Kopytka na trzy sposoby…. Kopytka to szybkie i super smaczne danie!. Moje trzy sposoby: na słodko z białym serem i cukrem, podsmażane, oraz z masłem i pyszną marchewką. To tylko trzy sposoby, bo jest ich jeszcze wiele, ale to innym razem. Składniki; 1 kg ziemniaków 2 szk mąki pszennej 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej jajko(...)Wyrabiamy masę na kluski. Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, urywamy po kawałku masy ziemniaczanej i toczymy z niej podłużne wężyki. Spłaszczamy nożem każdy kawałek i w poprzek tniemy małe zgrabne kopytka. Odkładamy na posypaną stolnicę. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie), czekamy aż wypłyną
Apetyczna babeczkaKopytka z purée z proszku i sos ze świeżych pomidorów i oregano Na działce, w warunkach "przyczepowych" zachciało mi się kopytek. Żeby nie gotować w trzydziestostopniowym upale góry ziemniaków, wymyśliłam, że wypróbuję takie z gotowego purée z proszku, które zalewa się wodą i już. Temperatura w przyczepie wzrasta drastycznie przy długim gotowaniu :) Takie kopytka(...)jednak są smaczne, dlatego mogą być szybką alternatywą. Mam jedno wybrane purée w proszku, chyba niezbyt znanej firmy, które polecił mi pewien pożeracz puree i tej firmy się trzymam. Kopytka kopytkami, ale ten prosty sos pomidorowy bardzo Wam polecam - nawet ze zwykłym makaronem jest po prostu rewelacyjny. Dla mięsożerców można dodać do niego podsmażoną kiełbasę lub boczek
Kraina Tysiąca SmakówPodzielę sie dzisiaj z przepisem na kopytka szpinakowe. Zobaczyłam je po raz pierwszy na blogu ZM Muszę powiedziec , że przygotowanie w ten sposób kopytek bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbowac :) Kopytka są bardzo delikatne o dośc wyczuwalnym smaku bazylii . Rodzinka je zaakceptowała , więc będą gościc u nas częściej :) Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki(...)ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki i kroimy kopytka. Całośc gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody. Można tak ugotowane kopytka polac sosem gulaszowym z surówką ( ja tak podałam ) Smacznego
Słodkości i nie tylkotych dań, w których z prostych składników otrzymujemy pyszne danie typu comfort food, dzięki któremu można poczuć się jak we włoskiej restauracji. Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupionych kopytek, a sos pomidorowy przygotować ze świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów z puszki. Same kopytka zawierają minimalną ilość mąki, dzięki czemu gotują się krótko, a gotowe kluseczki(...)wykładamy na oprószony mąką blat. Lekko turlając, formujemy wałeczki wielkości kciuka i nożem kroimy na 1 cm kawałki. W dużym garnku zagotowujemy dużą ilość lekko osolonej wody. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 1 minutę, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W trakcie gotowania można przemieszać łyżką, sprawdzając, czy nie przykleiły się do dna. Gotowe kluseczki wyławiamy
cool and mintyPodziel ciasto na 4 części, z każdej uformuj wałek o szerokości około 3 cm, pokrój na skos. Do gotującej się wody wrzucaj partiami (1/4 ugotować, wyłowić i kolejna partia) kopytka. Poczeka aż wypłyną i gotuj jeszcze 2-3 minut. Delikatnie wyjmij ze z wody, odłóż na bok do przesuszenia. Ja zawsze jeszcze podsmażam kluski, ale to Twój wybór(...)dalej z nimi zrobisz O tej porze roku smakują najlepiej z surówkami z młodej kiszonej kapusty. Smacznego! Artykuł Pietruszkowe kopytka z młodych ziemniaków pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfKopytka czyli kluski z ziemniaków, to jedno z prostszych a zarazem smacznych dań obiadowych, które można serwować na wiele sposobów. Takie kluski można podać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do dań głównych np. gulaszu czy też na słodko. składniki na 4 porcje 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej ( niepełne ) + odrobina(...)kroimy w ukośne