Przepis na : deser
Składniki na ok. 12 litrowych słoików: 10 kg śliwek węgierek (waga razem z pestkami) 3 płaskie łyżki cukru na każdy słoik (ok. 30 g na słoik) wrząca woda (do zalania słoików) Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Wypełnić nimi słoiki prawie do pełna (tak do 4/5 wysokości słoika). Wsypać do każdego słoika po 3 płaskie łyżki cukru. Zalać gorącą wodą do wysokości śliwek. Mocno zakręcić słoiki. Przygotować duży garnek z ciepłą wodą (tak, aby po włożeniu słoiki były zanurzone do 3/4 wysokości). Na dno słoika wyłoż... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...