Californii. Fajnie? Może i tak, ale temperatura sięgająca 27C, słońce i piasek sprawiły, że klimatu świąt nie poczułam w ogóle. Dlatego w tym roku przeżywam święta podwójnie! Przepis na bezglutenowe pierniczki prawie gotowy, pasztet wypróbowałam już w czerwcu, zdążyłam nabyć już prezenty dla całej rodziny… A teraz postanowiłam zająć się sobą! Co roku dostaję od znajomych pytania o ciekawe(...)nadzieje, że moja lista świąteczna zainspiruje niejednego z Was! 1. Against the Grain: Extraordinary Gluten-Free Recipes Made from Real, All-Natural Ingredients (książka po angielsku) Dla: Pasjonata bezglutenowych wypieków, Alergika (osoby chorej na celiakie, uczulonej na gluten), który chce zacząć piec bez gotowych, bezglutenowych mieszanek mąk. To najwspanialsza książka kulinarna jaka wpadła ostatnio w moje ręcę! Urzekł mnie już
Fill The Bowlpotrzebujemy: – 1 banana – 1 łyżkę masła orzechowego – 1 łyżkę nutelli – 200 ml mleka ryżowego – opakowanie cukru waniliowego – opakowanie proszku – 300 g mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 garście orzechów laskowych – 5 łyżek oleju słonecznikowego Masło orzechowe, nutellę i mleko podgrzewamy razem aż całość się połączy (ja zrobiłam to na zasadzie kąpieli wodnej
Szybko Tanio Smacznielekkim czubkiem) – 2 filiżanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe) – opakowanie proszku do pieczenia – opakowanie cukru waniliowego – 5 łyżek mąki kokosowej – 2 filiżanki mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam tej od http://www.schaer.com ) Przygotowanie ciasta zaczynamy od umycia i obrania bananów, które miksujemy razem z masłem orzechowym do otrzymania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę do miski i dodajemy mąkę, proszek
Szybko Tanio Smaczniewww.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które przygotowałam odrobinę odbiega od normalnych wypieków – oprócz faktu bycia bezglutenowym, wydaje się być nieco bardziej „zbitym” wypiekiem. To tylko „zmyła”, bo wraz z pierwszym kęsem przekonacie się jak bardzo jest puszyste. Nie jest również słodkie
Szybko Tanio Smacznierozlały, byłam zawiedziona. Gdy je ostudziłam i zdjęłam z blachy pozostawiając na niej przypieczone okręgi nadal byłam pełna wątpliwości czy w ogóle przepis jest czegoś wart. A potem spróbowałam... Bezglutenowe ciastka, które sprawiają, że taka dieta przestaje być straszna. Maślane, wilgotne, lekko klejące w środku, pachnące, smakowite, bardzo kruche. Pyszne! i znowu
Dzieje kuchennej Wiewiórypisałam wczoraj, z okazji ślubowania mojej kochanej Córci, postanowiłam upiec babeczki. Dla ukojenia nerwów i by brzuchy były zadowolone. Ciastka trochę zdrowsze, bezglutenowe, niestety z cukrem ale coś za coś. Na palonym maśle, z jajkiem dozwolonym, od zielononóżki. Nie przypuszczałam, że ciastka z mąki ryżowej będą aż tak smaczne! Są wręcz FENOMENALNE!!! Przepis z prześwietnego
Dzieje kuchennej Wiewiórynieziemsko... Po wyjęciu ich z pieca, z początku byłam przerażona ponieważ nie osiągnęłam takich ślicznych okrągłych ciasteczek jak Anna. Na szczęście nim wywaliłam spróbowałam a ich smak zrekompensował wygląd!!! Bezglutenowe piernikowe ciągutki migdałowe 120 g mielonych migdałów
Dzieje kuchennej WiewióryCiekawy pomysł na śniadanie fit! Bezglutenowy omlet z dodatkiem norweskiego łososia i kawioru! Pysznie, nietuzinkowo, zdrowo i energetycznie! ;-) Zapraszam! Składniki: - 1 żółtko - 2 białka - 2 łyżki mąki ryżowej - sól - łosoś norweski plaster - 1 łyżeczka czarnego kawioru -1 łyżeczka serka śmietankowego Białka, żółtko, mąkę i sól wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (lub na minimalnej
SMYKWKUCHNIDynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo
Smaczne ZdroweSkładniki (na dwie porcje): 130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź groszek mrożony 10 pomidorków cherry 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz oregano Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Na oliwie smażymy posiekaną
Mango PapajaZdrowa, smaczna propozycja na przekąskę lub kolację! Bezglutenowe, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne rollsy z newellą wędzoną marynowaną w sosie pistacjowo- ziołowym. Rollsy są bardzo proste i szybkie do przygotowania, nie wymagają od Was dużych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy nawet początkujący amator kuchenny może je przygotować. Smak Was na pewno usatysfakcjonuje i nie raz chętnie powrócicie do tego dania! Serdecznie
SMYKWKUCHNIciacha są po prostu nieziemskie! Cudowny zapach unoszący się przy ich wypieku, do tego jeszcze wprost bajeczny smak (lekko karmelowy), czy trzeba jeszcze lepszych rekomendacji... Dodatkowo ciacha są bezglutenowe, bezjajeczne i mogą być także bezmleczne gdy użyjemy bezmleczną margarynę. Ja piekłam je na maśle, które jest co prawda bez laktozy (bo z ukwaszonej śmietanki) ale bezmleczne nie jest
Smaczne ZdroweSkładniki: 120 gram makaronu penne bezglutenowego, u mnie z mąki kukurydzianej 1/2 bakłażana 1 puszka pomidorów w całości 1 cebulka 2 ząbki czosnku oregano bazylia 30 gram parmezanu 50 ml białego, wytrawnego wina garść orzechów włoskich kilka liści świeżej bazylii łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie
Mango Papajadedykacją dla mojego kolegi, by uwierzył, że bezglutenowo też się da! Składniki: Naleśniki bezglutenowe: 80 gram mąki z nasion amarantusa 1 łyżeczka stewii 3/4 szklanki mleka 0,5% 2-3 łyżki wody gazowanej 2 jaja szczypta soli oliwa z oliwek do smażenia Dietetyczny krem czekoladowy: 1 banan 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Mango PapajaKażdy, kto próbował piec bezglutenowy chleb czy bułki wie, że ciasto to ma tendencję do wysychania. Pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać: na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze
głodny alergik