słoik - 12348 przepisów (strona:6/824)

Domowy karczek w słoikach 66

Domowy karczek w słoikach. Najlepsza konserwa jaką jadłam. Dzięki procesowi tyndalizacji możemy przechowywać ją przez wiele lat. Dobrze jest posiadać zapas mięska w tych niepewnych czasach. Ja do swojej konserwy nie dodawałam cebuli ani czosnku aby nie skracać jej terminu do spożycia. Dobrze przechowywana konserwa może poleżeć ok 15-20 lat :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Dobrej jakości Karczek lub łopatka(...)mnie waga ok 2,100 kg sól, ja użyłam jedną pełną łyżkę przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, owoc jałowca który ma działanie bakteriobójcze umyte, wysuszone i dobrze przetarte słoiki i nakrętki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso pokroiłam w większą kostkę, przełożyłam do miski, zasypałam solą i dokładnie wymieszałam dłońmi aby mięsko dobrze się połączyło z solą. Miskę przykryłam folią spożywczą

Blog kulinarny S9.PL
Sok (syrop) malinowy – jak u babci 151

ludzi (nawet cukier) jeżeli tylko zachowamy umiar. Sok malinowy Jak już wspomniałam, składniki są proste: 1 kg cukru na 1 kg malin i tej zasady się trzymam. Do dużego słoika np. po ogórkach (lub do kilku mniejszych): wsypuje na zmianę warstwami cukier i maliny. Potrząsam słoikiem od czasu do czasu, tak żeby cukier wpadł w przestrzenie pomiędzy malinami. Wypełniam cały(...)słoik, zostawiając może 2-3 mm wolnej przestrzeni od góry. Składam pieluchę na pół lub ścierkę lnianą lub inny materiał przepuszczający powietrze przykrywam słoik i zabezpieczam ją zwykłą gumką recepturką. Słoik stawiam w słonecznym miejscu na czas od 2 do 4 dni. Tak naprawdę ten czas jest mocno zależny od pogody. Gdy na moje słoiki dwa dni świeciło słońce

Relaxtime
Kalafior marynowany w curry 171

oraz konfitury morelowe z amaretto ( klik po przepis ) Nie bylibyśmy jednak Saudyjskimi Wielbłądami, gdybyśmy nie zapragnęli (zresztą, jak co roku) wypróbować nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików. Tym razem inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików " ( tutaj znajdziecie recenzję ).  Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady(...)samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy Składniki - porcja na około 6 półlitrowych słoików 2,5 kg kalafiora (dwie duże główki) 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru 250 ml cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KOMPOT ŚLIWKOWY 156

Składniki na ok. 12 litrowych słoików: 10 kg śliwek węgierek (waga razem z pestkami) 3 płaskie łyżki cukru na każdy słoik (ok. 30 g na słoik) wrząca woda (do zalania słoików) Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Wypełnić nimi słoiki prawie do pełna (tak do 4/5 wysokości słoika). Wsypać do każdego słoika po 3 płaskie łyżki cukru. Zalać gorącą wodą do wysokości(...)śliwek. Mocno zakręcić słoiki. Przygotować duży garnek z ciepłą wodą (tak, aby po włożeniu słoiki były zanurzone do 3/4 wysokości). Na dno słoika wyłożyć kawałek złożonej firanki lub innego materiału, tak aby słoiki nie stykały się z dnem garnka. Włożyć pierwszą partię słoików i gotować 15-20 min od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki na koc/ręcznik

Vroblewska-fitlife
Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa 256

Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków , przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych. Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób na zachowanie(...)smaku lata podczas zimowych obiadów. Aby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała do zimy, albo i dłużej, musimy ją najpierw zblanszować, a potem pasteryzować. Zabieg blanszowania powoduje utrzymanie ładnego koloru fasolki i jej odpowietrzenie. Trzeba też zastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Dlaczego tyndalizacja jest potrzebna? Ponieważ w tym przetworze brakuje kwasów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka Marynowana na Zimę 359

zimę. Jest prosta w w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealnie nadaje się do podania do obiadu lu jako dodatek do przygotowania sałatki. Będziemy potrzebować: na podane proporcje będziemy potrzebować słoików o pojemności około 4 litrów (w zależności jak ściśle ułożymy paprykę) 2,5 kg papryki na zalewę: 1,5 litra wody 300 ml octu 10% 300 g cukru 2 łyżeczki(...)soli 2 ząbki czosnku przyprawy na jeden słoik litrowy: 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu ziarnistego 1 listek laurowy duża szczypta gorczycy 1 łyżka oleju do mniejszych słoików daję mniej ziela i pieprzu oraz mniejszy listek laurowy lub pół listka Link do filmu z przygotowania: Papryka marynowana na zimę https://www.youtube.com/watch?v=-HYR7_jKuAs Przygotowanie: Najpierw przygotuję paprykę: Umytą paprykę przekrawam

Uwaga Babcia Gotuje
Buraczki z papryką i cebulą ( w słoiki) 147

drobno siekamy. Zalewa: wszystkie składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dorzucamy paprykę i cebulę, gotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut. Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut ( w zależności od wielkości słoika). Pasteryzacja jest "dla pewności", ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie(...)musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem. Ja tam akurat zawsze wolę zapasteryzować

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 474

Widzę, że pilnie przeszukujecie blog jeśli chodzi o przetwory. Dorzucam więc kolejny. Oto fajna receptura na sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w wydaniu specjalnym gazetki Przyślij przepis. Przetwory i nalewki - nr 6/2013 .  Przepis podaję ze zmianami mojej mamy. Polecam serdecznie! Składniki: ok 4 kg ogórków 2 kalafiory 6 dużych cebul 4 duże czerwone papryki wiązka(...)koreczki lub grubsze plastry. 2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy. 3. Cebulę dowolnie kroimy, paprykę kroimy w grubą kostkę. 4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy warzywa. 5. Zalewę gotujemy. Gorącą zalewamy słoiki, a na wierzch dodajemy 2-4 łyżki oleju. Mocno zakręcamy

Kuchnia domowa Ani
Fasolka szparagowa do słoika 149

Zostałam obdarowana fasolką szparagową, więc postanowiłam zrobić kilka słoików, bo zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe Zalewa: 1 litr wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 łyżeczka soli  Jeśli chcecie podarować komuś bliskiemu słoiczek z przetworami, to zapraszam na stronę(...)Pani Karoliny  po pięknie wykonane nakładki na słoiki. 1. Fasolkę pozbawić końcówek. Obgotować w osolonej wodzie przez ok 3-4  minuty od momentu zagotowania. Odcedzić. 2. Do słoików dodać przyprawy, pionowo ułożyć fasolę i zalać gorącą zalewą.  3. Pasteryzować w pierwszym dniu przez 30 minut, w drugim i trzecim dniu po 15 minut

Apetyczna babeczka
Sos pomidorowy do słoików 195

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W tym roku pierwszy raz zrobiłam sos pomidorowy do słoików. Zbierałam się już dawno za jego zrobienie. Jakiś czas temu zobaczyłam fajny przepis na blogu Marzeny i postanowiłam, że muszę koniecznie go zrobić. Udało mi się kupić fajne, mięsiste pomidory po przystępnej cenie. Z podanego przepisu wyszło(...)słoików różnej wielkości. Taki sos świetnie sprawdza się w porze zimowej do zrobienia zupy pomidorowej, mięsa czy makaronu. Was również zachęcam do wykonania takiego sosu u siebie Post Sos pomidorowy do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sałatka z ogórków w słoiki na zimę 41890

zagotowujemy. Dodajemy do leżakującej sałatki. Po tych powiedzmy 6 godzinach (jest to czas umowny, moja sałatka leżakowała w lodówce przez całą noc) sałatkę nakładamy wraz z sokiem do słoików, na wierzch wlewamy do każdego z nich po łyżce oleju, zakręcamy i  gotujemy przez 15 min. żeby się zamknęły.  Ja zagotowane słoiki, mamy zwyczajem, zapatulam jeszcze(...)jest on mocno wyczuwalny w sałatce, więc jak ktoś woli jak zaprawa jest mocno octowa, to trzeba zwiększyć odpowiednio jego ilość. A Wy jakie sałatki z ogórków robicie w słoiki

Co w głowie piszczy
Ogórki krojone w słoikach na zimę 4094

gorczyca Na zalewę: 1 l wody, 3 dag soli, 5 dag cukru, 1/8 l octu 10% Ogórki umyć, obrać lub nie (w zależności co kto lubi) i pokroić. Do słoików włożyć przyprawy. Ja wkładam trochę na spód słoika i trochę na sam wierzch. Zalać słoiki zagotowaną, gorącą zalewą. Dobrze pozakręcać, następnie pasteryzować

Co w głowie piszczy
Pomidory suszone w słoikach 275

ziołami. W takiej postaci można je przechowywać w swojej spiżarni dość długo. Proces ten jest trochę pracochłonny ale myślę, że warto jest zrobić chodź kilka słoików domowych suszonych pomidorów. Z podanego przepisu wyszło mi 9 słoików różnej pojemności. Takie pomidory są świetne do sałatek, kanapek, domowego pesto czy mięsa, olej zaś jest aromatyczny(...)pieczenia mięsa itp. Zastosowań jest całe mnóstwo Do suszenia nadają się najlepiej pomidory, które są nieduże, podłużne i bardzo mięsiste. Przepis znalazłam tutaj . Post Pomidory suszone w słoikach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 164

kamiennej na każdy słoiczek woda Fasolkę obrać i dokładnie umyć . Włożyć do garnka i zalać wodą, zblanszować - od zagotowania wody gotować ok 5 minut. Fasolkę przestudzić i ułożyć w słoikach, ja użyłam o pojemności 0,5 l. Do każdego słoiczka wsypać po łyżeczce soli i cukru. Zalać wodą i dokładnie zakręcic słoiki. Wstawić do garnka (garnek oczywiście na dnie wyłożyć(...)ściereczką lub gazetami). Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 60 minut od zagotowania. Po tym czasie wystawić złoiczki z ganka i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie ponownie powtórzyć ten proces tj. znowu wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 i pasteryzować 60 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
C- Przetwory - Pieczona Papryka w słoikach na zimę 146

suszonych pomidorach przyszedł czas na pieczoną paprykę pakowaną do słoików na zimę. Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu: Cuda i Cudeńka   - autorka co prawda proponuje papryczkę na bieżące zajadanie - myślę jednak, że po niewielkiej modyfikacji z powodzeniem powinna przeleżakować w spiżarni (no chyba, że zostanie skonsumowana poza konkursem przez Paprykowych Skrytożerców;)) Pieczona(...)ewentualną wodę i lekko przestudzić (by nie poparzyć sobie palców obierając ją ze skórki, która swoją drogą całkiem ładnie odchodzi:)   Paprykę porcjujemy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku, dodając niewielką ilość suszonych ziół, posiekane w plastry ząbki czosnku i gałązkę świeżej zieleninki.  Podgrzewamy oliwę do wysokiej temperatury - nie doprowadzając jednak do wrzenia - gorącą oliwą zalewamy przygotowane słoiki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tradycyjne ogórki konserwowe 78

Ogórki konserwowe jest to produkt spożywczy, który otrzymuje się dzięki marynowaniu i wekowaniu ogórków w zalewie, która składa się z wody, octu, cukru i soli kuchennej. Do słoików lub zalewy dodaje się różne przyprawy m. in.: liście laurowe, ziele angielskie, pieprzu, baldachy kopru, nasiona gorczycy czy marchew. Do przyprawiania ogórków kiedyś używano również kopru włoskiego, majeranku i goździków. Ciekawostką jest(...)obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Print Tradycyjne ogórki konserwowe 5 from 1 vote Recipe by Przepis czytelnika Course: Przetwory Cuisine: Polska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Servings 4 słoiki Przygotowanie: 30 minutes Cooking time 10 minutes Calories 210 kcal Przygotowanie domowych ogórków konserwowych jest wyjątkowo łatwe i dzięki temu przepisowi poradzi sobie z tym każdy miłośnik przetworów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

ProstePesto.pl
Kiszona czerwona kapusta 134

Kiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)dodatkowe skile i nie mięknie tak szybko jak biała. Jak pokombinujecie z dodatkami, połączycie z przyprawami czy owocami, to dostaniecie cudo, które wyżera się prosto ze słoika. Kisić czerwoną kapustę nauczył mnie Eksio. Znaczy nauczył mnie, że można, a ja gorliwie uczyłam się na jego błędach, czyli wiem co robić, żeby nie wybuchł słoik, wiem, że nie dodaje się octu

ladykitchen
Podgrzybki marynowane 173

mało wartościowe smakowo i je odrzucają, ale to indywidualny wybór, który nie ma wpływu na instrukcje w przepisie. Po czwarte, stosujemy raczej grzyby dość małe, które często trafiają do słoika w całości, ewentualnie przecięte na 2, góra 3 części. Zachowają się one w atrakcyjniejszej formie niż ewentualne pokrojone większe okazy. Warto przy tym wziąć pod uwagę, że podczas podgotowywania, które(...)grzyby ulegają wyraźnemu pomniejszeniu. Należy to wziąć pod uwagę wybierając okazy do zamarynowania. Nawiasem mówiąc, nasiąknąwszy potem marynatą znowu nieco się powiększą, dlatego nie należy zbyt szczelnie wypałniać nimi słoika. Po piąte, jak zwykle z grzybami leśnymi, musimy zadbać, aby przed przetworzeniem były zwyczajnie czyste. Grzybki z piaskiem podane do pieczeni nie będą najlepszym pomysłem. Na szczęście, podczas obgotowywania grzyby

Kulinarna Pokusa
Domowa kiszona kapusta do słoików 181

mojego taty na pyszną kapustę kiszoną, taką do zrobienia w domu. Domowa kapusta kiszona nie tylko doskonale smakuje, jest przede wszystkim zdrowa. Doskonała na surówkę czy podjadania prosto ze słoika i to w sumie bez niczego. W czasie ciąży często miałam ochotę na kapustę kiszoną. Niestety, równie często trafiałam na kapustę średniej jakości, np. z wyczuwalnym dodatkiem octu. I była(...)Niestety, duże rozczarowanie następowało po konsumpcji. Taka kapusta nie jest ani zdrowa ani dobrze nie smakuje. Ciężko, przynajmniej u mnie, kupić prawdziwą, dobrą kapustę kiszoną, bo te sklepowe ze słoika, też jakoś mi nie podchodzą. Jaki jest jeszcze plus domowej kiszonej kapusty? Możecie sami ją sobie doprawić już na etapie produkcji Nie mówię tutaj o kontrowersyjnym kminku (nie mówcie

Mieszam w Garnku
Bezglutenowy i wegański chleb z kaszy jaglanej i gryczanej 185

też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji… Nie zwlekając zapakowałam obie kasze do słoików, otuliłam ściereczką aby nie traciły ciepła i rozpoczęłam niecierpliwe oczekiwanie. Co kilka godzin pieczołowicie mieszałam i dodawałam kolejne składniki. Oczywiście, wszystko nie mogło pójść tak gładko! Do moczenia kasz użyłam pół(...)litrowych słoików co w przypadku kaszy gryczanej skończyło się mokrą katastrofą na blacie, bo kasza napęczniała a potem proces fermentacji sprawił, że prawie wyszła ze słoika, wypychając wodę i tworząc mokrą, kleistą plamę. Jednak w porę udało mi się powstrzymać dezerterującą grykę :) Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej dla cierpliwych Po 38 godzinach oczekiwania chleb wjechał do piekarnika. Po niewiele

Book of spells
Ogórki kiszone krok po kroku - najlepszy przepis! 2023

kiszone - najlepszy przepis Przepis na takie ogórki kiszone dostałam kilka lat temu od Mamy - wtedy jeszcze średnio interesowałam się przetworami i jedynie pomagałam w ich przygotowywaniu, bo jako pełnoprawny "słoik" ;) jeździłam do Warszawy ze smakołykami od Rodziców. Ale zdarzyło się tak, że w sezonie ogórkowym narosło ich tyle, że gdy przyjechałam na weekend, by pomóc w przetwórstwie nie nadążałyśmy(...)Warszawy i zgodnie z przepisem spisanym przez Mamę na kartce, zrobiłam pierwsze od A do Z samodzielne kiszeniaki. Dokładnie takie, jakie od lat stoją w naszej piwnicy. Tych kilka słoików długo nie postało ;) ja kiszone uwielbiam i potrafię wyciągnąć i cały słoik zjeść "na raz", a do tego wypić sok, który zostaje w słoiku - lubię, choć pić się

Kolorowy Przepisownik
Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby) 1643

sałatek i zrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość słoika ładniej wygląda. Jesienią i zimą pewnie dodam świeże chili, które ładnie zawiązało owoce w warzywniku. Sałatkę przygotowywałam z dużych i nieregularnie rozwiniętych ogórków, ale wiadomo, że zrywając te warzywa, natrafia(...)się na ładne okazy, które szkoda kroić. Te ładne zatem wsadziłam do słoika w całości i zamiast przygotować klasyczne ogórki konserwowe , na które przyjdzie jeszcze czas, zalałam je płynem z sałatki, którego sporo powstaje podczas mięknięcia ogórków. Składniki : Sałatka (sposób 1. na 6 słoików) 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku chili 2 łyżki soli szklanka miodu 200 ml octu jabłkowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Dżem truskawkowy bez cukru – 100 % naturalny z samych truskawek 144

potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr dżemu około 1,5 kg truskawek sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny (około 80 ml) garnek o pojemności około 3L kilka słoików + wieczka (słoiki i wieczka należy wcześniej wyparzyć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Dżem z truskawek bez cukru Przygotowanie: Truskawki oczyszczam z szypułek i dokładnie płuczę pod bieżącą(...)kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakładanie dżemu do słoików: Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika (papierowym ręcznikiem

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem dyniowy z pomarańczą 150

wtedy tylko max. 5-6 dni owinięte folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać pestek z dyni(...)była jego szczęśliwą posiadaczką :)   Następnie dodać cukier oraz galaretki pomarańczowe i jeszcze gotować ok. 15-20 minut, cały czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach.  Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka

Grunt to przepis!
Bazyliowy ketchup z papryki 156

być ostatecznie gęsty . Na końcu wyjąć liście laurowe i zmiksować resztę blenderem na gładką masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut(...)dużym garnku z gotującym się wrzątkiem. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do osuszenia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Gorący ketchup przelać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna - ja nalewam zwykle przez szeroki lejek, wtedy nie brudzą mi się brzegi słoika . Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi

Grunt to przepis!
Szynka ze słoika - domowa mielonka 146

Domowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony prawdę mówiąc zaraz po pasteryzowaniu (pierwszym), kolejny już doczekał trzech pasteryzacji i nocy w lodówce. Różnica w smaku była ogromna - po trzech pasteryzowaniach mięso było dużo bardziej wyraziste, więc ostrożnie z przyprawami. Składniki: (porcja(...)słoik 1l oraz 3 słoiki 0,5l) 2,5kg mięsa z szynki wieprzowej opakowanie soli peklowej ( kupuję zazwyczaj taką )  1 łyżka majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego  1 łyżeczka (płaska) pieprzu 5 łyżek wody Połowę mięsa mielimy w maszynce do mięsa, drugą połowę tniemy na kawałki o boku około 3cm. Oba mięsa mieszamy, dodajemy sól do peklowania, doprawiamy. Mielonka

