kopytka - 2368 przepisów (strona:21/158)

Jak przygotować kopytka -film 87

przygotować kopytka -film Dzisiaj chciałam pokazać jak przygotować kopytka – film. Jak przygotować kopytka -film Artykuł Jak przygotować kopytka -film pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Kopytka ze szpinakiem 146

wszyscy znają ale zawsze można coś pokombinować aby było inaczej. Do ciasta dodałam szpinak, który nadał kluchom zielony kolor. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej się da wtedy barwa kopytek będzie intensywnie zielona. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 2 jajka 200 g świeżego szpinaku ok 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez(...)praskę. Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu, szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będa bardziej zielone. Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz make pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki. Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyc ręką. Pokroić

Monia miesza i gotuje
Domowe kopytka. 94

słodko tzn, polane rozpuszczonym masełkiem i posypane najlepiej brązowym cukrem, ale świetnie sprawdzają się też z sosami i innymi dodatkami.  Więc dziś zapraszam na danie "klasyk" a mianowicie - KOPYTKA.  Składniki; 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko pół łyżeczki soli około 10 dag mąki pszennej Przygotowanie; Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych grudek. Wykładamy(...)stolnice, wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli ciągle będzie się przyklejać do dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski ( kopytka). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia

Radość kipiąca uśmiechem.
kopytka z jarmużem 111

składniki na kopytka z jarmużem: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g jarmużu 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g mąki orkiszowej lub pszennej (+,- , jeśli potrzeba więcej) wykonanie: Jarmuż przekładamy na patelnię i chwilkę dusimy aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie drobniutko siekamy lub rozdrabniamy przy pomocy robota kuchennego (im drobniej tym lepiej). Ugotowane ziemniaki ugniatamy(...)wyrabiamy do połączenia się składników. Odrywamy porcję ciasta i na oprószonej mąką stolnicy formujemy wałek. Delikatnie spłaszczamy, nożem po skosie odcinamy kluseczki. Partiami wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Kopytka gotujemy przez ok. 1 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z roztopionym masłem, ulubionym sosem, masłem z czosnkiem

Domowy Smak Jedzenia
KOPYTKA LENIWE + FILMIK 90

mąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki.  Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka. W osolony wrzątku gotujemy kopytka do momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy(...)talerze.  Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną.  Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy.  Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego.                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Kopytka z fioletowych ziemniaków 114

masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody. Na małej patelni rozgrzej masło, podgrzewaj chwilkę (uważaj(...)przypalić!). Na talerzach ułóż kopytka, polej je masełkiem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, posyp startym grana padano i ulubionymi orzechami. Smacznego ! Artykuł Kopytka z fioletowych ziemniaków pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Kopytka ziemniaczane z twarogiem 171

Kopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego? Ponieważ im dłużej bawimy się z ciastem lub im dłużej leżakują pokrojone na stolnicy, tym chłoną więcej wilgoci, co wiąże się z dodaniem większej ilości mąki- a tego nie chcemy, ponieważ Nasze(...)kopytka powinny być miękkie, a równocześnie sprężyste, ale nie twarde! Drugim sekretem jest dobry twaróg! Bardzo ważne, aby nie był kwaśny, zatem polecam ser typu włoskiego (capresi/caprese), jego lekko słodki, kremowy i maślany smak sprawi, że kopytka będą po prostu boskie! 😋 3-4 porcje: * ugotowane ziemniaki- 400 g * twaróg typu włoskiego- 220 g * mąka pszenna

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka 172

Kopytka Kopytka - to też słodkie? A czemu nie, mimo, że są przepyszne z gulaszem, to polane masełkiem zasmażonym z bułka tartą i posypane cukrem pudrem są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania. A można je przygotować np. na kolację,  jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk(...)stolnicę oprószoną mąką i formować wałeczki. Lekko spłaszczyć i kroić w rąby.  W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę (około 1/2 wysokości garnka). Na gotującą się wodę wrzucać kopytka i gotować około 10 min, od czasu do czasu mieszając, Masło roztopić, dodać bułkę tartą i podsmażyć na złoty kolor.  Kopytka podawać posypane cukrem i polane masłem

