kopytka - 2368 przepisów (strona:19/158)

Kopytka bezglutowe 153

łyżek mąki kukurydzianej jajko, sól Przygotowanie : Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać obie mąki i wbić jajko, dodać sól Wszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytka Uformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą Wrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski są delikatne(...)przy dłuższym gotowaniu mogą się rozpaść. Tak naprawdę to wiele zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam

Proste Potrawy
KOPYTKA 145

ugotowaniu.  Łatwe w wykonaniu, sycące i smaczne. Można je jeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do pieczeni czy gulaszy.  Najlepiej, aby ziemniaki z których przygotowujemy kopytka były mączyste o sypkim miąższu po ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce do następnego dnia. Ja sama najczęściej przygotowuję(...)obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje 0,5 kg ziemniaków (nie młodych) 1 jajko

cool and minty
Kopytka 154

lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły mi strasznie dużo mąki :/ ale i tak wyszły pycha :D Składniki: (na ok. 6 porcji) 1 kg ugotowanych, zgniecionych, ostygniętych (!) ziemniaków (np. z "wczoraj(...)rąk.  Ja podzieliłam sobie ciasto na 8 części. Z każdej cząstki rolujemy wałeczki grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczamy i kroimy na skos. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kopytka partiami. Na początku mieszamy żeby nie przykleiły się do siebie i dna, potem czekamy ok. 2-3 min od wypłynięcia. Podajemy prosto z wody, smacznego ;) Kopytka oczywiście bardzo

W kuchni bez szafek
Kopytka 220

Kopytka na moim stole goszczą bardzo często. Jest to ulubione danie moich dzieci. Tym razem podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki(...)kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam mąki (równo z wysokością ziemniaków). Dodałam jajko oraz odłożoną 1/4 część ziemniaków i dokładnie połączyłam składniki. Rozwałkowałam kawałek "ciasta" w długi pasek i kroiłam w poprzek. Gotowałam

Amatorka kuchenna
KOPYTKA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ 136

mąka ziemniaczana cebula 2 szt wegeta cienka kiełbasa- 250 g PRZYGOTOWANIE Ugotowane ziemniaki, wystudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wodę , dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować(...)jeszcze 5 minuty, wybierać cedzakiem na talerz  Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z kiełbasą, usmażyć na tłuszczu . Gotowe kopytka polać tłuszczem z cebulką i kiełbaską (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem 64

Gnocchi to włoskie kluski z mąki, ziemniaków i jajka. Ciasto na gnocchi jest niemalże identyczne jak ciasto na nasze kopytka. Różnica pomiędzy gnocchi, a kopytkami leży w kształcie klusek, gdyż kopytka są większych rozmiarów i mają kształt rombu bądź prostokąta. W przeciwieństwie do kopytek, gnocchi są mniejszych rozmiarów i charakteryzują się karbowanym kształtem , który pozwala ugotowanym

MeCooks
Gnocchi z tapenadą 43

Dziś znowu obiad dedykowany nadmiarowi. Tym razem nadmiarowi ziemniaków. Przepis na gnocchi z tapenadą nie jest u mnie w sumie niczym nadzwyczajnym. Włoskie kopytka już dawno mam na blogu, nawet tapenada gdzieś się tam pałęta. Gnocchi są według przepisu Jamiego Olivera, zawsze je robię w ten sam sposób. Trzeba się trochę nagimnastykować przy tym przepisie, ale moim zdaniem warto(...)dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gnocchi mieszamy z tapenadą, posypujemy serem. Podobne przepisy: Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem Gnocchi z kozim serem Kopytka Smażone kopytka Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym Artykuł Gnocchi z tapenadą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kopytka z bobu 57

Zielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu(...)sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. ? Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki. ? Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka. ? Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek. ? Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły do dna. ? Po wypłynięciu na wierzch odczekać minutę

To co kocham
Kopytka z dynią 53

Obiecywałam przepisy z dynią w roli głównej więc oto następny. Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Nam smakowało! Składniki: ? 1 szklanka puree z dyni ? 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków ? 2 szklanki mąki pszennej ? 1 jajko ? 1/2 łyżeczki soli ? 1/2 szklanki miodu ? 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: ? Ugotowaną dynię mocno odcisnąć i rozetrzeć widelcem. ? Połączyć(...)jajkiem i mąką, solą i zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę. ? Rulony pociąć pod skosem. ? Zagotować w garnku wodę z solą, wrzucać partiami kopytka i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 1 minutę. ? Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na tacę. ? Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. ? Kopytka polać miodem i posypać płatkami

To co kocham
Kopytka kolonijne na urbexie 88

stołówek PRL. No może nie takich lepszych stołówek, gdzie królowała tzw. "Sztuka mięsa" (parzony plaster schabu zalany sosem pieczeniowym z proszku), ale takich stołówek dla obywateli niższej kategorii - kopytka - czyli wczorajsze ziemniaki z mąką. Żeby danie urozmaicić, polewano tłuszczem z podsmażoną cebulą.  Zdarzało się czasem, że kadra jadła co innego, ale nie można było przesadzić. Tzn. nie było(...)teraz o luksusie dania świadczy polanie go cienkimi strugami sosu, tak w czasach PRL dekorowało się talerz sypką papryką, co robiło robotę, bo była czerwona :) Dlatego nasze kopytka też zostały tak posypane. Wypadało tak zrobić skoro zostały zjedzone na stole przed domem kierownika kolonii :) Składniki: - "wczorajsze" ziemniaki - mąką - cebula - papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki ugniatamy z mąką. Zasada jest taka

Kryzysowa Książka Kucharska
Mięciutkie kopytka (gnocchi) po włosku 98

Kopytka robię nie praz pierwszy;) ale TE! wyszły przepyszne. Miękkie w punkt. Zrobiłam je wczytując się w rady włoskiego kucharza. Nie robiłam ich "na oko" jak zawsze. Tym razem pilnowałam wagi składników. Moje kopytka zrobiłam w wersji mini. Ale Ty zrób takiej wielkości jakiej chcesz. Na 4 porcje: 600 gram sypkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 małe jaja(...)ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek podsypując mąką. Kroimy pod kątem dowolnej wielkości kluski. Przekładamy na deskę obsypaną mąką. Zagotowujemy w dużym garnku wodę, solimy dwoma łyżeczkami soli. Wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Po wypłynięciu wyciągamy na talerz łyżką cedzakową.  Dodatki: 4 łyżki oliwy świeży parmezan puszka białej fasoli lub grzyby  sól i pieprz

AZgotuj!
Kopytka z kiełbasą i cebulką 105

Kopytka to bardzo wdzięczny temat. Można je robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś wersja z kiełbasą i cebulą. Składniki: Kopytka: 1200 g ziemniaków (waga po obraniu) ok 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Dodatkowo: 1-2 laski kiełbasy 1 cebula olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej(...)Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, oprószyć mąką, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku do momentu aż wypłyną na wierzch - ok 3-4 minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, podawać od razu lub przelać zimną wodą

Kuchnia domowa Ani
Smażone kopytka 67

parę ugotowanych ziemniaków, a jak wiadomo, nic się nie może zmarnować. Kolejny raz, coś mi w głowie świta, przeszłościowo. I chyba znowu wiąże się to z moją babcią. Ugotowane kopytka, przekrojone wzdłuż i smażone na żeliwnej patelni. Właśnie to: krojone wzdłuż, najbardziej pozostało mi w pamięci. Postanowiłam zrobić tak samo.  Składniki: 1 kg ziemniaków około 2 szklanek mąki(...)gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę

Kardamonovy