Gotowanie i blogowanie
Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy 174

Link do filmu z przygotowania zakwasu : https://www.youtube.com/watch?v=wnEJyu6NLvc Dzień I i II – Stawianie zakwasu Będziemy potrzebować : 250 g maki pszennej ( użyłam chlebowej typ 650 ) 250 g jogurtu naturalnego słoik lub miska ( użyłam słoika 1,5L ) Przygotowanie : Do miski wsypuję mąkę dodaję jogurt i łączę składniki dłonią , gdy wstępnie połączę składniki , masę wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam(...)jednolitą masę (jeżeli możemy dobrze wyrobić masę w misce to wtedy nie trzeba wykładać zakwasu na blat) . Tak wyrobioną masę wkładam do słoika i nacinam na krzyż żeby łatwiej dostawało się powietrze . Słoik nakrywam folią spożywczą i obwiązuję gumką recepturką żeby nie spadła. W foli robię kilka otworów wykałaczką aby dostawało się do środka powietrze . Słoik odstawiam w ciepłe miejsce

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Konfitura truskawkowa (dwie wersje) 181

garnka. Zagotować. Truskawki gotować przez około 5 minut żeby truskawki zmiękły. Następnie jeśli chcemy można je zmiksować blenderem. Dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche. Teraz konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż konfitura stężeje. Wersja 2 Składniki(...)początkowej ilości truskawek się zredukuje. Wyciągnąć goździki, dodać cukier i gotować jeszcze przez 3 - 4 minuty. Dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche. Teraz konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż konfitura stężeje. *Przygotowanie słoików Ja susze słoiki

Mama Gotuje
MIELONKA W SŁOIKU 181

łyżeczka ostrej papryki Kamis 500 ml wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia w zimne miejsce. TEN TŁUSZCZYK KTÓRY WIDAĆ TO JEST(...)BOKACH SŁOIKA NA WYSOKOŚC 3/4 JEST NORMALNIE MIĘSKO

Z Majeczką w kuchni
MIĘSO ZE SŁOIKA 220

łyżki wody przegotowanej na słoiczek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem,majerankiem.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe.Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Leczo grzybowe do słoika 267

Leczo grzybowe do słoika SKŁADNIKI: 1 durszlak grzyby świeże pieprz, sól, 3 łyżki cukier, 1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy, 4 szt papryka czerwona, 0,5 kg cebula, 1 szkl woda, 1 szkl olej, 5 łyżek ocet 10 % PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do rondla, dodać sól, ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski. Paprykę(...)dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować 25 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document

Kuchnia Danusi
Leczo z cukinii w słoikach 173

gotujemy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.  Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej i suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem. W celu lepszej pasteryzacji na drugi dzień gotujemy jeszcze słoiczki przez ok. 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką

Aga w kuchni
Mięso wieprzowe w słoiku 286

suchych słojów na wysokość 3/4 objętości, dobrze uciskać, na wierzch można włożyć ze 2 łyżki smalcu, zakręcić dekiel. W tym momencie włożyłam pomiędzy mięso po 2 niewielkie liście laurowe Słoiki wstawiać do zimnej wody, gotować na bardzo małym ogniu ( ma ledwie "pyrkać") , proces pasteryzacji pierwszego dnia trwa około 90-120 min.A i dobrze by słoiki były dość szerokie u góry

