ciasto wykładamy na posypany mąką blat i formujemy wałeczki o grubości około 3 cm, lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z olejem i wrzucamy kopytka - gotujemy jeszcze około 1-2 minuty po wypłynięciu kopytek. Kopytka można podać zamiast ziemniaków do obiadu, polane masełkiem z podsmażoną cebulką i surówką. Smacznego
Moje-pitraszenieKopytek chyba nie muszę opisywać? Pewnie większość osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. (Na zdjęciu widoczne są kopytka z cebulką i boczkiem oraz chłodnik z buraczkami i ogórkiem.) A jaka jest Wasza ulubiona wersja(...)grubości palca. Każdy wałeczek obtoczyć w mące i pociąć na ukośne kawałki. W międzyczasie w dużym garnku zagotować dobrze osoloną wod ą - z dodatkiem oleju. Ostrożnie wrzucić porcję kopytek (i przemieszać, aby się nie posklejały). Gotować około 2- 3 minut - od momentu wypłynięcia. Można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub podsmażyć na patelni
Di gotujearomatyczny i w odróżnieniu od gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz mięsny z kopytkami lub innymi kluskami. Gulasz mięsny Składniki: 4-6 porcji Marynata 600 g szynki z dzika, bez kości 4 ząbki czosnku 1 cebula szczypta utartej gałki muszkatałowej 6 nasion jałowca(...)dodaj masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj szklankę sosu energicznie mieszając. Dobrze rozprowadzoną zasmażkę dodaj do gulaszu, wymieszaj i zagotuj. Gotowy gulasz posyp natką pietruszki i podaj z kopytkami, ziemniakami lub kaszą. The post Gulasz mięsny z dzika appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaTakie kluchy często gościły w domu mojej mamy.Chyba jak wszyscy jestem zwolenniczką kopytek ,choć teraz staram się jeść je niezbyt często.Jednak nie wszyscy muszą być na diecie ,polecam więc wszystkim " kopytkożercom". 1KG.ZIEMNIAKÓW 35DAGMĄKI 1 JAJKO 1/3SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ SÓL ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZIEMNIAKI UMYĆ,OBRAĆ I UGOTOWAĆ,CIEPŁE ZMIELIĆ.WYŁOŻYĆ NA POSYPANĄ MĄKĄ STOLNICĘ , OSTUDZIĆ.DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ(...)WBIĆ JAJKO,MĄKĘ ZIEMN. I PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI,ZAGNIEŚĆ CIASTO.FORMOWAĆ WAŁECZKI.W DUŻYM GARNKU ZAGOTOWAĆ WODĘ,POSOLIĆ,Z WAŁECZKÓW KROIĆ KOPYTKA WIELKOŚCI 3-4CM.,WKŁADAĆ PARTIAMI KOPYTKA DO WODY,ZAMIESZAĆ.PRZYKRYĆ.GDY WODA POWTÓRNIE SIĘ ZAGOTUJE,ZMNIEJSZYĆ GAZ,GOTOWAĆ NA WOLNYM OGNIU OKOŁO 5MIN.,ODCEDZIĆ.PODAWAĆ Z SOSEM LUB JAKO SAMODZIELNE DANIE.SMACZNEGO. anielka123buziolek , POTRAWY MĄCZNE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z kluseczkami można się trochę pobawić i uformować w dowolnym kształcie. składniki: 700 g ugotowanych letnich ziemniaków 300 g ugotowanej letniej marchewki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąki. Wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Formować kluseczki w dowolnym kształcie, można zrobić je także tak jak kopytka. Ja uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyłam. Gotowe kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia
Monia miesza i gotujeKopytka to chyba najbardziej znane kluski. Są bardzo pyszne i można je zajadać na wiele sposobów. Świetnie smakują same okraszone roztopionym masełkiem lub skwarkami czy też zrumienioną cebulką. Dobre są też odsmażane same lub z jajkiem. Podobnie jak kluski śląskie stanowią idealny dodatek do wszelkich gulaszy oraz mięs duszonych w sosie. składniki: 1 kg ugotowanych ciepłych ziemniaków 2 szklanki(...)jeszcze się lekko lepi do rąk to nie szkodzi. Następnie odrywać porcje ciasta, podsypać mąką i uformować wałeczki. Lekko spłaszczyć ręka i pokroić kluski pod skosem w romby. Gotowe kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia. Ugotowane kopytka osączyć na sicie i podawać tak jak lubimy
Monia miesza i gotujeBezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych dodatków słonych, bądź słodkich. Do wyboru, do koloru. Ogólnie kaszę jaglaną trzeba umieć przyrządzić, by smakowała J Ja akurat lubię ją bardzo i cenię za jej właściwości odżywcze. Choćby(...)wypróbują, będą chciały więcej J Kluseczki są jędrne i wbrew pozorom syte. Kombinuj z dodatkami, żeby się szybko nie znudziły. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnych kopytek z sera białego. Jeśli masz ochotę, tutaj znajdziesz mój tradycyjny PRZEPIS NA KOPYTKA >> SKŁADNIKI: ( ok. 4 porcje, 50 klusek) 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 60 g ricotty
Calzonella.comwiosenny talerz. kopytka 2 średnie ziemniaki 2 łyżki mąki pszennej sól 3 łyżki smalcu do smażenia kopytek Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na smalcu z każdej strony. dodatkowo: bukiet warzyw *pomidory *sałata *groszek
na gaziewtorkowe popołudnie polecam przepis na pyszne buraczkowe kopytka z boczkiem. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1 średni burak ćwikłowy, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 jajko, 200g boczku surowego, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraka gotuję do miękkości we wodzie. Obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieram, gotuję(...)wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. 2. Ziemniaki oraz startego buraka przekładam na stopnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. Z ciasta formuję wałeczki, które następnie kroję na ukos. Kopytka wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz. 3. Boczek kroję w cienkie paski. Podsmażam na rumiano. Boczkiem okraszam kopytka
Tradycyjna kuchnia Kasigotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików. Mięso mieszamy z jajkiem, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na rozgrzanej patelni smażymy pulpety(...)każdej strony, tylko aby je obsmażyć z wierzchu. Zagotowujemy wodę z kostką rosołową i wrzucamy pulpety na kilka minut. Wyciągamy na talerz i odstawiamy. Wodę po gotowaniu zostawiamy do kopytek. Na patelni ze 100 ml wywaru, pogotowaniu pulpetów, wrzucamy zamrożone grzyby( użyłam grzybów wcześniej obsmażonych na maśle z cebulką i zamrożonych. Jeśli takich nie masz usmaż cebulkę, a potem
KuchcikoweLovenadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam! Kopytka: 500-600g ugotowanych ziemniaków jajko mąka oliwa lub masło do smażenia Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować cienkie(...)wałeczki i kroić kopytka. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor. Podawać z pesto dyniowym, posypanym słonecznikiem i natką. Przepis na dyniowe pesto znajdziecie tutaj
Smakołyki Asinożem 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 suszony grzybek (opcjonalnie) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Do podania: kluski śląskie lub kopytka ogórek kiszony lub buraczki zasmażane CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso kroimy na równe plastry. Układamy na desce do krojenia, przykrywamy foliowym woreczkiem i cienko rozbijamy(...)mieszamy. Sos w garnku doprowadzamy do wrzenia. Cienkim strumieniem wlewamy wodę z mąką, cały czas mieszając. Gotujemy ostatnią minutę, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą. Podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Smacznego
My Culinary Artpierdnięcie” brzmi ładnie. No przecież te całe gnocchi to nic innego jak NASZE kopytka, tyle że dziabnięte widelcem, ale w sumie jak miałabym to nazwać ” batatowe kopytka dziabnięte widelcem”, sami rozumiecie… Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g ugotowanych batatów 450 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki 6 łyżek kaszy manny łyżeczka(...)wyjdą twarde gluty Ciasto podziel sobie na części dla ułatwienia pracy, z każdej uformuj wałek i potnij na równe kawałki Każdą kluchę dziabnij widelcem i tak oto z kopytek robią się gnocchi Tak przygotowane kluchy wrzucaj delikatnie (np. za pomocą płaskiej łopatki) do wrzątku i gotuj od momentu wypłynięcie około 3 minut. Ja przed podaniem lubię je dodatkowo podsmażyć
greenscarfwałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody. Na małej patelni rozgrzej masło, dodaj(...)szałwię, podgrzewaj chwilkę (uważaj, by nie przypalić masła!). Kopytka polej masełkiem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem według uznania, posyp startym grana padano. Smacznego
Moja pasja smakupogardzenia. Te dyniowe, tak jak tradycyjne super smakują odsmażane na patelni. Na dyniowe puree najlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków(...)minut po wypłynięciu. Wyjmuj łyżką cedzakową w rodelku stop masło i dodaj listki szałwii. Smaż kilka minut, pilnując, by listki stały się chrupiące, ale się nie spaliły. Podawaj kopytka z masełkiem szałwiowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!