My sweet a life
Kopytka dyniowe 241

dań. Ostatnio jem je częściej, bo moja córka również za nimi przepada. Z racji tego, że bardzo lubi również dynię, to wykorzystując zapas dyniowego puree przygotowałam razem z mamą kopytka dyniowe – czas odczarować trochę klasykę. Domownicy byli lekko zaskoczeni. Do przygotowania kopytek nadają się również ziemniaki pozostałe z obiadu. Wystarczy je wtedy przepuścić przez maszynkę(...)Składniki /dla 4-5 osób/: Czytaj dalej... Artykuł Kopytka dyniowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Obiad: kopytka, mielone i maślanka 176

Moja propozycja na obiad - kopytka, z pyszną słodką podsmażoną cebulką, kotleciki mielone mocno naczosnkowane i do tego szklanka maślanki!  Takie proste, a takie smaczne. Składniki: kopytka: ok 1,2 kg ziemniaków, ok 1 1/2 -2 szklanek mąki (wszystko zależy od ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej jajko sól mielone: 500 g mięsa 3 ząbki czosnku, mała cebula, sól, pieprz(...)ziemniaków dodajemy jajko, 1/2 łyżeczki soli mąkę ziemniaczaną i stopniowo mąkę pszenną. Zagniatamy na elastyczną masę. Dzielimy na mniejsze kawałki. Podsypujemy mąką i formujemy wałeczki, które kroimy na kawałki - kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Bułkę namaczamy w w wodzie i gdy zmięknie odsączamy dokładnie wyciskamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tartce do czosnku lub przeciskamy przez praskę

Lena Gotuje
KOPYTKA NAJLEPSZE- PRZEPIS NA CIASTO 110

Kopytka są to kluski z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka. Jeśli mam ochotę na same kopytka uwielbiam je z cukrem. jako dziecko bardzo je lubiłam i tak zostało do dziś :) Kopytka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad.  Najczęściej podaję je z przesmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasą albo sosem pieczarkowym. Doskonały dodatek do mięs(...)porcje ciasta i uformować wałek na stolnicy podsypanej mąką. Nożem odkrawać kluski o około 3-4 cm szerokości.  W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gotować partiami kopytka około 1 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch

Zrób to smacznie
smaczne kopytka... 148

makę ziemniaczaną, sól, jajka i wszystko szybko wyrobic na ciasto porcję ciasta wałkować rękoma na wałek na desce podsypanej mąką, odkrawać nożem 1,5 cm kopytka wkładać partiami kopytka na wrzącą wodę z olejem i solą, po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć i krótko opłukać zimną wodą 5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć(...)złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Leniwe 117

moim rodzinnym domu leniwe zawsze nazywane były po prostu kopytkami. Śledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja mam problem z nazewnictwem XD Generalnie, przyjmując definicję najpopularniejszej internetowej encyklopedii, głównym składnikiem klusek leniwych jest twaróg, a kopytek ziemniaki. Należą one zdecydowanie do klasyki kuchni polskiej i na pewno każdy(...)niego kulkę i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Kroimy pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą lub jako

PatiGotuje
Kiełbasa z pieczarkami i chili (do kopytek, klusek śląskich, kasz i makaronów) 110

Pomysł na obiad. Jeśli zostały Wam kopytka albo(...)kluski śląskie i nie macie pomysłu jak je przygotować i w jakim produktowym towarzystwie je zaserwować - skorzystajcie z tego łatwego (i bardzo szybkiego) przepisu. Dodatek świetny! Chrupiące złociste odsmażone kopytka w takim towarzystwie to bardzo syte danie. Posypcie je natką lub koperkiem.   Taki farsz z patelni można podawać także z kaszą, ryżem lub makaronem. Jak kto woli

Zasmakuj Kuchni
Kopytka paprykowe 159

Kopytka często przygotowywało się u mnie w rodzinnym domu. Przepis na kopytka dostałam kiedyś od babci i to z nią nauczyłam się, jak przygotować smaczne ciasto na kopytka. W skład ciasta wchodzą ziemniaki, mąka pszenna, jajka. A najlepsze ziemniaki są takie z dnia poprzedniego. Składniki:  1 kg obranych surowych ziemniaków  1 jajko 2 szklanki mąki(...)łączymy z mąką pszenną, jajkami, solą i pieprzem, wyrabiamy delikatnie ciasto. Ciasto dzielimy na porcje ciasta i formujemy wałki. Nożem odcinam kluski pod skosem około 2 cm szerokości.  Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiam łyżką cedzakową

Życie zaczyna się w kuchni