Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki ( korzeń ) 65 dkg selera
Przepisy i porady kulinarneJedno z podstawowych pytań jakie zadają sobie rodzice małych dzieci, to to, jak i czym je karmić? Czy słoikowe jedzenie to dobre jedzenie? Czy codziennie trzeba
ClauditteMissCookingBiałą, domową kiełbasę robimy kilka razy do roku. Zawsze przygotowujemy ją według sprawdzonego od lat przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa(...)część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy do 6 słoików (każdy 250g). Pasteryzacja takich słoików powinna przebiegać w trzech etapach: Pierwszego dnia gotujemy słoiki 60 minut, schładzamy, drugiego dnia gotujemy ok.40 minut, schładzamy i trzeciego dnia jeszcze ok.20-30 minut. Wówczas mamy gwarancję, że zawartość takiego słoika nam się nie zepsuje. Można także gotować jednego dnia
Smaczne Zdrowemakowe kluski kładzione na mleku Jak tam wczorajszy wieczór? Udał się? U mnie zdecydowanie. Pomimo, że na początku nie znałam jakieś 1/2 osób. >.<
More food, love and dreamsogórki są dosyć łagodne, lekko słodko-kwaśne, ale jak ktoś preferuje mocniejsze stężenie to może octu dodać więcej. Każdy powinien doprawiać produkty według własnych preferencji smakowych. Dodałam do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sporo ziaren kolorowego pieprzu, baldach kopru i zrobiłam gwiazdki z marchewek. Niskie stężenie octu w tym przepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może(...)powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone w słoikach twist-off Pikantne ogórki na zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki na 6 słoików 0,5 l : Zalewa: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 szklanka octu spirytusowego 10% 6 szkl. wody 1 szklanka cukru 1 kopiasta łyżka soli kamiennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis idealny dla odchudzających się, zdrowa, chuda, domowa wędlina. Indyk, trochę pieczarek, przypraw, kilka godzin oczekiwania i mamy delikatne mięso na kanapki albo na obiad. Po
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzyznam się Wam, że urlop mnie rozleniwił, a powrót do rzeczywistości nie był łatwy :) Tymczasem pomidory urosły mi jak szalone i jestem z tego powodu bardzo
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z kalafiora i ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę . Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Podobny przepis, ale z inną zalewą pojawił się już kilka dni temu na blogu – znajdziecie go pod tym linkiem: Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę . Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj(...)1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora i ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1500g) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek
Kulinarne PrzebojePóźne lato to czas słoików. Warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze i najtańsze. Jeśli mamy na działce jakieś warzywa czy owoce to nagle okazuje się, że mamy 20 kilo ogórków na zbyciu, albo 20 kilo czereśni, z którymi trzeba zdążyć zanim się szpaki dowiedzą. Czujemy też atawistyczny zew do robienia słoików, który pochodzi z czasów, gdy o tej porze roku(...)tego więcej przyjemności, przygotować mniejsze ilości, mniej się narobić a więcej nacieszyć. Domowe przetwory będą też zdrowsze i ładniejsze, bo będziemy je sami kroić i estetycznie układać w słoikach. Taki słoik będzie można podarować komuś bliskiemu, bo jest ręcznie robiony i od serca. Będzie też tańszy i bardziej ekologiczny, bo zrobimy go z warzyw, które rosną blisko, więc nie będziemy
Ugotowane pozamiatanepasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy(...)środkowym poziomie. W temperaturze 130-140°C wystarczy im 10-15 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować — 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ — w przeciwieństwie do gorącej wody — gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy
Karo in the KitchenPodobno można zawekować wszystko. Tak, można – pamiętając o odpowiednich proporcjach i właściwym przygotowaniu zawartości. Dlaczego więc nie pakujemy w słoiki egzotycznych owoców, które są dostępne tylko w lecie? Spróbujcie zrobić arbuzową galaretkę! Arbuza kupujemy jak najbardziej słodkiego, wyrazistego i czerwonego. To od jego smaku zależy ostateczny smak tego, co znajdzie się w Waszych słoiczkach. Jeśli kupicie różowego, wodnistego arbuza który(...)arbuza, mieszamy i ściągamy z ognia. Jeśli purée wydaje się Wam za blade, spokojnie możecie użyć barwnika spożywczego, ale nie jest to konieczne. Przelewamy galaretkę do czystych wypieczonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy je w kąpieli wodnej. Wstawiamy słoiki do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków i od momentu zagotowania wody gotujemy na małym ogniu
Karo in the Kitchenpikantnej kiszonki. Szykuje się kimchi albo z przekrojonych na pół główek kapusty, albo z kapusty wstępnie pokrojonej – w naszych kuchennych warunkach druga wersja jest dużo wygodniejsza do upchania w słoiku i do późniejszego wykorzystywania. Jak wszystkie kiszonki, tak i kimchi jest niskokaloryczne – 100 gramów tego dobra ma tylko 32 kcal, a przy okazji jest bogatym źródłem błonnika, witamin(...)najbardziej ciasno żeby pozbyć się powietrza spomiędzy warzyw. Do miski po mieszaniu kapusty wlewamy ok. 300ml solanki i płuczemy nią miskę z resztek pasty i przypraw. Zalewamy kapustę w słoiku powstałym płynem na 2-3 cm ponad poziom warzyw. Jeśli używamy zwykłego słoika wkładamy do niego pozostawiony liść kapusty i dociskamy kiszonkę z góry np. czystym słoikiem napełnionym wodą
Karo in the Kitchennajlepiej iść do lasu z grzybiarzem które je dobrze zna. Więcej informacji o płachetkach: https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82achetka_zwyczajna Do przygotowania płachetek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 5 słoików 500 ml około 1 kg płachetek zwyczajnych (kołpakowatych) do obgotowania grzybów: około 2 ½ litra wody 2 łyżki soli na zalewę: szklanka octu 10% (250 ml) 4 szklanki wody(...)Następnie zalewę przecedzam przez sitko i przyprawy wyrzucam a czystą zalewą zaleję grzybki. Robię to dlatego, ponieważ jeżeli w blaszki płachetek powchodzą przyprawy to później utrudniają jedzenie. Układanie w słoikach: Do wcześniej wyparzonych słoików, wkładam po garstce cebuli (cebula jest niekonieczna, jeżeli nie lubimy to ją pomijamy), i układam luźno płachetki pozostawiając około 3-4 centymetrów wolnego miejsca od wieczka
Uwaga Babcia GotujeDziałkowe owoce w tym paskudnym roku zwyczajnie mi się zbuntowały – nie zrobiłam nawet pół słoika moich ukochanych wiśni w rumie. Drzewka obrodziły pięknie, ale wszystko co dojrzało zgniło po pięciu dniach deszczu padającego cięgiem. Śliwa zaatakowana w kwietniu przez mszycę urodziła kilkanaście owoców wielkości winogrona, które bardzo szybko opadły. To samo brzoskwinia – jedno wielkie, smutne nic… Jabłoń dała(...)drobnych oczkach tarki imbir razem z sokiem i cukier. Mieszamy całość i zagotowujemy na małym ogniu. I teraz wersje przygotowania są dwie. OPCJA 1 – dla cierpliwych tradycjonalistów (3-4 słoiki 250ml? nie wiem, nie miałam cierpliwości) Gotujemy dżem niskim ogniu tak długo, aż prawie cały płyn odparuje z naczynia. Ogień pod garnkiem musi być malutki, a dżem trzeba
Karo in the Kitchenodpowiedniej konsystencji. Można gotować dłużej lub krócej. Po około 30 minutach gotowania gdy odparuje część soku sprawdzam smak, doprawiam i dodaję ocet. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakładanie do butelek lub słoików: Gotowy ketchup wlewam do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek, brzeg dokładnie wycieram i zakręcam wieczko. Następnie słoiki i butelki (jeżeli można, zależy od wieczka) ustawiam do góry dnem, nakrywam ściereczką(...)pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli słoiki (butelki) złapały, nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to należy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i butelki, oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam
Uwaga Babcia Gotuje