kopytka - 2368 przepisów (strona:17/158)

Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym 134

bardzo łatwo je przygotować. Stragany pełne są pomarańczowych grzybków, nie zwlekaj, bo sezon na kurki powoli dobiega końca. Wypróbuj przepis, zaręczam, że danie zachwyci wszystkich domowników! Składniki na kopytka: 800 g ziemniaków 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 jajko 2 garście jarmużu 1 łyżka oleju Składniki na sos: 300-400 g kurek 1 cebula(...)Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zmiksowany z jajkiem jarmuż. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby się kleiło, podsypać mąką. Ostrożnie z dodawaniem mąki. Za duża jej ilość - to twardawe kopytka. Podzielić na 4 porcje. Każdą rozwałkować na rulonik, lekko spłaszczyć i odcinać skośnie  kilkucentymetrowe romby. Kopytka układać na stolnicy podsypanej mąką. Gotować w osolonej wodzie kilka minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka 97

Naszła mnie ochota na kopytka , a najbardziej lubię odsmażane , moja córka ze śmietaną i cukrem ,więc każdy znajdzie coś dla siebie , a wiec zabrałam się do pracy i oto gotowe kopyta i cieszę się że udały(...)się . Kiedyś miałam taką śmieszną sytuację własnie z robieniem kopytek ,moja mama poprosiła mnie abym zrobiła kopytka i zamiast wsypać szklankę mąki wsypałam 2 łyżki mąki,kopytka ugniotłam jakimś cudem , ale kiedy wrzuciłam na wrzątek jakoś ślad po nich zaginął , i ani kopytek ani obiadu , i od tamtej pory stawiałam im czoła aż udały mi się

Mój Smak
Bazyliowe kopytka 104

Zapraszam na troszkę inną odsłonę kopytek , są to kopytka z dodatkiem bazylii , znakomicie smakują z dodatkiem sosu , a jeszcze bardziej smakują odsmażone na chrupko bez żadnych dodatków , więc zapraszam do wypróbowania . Składniki  5 ugotowanych ziemniaków  2 jajka  2 szklanki mąki orkiszowej  szczypta soli  2 garście bazylii  Wykonanie  Ugotowane ziemniaki przeciskam przez(...)bądź zmielona w blenderze , wszytko dokładnie mieszamy , kiedy ciasto już mamy gotowe , na stolnicę wysypujemy mąkę i odcinamy kawałek ciasta i formujemy długi pasek , następnie kroimy nie za duże kopytka .  W garnku wstawiamy wodę lekko osoloną , kiedy woda zacznie się nam gotować wkładamy nasze kopytka i czekamy aż wypłyną , kiedy wypłyną należy wyłowić nasze kopytka

Mój Smak
Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem i pomidorami 152

kaszce kukurydzianej. Podałam razem z sosem śmietankowym, w którym znalazł się zielony groszek i kawałki świeżych pomidorów . Pomimo tego, że danie nie zawiera mięsa to zaspokoi nie jeden głód :) KOPYTKA KUKURYDZIANE: 3 szklanki wody 1 szklanka kaszy kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól SOS: 1 cebula 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 szklanki bulionu drobiowego(...)Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na płaską powierzchnię i zwilżonymi rękami uformować wałeczek. Lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie w romby. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową układając luźno na talerzu lub tacy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wsypać mąkę i chwilę podsmażyć

https:KKuchniaMniam
Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka 339

Klasyczne , tradycyjne kopytka , czyli kluseczki przygotowywane z ziemniaków , mąki i jaj. Z iemniak i na kopytka powinn y być sypkie , mączyste z dużą zawartością skrobi i tylko takie powinniśmy wybierać. Kopytka to jedno z popularniejszych dań w polskich domach - t akie kluseczki to idealnym pomysł na podwieczorek lu b nawet prosty i szybki obiad. Najlepsze Klasyczne Domowe(...)Kopytka - Składniki: 500 g ziemniaków (już po obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli masło cukier (lub dow olny sos)   Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka -  Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osol onej wodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce

Słodka Strona
Kopytka buraczane 109

Cześć ! Lubicie kopytka ? Ja uwielbiam je w wersji mniej klasycznej. Ostatnio na blogu hitem okazały się kopytka dyniowe . Dziś mam dla Was przepis na obłędne kopytka buraczane podane na rukoli z orzechami włoskimi, masełkiem i serem grana padano. Cudownego dnia ! Składniki (4 – 6 porcji): 1/2 kg buraków 1/2 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + dodatkowo(...)masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody. Na małej patelni rozgrzej masło, podgrzewaj chwilkę (uważaj

Moja pasja smaku
Kopytka na słodko. 122

Kopytka zazwyczaj robię wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu. Wykorzystuje je następnego dnia a słodkie danie robi się ekspresowo. Ja wybrałam opcje na słodko ale do gulaszu czy innego sosu  równie będą idealne. Składniki; pół kg. ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 3/4 szkl. mąki pszennej ok. pół łyżeczki soli Dodatkowo; łyżka masła(...)nich rolujemy na wałeczki o średnicy około 2-3 cm. i kroimy na niewielkie kawałeczki. Podsypując mąką odkładamy na bok stolnicy. Wodę gotujemy a do posolonego wrzątku wrzucamy kopytka. Gotować około 3 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Kopytka odcedzamy, na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kopytka. Dodajemy cukier i chwile mieszamy aż powstały "sos" oblepi dokładnie kopytka

Radość kipiąca uśmiechem.
Kopytka 140

Kopytka moje love. Wtedy przypominam sobie jak byłam mała i uśmiech mamy. Jak jedliśmy świeże, a wieczorem odsmażaliśmy je na patelni i zjadaliśmy takie przysmażone, pomarańczowe takie. Kopytka uwielbia też mój syn, a ja daję mu takie same wspomnienia. Dziś u nas były kopytka, a na naszych twarzach pojawił się uśmiech. Składniki: 1 kg ugotowanych i wystudzonych(...)skosie, w charakterystyczne dla kopytek romby. Wrzucam partiami do gotującej się wody dobrze osolonej z dodatkiem łyżki oleju. Po wrzuceniu mieszam i gotuję do czasu wypłynięcia kopytek pod powierzchnię wody. Przekładam na talerz, a po chwili jak jeszcze obciekną z wody przekładam na drugi talerz. Uwielbiamy z cebulką podsmażoną na maśle, a następnego dnia odsmażamy na patelni

Blondynka Gotuje
Kopytka dyniowe z bakaliami- na słodko 143

przygotować wersję deserową i podać np. z bakaliami, polać syropem czekoladowym lub kremowym sosem waniliowym, oprószyć aromatycznymi przyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam  kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w  sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek(...)łyżeczki * orzechy włoskie- garść * słonecznik- mała garść * pistacje- mała garść N a suchej patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie oraz słonecznik i przesypać do miseczki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć kopytka do lekkiego zezłocenia, dodać  miód, sok z cytryny, gałkę, cynamon oraz przesypać bakalie, a następnie całość wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Ozdobić pistacjami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
69. Bezglutenowe kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z sosem jogurtowo-bazyliowym 162

pomocą łyżki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy do wrzątku wraz ze szczyptą soli. Z otrzymanej masy formujemy wałki (najlepiej na oprószonej mąką stolnicy), spłaszczamy i kroimy pod ukosem. Kopytka gotujemy w wodzie do 3 minut od ich wypłynięcia. Podajemy na ciepło np. z jogurtem czy sosem jogurtowo-bazyliowym z przepisu niżej. Nie przejmujcie się, jeśli wyjdą Wam nierówne(...)naturalnego - 20g listków bazylii (szklanka) - ząbek czosnku - sok z ćwiartki cytryny - sól, pieprz Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy w miseczce lub oblewamy nim kopytka. Smacznego

Be Fit Be Strong
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 167

zapewniał, że są ok (pewnie biedaczek miał już dość kopytek i chciał mnie odwieść od tego ciągłego udoskonalania receptury;-)) to ja i tak wiedziałam swoje. Miałam porównanie do kopytek mojej babci, które były niesamowicie delikatne. Niestety babcia nie zdążyła zdradzić mi swej receptury, a raczej ja nie zdążyłam o nią poprosić. Na szczęście metodą prób i błędów udało(...)przynajmniej tak mi się wydaje. Tak więc myślę sobie, że jeśli ktoś się zastanawia jak zrobić pyszne kopytka, to mam sprawdzony przepis, a oto on. Składniki na kopytka, które rozpływają się w ustach 1 kg ziemniaków (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej, ważne jest również to, by nie były wodniste) 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko

Rozpustne gotowanie
Kopytka z cebulkową okrasą 74

kopytka przepisów jest mnóstwo. Większość z nich nakazuje dodać mąkę pszenną - moja Mama wyłącznie ziemniaczaną. Takie kopytka znam z dzieciństwa i takie robię najczęściej. Najczęściej nie znaczy zawsze, bo na przykład czasem nie mam tyle mąki ziemniaczanej i mieszam z pszenną :) Ale jak już robię to nie na jedną porcję - hurtem :) jedzenia na 2 dni, a jeszcze(...)zamrożę czasem - w "dzień leniucha" jak znalazł :D Składniki: Kopytka: 3 kg ziemniaków 3 jajka mąka ziemniaczana sól pieprz mąka pszenna do podsypywania Okrasa: masło cebula Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Rozcieramy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Studzimy. 1/4 ziemniaków zrzucamy na pozostałe, a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy

Kolorowy Przepisownik
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 99

Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra(...)momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki pszennej (czasem więcej, czasem mniej - zależnie od wilgotności

Weekendy w domu i ogrodzie
Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy 222

Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek. A z czym? To już kwestia gustu, lub może raczej smaku. Kopytka mogą być podawane jako samodzielne danie np. z sosem pomidorowym, grzybowym, na słodko z cukrem, cynamonem lub jako(...)dodatek do dań głównych np. pieczeni, czy gulaszu . Sami zdecydujcie na co macie ochotę. Ja przedstawiam przepis podstawowy. Na kopytka najlepiej sprawdzają się mączyste odmiany ziemniaków (o większej zawartości skrobi) np.ibis, aster, augusta, bryza. Jeżeli nazwa nie jest podana, można to sprawdzić, przekrawając ziemniaka na pół. Jeżeli po potarciu o siebie dwóch połówek będą się one kleić, ziemniak jest

Pełny talerz
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 135

bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów(...)leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania