Kopytka na moim stole goszczą bardzo często. Jest to ulubione danie moich dzieci. Tym razem podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki(...)kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam mąki (równo z wysokością ziemniaków). Dodałam jajko oraz odłożoną 1/4 część ziemniaków i dokładnie połączyłam składniki. Rozwałkowałam kawałek "ciasta" w długi pasek i kroiłam w poprzek. Gotowałam
Amatorka kuchennamąka ziemniaczana cebula 2 szt wegeta cienka kiełbasa- 250 g PRZYGOTOWANIE Ugotowane ziemniaki, wystudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wodę , dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować(...)jeszcze 5 minuty, wybierać cedzakiem na talerz Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z kiełbasą, usmażyć na tłuszczu . Gotowe kopytka polać tłuszczem z cebulką i kiełbaską (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiGnocchi to włoskie kluski z mąki, ziemniaków i jajka. Ciasto na gnocchi jest niemalże identyczne jak ciasto na nasze kopytka. Różnica pomiędzy gnocchi, a kopytkami leży w kształcie klusek, gdyż kopytka są większych rozmiarów i mają kształt rombu bądź prostokąta. W przeciwieństwie do kopytek, gnocchi są mniejszych rozmiarów i charakteryzują się karbowanym kształtem , który pozwala ugotowanym
MeCooksDziś znowu obiad dedykowany nadmiarowi. Tym razem nadmiarowi ziemniaków. Przepis na gnocchi z tapenadą nie jest u mnie w sumie niczym nadzwyczajnym. Włoskie kopytka już dawno mam na blogu, nawet tapenada gdzieś się tam pałęta. Gnocchi są według przepisu Jamiego Olivera, zawsze je robię w ten sam sposób. Trzeba się trochę nagimnastykować przy tym przepisie, ale moim zdaniem warto(...)dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gnocchi mieszamy z tapenadą, posypujemy serem. Podobne przepisy: Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem Gnocchi z kozim serem Kopytka Smażone kopytka Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym Artykuł Gnocchi z tapenadą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu(...)sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. ? Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki. ? Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka. ? Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek. ? Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły do dna. ? Po wypłynięciu na wierzch odczekać minutę
To co kochamObiecywałam przepisy z dynią w roli głównej więc oto następny. Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Nam smakowało! Składniki: ? 1 szklanka puree z dyni ? 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków ? 2 szklanki mąki pszennej ? 1 jajko ? 1/2 łyżeczki soli ? 1/2 szklanki miodu ? 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: ? Ugotowaną dynię mocno odcisnąć i rozetrzeć widelcem. ? Połączyć(...)jajkiem i mąką, solą i zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę. ? Rulony pociąć pod skosem. ? Zagotować w garnku wodę z solą, wrzucać partiami kopytka i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 1 minutę. ? Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na tacę. ? Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. ? Kopytka polać miodem i posypać płatkami
To co kochamstołówek PRL. No może nie takich lepszych stołówek, gdzie królowała tzw. "Sztuka mięsa" (parzony plaster schabu zalany sosem pieczeniowym z proszku), ale takich stołówek dla obywateli niższej kategorii - kopytka - czyli wczorajsze ziemniaki z mąką. Żeby danie urozmaicić, polewano tłuszczem z podsmażoną cebulą. Zdarzało się czasem, że kadra jadła co innego, ale nie można było przesadzić. Tzn. nie było(...)teraz o luksusie dania świadczy polanie go cienkimi strugami sosu, tak w czasach PRL dekorowało się talerz sypką papryką, co robiło robotę, bo była czerwona :) Dlatego nasze kopytka też zostały tak posypane. Wypadało tak zrobić skoro zostały zjedzone na stole przed domem kierownika kolonii :) Składniki: - "wczorajsze" ziemniaki - mąką - cebula - papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki ugniatamy z mąką. Zasada jest taka
Kryzysowa Książka KucharskaKopytka robię nie praz pierwszy;) ale TE! wyszły przepyszne. Miękkie w punkt. Zrobiłam je wczytując się w rady włoskiego kucharza. Nie robiłam ich "na oko" jak zawsze. Tym razem pilnowałam wagi składników. Moje kopytka zrobiłam w wersji mini. Ale Ty zrób takiej wielkości jakiej chcesz. Na 4 porcje: 600 gram sypkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 małe jaja(...)ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek podsypując mąką. Kroimy pod kątem dowolnej wielkości kluski. Przekładamy na deskę obsypaną mąką. Zagotowujemy w dużym garnku wodę, solimy dwoma łyżeczkami soli. Wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Po wypłynięciu wyciągamy na talerz łyżką cedzakową. Dodatki: 4 łyżki oliwy świeży parmezan puszka białej fasoli lub grzyby sól i pieprz
AZgotuj!Kopytka to bardzo wdzięczny temat. Można je robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś wersja z kiełbasą i cebulą. Składniki: Kopytka: 1200 g ziemniaków (waga po obraniu) ok 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Dodatkowo: 1-2 laski kiełbasy 1 cebula olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej(...)Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, oprószyć mąką, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku do momentu aż wypłyną na wierzch - ok 3-4 minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, podawać od razu lub przelać zimną wodą
Kuchnia domowa Aniparę ugotowanych ziemniaków, a jak wiadomo, nic się nie może zmarnować. Kolejny raz, coś mi w głowie świta, przeszłościowo. I chyba znowu wiąże się to z moją babcią. Ugotowane kopytka, przekrojone wzdłuż i smażone na żeliwnej patelni. Właśnie to: krojone wzdłuż, najbardziej pozostało mi w pamięci. Postanowiłam zrobić tak samo. Składniki: 1 kg ziemniaków około 2 szklanek mąki(...)gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę
Kardamonovypójściu na łatwiznę jeśli efekt jest tak pyszny, słodki i zachęcający, że zostaje tylko słuchanie zachwyconych mruczeń jedzących te pyszności. Wypróbujcie koniecznie! Składniki (na 2 duże porcje): opakowanie gotowych kopytek – 500g 500g dojrzałych śliwek 2 łyżki cukru lub do smaku szczypta cynamonu Na kruszonkę: 3 łyżki bułki tartej pół szklanki dowolnych mielonych orzechów – użyłam mieszanki włoskich oraz(...)mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż puszczą sok i lekko zmiękną, ale dalej pozostaną w całości – około 5-7 minut. W międzyczasie wstawiamy wodę do podgrzania kopytek, aby była już pod ręką. Możemy ją delikatnie osolić. Ubijamy także dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę – do tego dania lubię jak nie jest ubita całkowicie na sztywno. Przygotowujemy
Smaczna StronaKopytka cukiniowe! Idealny pomysł na "przemycenie" większej ilości warzyw do diety 🤤 w przepysznej formie! Wychodzą bardzo delikatne 😍 a podane jak u mnie z parmezanem, masłem i świeżo mielonym pieprzem to poezja. Składniki na 4-5 porcji: ok. 1kg ziemniaków 2 jajka (lub wcale) 1 cukinia ok. 3 szkl. mąki pszennej Sól Masło do oblania Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)soli. Ziemniaki łączymy z mąką, startą cukinią i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyciągnąć jedno na talerz i spróbować czy jest miękkie). Kopytka podajemy polane
CzarnawisienkaKopytka to bardzo proste i bardzo smaczne danie z gotowanych ziemniaków. Jeśli pozostały ci ziemniaki z obiadu koniecznie wypróbuj przepis na kopytka z ziemniaków. Kopytka kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa, mama często gotowała Artykuł Kopytka z ziemniaków – podstawowy przepis pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!