kluski. Tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z nadmiaru wody. Kopytka podajemy z sosem pieczarkowym, gulaszem lub na słodko. Artykuł Kopytka + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniachodziły za mną ostatnio kopytka! Kocham ich delikatność i ten smak, a także to, że mozna połączyć je z tak wieloma dodatkami w zalezności od upodobań. Ostatnio przygotowałam kopytka z boczniakami i parmezanem, które smakuja po prostu doskonale, więc musiałam Read More Artykuł Kopytka z boczniakami i parmezanem pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoon! Miałam na nie przeogromna ochotę, więc nie pozostało nic innego, niż je zrobić – dodałam do nich dyni, zeby było sezonowo i zrezygnowałam z mąki pszennej. Te dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi smakowały wyśmienicie. Brakowało Read More Artykuł Dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi oraz recenzja olejów Semco pochodzi
Flymetothespoondziś wiadomo że kopytka i kiszona kapusta to idealnie zgrany duet. Proste tradycyjne danie podane ze skwarkami z boczku wędzonego a jakże smaczne. Kopytka 500 gram ugotowanych ziemniaków 1 male jajko S ok.1 szklanka maki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę, jajko, sól szybko zagnieść ciasto jeżeli będzie się mocno kleić podsypujemy dodatkową porcją(...)skwarki ładnie przyrumieniły. 2 /3 łyżki skwarek odkładamy. Ugotowaną kapustę odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy na patelnię ze skwarkami z boczku i przesmażamy cały czas mieszając. Podajemy z kopytkami i skwarkami z boczku. Ps. Można zrobić kapustę zasmażaną ja jednak aby obniżyć nieco kaloryczność dania przygotowałam bez zasmażki
Andzia PichciPomysł na takie kopytka podrzuciła mi Aga ze Słodko - Słone . Wcześniej nigdy nie robiłam takich kopytek a szkoda bo to nie dość że pyszne to bardzo zdrowe danie. Jeszcze bób na krzakach i straganach jest a obiad będzie pyszny. Kopytka z bobu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieburaczkami. Po ugotowaniu podane z sosem gorgonzola, posypane prażonymi orzechami i natką pietruszki lub rukolą. Można je też wykorzystać jako dodatek do dań lub odsmażyć na masełku. Aby kopytka wyszły miękkie i smaczne, nie należy dosypywać do nich dużo mąki. Z większą jej ilością będą po prostu bardziej mączne i twardsze. Dużo natomiast zależy, jakich ziemniaków użyjemy, jakiej(...)odmiany i jak dokładnie odparujemy je po ugotowaniu. Najlepsze będą ziemniaki sypkie, o zwartym miąższu, np. odmiany bryza, bellarosa, wineta. SKŁADNIKI / 4 PORCJE KOPYTKA 600 g ziemniaków ( jesiennych, niemłodych) 1 burak (około 160 g) 1 jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól SOS GORGONZOLA 100 g gorgonzoli 200 ml śmietanki 30% sól
cool and mintyDanie lekkie i szybkie. Kopytka twarogowe zna pewnie każdy. Do tych dodałam mniej mąki, przez co ciasto nie jest tak zbite, jak w klasycznych kopytkach. To wystarczyło, by nadać lekkości i swoistej puszystości. kluchy: 250 g twarogu 1 jajko 50 g mąki owsianej sos: 200 g truskawek 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa łyżka soku z cytryny Składniki(...)zagniatamy i odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto związało. Po tym czasie ugniatamy ciasto ponownie, formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, grubszy, niż w przypadku klasycznych kopytek. Odkrawamy nożem krążki, które następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Kluski są gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch. Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem
KucharzycaManiok to taki afrykański ziemniak, pyszny, zdrowy i pożywny. Tym razem wykorzystałam go do zrobienia kopytek, wyszły rewelacyjnie, coś pomiędzy zwykłymi kopytkami a kluskami śląskimi, delikatne i pożywne. Użyłam do ich zrobienia mąki z tapioki czyli z manioku, więc maniok w całej okazałości. Kopytka z manioku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie