bezglutenowe - 14064 przepisów (strona:17/938)

Kotlety jaglane ze szpinakiem 53

dodatkiem daktyli i migdałów. Wracając do dzisiejszej propozycji, to jest to danie, które spodoba się wszystkim, ale szczególnie powinno przypaść do gustu wegetarianom, weganom i osobom na diecie bezglutenowej. Kotlety jaglane ze szpinakiem będą wspaniałą bazą do przygotowania obiadu lub zestawu piknikowego wykorzystując je do przygotowania burgerów. Kotlety są bardzo proste do zrobienia, a jeśli wcześniej ugotujemy kaszę jaglaną(...)imbiru 4 łyżki szczypiorku posiekany 4 łyżki prażonej cebulki opcjonalnie olej roślinny do smażenia kotletów i podsmażenia cebulki w razie potrzeby dodać kilka łyżek bułki tartej lub w wersji bezglutenowej mielone nasiona słonecznika lub siemię lniane Składniki na panierkę 6 łyżek tartej bułki 2 szczypty soli 1 szczypta pieprzu 2 łyżeczki sezamu 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki szczypiorku drobno

SprawdzonaKuchnia.pl
Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku 75

Już jutro Tłusty Czwartek, dlatego przychodzę do Was dzisiaj z przepisem na pyszne bezglutenowe oponki serowe. Jest to kolejny z moich smaków dzieciństwa, który bardzo miło wspominam Moja Babcia przygotowywała je nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na słodki obiad. Podawała je posypane cukrem pudrem z domowym sokiem malinowym, w którym się je moczyło. Było to cudowne połączenie! Moja(...)wersja jest bezglutenowa, ale zapewniam Was, że oponki są tak samo smaczne! Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe oponki serowe, będziecie potrzebować: 180 g mąki ryżowej 140 g mąki kukurydzianej 80 g skrobi ziemniaczanej 250 g sera białego 125 ml śmietany 18% 2 żółtka 65 g cukru (u mnie cukier trzcinowy) 20 g cukru waniliowego

Okiem Blondynki by McBlondi
BEZGLUTENOWE DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI – najlepsze! 79

Seria bezglutenowych przepisów robi na blogu prawdziwą furorę! Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki! To coś, co w ostatnim czasie podbija nie tylko Wasze serducha, ale i zachwyca podniebienia! Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, bezglutenowe drożdżówki ze śliwkami, na które mamy sezon. Gdy sezon się skończy, śliwki(...)ulubionymi owocami! Drożdżówki są delikatne i miękkie. Mają troszkę inną strukturę niż klasyczne drożdżówki, ale są bardzo delikatne i miękkie – z całą pewnością Was zachwycą! Pamiętajcie, że mąki bezglutenowe zachowują się inaczej, niż te z glutenem – nie należy jednak się ich absolutnie obawiać! Trzeba tylko okiełznać produkty, a później możecie już szaleć do woli z przepisami! Duży wybór

Ostra na Słodko
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 53

było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach(...)również 30%) 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2-3 łyżeczek cukru waniliowego 1,5 łyżeczki kakao (można też użyć karobu) ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy ) cukru pudru do posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche

Okiem Blondynki by McBlondi
najlepsze bezglutenowe tosty w 10 minut (keto, paleo ) 95

chociaż nie raz kusiły Marzyły się nam ciepłe, pachnące grzaneczki, a do tego domowy dżemór z CHIA i czerwonej porzeczki i takie nieśpieszne weekendowe śniadanie. I tak powstały te bezglutenowe tosty Delikatne, chrupiące, idealne na śniadanie. Można zrobić większą ilość i mieć na zapas. Na dodatek postanowiłem zaszaleć i podać je jako francuskie tosty z cynamonem są pycha. Dzieciaki zachwycone(...)lepsze niż dobre ”. A to znak, że musiały im smakować! W sumie to zawsze nasze dzieci były wyznacznikiem co jest dobre i co może smakować Wam. Samo ciasto na bezglutenowe tosty przygotowuje się mega szybko. Są dwie opcje. Można w piekarniku lub mikrofali ( jest bezpieczna dla naszego jedzenia). Acha i jakbyście szukali fajnej mąki migdałowej to jest do dostania

PaleoLife
Drożdżowe Pankejki (bezglutenowe i wegańskie) 63

Bardzo proste w przygotowaniu bezglutenowe, drożdżowe pankejki. Trochę jak racuchy, ale w wegańskiej, beztłuszczowej wersji. Nie jestem osobą na diecie bezglutenowej, ale jeśli wpadnie mi w ręce produkt bezglutenowe (i to dobrej jakości, wegański, bez zbędnych, „sztucznych” dodatków) to z chęcią korzystam! Ostatnio dostałam produkty do wypróbowania firmy Polfem . To gotowe bezglutenowe mieszanki mąk, z których można przygotować(...)m.in. pizzę, naleśniki, pierogi czy chleb. Każdy kto jest na diecie bezglutenowej wie, że aby ciasto miało dobrą konsystencję, najlepiej użyć mieszanki mąk. Najczęściej to mąka ryżowa, tapioka, mąka kukurydziana. Z racji tego, że uwielbiam ciasto drożdżowe musiałam sięgnąć w pierwszej kolejności po mieszankę do pizzy. Ale że jadłam pizzę w weekend (i to swoją drogą najlepszą

rabarbarowo
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 69

było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdziecie coś dla siebie. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach(...)również 30%) 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2-3 łyżeczek cukru waniliowego 1,5 łyżeczki kakao (można też użyć karobu) ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy ) cukru pudru do posypania Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej Wykonanie krok po kroku: 1. Wszystkie suche

Okiem Blondynki by McBlondi
Bezglutenowe muffinki makaronowe 101

Jedzenie bezglutenowe staje się coraz bardziej popularne. Niekoniecznie dlatego, iż nastała na nie “moda”, ale dlatego, iż jest łagodniejsze dla naszego żołądka. Bezglutenowe muffinki makaronowe Niestety, gluten który występuje w zbożach dość poważnie obciąża nasze jelita. Nie musimy być na niego uczulonymi aby od czasu do czasu z niego zrezygnować i zastąpić np. mąkę glutenową tą bez glutenu(...)makarony lub pieczywo tymi bez glutenu. Dużym minusem produktów bezglutenowych jest nadal ich cena, ale od czasu do czasu warto po nie sięgnąć. Ja od kilku miesiecy bardzo ograniczyłam spożycie glutenu. Kilka lat temu okazało się, iż mam nietolerancję na laktozę. A zaraz po tym stwierdzono u mnie syndrom jelita wrażliwego. Te dwa odkrycia spowodowały, iż bardzo zmieniłam swoją dietę

mecooks
Babka cytrynowa (bezglutenowa) 169

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną babkę cytrynową , oczywiście bezglutenową . Wypieki bezglutenowe polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn medycznych, polecam wszystkim , ponieważ wypieki bezglutenowe są po prostu bardzo smaczne . Ciasta z mieszanek mąk, które sami sobie mieszamy wedle uznania, z pominięciem tych pszennych oczywiście, mają zaskakujący smak , a co najważniejsze, nie czerstwieją, nie stają się suche(...)kominem): 100 g skrobi ziemniaczanej 80 g mąki z ziaren amarantusa 80 g maki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia tarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Wykonanie: 1. Rozpuszczamy masło w rondelku i pozostawiamy

Kawa z mlekiem
Najprostsze naleśniki gryczane – bezglutenowe 160

zimno, na gorąco, zapiekane…! Jednak jakiś czas temu, przez moje problemy jelitowe musiałam wyeliminować pszenicę ze swojej diety, a w tym najzwyklejsze naleśniki. Kombinowałam wiele razy z mąkami bezglutenowymi, mąką owsianą, żytnią i wychodziły świetnie. Jednakże, naleśniki gryczane pobijają wszystkie inne! Przepis na nie jest prosty, łatwy w przygotowaniu i bez problemu się je smaży. Rewelacyjnie wychodzą bardzo cienkie(...)grube, a przetrzymując je dłużej na patelni stają się bardzo chrupiące. Wszystko zależy od tego, co chcemy później z nimi zrobić. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: – bezglutenowe naleśniki buraczane , – naleśniki ryżowo-kasztanowe , – owsiane naleśniki kokosowe , – żytnie naleśniki marchwiowe , – owsiane naleśniki szpinakowe , – wegańskie naleśniki orkiszowe , – orkiszowe naleśniki dyniowe , – kakaowe naleśniki jaglane

Be Fit Be Strong
Bezglutenowy omlet biszkoptowy + wersja na Thermomix 110

Składniki na omlet bezglutenowy: 2 jaja 2 łyżki stołowe mąki bezglutenowej (1 łyżka skrobi pszennej + 1 łyżka mąki kukurydzianej) 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (ja używam tego

Dietologia.com.pl - ciekawe przepisy i diety
Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) 137

Inspiracja z blogu True Taste Hunters . Składniki na formę o średnicy 20 cm: 300-400 g marchwi, obranej i startej na tarce o małych oczkach 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika) 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego(...)mleka wody lub mleka migdałowego kilka kropel olejku migdałowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką bezglutenową. Do miski wsypać proszek, przyprawy, substancję słodzącą, mleko/wodę, olejek, mielone siemię lniane, ekstrakt, sól, dokładnie wymieszać, dodać rodzynki i marchew, dokładnie wymieszać. Orzechowa posypka: 100 g orzechów drobno pociętych

moj przepis na
Własna mąka bezglutenowa - gryczana 83

Każdy kto jest na diecie bezglutenowej przyzna, że najwięcej problemów sprawia brak pieczywa. W sklepach można kupić pieczywo bezglutenowe jednak jest ono potwornie drogie, smak pozostawia wiele do życzenia a wartości odżywcze ograniczają się do wysokiej zawartości skrobi i praktycznie zerowej wartości składników mineralnych czy witamin.  Z tego względu od początku diety podejmowałam próby pieczenia własnego chleba. Niestety większość(...)właściwości. Podały również własne mieszanki, które sprawdziłam już kilkakrotnie w różnych wypiekach. Naprawdę wychodzą fajne wypieki, niewiele różniące się od tych glutenowych. Podaję zatem moją/ zapożyczoną mieszankę mąki bezglutenowej uniwersalnej . 200 g skrobi kukurydzianej - biała, podobna do mąki ziemniaczanej 200 g mąki gryczanej niepalonej lub ryżowej ciemnej, 300 g mąki ryżowej jasnej 300 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżeczki gumy guar

Ze smakiem bez glutenu
Lekka mąka bezglutenowa 93

Jest to własna mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję w ciastach typu biszkopt czy kruche ciasto. Idealnie sprawdzi się też do naleśników i innych placków. S kładniki na 1 kg mąki bezglutenowej: 300 g skrobi ziemniaczanej 300 g skrobi kukurydzianej 200 g mąki kukurydzianej 200 g mąki ryżowej 4 łyżeczki gumy guar Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje(...)dużego pojemnika. Dzięki temu mam na bieżąco własną mąkę bezglutenową. Muszę kiedyś zrobić solidną kalkulację ale na oko wychodzi mi, że własna mąka jest o połowę tańsza niż gotowe mieszanki

Ze smakiem bez glutenu
CHLEB BEZGLUTENOWY NA MAŚLANCE 93

Chleb bezglutenowy może być smaczny! Pyszna, chrupiąca skórka, miękki, ale nie watowaty środek.... Kiedyś to było marzenie, teraz kilka zastosowanych trików i okazuje się, że w domu mogę mieć bezglutenowy chleb jak z piekarni. Zachęcam Was do samodzielnego pieczenia, warto! SKŁADNIKI: - 100 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa, gryczana) - 60 g mąki z ciecierzycy - 60 g mąki kukurydzianej

Kuchnia bezglutenowa Loli

Proponowane wyszukiwania