bezglutenowe - 12064 przepisów (strona:15/805)

BEZGLUTENOWE DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI – najlepsze! 26

Seria bezglutenowych przepisów robi na blogu prawdziwą furorę! Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki! To coś, co w ostatnim czasie podbija nie tylko Wasze serducha, ale i zachwyca podniebienia! Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, bezglutenowe drożdżówki ze śliwkami, na które mamy sezon. Gdy sezon się skończy, śliwki(...)ulubionymi owocami! Drożdżówki są delikatne i miękkie. Mają troszkę inną strukturę niż klasyczne drożdżówki, ale są bardzo delikatne i miękkie – z całą pewnością Was zachwycą! Pamiętajcie, że mąki bezglutenowe zachowują się inaczej, niż te z glutenem – nie należy jednak się ich absolutnie obawiać! Trzeba tylko okiełznać produkty, a później możecie już szaleć do woli z przepisami! Duży wybór

Ostra na Słodko
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 14

było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach(...)również 30%) 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2-3 łyżeczek cukru waniliowego 1,5 łyżeczki kakao (można też użyć karobu) ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy ) cukru pudru do posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche

Okiem Blondynki by McBlondi
Drożdżowe Pankejki (bezglutenowe i wegańskie) 33

Bardzo proste w przygotowaniu bezglutenowe, drożdżowe pankejki. Trochę jak racuchy, ale w wegańskiej, beztłuszczowej wersji. Nie jestem osobą na diecie bezglutenowej, ale jeśli wpadnie mi w ręce produkt bezglutenowe (i to dobrej jakości, wegański, bez zbędnych, „sztucznych” dodatków) to z chęcią korzystam! Ostatnio dostałam produkty do wypróbowania firmy Polfem . To gotowe bezglutenowe mieszanki mąk, z których można przygotować(...)m.in. pizzę, naleśniki, pierogi czy chleb. Każdy kto jest na diecie bezglutenowej wie, że aby ciasto miało dobrą konsystencję, najlepiej użyć mieszanki mąk. Najczęściej to mąka ryżowa, tapioka, mąka kukurydziana. Z racji tego, że uwielbiam ciasto drożdżowe musiałam sięgnąć w pierwszej kolejności po mieszankę do pizzy. Ale że jadłam pizzę w weekend (i to swoją drogą najlepszą

rabarbarowo
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 34

było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdziecie coś dla siebie. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach(...)również 30%) 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2-3 łyżeczek cukru waniliowego 1,5 łyżeczki kakao (można też użyć karobu) ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy ) cukru pudru do posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche

Okiem Blondynki by McBlondi
Bezglutenowe muffinki makaronowe 41

Jedzenie bezglutenowe staje się coraz bardziej popularne. Niekoniecznie dlatego, iż nastała na nie “moda”, ale dlatego, iż jest łagodniejsze dla naszego żołądka. Bezglutenowe muffinki makaronowe Niestety, gluten który występuje w zbożach dość poważnie obciąża nasze jelita. Nie musimy być na niego uczulonymi aby od czasu do czasu z niego zrezygnować i zastąpić np. mąkę glutenową tą bez glutenu(...)makarony lub pieczywo tymi bez glutenu. Dużym minusem produktów bezglutenowych jest nadal ich cena, ale od czasu do czasu warto po nie sięgnąć. Ja od kilku miesiecy bardzo ograniczyłam spożycie glutenu. Kilka lat temu okazało się, iż mam nietolerancję na laktozę. A zaraz po tym stwierdzono u mnie syndrom jelita wrażliwego. Te dwa odkrycia spowodowały, iż bardzo zmieniłam swoją dietę

mecooks
Babka cytrynowa (bezglutenowa) 76

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną babkę cytrynową , oczywiście bezglutenową . Wypieki bezglutenowe polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn medycznych, polecam wszystkim , ponieważ wypieki bezglutenowe są po prostu bardzo smaczne . Ciasta z mieszanek mąk, które sami sobie mieszamy wedle uznania, z pominięciem tych pszennych oczywiście, mają zaskakujący smak , a co najważniejsze, nie czerstwieją, nie stają się suche(...)kominem): 100 g skrobi ziemniaczanej 80 g mąki z ziaren amarantusa 80 g maki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia tarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Wykonanie: 1. Rozpuszczamy masło w rondelku i pozostawiamy

Kawa z mlekiem
Najprostsze naleśniki gryczane – bezglutenowe 91

zimno, na gorąco, zapiekane…! Jednak jakiś czas temu, przez moje problemy jelitowe musiałam wyeliminować pszenicę ze swojej diety, a w tym najzwyklejsze naleśniki. Kombinowałam wiele razy z mąkami bezglutenowymi, mąką owsianą, żytnią i wychodziły świetnie. Jednakże, naleśniki gryczane pobijają wszystkie inne! Przepis na nie jest prosty, łatwy w przygotowaniu i bez problemu się je smaży. Rewelacyjnie wychodzą bardzo cienkie(...)grube, a przetrzymując je dłużej na patelni stają się bardzo chrupiące. Wszystko zależy od tego, co chcemy później z nimi zrobić. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: – bezglutenowe naleśniki buraczane , – naleśniki ryżowo-kasztanowe , – owsiane naleśniki kokosowe , – żytnie naleśniki marchwiowe , – owsiane naleśniki szpinakowe , – wegańskie naleśniki orkiszowe , – orkiszowe naleśniki dyniowe , – kakaowe naleśniki jaglane

Be Fit Be Strong
Bezglutenowy omlet biszkoptowy + wersja na Thermomix 58

Składniki na omlet bezglutenowy: 2 jaja 2 łyżki stołowe mąki bezglutenowej (1 łyżka skrobi pszennej + 1 łyżka mąki kukurydzianej) 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (ja używam tego

Dietologia.com.pl - ciekawe przepisy i diety
Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) 66

Inspiracja z blogu True Taste Hunters . Składniki na formę o średnicy 20 cm: 300-400 g marchwi, obranej i startej na tarce o małych oczkach 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika) 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego(...)mleka wody lub mleka migdałowego kilka kropel olejku migdałowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką bezglutenową. Do miski wsypać proszek, przyprawy, substancję słodzącą, mleko/wodę, olejek, mielone siemię lniane, ekstrakt, sól, dokładnie wymieszać, dodać rodzynki i marchew, dokładnie wymieszać. Orzechowa posypka: 100 g orzechów drobno pociętych

moj przepis na
Własna mąka bezglutenowa - gryczana 34

Każdy kto jest na diecie bezglutenowej przyzna, że najwięcej problemów sprawia brak pieczywa. W sklepach można kupić pieczywo bezglutenowe jednak jest ono potwornie drogie, smak pozostawia wiele do życzenia a wartości odżywcze ograniczają się do wysokiej zawartości skrobi i praktycznie zerowej wartości składników mineralnych czy witamin.  Z tego względu od początku diety podejmowałam próby pieczenia własnego chleba. Niestety większość(...)właściwości. Podały również własne mieszanki, które sprawdziłam już kilkakrotnie w różnych wypiekach. Naprawdę wychodzą fajne wypieki, niewiele różniące się od tych glutenowych. Podaję zatem moją/ zapożyczoną mieszankę mąki bezglutenowej uniwersalnej . 200 g skrobi kukurydzianej - biała, podobna do mąki ziemniaczanej 200 g mąki gryczanej niepalonej lub ryżowej ciemnej, 300 g mąki ryżowej jasnej 300 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżeczki gumy guar

Ze smakiem bez glutenu
Lekka mąka bezglutenowa 34

Jest to własna mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję w ciastach typu biszkopt czy kruche ciasto. Idealnie sprawdzi się też do naleśników i innych placków. S kładniki na 1 kg mąki bezglutenowej: 300 g skrobi ziemniaczanej 300 g skrobi kukurydzianej 200 g mąki kukurydzianej 200 g mąki ryżowej 4 łyżeczki gumy guar Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje(...)dużego pojemnika. Dzięki temu mam na bieżąco własną mąkę bezglutenową. Muszę kiedyś zrobić solidną kalkulację ale na oko wychodzi mi, że własna mąka jest o połowę tańsza niż gotowe mieszanki

Ze smakiem bez glutenu
CHLEB BEZGLUTENOWY NA MAŚLANCE 53

Chleb bezglutenowy może być smaczny! Pyszna, chrupiąca skórka, miękki, ale nie watowaty środek.... Kiedyś to było marzenie, teraz kilka zastosowanych trików i okazuje się, że w domu mogę mieć bezglutenowy chleb jak z piekarni. Zachęcam Was do samodzielnego pieczenia, warto! SKŁADNIKI: - 100 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa, gryczana) - 60 g mąki z ciecierzycy - 60 g mąki kukurydzianej

Kuchnia bezglutenowa Loli
Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 36

nową dla nas metodą gotowania. Jest jeszcze jeden zbieg okoliczności, o którym chcieliśmy wam opowiedzieć. Dosłownie kilka dni wcześniej podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu do naszej diety produktów i dań bezglutenowych. I nagle dostajemy propozycję zapoznania się z tą książką. Cóż za wspaniały zbieg okoliczności, lepiej nie można było trafić. Ale wróćmy do tematu. Książka zawiera około 80 przepisów(...)ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej urzekły nas zdjęcia. Jesteśmy zwolennikami prawdziwych zdjęć, odzwierciedlających prezentowaną potrawę. Bo ładne zdjęcie to niekoniecznie takie, nad którym grafik

Marder&Marder Manufacture
bezglutenowe oponki serowe 45

związku z tym, dopiero kilka dni temu zaczęłam wypróbowywać przepisy na smażone łakocie. Będąc szczerym - na razie zrobiłam tylko te oponki...Ale planuje spróbować jeszcze podjąć się próby bezglutenowych faworków i pączków. Najwyżej przepisy opublikuję po Tłustym Czwartku - nikt przecież nie mówi, że później nie można zajadać się faworkami czy pączkami! Na takie pyszności zawsze jest dobra pora :) Ale dlaczego(...)bezglutenowe? Od początku tego roku staram się odżywiać zgodnie z dietą bezglutenową (z wyłączeniem płatków owsianych, które jem) i czuję się bardzo dobrze! W dzieciństwie miałam alergię na gluten i całkiem niedawno znów zaczęłam mieć nieprzyjemne dolegliwości... Szukając w internecie przepisów na bezglutenowe wypieki okazało się, że nie ma za bardzo w czym wybierać... Tak więc zamierzam teraz sporo kombinować

chili & sugar
Bliny bezglutenowe z kawiorem z grzybów leśnych 6

Szukasz dania, które za każdym razem może smakować inaczej? Dobrze trafiłeś bo danie, o którym dzisiaj mowa takie właśnie jest. Bliny bezglutenowe z kawiorem z grzybów leśnych Bliny , bo o nich mowa to danie, które wywodzi się z kuchni rosyjskiej ale jest również daniem typowym dla kuchni białoruskiej i ukraińskiej. Bliny to małe placuszki robione z ciasta na bazie drożdży(...)mąki. Te tradycyjne zawierają w sobie mąkę gryczaną lub połączenie mąki gryczanej z inną mąką. Mniej tradycyjne bliny robione są z dowolnej mąki w tym także tej bezglutenowej. Bliny są daniem, które naprawdę za każdym razem smakować może inaczej. Wszystko dzięki dodatkom, z którymi je podamy. Najprostszy sposób na zaserwowanie blin to podanie ich z masłem lub śmietaną. W bardziej

mecooks
Bezglutenowe ciasto dyniowe 7

Bezglutenowe ciasto dyniowe to ciasto, na które czekałam z utęsknieniem. Cóż w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim jest zgodne z moją obecną dietą (jeszcze Wam o tym opowiem, ale obecnie, ze względów zdrowotnych jestem na diecie FODMAP), a to naprawdę nie jest łatwe zadanie. O diecie FODMAP opowiem Wam innym razem, tak w skrócie to dieta ogromnie restrykcyjna, która wyklucza(...)odrobiną wyobraźni można coś pokombinować Najgorzej jest oczywiście ze słodyczami – bardzo ciężko wykombinować coś co będzie zgodne z dietą i będzie choć trochę przypominać tradycyjne słodycze. I właśnie bezglutenowe ciasto dyniowe spełnia założenia tej diety. Mało tego – w smaku nie przypomina wcale ciasta ,,na diecie”, dlatego posmakuje wszystkim Koniecznie wypróbujcie przepis, póki trwa sezon na dynie Bezglutenowe

365 dni dookoła kuchni
Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek 17

Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu, mleka i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna bezglutenowa granola jabłkowa Bezglutenowa granola o smaku jabłkowym to dla mnie klasyka gatunku. Jabłkowa granola była pierwszą jaką przygotowałam w swojej kuchni. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a przepis wielokrotnie udoskonalałam w poszukiwaniu(...)idealnego smaku. Tak samo jak udoskonalałam technikę przygotowani granoli. Idealna granola bezglutenowa Kluczem do sukcesu granoli, oprócz dobrze skomponowanych składników jest sposób jej wypieczenia. Musi być rumiana, nie przypalona i chrupiąca. Starałam się maksymalnie uprościć proces jej przygotowania aby jak najbardziej ograniczyć ilość czynności, które należy wykonać w celu jej upieczenia. Przede wszystkim piekę ją w formie do ciasta

Book of spells
Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek 17

Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu, mleka i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna bezglutenowa granola jabłkowa Bezglutenowa granola o smaku jabłkowym to dla mnie klasyka gatunku. Jabłkowa granola była pierwszą jaką przygotowałam w swojej kuchni. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a przepis wielokrotnie udoskonalałam w poszukiwaniu(...)idealnego smaku. Tak samo jak udoskonalałam technikę przygotowani granoli. Idealna granola bezglutenowa Kluczem do sukcesu granoli, oprócz dobrze skomponowanych składników jest sposób jej wypieczenia. Musi być rumiana, nie przypalona i chrupiąca. Starałam się maksymalnie uprościć proces jej przygotowania aby jak najbardziej ograniczyć ilość czynności, które należy wykonać w celu jej upieczenia. Przede wszystkim piekę ją w formie do ciasta

Book of spells
Bezglutenowe muffiny z gruszkami 28

Bezglutenowe muffiny z gruszką i przyprawami. Muffiny lubię przede wszystkim za ich łatwość i szybkość przygotowania. W pół godziny można się cieszyć pachnącym przyprawami ciastem. Są miękkie, aromatyczne, z chrupiącą skórką i lekko wilgotne od gruszek. Ja przygotowałam z małej porcji gdzie wyszło 6 muffinków, ale możecie podwoić składniki i przygotować od razu większą ilość. Nawet na drugi dzień(...)pyszne. Glutenowcy u mnie w domu nie poprzestali na jednej! Koniecznie spróbujcie ! Składniki na 8 muffinów: 120 g mąki bezglutenowej (użyłam 80 g mąki owsianej i 40 g mąki kukurydzianej) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 60 g cukru  70 g cukru trzcinowego  1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (albo przyprawy wg swojego uznania) 160 g jogurtu greckiego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek 42

Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna bezglutenowa granola jabłkowa Bezglutenowa granola o smaku jabłkowym to dla mnie klasyka gatunku. Jabłkowa granola była pierwszą jaką przygotowałam w swojej kuchni. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a przepis wielokrotnie udoskonalałam w poszukiwaniu idealnego(...)smaku. Tak samo jak udoskonalałam technikę przygotowani granoli. Idealna granola bezglutenowa Kluczem do sukcesu granoli, oprócz dobrze skomponowanych składników jest sposób jej wypieczenia. Musi być rumiana, nie przypalona i chrupiąca. Starałam się maksymalnie uprościć proces jej przygotowania aby jak najbardziej ograniczyć ilość czynności, które należy wykonać w celu jej upieczenia. Przede wszystkim piekę ją w formie do ciasta

Book of spells
PIZZA NA SPODZIE Z MAKARONU – jak wykorzystać ugotowany makaron? (wegańska, bezglutenowa) 231

często zostaje Wam ugotowany makaron z poprzedniego dnia i nie macie pomysłu co z nim zrobić? U mnie powtarza się to zdecydowanie za często Tym razem ugotowałam pyszny bezglutenowy makaron ze sklepu All 4 Celiac , część dodałam do zupy, a resztę też chciałam wykorzystać (makaron tak dobrej jakości nie może się zmarnować! ). Pomysłów było wiele, jednak finalnie postanowiłam zrobić spód(...)pizzy. Okazało się to świetnym wyborem! Tak jak wspominałam wyżej, użyłam bezglutenowego makaronu firmy Incola ze sklepu All 4 Celiac . Pozostałe produkty również tam znajdziecie Zapraszam Was do skorzystania z oferty sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/   Składniki: 250 g ugotowanego makaronu (u mnie bezglutenowy – tutaj go znajdziesz: link ) 100 g mąki (u mnie mieszanka mąk bezglutenowych ) 10 łyżek ketchupu

Via Gusto
Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 43

święta, bo to ulubione ciastka mojego Taty. Ja postanowiłam pójść krok dalej i przygotować je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz w formie ciasteczek z dziurką Oczywiście moje smalcówki są bezglutenowe, a do ich nadziewania użyłam powidła śliwkowego. Dzisiejszy przepis z pewnością nie należy do kategorii fit, ale zapewniam Was, że należy do kategorii pyszności! Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis(...)skrobi ziemniaczanej 100 g śmietany 30% 2 dużych jajek 50 g/ok. 3 łyżki cukru (u mnie cukier trzcinowy) 30 g świeżych drożdży ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) powidła śliwkowego lub marmolady do nadzienia cukru pudru do posypania Przyda Wam się również papier do pieczenia, wałek oraz duży nóż. Jeśli szukacie akcesoriów kuchennych, koniecznie odwiedźcie sklep tylkostylowe . Znajdziecie

Okiem Blondynki by McBlondi
Sernik jagoodowy bezglutenowy 36

kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku.  Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne.  Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej.  Nie może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru(...)mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny Jagody rozmrozić, zmiksować i przetrzeć przez sito oddzielając skórki i ziarenka. Należy

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe batony 46

Jeśli chcecie zjeść coś słodkiego bez wyrzutów sumienia koniecznie spróbujcie tego bezglutenowego smakołyku. Bezglutenowe batony Z płatków owsianych zrobić można całą masę pysznych smakołyków. Mogą to być pieczone słodkości bądź możemy dodawać płatki w formie bez pieczenia do jogurtu lub robić owsiankę z owocami. Teraz na topie są batony “mocy” i niemocy ( ), które kosztują fortunę. Jak dla mnie(...)Komentarz. Smacznego Składniki. 25 dkg puree z jabłek 2 łyżki suszonych jagód 2 łyżki suszonej morwy białej 1 łyżka suszonych owoców goji 2 łyżki ksylitolu 20 dkg płatków owsianych (bezglutenowych) 1 duże jabłko Bezglutenowe batony Przygotowanie. Jagody, morwę i owoce goji połączyć z puree jabłkowym. Moczyć całość przez godzinę. W misce wymieszać płatki owsiane, ksylitol, jabłko pokrojone w kostkę oraz

mecooks
Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku 54

jadałam. Najbardziej lubiłam takie z bitą śmietaną i owocami – brzoskwiniami, truskawkami, czy malinami. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam odkurzyć swoją gofrownicę Przetestowałam wiele przepisów na gofry bezglutenowe, ale żaden nie sprawił, że były one chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, jak te tradycyjne. Dlatego metodą prób i błędów dostosowywałam składniki oraz proporcje, aby powstał przepis idealny(...)podanych przeze mnie proporcji wychodzi 13-14 gofrów prostokątnych. Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Do wykonania gofrów będziecie potrzebować: 200 g mąki gryczanej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki ryżowej 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 3 jajka 350 ml wody 80 ml oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy

Okiem Blondynki by McBlondi
Sernik jagoodowy bezglutenowy 39

kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku.  Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne.  Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej.  Nie może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru(...)mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny Jagody rozmrozić, zmiksować i przetrzeć przez sito oddzielając skórki i ziarenka. Należy

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe ciasteczka grzebyczki wg przepisu pani Ewy Wachowicz 59

Dziś przedstawiam przepis na bezglutenową wersję ciasteczek grzebyczków wg przepisu pani Ewy Wachowicz ->  Grzebyczki . Jednocześnie zaznaczam, że jest to ostatni przepis bezglutenowy na tym blogu. Tym przepisem kończę wprowadzanie bezglutenowych wersji tradycyjnych wypieków opartych na mące pszennej. Blog zostaje wraz z wszystkimi dotychczasowymi przepisami, które w szczególności dedykuję osobom chorym na celiakię , które nie mają wyjścia(...)zachowania zdrowia muszą stosować dietę bezglutenową. Kolejne przepisy, które będą się pojawiać, będą już z użyciem mąki pszennej, ale mówiąc dokładniej - moja kuchnia nie będzie ani bezglutenowa, ani wegańska, ani wegetariańska, będzie po prostu wszechstronna i różnorodna, ponieważ uważam, że kluczem do zdrowia* jest właśnie różnorodność, a nie ogniskowanie się na określonym stylu odżywiania. * za wyjątkiem osób chorych na celiakię

Kawa z mlekiem
Bezglutenowe bułeczki z ricottą i jabłkiem. 51

BEZGLUTENOWE BUŁECZKI Z RICOTTY Z HERBATNIKAMI /przepis własny/ 55 g bezglutenowej mieszanki do wypieków Mix it! Universal (Schär) 25 g mąki kokosowej łyżeczka płatków jaglanych lub gryczanych jajko łyżeczka stopionego masła ghee szczypta soli 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej łyżka miodu 2 pokruszone bezglutenowe herbatniki maślane (Schär) 75 g ricotty małe jabłko pokrojone w kostkę Obie mąki wraz z sodą oczyszczoną(...)sheet lined with baking paper. The remainder of the apple also lay on the paper. Bake about 15 minutes until golden brown. Serve while hot. Enjoy! *** Markę Schär, produkującą bezglutenowe pieczywo, makarony, słodycze i musli, znają już chyba wszyscy. Sama od dłuższego już czasu unikam pszennego pieczywa (ze względu na to, że pszenica jest modyfikowana genetycznie) i staram się częściej

Poranek na słodko
Bezglutenowe muffiny z jabłkami 61

Bezglutenowe muffiny z jabłkami i cynamonem są dowodem na to, że gluten nie jest gwarancją udanego wypieku ;). Te pyszne muffiny to mój pierwszy bezglutenowy wypiek! Gdyby nie to, że robiłam je z myślą o przyjaciółce, to nie wiem czy podjęłabym się tego wyzwania. Ale czas poświęcony(...)studiowaniu właściwości mąk bezglutenowych nie poszedł na marne. Używając mąk bezglutenowych nie spodziewałam się, że muffiny będą tak miękkie i wilgotne. Polecam je każdemu do porannej kawki lub na podwieczorek :). P.S. Osoby, które nie mają problemów z nietolerancją glutenu mogą zamienić podane niżej mąki na mąkę pszenną pełnoziarnistą. Składniki

Słodki Pomysł
Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika 64

Beztłuszczowo, bezglutenowo, dietetycznie! Ani grama cukru :) Choć osobiście " bezglutenowcem" nie jestem , sporadycznie odwiedza mnie dalsza rodzina, która dietę bezglutenową zachowuje. Aby krewnych podczas wizytacji smacznie nakarmić, przechowuję w czeluściach szafek kuchennych kilka bezglutenowych produktów , które pomagają mi w tworzeniu przeznaczonych dla nich potraw. Na stałe do mojej bezglutenowej spiżarni weszła od niedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa(...)cukry. Reasumując, mąka kokosowa świetnie nadaje się nie tylko dla "bezglutenowców", ale również dla sportowców , osób trenujących , dbających o linię , czy przestrzegających diety wysokobiałkowej . Inną "perełką", której podczas wizytacji bezglutenowej rodziny, często używam, jest Kokosowy spray do beztłuszczowego smażenia PAM COCONUT SPRAY . 100% czystego oleju kokosowego, który nie tylko dodaje przyjemnego posmaku potrawie, ale również  pozwala na wykluczenie zbędnego

Grunt to przepis!
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru 100

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters , tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan. Składniki(...)wiórków kokosowych (u mnie brak) 75 g posiekanych orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno skorka starta z 1 pomarańczy (u mnie brak) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (u mnie po prostu dwie łyżeczki sody już bez proszku) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 łyżeczki soli himalajskiej W jednej misce wymieszać mąki, siemię

moj przepis na
Pyzy bezglutenowe 38

Dzisiaj przepis na danie znane z babcinego stołu ale jednocześnie mogące stwarzać pewną trudność w zakresie wykonania. Pyzy chodziły za mną już od kilku miesięcy ale z racji diety bezglutenowej nie mogłam ich kupić w żadnej garmażerce. Do ciasta zwyczajowo dodaje się mąkę pszenną więc wersja sklepowa odpadała.... Wersja domowa z kolei stanowiła problem techniczny. Żeby pyzy się udały(...)problem dopiero jak kupiłam wyciskarkę do soków:-) A teraz szczegóły Składniki: 2,5 kg ziemniaków - użyłam mączystych ziemniaków z Lidla - zawierają więcej skrobi (niebieskie opakowanie) 5-6 łyżek mąki bezglutenowej jaglanej lub gryczanej 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki obrać. Po obraniu powinno ich zostać ok 2 kg... - niestety. 700 g obranych ziemniaków ugotować lekko soląć, utłuc lub przetrzeć i wystudzić. Pozostałe

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy apple pie 31

Ostatnio miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale inne niż zwykła szarlotka. Na tapetę poszedł apple pie, oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto wyszło super kruche chociaż jak dla mnie może nawet za bardzo kruche więc następnym razem zmodyfikuję składniki o więcej jajek. Jeśli zaś chodzi o jabłka to zrobiłam je w wersji "na bogato", to znaczy wymiotłam z lodówki resztki(...)ananasa i mocno dojrzałe banany:-) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki bezglutenowej - ja użyłam mojej mieszanki mąki gryczanej - 1 szkl. 200 ml 150 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżki cukru - użyłam brązowego 1,5 roztrzepanego jajka - ok 1/2 jajka zostawiłam do posmarowania ciasta przed pieczeniem; sugeruję użyć dwa razy więcej jajek, żeby ciasto było ściślejsze. Ja następnym razem

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 45

Tort popełniłam z okazji drugich urodzin mojej córy.  W smaku i konsystencji ciasta nie ma żadnej różnicy pomiędzy biszkoptem z mąki pszennej a biszkoptem bezglutenowym. Biszkopt jest lekki, puszysty i pięknie wyrasta. Chociaż wykonanie całego tortu zajmuje trochę czasu to naprawdę warto się pomęczyć:-) Biszkopt: 8 jajek ogrzany ch do temperatur y pokojow ej 250 g mąki biszkoptowej bezglutenowej(...)użyłam własnej mieszanki mąki biszkoptowej bezglutenowej 200 g cukru białego 1 0 0 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Jaja zmiksować na puszystą, białą masę. Pod koniec miksowania dodawać powolutku olej, cały czas miksując. Dzięki olejowi ciasto zachowa wilgoć. Zmniejszyć obroty, partami dodawać mąkę i miksować do połączenia składników. Masa nie może opaść

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowa szarlotka z ananasem na półkruchym cieście 26

Wariacja na temat szarlotki. Smaczna, o lekko egzotycznym smaku i w miarę szybka do zrobienia. Składniki na półkruche ciasto: 300 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki lekkiej mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka mielonego lnu 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść(...)mała puszka ananasa 1 dojrzały banan (brązowa skórka) 1/2 - 1 szkl rodzynek 1/2 - 1 szkl brązowego cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej Jabłka obrać i zetrzeć na jarzynówce. Ananasa pokroić w małe kawałeczki. Banana pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić wszystko do miski. Dodać resztę składników i wymieszać wszystko ręką. Mieszanie

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowa w-z z mascarpone 26

Moja wersja w-z z kremem na bazie mascarpone i biszkoptem bezglutenowym. Ostateczny efekt to lekkie, puszyste i smakowite ciastko. Przepis ten będę powtarzała niejeden raz:-) Składniki na ciasto - na bardzo dużą blachę: 6 dużych jaj 250 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml oleju 240 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej 2 czubate łyżeczki proszku

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe ciasto marchewkowe 725

Rewelacyjne, bezglutenowe ciasto marchewkowe. Wilgotne, aromatyczne i proste w wykonaniu. Zamiast Mixu mąk można z powodzeniem użyć mąki gryczanej lub ryżowej . Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: 2/3 szklanki mąki bezglutenowej ( u mnie Mix per dolci Nutrifree) 140 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy

Kuchnia bezglutenowa
Polska kuchnia bezglutenowa - Agata Lewandowska - recenzja 48

Polska kuchnia bezglutenowa" to książka Agaty Lewndowskiej , którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM .   Kim jest Agata Lewandowska? Pani Agata jest dyplomowanym dietetykiem, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Jej pasja to zdrowy styl życia i od lat interesuję się wpływem codziennej diety na ludzkie zdrowie. Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera. Książka ta jest idealna(...)osób cierpiących na celiakę oraz tych wszystkich, którzy zdecydowali się na zdrową dietę bezglutenową - nie tylko z konieczności, ale z własnego, świadomego wyboru.  Dieta bezglutenowa nie musi być nudna , czy pozbawiona smaku . Przyznam, że kiedyś sama miałam podejrzenia choroby trzewnej i pamiętam jak wtedy ubolewałam, że nie będę mogła jeść ulubionych naleśników, ciast - czy po prostu... pieczywa. Jednak

Di gotuje
Bezglutenowe chrupiące ciastka owsiane 38

SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki ryżowej bezglutenowej 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych Masło zmiksuj bardzo dokładnie. Cały czas miksując kolejno wsypuj: biały cukier

Kuchnia bezglutenowa
“Dieta bezglutenowa” – recenzja 32

Teoretycznie powinnam być na diecie bezglutenowej, bo choruję na endometriozę, przy której dieta może ograniczyć stany zapalne. W praktyce wychodzi mi jednak różnie. Zwykle ulegam pokusie, zwłaszcza jeśli chodzi o słodkości. Nie zaszkodzi się jednak poduczyć. Dlatego chętnie sięgnęłam po “Dietę bezglutenową”, zwłaszcza że ma dobrą sekcję z bezglutenowymi deserami. Jest to zbiór przepisów tradycyjnej, raczej polskiej kuchni bez egzotycznych(...)znane nam smaki, które może jeść cała rodzina. Przepisy podkręcono tak, żeby nie zawierały glutenu. Książka zawiera też przydatną tabelkę zamienników, których nie można nam jeść na diecie bezglutenowej. Bardzo ciekawie wyglądają przepisy na bezglutenowe kartacze, flan po katalońsku, kluseczki z polenty kukurydzianej, tatar z wędzonego łososia, jaglankę z gruszkami, pizzę z kalafiora czy fasolkę z migdałami zamiast bułki tartej

Ugotowane pozamiatane
Bezglutenowe ciastka owsiane ze słonecznikiem 40

Ciastka owsiane ze słonecznikiem zainspirowane  przepisem z bloga Moje Wypieki w wersji bezglutenowej :). Kruche, delikatne i naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Idealne do kawy lub szklanki mleka. Gorąco Wam polecam!   SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka ziaren słonecznika 250 g miękkiego masła, 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj. Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami 75

Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami - smakuje jak najlepsza, tradycyjna drożdżówka. Miękka, puszysta z pyszną kruszonką. Ciasto, które koniecznie musicie zrobić!  SKŁADNIKI: zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 15 g cukru pudru ciasto: 4 żółtka 150 g cukru pudru 500 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 150 ml ciepłego mleka 80 g masła(...)kruszonka: 250 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 125 g miękkiego masła 125 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ok.200-300 g truskawek Przygotuj zaczyn: w wysokim naczyniu dokładnie wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Ciasto: Masło rozpuść i ostudź. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem, następnie wsyp mąkę

Kuchnia bezglutenowa
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 43

Najsmaczniejszy biszkopt bezglutenowy upieczony z mieszanki do wypieku ciast Nutri Free. Skład mieszanki jest bardzo przyzwoity, bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru(...)maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki i proszek przesiej i wymieszaj. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej, gęstej pianki

Kuchnia bezglutenowa
Chleb bezglutenowy doskonały! 35

Doskonały chleb bezglutenowy z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. Jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Prosty do wykonania, a na chlebowej mieszance Nutri Free zawsze się udaje :-)  Mieszanki bezglutenowe tej marki, to jedne z nielicznych na rynku mąk o tak przyzwoitym składzie i krótkim składzie.... Skład i informacje przeczytać można tutaj . Kupić także ;-) Polecam. SKŁADNIKI:  500 g mieszanki bezglutenowej

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami 52

Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami - idealne na letnie, weekendowe śniadanie. Można zrobić je z jagodami, malinami, bananem lub bez dodatku owoców. Proste do wykonania i bardzo, bardzo smaczne. Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki bezglutenowej   (u mnie mieszanka Nutri Free Mix per Pane) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta

Kuchnia bezglutenowa
Szarlotka z budyniem: bez glutenu i mleka 104

Szarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami  możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto(...)oleju kokosowego  4 żółtka  120 g mąki ryżowej  100 g mąki kukurydzianej  50 g skrobi kukurydzianej  50 g mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia  150 g cukru   masa jabłkowo-budyniowa:   6 jabłek  1 litr mleka ryżowego  80 g cukru  2 budynie śmietankowe  bułka tarta

Kuchnia bezglutenowa
Szarlotka kokosowa bez glutenu i laktozy 38

Bezglutenowa i bezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :) Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe z migdałami 44

Proste, bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka kokosowe z migdałami. Kruche, delikatne i mocno kokosowe. Bardzo smaczne nawet po kilku dniach. Koniecznie do spróbowania! SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej (użyłam BIO) 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 100 g  ksylitolu 150 g oleju kokosowego 60 g wiórków kokosowych

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe ciasto marchewkowe 75

Bezglutenowe ciasto marchewkowe - lekkie, aromatyczne, wilgotne... Idealne na  bezglutenowe, pyszne święta :) SKŁADNIKI: 2/3 szklanki mąki gryczanej Nutrifree (ok. 100 g) 140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 100 g oleju rzepakowego 2 jajka 150 g posiekanych

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe cantucci z migdałami 22

Bezglutenowe włoskie ciasteczka cantucci z migdałami. Delikatne, chrupiące i aromatyczne. Idealne na święta :) SKŁADNIKI: 160 g mieszanki Nutrifree Mix per dolci  1 jajo +1 żółtko  90 g drobnego cukru  ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia  1 łyżeczka ekstraktu migdałowego  80 g obranych migdałów  Mąka bezglutenowa do podsypania  Jajo i żółtko utrzyj z cukrem

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe chruściki 26

Bezglutenowe, chrupiące chruściki, które smakują ideantycznie jak tradycyjne. Bezproblemowe w przygotowaniu, delikatne i kruche. Inspiracja z bloga Bez Okruszka - tam też możecie zobaczyć sposób zawijania chruścików. Polecam. Składniki: 290 g mieszanki bezglutenowej do ciast - u mnie Nutrifree MIX per dolci 1 łyżka masła 3 żółtka 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego  olej rzepakowy do smażenia mieszanka(...)bezglutenowa do podsypania cukier puder   Mąkę, masło, żółtka, śmietanę i ocet umieść w misce i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto kilka razy uderz wałkiem. Wywałkuj je na grubość ok. 2 mm na podsypanym mąką stole. Potnij i zawijaj chruściki. Smaż w głębokim i bardzo gorącym oleju po kilka na raz. Usmażone odkładaj do odsączenia na ręcznik papierowy

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe placuszki z ricottą i granatem 22

Lekkie placuszki bezglutenowe z ricottą i granatem. Idealne na śniadanie. Delikatnie i mięciutkie. Pyszne SKŁADNIKI: 150 g mieszanki mąk bezglutenowych np. Nutrifree per Pane 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu 150 g serka ricotta 50 g mleka roślinnego np. migdałowego 1 jajko pestki granatu Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnie z nieprzywierającą powierzchnia bardzo dokładnie rozgrzej i nakładaj

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy sernik nowojorski 133

Idealny, rozpływający się w ustach sernik nowojorski w wersji bezglutenowej. Prosty i szybki do przygotowania, a efekt po prostu niewalający. Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki. SKŁADNIKI: spód: 70 g rozpuszczonego masła 140 g pełnoziarnistych bezglutenowych ciastek ( np. Multicereale Nutrifree ) Masa serowa: 900 g zmielonego twarogu ( użyłam twarogu śmietankowego Piątnica(...)drobnego cukru 3 łyżki mąki bezglutenowej - u mnie Mix per dolci Nutrifree 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki soku z cytryny 4 jajka 1 żółtko 200 ml kwaśnej śmietany 18% polewa: 250 g  kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka drobnego cukru 2 łyżki soku z cytryny  Ciastka rozdrobnij wałkiem na piasek i wymieszaj

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy kruchy placek ze śliwkami 53

Bezglutenowe ciasto o delikatnie kokosowym smaku z aromatycznymi śliwkami. Kruche, delikatne, idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku, ale przerobiłam na wersję bezglutenową i wyszło naprawdę smaczne, letnie ciasto. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: ciasto: 250g Mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kokosowej 100 g cukru 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe muffiny korzenne z jabłkami 28

Bezglutenowe, korzenne muffiny  z jabłkami i orzechami. Z naturalnych mąk, bardzo proste i szybkie do wykonania. Pożywne, bardzo smaczne. Idealne do kawy, ale także do szklanki mleka czy szkolnej śniadaniówki. Polecam Wam gorąco! SKŁADNIKI na 12 muffinek: 240 g mąki ryżowej bezglutenowej 160 g mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej 150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara) 1,5 łyżeczki sody

Kuchnia bezglutenowa
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 46

toalecie. Tak, w wielkim skrócie można podsumować kolację degustacyjną, w której brałam udział dzięki @ yelpwarszawa . Jednak musicie o czymś wiedzieć – Fokim, to nie jest restauracja ani wegańska, ani bezglutenowa. Tu spotykają się wszyscy – weganie, wegetarianie, mięsożercy, a nawet cukrożercy. Prawdziwy fusion. Kulinarny i kulturowy. Fokim to nie jest kolejna nudna azjatycka knajpa. Będąc tu, całkiem możliwe, że poczujesz się jakbyś(...)orzechowy… Mega! Ciężko mi określić, kiedy na stół wjechały rolki (Fokim panko roll), pamiętam tylko, że były pyszne i bardzo, bardzo, bardzo żałuję, że nie są bezglutenowe. Tutaj muszę wspomnieć o tym, że Fokim posiada i częstuje sosem sojowym, bezglutenowym. Bez glutenu są hosomaki i nigiri, więc bezglutenowi fani sushi znajdą coś dla siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy

Fill The Bowl
Kolacja degustacyjna w Fokim. 38

toalecie. Tak, w wielkim skrócie można podsumować kolację degustacyjną, w której brałam udział dzięki @ yelpwarszawa . Jednak musicie o czymś wiedzieć – Fokim, to nie jest restauracja ani wegańska, ani bezglutenowa. Tu spotykają się wszyscy – weganie, wegetarianie, mięsożercy, a nawet cukrożercy. Prawdziwy fusion. Kulinarny i kulturowy. Fokim to nie jest kolejna nudna azjatycka knajpa. Będąc tu, całkiem możliwe, że poczujesz się jakbyś(...)orzechowy… Mega! Ciężko mi określić, kiedy na stół wjechały rolki (Fokim panko roll), pamiętam tylko, że były pyszne i bardzo, bardzo, bardzo żałuję, że nie są bezglutenowe. Tutaj muszę wspomnieć o tym, że Fokim posiada i częstuje sosem sojowym, bezglutenowym. Bez glutenu są hosomaki i nigiri, więc bezglutenowi fani sushi znajdą coś dla siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy

Fill The Bowl
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z HUMMUSEM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 30

Naleśniki bezglutenowe uwielbiam, dzisiejsze są w wersji wegetariańskiej, ale jeśli chcesz to połóż na nie ulubioną wędlinę, posyp skwarkami, wszystko zależy od Twojej inwencji :) SKŁADNIKI: - 500 ml mleka - 200 g mąki bezglutenowej (w równych proporcjach gryczana, ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana) - 2 jajka - pół łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki curry - 20 ml oleju rzepakowego -  hummus - szczypiorek - oliwki - świeży czosnek niedźwiedzi - papryczki jalapeno(...)zmiksuj, najlepiej blenderem i zostaw do odpoczęcia  na około 20 minut. Miej chwilę dla siebie, przecież gotujesz :) NALEŚNIKI SMAŻ NA suchej patelni, olej w cieście wystarczy aby naleśniki bezglutenowe nie przywierały. Z tej ilości nasmażysz całą stertę :) NA NALEŚNIKACH rozsmaruj hummus i połóż czosnek niedźwiedzi orz inne dodatki, naleśniki zwiń i smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 102

trochę przygarnąć). Pączki pieczone! Niezbyt skomplikowane, nieociekające tłuszczem, mocno nadziane i wg mnie lepsze od tradycyjnych (ale, to już kwestia smaku). Można je wykonać w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Plusem jest to, że wchodząc do domu delektujemy się aromatem, a nie dostajemy "w łeb" od zapachu smażonego. Nie ma wątpliwości, że to zdrowsza wersja. Jeśli więc chcesz poznać szybki sposób(...)podrośnie Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st, góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną

Wypisz Wymaluj
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 49

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty i długo utrzymuje świeżość. Inspirację czerpałam ze strony Moje Wypieki . Składniki na keksówkę 35 cm na 12 cm: 200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody(...)rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 20 min. Przełożyć do keksówki wysypanej mąką bezglutenową. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do lekkiego napuszenia. Posypać mąką, ponacinać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. Piec 55 min. Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika

moj przepis na
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 165

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was propozycję na alternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” i ekspresowe(...)średnicy 5-6 cm: 600 gr cukinii (około 2 średnie cukinie) 250 gr batatów (1 batat)* 150 gr cebuli (dwie średnie cebule) 4 ząbki czosnku 9 łyżek mąki bezglutenowej (u mnie po 3 łyżki z brązowego ryżu, jaglanej i gryczanej ) 300 gr wegańskiego jogurtu np. gęstego sojowego 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki

moj przepis na
Bezglutenowe warsztaty z Inką 54

Dzisiaj zapraszam Was na relację z warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność uczestniczyć jakiś czas temu. Ich organizatorem był producent kawy Inka, a ich tematem przewodnim była dieta bezglutenowa. Bezglutenowe warsztaty z Inką 24 października w warszawskiej restauracji "Gar Jakubiaka" odbyły się bezglutenowe warsztaty z kawą Inka.  Główną atrakcją warsztatów, oprócz kawy oczywiście był Tomek Jakubiak, znany z programów(...)kulinarnych. Tomek wraz z innymi chefami poprowadził nasze warsztaty. Na wstępie Justyna Markowska, dietetyczka, opowiedziała nam o diecie bezglutenowej i o nowej Ince. Przygotowano dla nas również bezglutenowe przekąski.   W trakcie warsztatów do przygotowania mieliśmy cztery dania i w  związku z tym zostaliśmy podzieleni na cztery grupy. ja miałam to szczęście, że wraz z czterema innymi blogerkami trafiłam

Kulinarne przygody Gatity
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 53

grupy. I w tych grupach mieliśmy przygotować kilka rzeczy zaplanowanych na dzisiejsze spotkanie, mianowicie: chleb żytni razowy z figami i orzechami, bułki orkiszowe z dodatkiem mąki graham, chleb bezglutenowy z mąki ryżowej, gryczanej i z dodatkiem mąki z tapioki i włoski placek socca. Zatem, korzystając ze wskazówek prowadzącego, ochoczo zabraliśmy się do dzieła. Na zdjęciu poniżej krótka narada przed bitwą(...)słuszne. Zioła, czosnek, cokolwiek przyszło do głowy. Dzięki temu na koniec były 4 różne placki do spróbowania. Włoski placek socca Włoski placek socca Włoski placek socca I chleb bezglutenowy. Nie jesteśmy fanami takich wypieków. Należymy do grupy tych szczęśliwców, którzy mogą jeść gluten, lubią go i sobie nie odmawiają. Ale ten bezglutenowy chleb okazał się naprawdę smaczny. Zwarty, nie kruszył

Marder&Marder Manufacture