 1/2 na słoik) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób(...)Warto wybrać kamienną niejodowaną. Zalewę należy zagotować. Gdy zalewa zawrze to dodajemy musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Przygotujmy teraz słoiki. Na dno dokładnie umytych i wyparzonych słoików wkładamy 2 ziarenka ziela angielskiego, jeden liść laurowy,, pół ząbka czosnku (lekko rozgniecionego nożem, żeby puścił soki. Wkładamy do słoików ćwiartki ogórków obranych
ProstePesto.plSałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 1000ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle(...)330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – Składniki: 2 kg nieprzerośniętej cukinii, najlepiej o miękkiej skórce 2 duże cebule 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki
Kulinarne PrzebojeSałatka z warzywami i ryżem w słoiku. Kto zjada zdrowe sałatki… jest piękny i gładki 😉 Sałatka z warzywami to odpowiednia potrawa aby wrzucić coś na ząb. Od jakiegoś czasu codziennie jadam na śniadanie fit sałatki, gdyż są smaczne i zdrowe, szczególnie polecam je osobom, które są na diecie. Ta dzisiejsza sałatka to kolejna moja propozycja „ sałatki słoikowej ” ( „ salad(...)razem z dzikim ryżem. Ja przygotowałam sałatkę w słoiku, wy możecie wykorzystać dowolne naczynie, czy pojemnik. W słoiku nie tylko przygotowuję bigos, mielonkę , smalec , czy wekuję zupy , ja w słoiku noszę do pracy moje fit sałatki, bo to jest bardzo wygodne, gdyż mogę sałatkę jeść bezpośrednio ze słoika bez wykładania jej na talerz. Moda na jedzenie sałatek w słoikach trwa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowy karczek w słoikach. Najlepsza konserwa jaką jadłam. Dzięki procesowi tyndalizacji możemy przechowywać ją przez wiele lat. Dobrze jest posiadać zapas mięska w tych niepewnych czasach. Ja do swojej konserwy nie dodawałam cebuli ani czosnku aby nie skracać jej terminu do spożycia. Dobrze przechowywana konserwa może poleżeć ok 15-20 lat :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Dobrej jakości Karczek lub łopatka(...)mnie waga ok 2,100 kg sól, ja użyłam jedną pełną łyżkę przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, owoc jałowca który ma działanie bakteriobójcze umyte, wysuszone i dobrze przetarte słoiki i nakrętki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso pokroiłam w większą kostkę, przełożyłam do miski, zasypałam solą i dokładnie wymieszałam dłońmi aby mięsko dobrze się połączyło z solą. Miskę przykryłam folią spożywczą
Blog kulinarny S9.PLludzi (nawet cukier) jeżeli tylko zachowamy umiar. Sok malinowy Jak już wspomniałam, składniki są proste: 1 kg cukru na 1 kg malin i tej zasady się trzymam. Do dużego słoika np. po ogórkach (lub do kilku mniejszych): wsypuje na zmianę warstwami cukier i maliny. Potrząsam słoikiem od czasu do czasu, tak żeby cukier wpadł w przestrzenie pomiędzy malinami. Wypełniam cały(...)słoik, zostawiając może 2-3 mm wolnej przestrzeni od góry. Składam pieluchę na pół lub ścierkę lnianą lub inny materiał przepuszczający powietrze przykrywam słoik i zabezpieczam ją zwykłą gumką recepturką. Słoik stawiam w słonecznym miejscu na czas od 2 do 4 dni. Tak naprawdę ten czas jest mocno zależny od pogody. Gdy na moje słoiki dwa dni świeciło słońce
Relaxtimeoraz konfitury morelowe z amaretto ( klik po przepis ) Nie bylibyśmy jednak Saudyjskimi Wielbłądami, gdybyśmy nie zapragnęli (zresztą, jak co roku) wypróbować nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików. Tym razem inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików " ( tutaj znajdziecie recenzję ). Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady(...)samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy Składniki - porcja na około 6 półlitrowych słoików 2,5 kg kalafiora (dwie duże główki) 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru 250 ml cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki na ok. 12 litrowych słoików: 10 kg śliwek węgierek (waga razem z pestkami) 3 płaskie łyżki cukru na każdy słoik (ok. 30 g na słoik) wrząca woda (do zalania słoików) Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Wypełnić nimi słoiki prawie do pełna (tak do 4/5 wysokości słoika). Wsypać do każdego słoika po 3 płaskie łyżki cukru. Zalać gorącą wodą do wysokości(...)śliwek. Mocno zakręcić słoiki. Przygotować duży garnek z ciepłą wodą (tak, aby po włożeniu słoiki były zanurzone do 3/4 wysokości). Na dno słoika wyłożyć kawałek złożonej firanki lub innego materiału, tak aby słoiki nie stykały się z dnem garnka. Włożyć pierwszą partię słoików i gotować 15-20 min od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki na koc/ręcznik
Vroblewska-fitlifeFasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków , przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych. Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób na zachowanie(...)smaku lata podczas zimowych obiadów. Aby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała do zimy, albo i dłużej, musimy ją najpierw zblanszować, a potem pasteryzować. Zabieg blanszowania powoduje utrzymanie ładnego koloru fasolki i jej odpowietrzenie. Trzeba też zastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Dlaczego tyndalizacja jest potrzebna? Ponieważ w tym przetworze brakuje kwasów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię