bezglutenowe - przepisów 11075

  1. zbiór przepisów na wielkanoc od bloggerów! bezglutenowe i wegetariańskie
    zbiór przepisów na wielkanoc od bloggerów! bezglutenowe i wegetariańskie

    Wczoraj zakończyła się moja akcja "Bezglutenowa Wielkanoc" . Dziękuję wszystkim za udział i ponad 100 inspiracji ! Wszystkie przepisy wyglądają niezmiernie pysznie i chciałabym ich skosztować! Mam nadzieję, że ten jakże pokaźny zbiór kiedyś (no, na przykład na następną Wielkanoc :)) będzie dla Was pomocny i przydatny. A więc do rzeczy, zobaczmy, jakie przepisy dodali bloggerzy do mojej akcji: Pasztet z czerwonej soczewicy(...)nerkowców Zaćmienie autorka: pinkcake | blog: trochę inna cukiernia Jajka smażone w skorupkach autorka: paluina93 | blog: Bagietka, czyli miło o gotowaniu Sernik Zebra autorka: SmakowyRaj - Olinka | blog: Smakowy Raj Bezglutenowy mazurek makowy autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Bezglutenowa babka wielkanocna mojej mamy autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Pascha wielkanocna autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Bezglutenowy mazurek bakaliowy autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl PROSTY MAZUREK BAKALIOWY

    Przepis pochodzi z bloga chili & sugar, prowadzonego przez martines.

  2. Dieta bezglutenowa
    Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa to ostatnio jeden z najpopularniejszych tematów w sieci i wśród ludzi. Niemniej jednak zacznijmy od tego co to w ogóle jest gluten? Gdzie można go znaleźć? Otóż gluten rozkładając na czynniki pierwsze to nic innego jak gliadyna, albuminy i glutenina. Wszystkie te składniki to białka znajdujące się w pszenicy. Oprócz tego należy wyeliminować ze swojego jadłospisu jęczmień, orkisz(...)taką chorobę jak celiakia bądź osoby u, których wykryto alergię na gluten. To drugie schorzenie często mylone jest z zespołem drażliwego jelita , gdyż objawy są bardzo podobne. Wady diety bezglutenowej Zaliczamy tutaj przede wszystkim bóle brzucha , biegunki , zaparcia i tzw. „ przelewanie się płynów w jelitach”. Do prawidłowego stwierdzenia czy mamy alergii na gluten czy celiakię należy udać się do gastroenterologa

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe)
    NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe)

    przyznacie nam rację, że te są najlepsze! Tak więc Panie i Panowie  przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe!  SKŁADNIKI FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, vegeta - najlepiej domowa, Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie(...)bardzo zbity farsz). Dokładnie mieszamy. Następnie dusimy z serem. Farsz ma wyjść bardzo pikantny! /Nawet nie wiecie jak trudno o tym pisać i powstrzymywać ślinotok./ SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  4. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa
    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa

    kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować jeszcze więcej wody. Doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, vegetą (najlepiej domową). Pozostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz w lodówce. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego(...)używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  5. OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe).
    OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe).

    Cię do konsumpcji. Każda jej minimalna nierówność prowokuje Cię do 'skubnięcia' i zjedzenia elementu zakłócającego harmonię. Tak. Wciąż mówimy o pieczywie i to nie byle jakim bo... zdrowym, smacznym, bezglutenowym i domowym. Robi się je szybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się je zwykle gorące, ale (!) poświęciłyśmy się i przetestowałyśmy - odżyłyśmy jedną i... nawet po 2 dniach nie przypomina wcale kamienia(...)nazwijmy to - konsystencja, nie ulega zmianom. Do tego jeszcze ten nieziemski zapach w domu... Od razu jest jakby bardziej... rodzinnie i przyjemnie. To jak ocieplenie jesieni. SKŁADNIKI: - mąka owsiana (bezglutenowa) 440-450 g,  - jajka - 2 żółtka (a białka do posmarowania), - drożdże -  pół kostki - 50 g, - mleko - 200 ml, - cukier - 2 łyżeczki, - sól - płaska łyżeczka, - masło - 5-6 łyżeczek

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  6. Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja
    Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja

    tygodnie temu byłem na Bezglutenowych Warsztatach Kulinarnych. W końcu mam trochę czasu, by je opisać :) Odbyły się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Organizowane były przez :   Prowadzącą warsztaty była mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk. Przekazała nam podstawy na temat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne. Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb(...)żałuje tych kilku godzin. Ci co nie dojechali niech żałują :)  Po przygotowaniu wszystkich potraw odbyła się wspólna degustacja przygotowanych dań :) Normalnie "wigilia" prawie :)  Sam nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale myślę, że było to bardzo ciekawe doświadczenie i wiele się nauczyłem i dowiedziałem o tej formie przygotowywania potraw, która dla wielu osób jest koniecznością.  Na pewno jak się

    Przepis pochodzi z bloga Parowar Faceta, prowadzonego przez ParowarFaceta.

  7. PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe.
    PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe.

    przepisem.  Tym razem wersja mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto bezglutenowe, które do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami. SKŁADNIKI NA FARSZ: - 1 kg udźca z indyka, - 2x pierś(...)cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być mocno pieprzny! Całe opakowanie pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... gotowe! :) SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  8. PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe.
    PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe.

    pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki . A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana w 100% bezglutenowa).  SKŁADNIKI: /FARSZ: - Szpinak świeży, 1/3 opakowania, - Pieczarki, 1/2 opakowania, - Papryka Czerwona, 1 mała - Papryka Żółta, 1 mała, - Ser Żółty(...)CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 2 łyżki oleju, - 1 łyżka masła, SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE: Mąka owsiana bezglutenowa - możesz o niej (i o innych bezglutenowych w 100%) poczytać TUTAJ ! - można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  9. Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności
    Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności

    się z moją opinią. Poniżej znajdziecie dokładne recenzje wszystkich produktów, które zdecydowałam się zamówić - wartości odżywcze, skład, a także ocenę smakową. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo 😊 Mieszanka chleba bezglutenowego z goji Składniki ⇾ mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, suszone jagody goji 6%, płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska Podobną mieszankę, tylko(...)godziny. Chlebek jest bardzo smaczny, delikatny, kroi się bez żadnych zastrzeżeń. Według mnie może dobrze zastępować zwykłe pieczywo. Mieszanka ta, jak i zresztą duża część produktów Pięć Przemian jest bezglutenowa. Podsumowując, jak najbardziej zachęcam do spróbowania.  Wartość odżywcza w 100 g produktu:  Energia: 402 kcal Tłuszcz: 18 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g Węglowodany

    Przepis pochodzi z bloga Zdrowie na języku :P, prowadzonego przez Zdrowie na języku.

  10. PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe)
    PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe)

    placuszek nie może leżeć koło dobrze zrobionej pizzy domowej! I tu, teraz bezglutenowcy niepotrzebnie rozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno na zwykłym jak i na bezglutenowym cieście!  Kawałek trzymany w ręce nie opada, trzyma się tak jak ten Magdy Gessler, ale za długo zachwycać się tym widokiem nie można, gdyż ma on tendencję do szybkiego(...)znikania. Jako, że 2 z 3 facetów w domu może jeść "normalnie" to z podanych Wam składników robimy zawsze dwie, bardzo bogate w farsz blachy - jedną bezglutenową, a drugą "ludzką" (nasze domowe nazewnictwo wszystkiego co "zakazane" aby oswoić nietolerancję) :) Uciekają równie szybko, smakują równie dobrze - po prostu idą łeb w łeb. Tak więc Panie i Panowie, zapraszamy na Pizzę domową

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  11. KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE)
    KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE)

    popijającej obok herbatkę, ale smak i zapach przyciągnął tu jej osobę za sprawą pięknych wspomnień, które chyba dopiero teraz doceniamy... Zapraszamy na kapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane - bezglutenowe. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - mąka pszenna-tortowa - 600 g, - drożdże - 10 dag, - mleko - 2 łyżki, - cukier - 1 łyżeczka, - sól - 1 łyżeczka, - jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania, - masło(...)kostki /my dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem. SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE BEZGLUTENOWE: - mąka owsiana bezglutenowa (pomarańczowa z proveny) - 250 g, - mąka bezglutenowa chlebowa - 350 g (z czego 100 g zostawiamy do podsypywania), - drożdże - 10 dag, - mleko - 2 łyżki, - cukier - 1 łyżeczka, - sól - 1 łyżeczka, - jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  12. TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy).
    TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy).

    naszej kuchni szpinak, dużo czosnku, łososia i wspaniały, kremowy serek " Arla Apetina - Czosnek i Zioła ". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi".  SKŁADNIKI: * Biszkopt Bezglutenowy: - jajka, 4 - szpinak liściasty, świeży, 200 g - domowa mieszanka suszonych warzyw (do smaku). - czosnek, 3 główki - 1/2 szklanki oleju, - 1/2 szklanki masła roztopionego, - 2 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana(...)bezglutenowa i mąka bezglutenowa na ciastka) - łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego. /Mąka owsiana bezglutenowa jest w 100% bezpieczna dla osób na diecie. Nie jest to zwykła mąka owsiana! Wystarczy się rozejrzeć w odpowiednim miejscu i znaleźć można różne owsiane produkty, które sygnowane się znaczkiem przekreślonego kłosa. Nie będziemy robić reklamy konkretnym markom - sami znajdziecie to, co będzie Wam odpowiadało

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  13. PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane)
    PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane)

    zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula ... i " piekło - niebo " - bezglutenową mieszankę , bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru(...)łyżki oleju, SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE: Mąka owsiana bezglutenowa - możesz o niej (i o innych bezglutenowych w 100%) poczytać TUTAJ ! - można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  14. Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków
    Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków

    zawiera jego duży  dodatek. Pozwala to na wytwarzanie pieczywa o dużej objętości w stosunku do wagi – np. takie bułki są o wiele lżejsze niż wypiekane tradycyjnie. Mąki naturalnie bezglutenowe nie zawierają odpowiedniej ilości białka o podobnych właściwościach. Dlatego bezglutenowe ciasta czy pieczywo są bardziej kruche i szybciej wysychają. Przygotowanie bezglutenowych wypieków wymaga zwykle stosowania mieszanek rożnych rodzajów bezglutenowych mąk(...)łyżeczkę kryształków żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, gdy spęcznieje podgrzewamy w mikrofali lub wstawiając naczynie do gorącej wody), stosujemy 1 łyżeczkę żelatyny na 2-3 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych. Żelatyny wieprzowej nie powinny używać osoby z alergią na mięso wieprzowe. Mielone nasiona lnu – najlepiej stosować odtłuszczone, mielone złociste siemię lniane, w ilości około 1 łyżki na 2 szklanki mąki

    Przepis pochodzi z bloga głodny alergik, prowadzonego przez głodny alergik.

  15. Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy.
    Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy.

    ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem. I gdy taki skażony przymusową, bezglutenową dietą romantyk znajdzie się pod wieżą Eiffela (tą prawdziwą lub wyimaginowaną) to wcale nie musi spuszczać wzroku zapominając o Śródziemnomorskiej Kuchni! Mamy dla niego Salmon en Croute w wersji(...)glutenu.  SKŁADNIKI: /Ciasto francuskie: - woda 120-125 ml (lodowata) - 250 gram mąki bezglutenowej - 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła, - sol - pół łyżeczki, /W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/ /Nadzienie: - torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex - łyżka masła - 150 g serka mascarpone - czosnek 4 główki - filet z Łososia - ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100g - oliwki zielone garść

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  16. CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM.
    CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM.

    rękę trafia nóż, który z gracją kroi nasz nasz bochenek. My, w ramach umacniania rodzinnych więzi wyczarowaliśmy (praca mamy i jej dzieci) w środku nocy cudo - razowy, okrągły, bezglutenowy chlebek wzbogacony o mąkę z tapioki i o cudowne mieszanki ziaren skomponowane z czarnym sezamem. Coś cudownego.  SKŁADNIKI: - 200 g mąki chlebowej - 200 g mąki Dunkel - 50 g mąki(...)przyznać, że tu pojawiła się mocna konkurencja w postaci mąki z tapioki. Wszystko to razem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY.  MĄKA Z TAPIOKI: "Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu. Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  17. SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe.
    SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe.

    cukier waniliowy/wanilinowy (a najlepiej laska wanilii), SKŁADNIKI DODATKOWE: - 1-2 puszki brzoskwiń, - 4-5 białek, - 1 szklanka cukru pudru, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej/budyniu śmietankowego lub waniliowego , SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki) (najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki  i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb(...)cukru pudru (można zastąpić zwykłym), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale my nie dajemy), * opcjonalnie: 2 łyżki śmietany lub wody. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - identyczne jak na bezglutenowe, tylko mąkę zamieniamy, najlepiej na krupczatkę! WYKONANIE: 1. WYKONANIE CIASTA (bezglutenowego i tradycyjnego), krok po kroku, tutaj: - Idealna kruche ciasto - baza, przepis.  / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  18. PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe)
    PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe)

    walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie) i ułożony na bogato. Ciasto - obojętnie w której odmianie (tradycyjna, bezglutenowa owsiana bg), a tu nas czasem ponosi, musi być chrupiące i utrzymujące grubą i smaczną warstwę ułożoną na nim. Tym razem nasza pizza liznęła orientu. Mieliśmy ochotę na coś nietypowego(...)zamówienie). SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 3 łyżki oleju, SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE-BEZGLUTENOWE: Mąka owsiana bezglutenowa PROVENA (pomarańczowa) - można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

Wybierz stronę :