bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:19/1049)

Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) 200

Inspiracja z blogu True Taste Hunters . Składniki na formę o średnicy 20 cm: 300-400 g marchwi, obranej i startej na tarce o małych oczkach 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika) 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego(...)mleka wody lub mleka migdałowego kilka kropel olejku migdałowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką bezglutenową. Do miski wsypać proszek, przyprawy, substancję słodzącą, mleko/wodę, olejek, mielone siemię lniane, ekstrakt, sól, dokładnie wymieszać, dodać rodzynki i marchew, dokładnie wymieszać. Orzechowa posypka: 100 g orzechów drobno pociętych

moj przepis na
Własna mąka bezglutenowa - gryczana 129

Każdy kto jest na diecie bezglutenowej przyzna, że najwięcej problemów sprawia brak pieczywa. W sklepach można kupić pieczywo bezglutenowe jednak jest ono potwornie drogie, smak pozostawia wiele do życzenia a wartości odżywcze ograniczają się do wysokiej zawartości skrobi i praktycznie zerowej wartości składników mineralnych czy witamin.  Z tego względu od początku diety podejmowałam próby pieczenia własnego chleba. Niestety większość(...)właściwości. Podały również własne mieszanki, które sprawdziłam już kilkakrotnie w różnych wypiekach. Naprawdę wychodzą fajne wypieki, niewiele różniące się od tych glutenowych. Podaję zatem moją/ zapożyczoną mieszankę mąki bezglutenowej uniwersalnej . 200 g skrobi kukurydzianej - biała, podobna do mąki ziemniaczanej 200 g mąki gryczanej niepalonej lub ryżowej ciemnej, 300 g mąki ryżowej jasnej 300 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżeczki gumy guar

Ze smakiem bez glutenu
Lekka mąka bezglutenowa 151

Jest to własna mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję w ciastach typu biszkopt czy kruche ciasto. Idealnie sprawdzi się też do naleśników i innych placków. S kładniki na 1 kg mąki bezglutenowej: 300 g skrobi ziemniaczanej 300 g skrobi kukurydzianej 200 g mąki kukurydzianej 200 g mąki ryżowej 4 łyżeczki gumy guar Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje(...)dużego pojemnika. Dzięki temu mam na bieżąco własną mąkę bezglutenową. Muszę kiedyś zrobić solidną kalkulację ale na oko wychodzi mi, że własna mąka jest o połowę tańsza niż gotowe mieszanki

Ze smakiem bez glutenu
CHLEB BEZGLUTENOWY NA MAŚLANCE 157

Chleb bezglutenowy może być smaczny! Pyszna, chrupiąca skórka, miękki, ale nie watowaty środek.... Kiedyś to było marzenie, teraz kilka zastosowanych trików i okazuje się, że w domu mogę mieć bezglutenowy chleb jak z piekarni. Zachęcam Was do samodzielnego pieczenia, warto! SKŁADNIKI: - 100 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa, gryczana) - 60 g mąki z ciecierzycy - 60 g mąki kukurydzianej

Kuchnia bezglutenowa Loli
Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 141

nową dla nas metodą gotowania. Jest jeszcze jeden zbieg okoliczności, o którym chcieliśmy wam opowiedzieć. Dosłownie kilka dni wcześniej podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu do naszej diety produktów i dań bezglutenowych. I nagle dostajemy propozycję zapoznania się z tą książką. Cóż za wspaniały zbieg okoliczności, lepiej nie można było trafić. Ale wróćmy do tematu. Książka zawiera około 80 przepisów(...)ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej urzekły nas zdjęcia. Jesteśmy zwolennikami prawdziwych zdjęć, odzwierciedlających prezentowaną potrawę. Bo ładne zdjęcie to niekoniecznie takie, nad którym grafik

Marder&Marder Manufacture
bezglutenowe oponki serowe 124

związku z tym, dopiero kilka dni temu zaczęłam wypróbowywać przepisy na smażone łakocie. Będąc szczerym - na razie zrobiłam tylko te oponki...Ale planuje spróbować jeszcze podjąć się próby bezglutenowych faworków i pączków. Najwyżej przepisy opublikuję po Tłustym Czwartku - nikt przecież nie mówi, że później nie można zajadać się faworkami czy pączkami! Na takie pyszności zawsze jest dobra pora :) Ale dlaczego(...)bezglutenowe? Od początku tego roku staram się odżywiać zgodnie z dietą bezglutenową (z wyłączeniem płatków owsianych, które jem) i czuję się bardzo dobrze! W dzieciństwie miałam alergię na gluten i całkiem niedawno znów zaczęłam mieć nieprzyjemne dolegliwości... Szukając w internecie przepisów na bezglutenowe wypieki okazało się, że nie ma za bardzo w czym wybierać... Tak więc zamierzam teraz sporo kombinować

chili & sugar
Pieczywo bezglutenowe 40

sklepach można dostać pieczywo bezglutenowe, pojawia się ono w coraz większej liczbie sklepów, jednak kupne pieczywo nie smakuje tak samo. Kupny chleb bezglutenowy jest suchy i bez smaku, taki trochę nijaki. W dodatku zawiera on mnóstwo konserwantów, aby jak najdłużej zachował swoją świeżość. Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w społeczeństwie coraz większa. Tego białka bowiem unikają już(...)tylko osoby chore na celiakię, ale również chcące pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych lub chronicznego zmęczenia – częstego objawu nawet przy niskiej nietolerancji glutenu. Na pieczywo bezglutenowe przepis może być naprawdę prosty. Chleb z tego przepisu nie wymaga wyrabiania i smakuje wyśmienicie! Pieczywo bezglutenowe przepis Składniki: – 250 g mąki gryczanej – 150 g mąki ryżowej – 100 g mąki

Marcepanowa kuchnia
Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą 72

Coś dobrego, słodkiego i bezglutenowego? Czemu nie babeczki? Świetne na urodziny, dobre na wizytę gości, znakomite w roli szybkiego, domowego wypieku. Bezglutenowe wypieki mogą jednak sprawić trochę kłopotu, zwłaszcza mniej doświadczonym kucharzom. Mimo to warto spróbować. Słodkie bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą z pewnością są tego warte. Ciasto bezglutenowe – z czego zrobić? Mąka jest podstawowym składnikiem wypieków. Niestety(...)najbardziej popularne jej rodzaje zawierają gluten. Są to mąki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe – generalnie mąki zbożowe. Nie można z nich zrobić ciasta bezglutenowego. Trzeba wybierać mąki ryżowe, kukurydziane, grochowe, ziemniaczane, gryczane, migdałowe, z prosa, z amarantusa, z fasoli, z soi. Aby się upewnić, czy dany produkt jest faktycznie bezglutenowy, należy odszukać na nim symbol przekreślonego kłosa. Warto jednak pamiętać

Krzywa Prosta
Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą 69

Coś dobrego, słodkiego i bezglutenowego? Czemu nie babeczki? Świetne na urodziny, dobre na wizytę gości, znakomite w roli szybkiego, domowego wypieku. Bezglutenowe wypieki mogą jednak sprawić trochę kłopotu, zwłaszcza mniej doświadczonym kucharzom. Mimo to warto spróbować. Słodkie bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą z pewnością są tego warte. Ciasto bezglutenowe – z czego zrobić? Mąka jest podstawowym składnikiem wypieków. Niestety(...)najbardziej popularne jej rodzaje zawierają gluten. Są to mąki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe – generalnie mąki zbożowe. Nie można z nich zrobić ciasta bezglutenowego. Trzeba wybierać mąki ryżowe, kukurydziane, grochowe, ziemniaczane, gryczane, migdałowe, z prosa, z amarantusa, z fasoli, z soi. Aby się upewnić, czy dany produkt jest faktycznie bezglutenowy, należy odszukać na nim symbol przekreślonego kłosa. Warto jednak pamiętać

Krzywa Prosta
Ciasto bezglutenowe ze śliwkami 129

margaryna, jajka i brązowy cukier. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, najlepiej za pomocą miksera. W płynnym cieście lądują śliwki i całość kończy w piekarniku. To ciasto jest całkowicie bezglutenowe , powinno zatem przypaść do gustu osobom, które unikają glutenu. Mam nadzieję, iż wypróbujecie ten przepis na ciasto bezglutenowe ze śliwkami . Ciasto jest wilgotne, puszyste i po prostu pyszne. Znajdziesz mnie(...)Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto ze śliwkami Składniki na ciasto bezglutenowe ze śliwkami. 40 dkg śliwek 10 dkg czekolady mlecznej 15 dkg margaryny 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 25 dkg mąki migdałowej 3 duże jajka 1 łyżeczka cynamonu 10 dkg cukru brązowego jasnego szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Jak zrobić ciasto

MeCooks
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 79

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty i długo utrzymuje świeżość. Inspirację czerpałam ze strony Moje Wypieki . Składniki na keksówkę 35 cm na 12 cm: 200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody(...)rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 20 min. Przełożyć do keksówki wysypanej mąką bezglutenową. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do lekkiego napuszenia. Posypać mąką, ponacinać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. Piec 55 min. Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika

moj przepis na
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 77

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was propozycję na alternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” :) i ekspresowe(...)średnicy 5-6 cm: 600 gr cukinii (około 2 średnie cukinie) 250 gr batatów (1 batat)* 150 gr cebuli (dwie średnie cebule) 4 ząbki czosnku 9 łyżek mąki bezglutenowej (u mnie po 3 łyżki z brązowego ryżu, jaglanej i gryczanej ) 300 gr wegańskiego jogurtu np. gęstego sojowego 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki

moj przepis na
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 85

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty i długo utrzymuje świeżość. Inspirację czerpałam ze strony Moje Wypieki . Składniki na keksówkę 35 cm na 12 cm: 200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody(...)rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 20 min. Przełożyć do keksówki wysypanej mąką bezglutenową. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do lekkiego napuszenia. Posypać mąką, ponacinać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. Piec 55 min. Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika

moj przepis na
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 77

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was propozycję na alternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” :) i ekspresowe(...)średnicy 5-6 cm: 600 gr cukinii (około 2 średnie cukinie) 250 gr batatów (1 batat)* 150 gr cebuli (dwie średnie cebule) 4 ząbki czosnku 9 łyżek mąki bezglutenowej (u mnie po 3 łyżki z brązowego ryżu, jaglanej i gryczanej ) 300 gr wegańskiego jogurtu np. gęstego sojowego 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki

moj przepis na
Batony bezglutenowe z figami 123

zdrowej wersji. Batony z poniższego przepisu są super fit. Nie zawierają cukru, glutenu i laktozy. Udanych wypieków Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Batony bezglutenowe Składniki na batony bezglutenowe. 40 dkg płatków owsianych bez glutenu 150 ml mleka owsianego 4 dkg oleju kokosowego 2 łyżki siemienia lnianego 3 duże świeże figi(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 30 minut , po czym pokroić na kawałki wielkości 7 na 4,5 (około) centymetra. Kawałki odstawić do całkowitego wystygnięcia. Batony bezglutenowe Warto wiedzieć robiąc batony bezglutenowe. Figi, których użyjemy powinny być bardzo dojrzałe. Takie figi będą miękkie i słodkie. Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 17,5 na 26 centymetrów. Szukasz przepisów

MeCooks

Proponowane wyszukiwania