słoik - 12348 przepisów (strona:6/824)

KOMPOT ŚLIWKOWY 138

Składniki na ok. 12 litrowych słoików: 10 kg śliwek węgierek (waga razem z pestkami) 3 płaskie łyżki cukru na każdy słoik (ok. 30 g na słoik) wrząca woda (do zalania słoików) Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Wypełnić nimi słoiki prawie do pełna (tak do 4/5 wysokości słoika). Wsypać do każdego słoika po 3 płaskie łyżki cukru. Zalać gorącą wodą do wysokości(...)śliwek. Mocno zakręcić słoiki. Przygotować duży garnek z ciepłą wodą (tak, aby po włożeniu słoiki były zanurzone do 3/4 wysokości). Na dno słoika wyłożyć kawałek złożonej firanki lub innego materiału, tak aby słoiki nie stykały się z dnem garnka. Włożyć pierwszą partię słoików i gotować 15-20 min od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki na koc/ręcznik

Vroblewska-fitlife
Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa 234

Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków , przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych. Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób na zachowanie(...)smaku lata podczas zimowych obiadów. Aby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała do zimy, albo i dłużej, musimy ją najpierw zblanszować, a potem pasteryzować. Zabieg blanszowania powoduje utrzymanie ładnego koloru fasolki i jej odpowietrzenie. Trzeba też zastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Dlaczego tyndalizacja jest potrzebna? Ponieważ w tym przetworze brakuje kwasów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka Marynowana na Zimę 335

zimę. Jest prosta w w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealnie nadaje się do podania do obiadu lu jako dodatek do przygotowania sałatki. Będziemy potrzebować: na podane proporcje będziemy potrzebować słoików o pojemności około 4 litrów (w zależności jak ściśle ułożymy paprykę) 2,5 kg papryki na zalewę: 1,5 litra wody 300 ml octu 10% 300 g cukru 2 łyżeczki(...)soli 2 ząbki czosnku przyprawy na jeden słoik litrowy: 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu ziarnistego 1 listek laurowy duża szczypta gorczycy 1 łyżka oleju do mniejszych słoików daję mniej ziela i pieprzu oraz mniejszy listek laurowy lub pół listka Link do filmu z przygotowania: Papryka marynowana na zimę https://www.youtube.com/watch?v=-HYR7_jKuAs Przygotowanie: Najpierw przygotuję paprykę: Umytą paprykę przekrawam

Uwaga Babcia Gotuje
Buraczki z papryką i cebulą ( w słoiki) 131

drobno siekamy. Zalewa: wszystkie składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dorzucamy paprykę i cebulę, gotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut. Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut ( w zależności od wielkości słoika). Pasteryzacja jest "dla pewności", ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie(...)musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem. Ja tam akurat zawsze wolę zapasteryzować

Kolorowy Przepisownik
Jak jeść tofu: marynowanie 153

dużo wcześniej (co najmniej 2 godziny przed przyrządzaniem potrawy). Gdy już wiemy jaką potrawę z tofu chcemy upichcić wybieramy odpowiednie zioła i dodatki do marynaty. Przygotowujemy sobie czysty, wyparzony słoik ze szczelną przykrywką no i kostkę tofu. Marynaty, które przygotowuję oparte są na oliwie (rzadziej na oleju) i czosnku. Pozostałe przyprawy dobieram zgodnie z kierunkiem świata z którego reszta dania(...)soją i imbirem (można zamiast niego użyć zwykłego sosu sojowego), 1 łyżka miodu, 2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu. Przygotowanie: 1) W słoiku dokładnie mieszamy oliwę z wodą i miodem. 2) Jeden ząbek czosnku rozgniatamy przy użyciu noża, a drugi przeciskamy przez praskę i oba dodajemy do marynaty. 3) Dodajemy sos z soją

Pełna Lodówka
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 446

Widzę, że pilnie przeszukujecie blog jeśli chodzi o przetwory. Dorzucam więc kolejny. Oto fajna receptura na sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w wydaniu specjalnym gazetki Przyślij przepis. Przetwory i nalewki - nr 6/2013 .  Przepis podaję ze zmianami mojej mamy. Polecam serdecznie! Składniki: ok 4 kg ogórków 2 kalafiory 6 dużych cebul 4 duże czerwone papryki wiązka(...)koreczki lub grubsze plastry. 2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy. 3. Cebulę dowolnie kroimy, paprykę kroimy w grubą kostkę. 4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy warzywa. 5. Zalewę gotujemy. Gorącą zalewamy słoiki, a na wierzch dodajemy 2-4 łyżki oleju. Mocno zakręcamy

Kuchnia domowa Ani
Fasolka szparagowa do słoika 134

Zostałam obdarowana fasolką szparagową, więc postanowiłam zrobić kilka słoików, bo zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe Zalewa: 1 litr wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 łyżeczka soli  Jeśli chcecie podarować komuś bliskiemu słoiczek z przetworami, to zapraszam na stronę(...)Pani Karoliny  po pięknie wykonane nakładki na słoiki. 1. Fasolkę pozbawić końcówek. Obgotować w osolonej wodzie przez ok 3-4  minuty od momentu zagotowania. Odcedzić. 2. Do słoików dodać przyprawy, pionowo ułożyć fasolę i zalać gorącą zalewą.  3. Pasteryzować w pierwszym dniu przez 30 minut, w drugim i trzecim dniu po 15 minut

Apetyczna babeczka
Sos pomidorowy do słoików 177

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W tym roku pierwszy raz zrobiłam sos pomidorowy do słoików. Zbierałam się już dawno za jego zrobienie. Jakiś czas temu zobaczyłam fajny przepis na blogu Marzeny i postanowiłam, że muszę koniecznie go zrobić. Udało mi się kupić fajne, mięsiste pomidory po przystępnej cenie. Z podanego przepisu wyszło(...)słoików różnej wielkości. Taki sos świetnie sprawdza się w porze zimowej do zrobienia zupy pomidorowej, mięsa czy makaronu. Was również zachęcam do wykonania takiego sosu u siebie Post Sos pomidorowy do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sałatka z ogórków w słoiki na zimę 41550

zagotowujemy. Dodajemy do leżakującej sałatki. Po tych powiedzmy 6 godzinach (jest to czas umowny, moja sałatka leżakowała w lodówce przez całą noc) sałatkę nakładamy wraz z sokiem do słoików, na wierzch wlewamy do każdego z nich po łyżce oleju, zakręcamy i  gotujemy przez 15 min. żeby się zamknęły.  Ja zagotowane słoiki, mamy zwyczajem, zapatulam jeszcze(...)jest on mocno wyczuwalny w sałatce, więc jak ktoś woli jak zaprawa jest mocno octowa, to trzeba zwiększyć odpowiednio jego ilość. A Wy jakie sałatki z ogórków robicie w słoiki

Co w głowie piszczy
Ogórki krojone w słoikach na zimę 4015

gorczyca Na zalewę: 1 l wody, 3 dag soli, 5 dag cukru, 1/8 l octu 10% Ogórki umyć, obrać lub nie (w zależności co kto lubi) i pokroić. Do słoików włożyć przyprawy. Ja wkładam trochę na spód słoika i trochę na sam wierzch. Zalać słoiki zagotowaną, gorącą zalewą. Dobrze pozakręcać, następnie pasteryzować

Co w głowie piszczy
Pomidory suszone w słoikach 256

ziołami. W takiej postaci można je przechowywać w swojej spiżarni dość długo. Proces ten jest trochę pracochłonny ale myślę, że warto jest zrobić chodź kilka słoików domowych suszonych pomidorów. Z podanego przepisu wyszło mi 9 słoików różnej pojemności. Takie pomidory są świetne do sałatek, kanapek, domowego pesto czy mięsa, olej zaś jest aromatyczny(...)pieczenia mięsa itp. Zastosowań jest całe mnóstwo Do suszenia nadają się najlepiej pomidory, które są nieduże, podłużne i bardzo mięsiste. Przepis znalazłam tutaj . Post Pomidory suszone w słoikach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 147

kamiennej na każdy słoiczek woda Fasolkę obrać i dokładnie umyć . Włożyć do garnka i zalać wodą, zblanszować - od zagotowania wody gotować ok 5 minut. Fasolkę przestudzić i ułożyć w słoikach, ja użyłam o pojemności 0,5 l. Do każdego słoiczka wsypać po łyżeczce soli i cukru. Zalać wodą i dokładnie zakręcic słoiki. Wstawić do garnka (garnek oczywiście na dnie wyłożyć(...)ściereczką lub gazetami). Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 60 minut od zagotowania. Po tym czasie wystawić złoiczki z ganka i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie ponownie powtórzyć ten proces tj. znowu wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 i pasteryzować 60 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
C- Przetwory - Pieczona Papryka w słoikach na zimę 129

suszonych pomidorach przyszedł czas na pieczoną paprykę pakowaną do słoików na zimę. Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu: Cuda i Cudeńka   - autorka co prawda proponuje papryczkę na bieżące zajadanie - myślę jednak, że po niewielkiej modyfikacji z powodzeniem powinna przeleżakować w spiżarni (no chyba, że zostanie skonsumowana poza konkursem przez Paprykowych Skrytożerców;)) Pieczona(...)ewentualną wodę i lekko przestudzić (by nie poparzyć sobie palców obierając ją ze skórki, która swoją drogą całkiem ładnie odchodzi:)   Paprykę porcjujemy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku, dodając niewielką ilość suszonych ziół, posiekane w plastry ząbki czosnku i gałązkę świeżej zieleninki.  Podgrzewamy oliwę do wysokiej temperatury - nie doprowadzając jednak do wrzenia - gorącą oliwą zalewamy przygotowane słoiki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tradycyjne ogórki konserwowe 46

Ogórki konserwowe jest to produkt spożywczy, który otrzymuje się dzięki marynowaniu i wekowaniu ogórków w zalewie, która składa się z wody, octu, cukru i soli kuchennej. Do słoików lub zalewy dodaje się różne przyprawy m. in.: liście laurowe, ziele angielskie, pieprzu, baldachy kopru, nasiona gorczycy czy marchew. Do przyprawiania ogórków kiedyś używano również kopru włoskiego, majeranku i goździków. Ciekawostką jest(...)obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Print Tradycyjne ogórki konserwowe 5 from 1 vote Recipe by Przepis czytelnika Course: Przetwory Cuisine: Polska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Servings 4 słoiki Przygotowanie: 30 minutes Cooking time 10 minutes Calories 210 kcal Przygotowanie domowych ogórków konserwowych jest wyjątkowo łatwe i dzięki temu przepisowi poradzi sobie z tym każdy miłośnik przetworów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

ProstePesto.pl