Proste Potrawy
Jabłka w karmelu do słoików 400

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek jak i deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia. Post(...)Jabłka w karmelu do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pomidory ze słoika, zamiast z puszki :) 166

już ostanie moje przetwory z pomidorów w tym roku :) Dzieci powoli mają dość mamy stojącej ciągle w kuchni i ładującej różne przysmaki do słoików :) ...ale Was serdecznie namawiam, abyście się pokusili zrobić takie pomidorki, zwłaszcza, że to także chyba już ostatni dzwonek w tym roku. U nas pomidorki już niestety drożeją :( Przydadzą się w sam raz jako dodatek(...)obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę, dodać sól i cukier, wymieszać i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Następnie przekładać (wraz z sokiem) do 0,5 l słoików, dodać po kilka listków świeżej bazylii. Pasteryzować 15-20 minut... i gotowe, czyż nie proste

Delicious Titbits
Leczo na zimę do słoików 1383

Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Potem wystarczy tylko dodać trochę wędliny czy mięsa i mamy gotowy obiad. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Owsianka kokosowa w słoiku 160

Składniki: Słoik po masełku orzechowym (z około 2 łyżkami masła w środku) 4 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka rodzynek 1/2 owocu kaki Przepis: Mleko przelewamy do garnuszka i wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy na średnim ogniu do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy błonnik, cukier, rodzynki(...)wiórki. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut ciągle mieszając. Gotową owsiankę przekładamy do słoika (2 łyżki na dno, owoc kaki pokrojony w kostkę i przykrywamy resztą owsianki). insertCookd("ae303a5d4ae0558810e2d7309d67b94c

Emcia Pichci
Oooooostre papryczki w słoiku. 142

razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się czy nie włożyć ich całych do słoika. Końcowo uznałam, że pokrojone wyglądają lepiej i dzielnie dobrnęłam do końca z pomocą M. Składniki: 3 szklanki wody  2,25 szklanki octu 12 łyżek cukru 6 łyżek soli 1 kg ostrych papryczek Myjemy(...)pokrojone w krążki papryczki (na tym etapie możemy popracować nad ostrością naszych przetworów - im więcej pestek tym bardziej ostro!). Do garnka wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy mocno, następnie pasteryzujemy 5 min. Stawiamy do góry nogami, aż wystygną

Brzuszki Łakomczuszki
Prosty pomysł. Jak nakleić etykiety na słoiki z przetworami ? 205

ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki , sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone. Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków bo dobrze widać co zawiera szklane opakowanie. Jednak kiedy w grę wchodzą(...)dżemy robi się ciekawie - bez karteczek na słoikach mogłabym się zdziwić po odkręceniu. I dlatego właśnie karteczki się przydają. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jabłuszka zamknięte w słoikach 209

jabłka puszczą sok stawiamy je na małym ogniu i czekamy. Jabłka będą zmieniać konsystencję. Gdy zmienią się w mus z pojedynczymi większymi cząstkami, są gotowe by umieścić je w słoikach. Nakładamy gorący mus do wygotowanych, wciąż ciepłych słoików i szczelnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 20 min. Z podanej ilości wyszły mi cztery słoiczki po 200 g i jeden większy

Ratunku obiad
Drugie śniadanie z Fitellą #12 Prosty deser jogurtowy w słoiku 234

Witajcie! Dzisiaj mam dla Was pomysł na deser w słoiku! Nieco oryginalny, nieco niespotykany, może część z Was jeszcze nie zna tego patentu, a warto go poznać :-). Jest to świetna opcja dla osób, które chcą zabrać ze sobą jakiś deser na bazie jogurtu, serka czy innej bardziej lub mniej płynnej substancji, a nie mają pod ręką szczelnego plastikowego pojemnika. Pusty(...)słoik w każdej spiżarni się znajdzie napewno :-). Deser możecie przygotować praktycznie ze wszystkiego. Musli, bakalie, świeże owoce, jogurty, serki, maślanka. Co kto lubi, co kto ma pod ręką. Ja dzisiaj prezentuję Wam pomysł na użycie płatków Fitella do takiego prostego deseru. Inne przepisy z serii 'Drugie śniadanie z Fitellą' znajdziecie TUTAJ . Jest to ostatni wpis z tej serii

Pora coś zjeść