mąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki. Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka. W osolony wrzątku gotujemy kopytka do momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy(...)talerze. Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną. Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy. Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolimasy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody. Na małej patelni rozgrzej masło, podgrzewaj chwilkę (uważaj(...)przypalić!). Na talerzach ułóż kopytka, polej je masełkiem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, posyp startym grana padano i ulubionymi orzechami. Smacznego ! Artykuł Kopytka z fioletowych ziemniaków pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuKopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego? Ponieważ im dłużej bawimy się z ciastem lub im dłużej leżakują pokrojone na stolnicy, tym chłoną więcej wilgoci, co wiąże się z dodaniem większej ilości mąki- a tego nie chcemy, ponieważ Nasze(...)kopytka powinny być miękkie, a równocześnie sprężyste, ale nie twarde! Drugim sekretem jest dobry twaróg! Bardzo ważne, aby nie był kwaśny, zatem polecam ser typu włoskiego (capresi/caprese), jego lekko słodki, kremowy i maślany smak sprawi, że kopytka będą po prostu boskie! 😋 3-4 porcje: * ugotowane ziemniaki- 400 g * twaróg typu włoskiego- 220 g * mąka pszenna
Kraina Miodem PłynącaKopytka Kopytka - to też słodkie? A czemu nie, mimo, że są przepyszne z gulaszem, to polane masełkiem zasmażonym z bułka tartą i posypane cukrem pudrem są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania. A można je przygotować np. na kolację, jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk(...)stolnicę oprószoną mąką i formować wałeczki. Lekko spłaszczyć i kroić w rąby. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę (około 1/2 wysokości garnka). Na gotującą się wodę wrzucać kopytka i gotować około 10 min, od czasu do czasu mieszając, Masło roztopić, dodać bułkę tartą i podsmażyć na złoty kolor. Kopytka podawać posypane cukrem i polane masłem
My sweet a lifedań. Ostatnio jem je częściej, bo moja córka również za nimi przepada. Z racji tego, że bardzo lubi również dynię, to wykorzystując zapas dyniowego puree przygotowałam razem z mamą kopytka dyniowe – czas odczarować trochę klasykę. Domownicy byli lekko zaskoczeni. Do przygotowania kopytek nadają się również ziemniaki pozostałe z obiadu. Wystarczy je wtedy przepuścić przez maszynkę(...)Składniki /dla 4-5 osób/: Czytaj dalej... Artykuł Kopytka dyniowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuMoja propozycja na obiad - kopytka, z pyszną słodką podsmażoną cebulką, kotleciki mielone mocno naczosnkowane i do tego szklanka maślanki! Takie proste, a takie smaczne. Składniki: kopytka: ok 1,2 kg ziemniaków, ok 1 1/2 -2 szklanek mąki (wszystko zależy od ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej jajko sól mielone: 500 g mięsa 3 ząbki czosnku, mała cebula, sól, pieprz(...)ziemniaków dodajemy jajko, 1/2 łyżeczki soli mąkę ziemniaczaną i stopniowo mąkę pszenną. Zagniatamy na elastyczną masę. Dzielimy na mniejsze kawałki. Podsypujemy mąką i formujemy wałeczki, które kroimy na kawałki - kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Bułkę namaczamy w w wodzie i gdy zmięknie odsączamy dokładnie wyciskamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tartce do czosnku lub przeciskamy przez praskę
Lena GotujeKopytka są to kluski z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka. Jeśli mam ochotę na same kopytka uwielbiam je z cukrem. jako dziecko bardzo je lubiłam i tak zostało do dziś :) Kopytka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Najczęściej podaję je z przesmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasą albo sosem pieczarkowym. Doskonały dodatek do mięs(...)porcje ciasta i uformować wałek na stolnicy podsypanej mąką. Nożem odkrawać kluski o około 3-4 cm szerokości. W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gotować partiami kopytka około 1 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch
Zrób to smaczniemakę ziemniaczaną, sól, jajka i wszystko szybko wyrobic na ciasto porcję ciasta wałkować rękoma na wałek na desce podsypanej mąką, odkrawać nożem 1,5 cm kopytka wkładać partiami kopytka na wrzącą wodę z olejem i solą, po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć i krótko opłukać zimną wodą 5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć(...)złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmoim rodzinnym domu leniwe zawsze nazywane były po prostu kopytkami. Śledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja mam problem z nazewnictwem XD Generalnie, przyjmując definicję najpopularniejszej internetowej encyklopedii, głównym składnikiem klusek leniwych jest twaróg, a kopytek ziemniaki. Należą one zdecydowanie do klasyki kuchni polskiej i na pewno każdy(...)niego kulkę i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Kroimy pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą lub jako
PatiGotujeKopytka często przygotowywało się u mnie w rodzinnym domu. Przepis na kopytka dostałam kiedyś od babci i to z nią nauczyłam się, jak przygotować smaczne ciasto na kopytka. W skład ciasta wchodzą ziemniaki, mąka pszenna, jajka. A najlepsze ziemniaki są takie z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg obranych surowych ziemniaków 1 jajko 2 szklanki mąki(...)łączymy z mąką pszenną, jajkami, solą i pieprzem, wyrabiamy delikatnie ciasto. Ciasto dzielimy na porcje ciasta i formujemy wałki. Nożem odcinam kluski pod skosem około 2 cm szerokości. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiam łyżką cedzakową
Życie zaczyna się w kuchniPodstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli woda do gotowania kopytek praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy(...)dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kopytka do wody, ostrożnie żeby się nie pochlapać wrzątkiem. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie, drewnianą łyżką. Gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową
Życie zaczyna się w kuchnizwiązki siarki w nim zawarty. Wymyśliłam sobie tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim. Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami. Sos niedźwiedzi z kopytkami kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków ok. 150 g pszennej mąki 1 jajo szczypta soli sos: pęczek czosnku niedźwiedziego 15 dag boczku wędzonego 1 cebula 1/2 szklanki śmietanki sól, pieprz(...)świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia. Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia. Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku
Gotuj Sam!Zielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach(...)ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. • Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki. • Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka. • Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek. • Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły
To co kochamObiecywałam przepisy z dynią w roli głównej więc oto następny. Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Nam smakowało! Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotowaną dynię mocno(...)zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę. • Rulony pociąć pod skosem. • Zagotować w garnku wodę z solą, wrzucać partiami kopytka i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 1 minutę. • Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na tacę. • Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. • Kopytka polać miodem
To co kochamnastępnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem ,ruchem raczej zdecydowanym. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyną gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem. Moje kopytka mają formę długą i mają również formę kwadracików. Ostatnio dzieci tak się rzuciły na kopytka długie, że wpychały po całym do buzi. Wpadłam na pomysł robienia kwadracików. Wiem(...)wtedy włożą sobie po jednym ,ale ....małym. Wsypcie kopytka na patelnię – potrzebną ilość- zalejcie gulaszem, lekko podgrzejcie. Wyłóżcie na talerze . Posypałam czarnuszką i natką pietruszki. Jest pysznie
Z Kuchni Do Kuchni