kopytka - 2368 przepisów (strona:30/158)

Kopytka z dyniowym pesto 168

nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam! Kopytka: 500-600g ugotowanych ziemniaków jajko mąka oliwa lub masło do smażenia  Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować cienkie(...)wałeczki i kroić kopytka. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor. Podawać z pesto dyniowym, posypanym słonecznikiem i natką. Przepis na dyniowe pesto znajdziecie tutaj

Smakołyki Asi
Tradycyjne bitki wołowe 202

nożem 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 suszony grzybek (opcjonalnie) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Do podania: kluski śląskie lub kopytka ogórek kiszony lub buraczki zasmażane CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso kroimy na równe plastry. Układamy na desce do krojenia, przykrywamy foliowym woreczkiem i cienko rozbijamy(...)mieszamy. Sos w garnku doprowadzamy do wrzenia. Cienkim strumieniem wlewamy wodę z mąką, cały czas mieszając. Gotujemy ostatnią minutę, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą. Podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Smacznego

My Culinary Art
Batatowe gnocchi 188

pierdnięcie” brzmi ładnie. No przecież te całe gnocchi to nic innego jak NASZE kopytka, tyle że dziabnięte widelcem, ale w sumie jak miałabym to nazwać ” batatowe kopytka dziabnięte widelcem”, sami rozumiecie… Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g ugotowanych batatów 450 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki 6 łyżek kaszy manny łyżeczka(...)wyjdą twarde gluty Ciasto podziel sobie na części dla ułatwienia pracy, z każdej uformuj wałek i potnij na równe kawałki Każdą kluchę dziabnij widelcem i tak oto z kopytek robią się gnocchi Tak przygotowane kluchy wrzucaj delikatnie (np. za pomocą płaskiej łopatki) do wrzątku i gotuj od momentu wypłynięcie około 3 minut. Ja przed podaniem lubię je dodatkowo podsmażyć

greenscarf
Kopytka dyniowe 184

wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody. Na małej patelni rozgrzej masło, dodaj(...)szałwię, podgrzewaj chwilkę (uważaj, by nie przypalić masła!). Kopytka polej masełkiem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem według uznania, posyp startym grana padano. Smacznego

Moja pasja smaku
Kopytka dyniowe 204

pogardzenia. Te dyniowe, tak jak tradycyjne super smakują odsmażane na patelni. Na  dyniowe puree najlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków(...)minut po wypłynięciu. Wyjmuj łyżką cedzakową w rodelku stop masło i dodaj listki szałwii. Smaż kilka minut, pilnując, by listki stały się chrupiące, ale się nie spaliły. Podawaj kopytka z masełkiem szałwiowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka dyniowe okraszone cebulką na winie 187

kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są  jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym. Te wyśmienite kluski przygotowywane są z dyni surowej zmiksowanej na puree, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, a na koniec okraszone fantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie. Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie

Kraina Miodem Płynąca
Włochy: Gnocchi 175

bardziej rozciapcianą na samej mące i wodzie. I tak włoskie ravioli to według mnie nic innego, jak nasze pierogi, a moja dzisiejsza propozycja niewątpliwie ma wiele wspólnego z naszymi kopytkami. W zasadzie można nawet powiedzieć, że baza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość klusek z ziemniaczanym puree. Tak więc dziś będzie bardziej swojsko, choć(...)najbardziej. Istnieje jednak kilka innych teorii odnośnie nazwy, takich jak ta, że gnocchi pochodzi od słowa nocchio , czyli po prostu sęk. Wyżej pisałam, że gnocchi to południowy kuzyn naszych kopytek i jest w tym wiele racji, choć istnieją też oczywiście różnice, jak z kwadratem i prostokątem. Główna różnica polega na tym, że gnocchi można przyrządzić także z puree

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kluski śląskie idealne 207

najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam(...)samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty zaraz po tym jak wylądowały w garnku

Karo in the Kitchen
Kopytka z kurkami i angielskim ALE 185

którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka.  Resztę niestety trzeba przygotować samemu. Ale jeśli ktoś woli samemu zrobić kluchawki, to przypominam przepis na  kopytka ze szpinakiem , w których zieleninę można śmiało pominąć. Chociaż...szpinak też tu pasuje! Grzyby oczyścić i osuszyć. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucamy kolejno tymianek, boczek(...)się cebula zeszkli a boczek zrumieni, a wtedy dodajemy grzyby, które szybko tracą swój turgor. Na sam koniec wlewamy śmietankę i chwilę gotujemy, by ciecz trochę odparowała.  Dorzucamy kopytka, by nam się podgrzały i już możemy podawać wygłodniałym paszczom. Hońka proponuje podać to danie w akompaniamencie szklaneczki angielskiego

Karczma Honorietty
Kopytka buraczkowe 211

Kopytka to kolejny przepis resztkowy. Na blogu pojawiły się już kopytka brokułowe oraz marchewkowo-groszkowe . Tym razem coś z wykorzystaniem przetworów. Buraki przydadzą się szczególnie w okresie zimowym, ponieważ pomagają w walce z chorobami wirusowymi ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOPYTKA BURACZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 260 gram buraczków (mały słoiczek) - 1 jajko - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 1 cebula czerwona - masło - sól Przygotowanie: Ugniatamy ziemniaki z buraczkami. Doprawiamy solą

Życie zamknięte w smaku
Kopytka marchewkowe z kurkami 214

śmietanowym sosie z kurek  można było wino pominąć, tak tutaj nie rezygnujcie z jego dodatku- to ono dodaje wyrazistości i charakteru! Wręcz doskonałe zestawienie, które polecam wypróbować :) Kopytka: * ziemniaki- 300 g * marchewka- 250 g * mąka pszenna- 300 g (+ 2 czubate łyżki do podsypania) * jajko- 1 duże * sól- do smaku Kurki: * kurki- 220 g * cebula- 1 duża * wino białe(...)słodkie- 150 ml * masło- 40 g  * olej ryżowy- 2 łyżki * świeży koper posiekany- 2 łyżki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Kopytka: Ziemniaki ugotować wraz z marchewką. Ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę lub zmielić w blenderze. Dodać jajko, mąkę, doprawić i dokładnie wyrobić. Jeżeli masa będzie rzadka, dosypać mąkę (ale nie przesadzajcie, bo inaczej wyjdą

Kraina Miodem Płynąca
kopytka z domowym twarogiem 177

pomocą noża dzielimy każdy z wałków na niewielkie kilkucentymetrowe kawałki. Duży garnek napełniamy do wysokości dwóch trzecich wodą, wsypujemy do niej szczyptę soli i  zagotowujemy wodę.  Kopytka przekładamy ze stolnicy  do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy je czekając aż  wypłyną na wierzch, wtedy gotujemy jeszcze przez minutę a następnie wyjmujemy cedzakową łyżką(...)samym czasie na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy już będzie gorące dodajemy do niego tartą bułkę i smażymy ją przez dwie trzy minuty. Ugotowane kopytka rozkładamy na talerze dodając do każdej porcji przesmażoną na maśle bułkę

Miód i pieprz
Łososiowe kopytka z bryndzą z masłem czosnkowym 156

Zrobiłam wczoraj kopytka z batatem. Tak. Został mi ostatni i nie bardzo wiedziałam jak go wykorzystać. Połączyłam go z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami a efekt wyszedł wspaniały.  UWAGA! Ugotuj batata w skórce, bo jeśli ugotujesz obranego będzie wodnisty i nie nada się(...)dania! kilogram ziemniaków batat mąka pszenna ok 3/4 szklanki i do podsypywania jajko sól  pieprz ząbek czosnku 2 - 3 łyżki masła bryndza Robimy jak zwykłe kopytka. Gotujemy 2 minuty po wypłynięciu. Rozpuszczamy masło i wciskamy ząbek czosnku. Polewany kopytka. Kruszymy bryndzę i dekorujemy pietruszką.  Kolor obłędny

AZgotuj!
Pistacjowe kopytka z zielonego groszku z estragonem 172

Zanudziły mi się ziemniaczane kopytka dlatego po wersji łososiowej z patatem przyszła kolej na pure z zielonego groszku. Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek  ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską(...)Przełóż na stolnicę i z mąką i jajkiem zagnieć ciasto. Podziel na trzy części i uformuj z nich wałki, potnij pod skosem na kopytka. Gotuj 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj z serem i natką lub z masełkiem estragonowym (masło zmiksuj ze świeżym estragonem lub wymieszaj łyżką z suszonym

AZgotuj!
Kopytka z bobu w sosie mięsnym 263

Ciąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie(...)obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już nie kleiło się do rąk. Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną, ale można je śmiało polać masełkiem z bułką tartą lub innym sosem

MarciochaKucharzy