bezglutenowe - 13564 przepisów (strona:19/905)

Bezglutenowe ciasteczka grzebyczki wg przepisu pani Ewy Wachowicz 106

Dziś przedstawiam przepis na bezglutenową wersję ciasteczek grzebyczków wg przepisu pani Ewy Wachowicz ->  Grzebyczki . Jednocześnie zaznaczam, że jest to ostatni przepis bezglutenowy na tym blogu. Tym przepisem kończę wprowadzanie bezglutenowych wersji tradycyjnych wypieków opartych na mące pszennej. Blog zostaje wraz z wszystkimi dotychczasowymi przepisami, które w szczególności dedykuję osobom chorym na celiakię , które nie mają wyjścia(...)zachowania zdrowia muszą stosować dietę bezglutenową. Kolejne przepisy, które będą się pojawiać, będą już z użyciem mąki pszennej, ale mówiąc dokładniej - moja kuchnia nie będzie ani bezglutenowa, ani wegańska, ani wegetariańska, będzie po prostu wszechstronna i różnorodna, ponieważ uważam, że kluczem do zdrowia* jest właśnie różnorodność, a nie ogniskowanie się na określonym stylu odżywiania. * za wyjątkiem osób chorych na celiakię

Kawa z mlekiem
Bezglutenowe bułeczki z ricottą i jabłkiem. 73

BEZGLUTENOWE BUŁECZKI Z RICOTTY Z HERBATNIKAMI /przepis własny/ 55 g bezglutenowej mieszanki do wypieków Mix it! Universal (Schär) 25 g mąki kokosowej łyżeczka płatków jaglanych lub gryczanych jajko łyżeczka stopionego masła ghee szczypta soli 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej łyżka miodu 2 pokruszone bezglutenowe herbatniki maślane (Schär) 75 g ricotty małe jabłko pokrojone w kostkę Obie mąki wraz z sodą oczyszczoną(...)sheet lined with baking paper. The remainder of the apple also lay on the paper. Bake about 15 minutes until golden brown. Serve while hot. Enjoy! *** Markę Schär, produkującą bezglutenowe pieczywo, makarony, słodycze i musli, znają już chyba wszyscy. Sama od dłuższego już czasu unikam pszennego pieczywa (ze względu na to, że pszenica jest modyfikowana genetycznie) i staram się częściej

Poranek na słodko
Bezglutenowe muffiny z jabłkami 96

Bezglutenowe muffiny z jabłkami i cynamonem są dowodem na to, że gluten nie jest gwarancją udanego wypieku ;). Te pyszne muffiny to mój pierwszy bezglutenowy wypiek! Gdyby nie to, że robiłam je z myślą o przyjaciółce, to nie wiem czy podjęłabym się tego wyzwania. Ale czas poświęcony(...)studiowaniu właściwości mąk bezglutenowych nie poszedł na marne. Używając mąk bezglutenowych nie spodziewałam się, że muffiny będą tak miękkie i wilgotne. Polecam je każdemu do porannej kawki lub na podwieczorek :). P.S. Osoby, które nie mają problemów z nietolerancją glutenu mogą zamienić podane niżej mąki na mąkę pszenną pełnoziarnistą. Składniki

Słodki Pomysł
Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika 115

Beztłuszczowo, bezglutenowo, dietetycznie! Ani grama cukru :) Choć osobiście " bezglutenowcem" nie jestem , sporadycznie odwiedza mnie dalsza rodzina, która dietę bezglutenową zachowuje. Aby krewnych podczas wizytacji smacznie nakarmić, przechowuję w czeluściach szafek kuchennych kilka bezglutenowych produktów , które pomagają mi w tworzeniu przeznaczonych dla nich potraw. Na stałe do mojej bezglutenowej spiżarni weszła od niedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa(...)cukry. Reasumując, mąka kokosowa świetnie nadaje się nie tylko dla "bezglutenowców", ale również dla sportowców , osób trenujących , dbających o linię , czy przestrzegających diety wysokobiałkowej . Inną "perełką", której podczas wizytacji bezglutenowej rodziny, często używam, jest Kokosowy spray do beztłuszczowego smażenia PAM COCONUT SPRAY . 100% czystego oleju kokosowego, który nie tylko dodaje przyjemnego posmaku potrawie, ale również  pozwala na wykluczenie zbędnego

Grunt to przepis!
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru 157

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters , tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan. Składniki(...)wiórków kokosowych (u mnie brak) 75 g posiekanych orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno skorka starta z 1 pomarańczy (u mnie brak) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (u mnie po prostu dwie łyżeczki sody już bez proszku) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 łyżeczki soli himalajskiej W jednej misce wymieszać mąki, siemię

moj przepis na
Pyzy bezglutenowe 88

Dzisiaj przepis na danie znane z babcinego stołu ale jednocześnie mogące stwarzać pewną trudność w zakresie wykonania. Pyzy chodziły za mną już od kilku miesięcy ale z racji diety bezglutenowej nie mogłam ich kupić w żadnej garmażerce. Do ciasta zwyczajowo dodaje się mąkę pszenną więc wersja sklepowa odpadała.... Wersja domowa z kolei stanowiła problem techniczny. Żeby pyzy się udały(...)problem dopiero jak kupiłam wyciskarkę do soków:-) A teraz szczegóły Składniki: 2,5 kg ziemniaków - użyłam mączystych ziemniaków z Lidla - zawierają więcej skrobi (niebieskie opakowanie) 5-6 łyżek mąki bezglutenowej jaglanej lub gryczanej 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki obrać. Po obraniu powinno ich zostać ok 2 kg... - niestety. 700 g obranych ziemniaków ugotować lekko soląć, utłuc lub przetrzeć i wystudzić. Pozostałe

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy apple pie 80

Ostatnio miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale inne niż zwykła szarlotka. Na tapetę poszedł apple pie, oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto wyszło super kruche chociaż jak dla mnie może nawet za bardzo kruche więc następnym razem zmodyfikuję składniki o więcej jajek. Jeśli zaś chodzi o jabłka to zrobiłam je w wersji "na bogato", to znaczy wymiotłam z lodówki resztki(...)ananasa i mocno dojrzałe banany:-) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki bezglutenowej - ja użyłam mojej mieszanki mąki gryczanej - 1 szkl. 200 ml 150 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżki cukru - użyłam brązowego 1,5 roztrzepanego jajka - ok 1/2 jajka zostawiłam do posmarowania ciasta przed pieczeniem; sugeruję użyć dwa razy więcej jajek, żeby ciasto było ściślejsze. Ja następnym razem

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 98

Tort popełniłam z okazji drugich urodzin mojej córy.  W smaku i konsystencji ciasta nie ma żadnej różnicy pomiędzy biszkoptem z mąki pszennej a biszkoptem bezglutenowym. Biszkopt jest lekki, puszysty i pięknie wyrasta. Chociaż wykonanie całego tortu zajmuje trochę czasu to naprawdę warto się pomęczyć:-) Biszkopt: 8 jajek ogrzany ch do temperatur y pokojow ej 250 g mąki biszkoptowej bezglutenowej(...)użyłam własnej mieszanki mąki biszkoptowej bezglutenowej 200 g cukru białego 1 0 0 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Jaja zmiksować na puszystą, białą masę. Pod koniec miksowania dodawać powolutku olej, cały czas miksując. Dzięki olejowi ciasto zachowa wilgoć. Zmniejszyć obroty, partami dodawać mąkę i miksować do połączenia składników. Masa nie może opaść

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowa szarlotka z ananasem na półkruchym cieście 67

Wariacja na temat szarlotki. Smaczna, o lekko egzotycznym smaku i w miarę szybka do zrobienia. Składniki na półkruche ciasto: 300 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki lekkiej mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka mielonego lnu 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść(...)mała puszka ananasa 1 dojrzały banan (brązowa skórka) 1/2 - 1 szkl rodzynek 1/2 - 1 szkl brązowego cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej Jabłka obrać i zetrzeć na jarzynówce. Ananasa pokroić w małe kawałeczki. Banana pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić wszystko do miski. Dodać resztę składników i wymieszać wszystko ręką. Mieszanie

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowa w-z z mascarpone 83

Moja wersja w-z z kremem na bazie mascarpone i biszkoptem bezglutenowym. Ostateczny efekt to lekkie, puszyste i smakowite ciastko. Przepis ten będę powtarzała niejeden raz:-) Składniki na ciasto - na bardzo dużą blachę: 6 dużych jaj 250 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml oleju 240 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej 2 czubate łyżeczki proszku

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe ciasto marchewkowe 868

Rewelacyjne, bezglutenowe ciasto marchewkowe. Wilgotne, aromatyczne i proste w wykonaniu. Zamiast Mixu mąk można z powodzeniem użyć mąki gryczanej lub ryżowej . Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: 2/3 szklanki mąki bezglutenowej ( u mnie Mix per dolci Nutrifree) 140 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy

Kuchnia bezglutenowa
Polska kuchnia bezglutenowa - Agata Lewandowska - recenzja 70

Polska kuchnia bezglutenowa" to książka Agaty Lewndowskiej , którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM .   Kim jest Agata Lewandowska? Pani Agata jest dyplomowanym dietetykiem, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Jej pasja to zdrowy styl życia i od lat interesuję się wpływem codziennej diety na ludzkie zdrowie. Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera. Książka ta jest idealna(...)osób cierpiących na celiakę oraz tych wszystkich, którzy zdecydowali się na zdrową dietę bezglutenową - nie tylko z konieczności, ale z własnego, świadomego wyboru.  Dieta bezglutenowa nie musi być nudna , czy pozbawiona smaku . Przyznam, że kiedyś sama miałam podejrzenia choroby trzewnej i pamiętam jak wtedy ubolewałam, że nie będę mogła jeść ulubionych naleśników, ciast - czy po prostu... pieczywa. Jednak

Di gotuje
Bezglutenowe chrupiące ciastka owsiane 73

SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki ryżowej bezglutenowej 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych Masło zmiksuj bardzo dokładnie. Cały czas miksując kolejno wsypuj: biały cukier

Kuchnia bezglutenowa
“Dieta bezglutenowa” – recenzja 65

Teoretycznie powinnam być na diecie bezglutenowej, bo choruję na endometriozę, przy której dieta może ograniczyć stany zapalne. W praktyce wychodzi mi jednak różnie. Zwykle ulegam pokusie, zwłaszcza jeśli chodzi o słodkości. Nie zaszkodzi się jednak poduczyć. Dlatego chętnie sięgnęłam po “Dietę bezglutenową”, zwłaszcza że ma dobrą sekcję z bezglutenowymi deserami. Jest to zbiór przepisów tradycyjnej, raczej polskiej kuchni bez egzotycznych(...)znane nam smaki, które może jeść cała rodzina. Przepisy podkręcono tak, żeby nie zawierały glutenu. Książka zawiera też przydatną tabelkę zamienników, których nie można nam jeść na diecie bezglutenowej. Bardzo ciekawie wyglądają przepisy na bezglutenowe kartacze, flan po katalońsku, kluseczki z polenty kukurydzianej, tatar z wędzonego łososia, jaglankę z gruszkami, pizzę z kalafiora czy fasolkę z migdałami zamiast bułki tartej

Ugotowane pozamiatane