mieszkać w zamrażarce) lub małe ilości w silikonowych pojemniczkach do wypieku babeczek (łatwo je zdjąć po zamarznięciu sosu a ten zbiorczo umieścić w siatce w zamrażarce) – wykorzystujemy do makaronów, kopytek, klusek lub jako sos do pizzy albo dip do warzyw czy chrupkiego pieczywa Resztki albo porcje (jeśli ugotujemy więcej) sosu pieczarkowego , gulaszu mięsnego Resztki ugotowanych kasz , makaronów w małych(...)zamrażarki – ok się mrozi – wykorzystałam go później jako nadzienie do pierogów. Ziemniaki gotowane – kiedy mi zostaną mrożę już przeciśnięte przez praskę, wykorzystuję do gotowania klusek i kopytek. Resztki warzyw do gotowania wywaru warzywnego : mam w zamrażarce pojemnik do którego na bieżąco wrzucam okrawki włoszczyzny, resztki cebuli, które gdzieś mi tam zostaną, łodygi natki pietruszki i innych
Dorota Smakujegęsie udka podałam z modrą kapustą i kluskami śląskimi, polanymi sosem pieczeniowym. Pyszne - to mało powiedziane;) Polecam też przepisy na dodatki do pieczonych udek gęsi: Kluski śląskie Kopytka Kopytka pietruszkowe Modra kapusta Kapusta z grzybami Pieczone gęsie udka z jabłkami Pieczone gęsie udka Składniki (na 4 porcje): 4 nogi gęsi (ok 2kg) 2 duże cebule 100ml białego
Obiad gotowysmakować inaczej: można przygotować je w sosie pomidorowym, śmietanowym, chrzanowym, pieczarkowym. Ja miałam w zamrażarce opakowanie mrożonych borowików, więc zrobiłam klopsiki w sosie grzybowym. A podać można je z kopytkami, kaszą, ziemniakami czy pure, a nawet z makaronem - jest tyle możliwości, że chyba nigdy się nie znudzą;) Polecam również inne przepisy na dania z mięsa mielonego: Szwedzkie klopsiki(...)mąkę z masłem, zalać bulionem, wymieszać żeby nie było grudek, wlać śmietankę, doprawić do smaku, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą i z ulubioną surówką. Smacznego
Obiad gotowyChyba nie znam osoby, która by nie lubiła kopytek. Te mięciutkie i pyszne kluseczki ziemniaczane mogą być dodatkiem do dania głównego (polane sosem mięsnym lub grzybowym), lub same być daniem głównym podane okraszone cebulką, boczkiem lub posypane cukrem. Ja preferuję wersję wytrawną, najlepiej odsmażone na masełku na złoto. Moja córeczka odziedziczyła po mnie "kluskowy apetyt", więc zajada się wszelkiego(...)sól. Zagnieść szybko ciasto (za długo wyrabiane robi się rzadkie). Ciasto dzielić na części i podsypując mąką formować wałeczki. Każdy wałeczek spłaszczyć i kroić na ukos charakterystyczne rąby (kopytka). Kluseczki wrzucać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować 2 minutu od wypłynięcia. Podawać z czym, kto lubi. Smacznego
Krylowa Kuchniasię nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły na nas takie wrażenie, że zapomnieliśmy zrobić zdjęcia. Poprawiliśmy się, gdy Gospodyni spieszyła do stołu z daniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso(...)naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały sos śliwkowy z podsmażanymi na maśle kopytkami sprawiał, że danie to można określić jednym słowem: poezja. Czerwona kapusta z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Objedzeni do granic możliwości, bo porcje są solidne
Szybko Tanio Smaczniezrobienia dań z kilku ingrediencji. Po prostu samo wyszło. I wyszło super, albowiem z jedzeniem czasem jest tak, że im jest prostsze, tym lepsze. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Poniedziałek: Zdrowe kopytka z batatów Danie składa się z trzech składników: batatów, tartego parmezanu i odrobiny mąki ziemniaczanej. Jest bardzo zdrowe, bo słodkie ziemniaki to prawdziwa krynica odżywczych składników. Zobacz przepis Wtorek(...)mrozić jedzenie). To doskonały sposób na przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Dania nie zawierają dużo składników, dlatego, żeby miały pełną wartość odżywczą, warto je zjeść z jakimiś dodatkami, np. do kopytek batatowych świetnie pasuje prosta sałatka ze szpinaku, skropiona dresingiem z cytryny. Do kurczaka adobo zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy (kapusta to produkt, który mamy w lodówce jeszcze
Niedzielny kucharzZiołowe kopytka(...)smacznym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem wegetariańskim. Idealnie pasują do gulaszu, żeberek w sosie, kurczaka w … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Ziołowe</span> kopytka pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerKluski żelazne śmiało mogą konkurować z kluskami śląskimi i kopytkami. Przypominają mi się smaki dzieciństwa. Widzę w obrazach z przeszłości moją już dawno nie żyjącą babcię, siedzącą na niskim stołeczku i trącą ziemniaki. Często gościły u mnie w domu kluski żelazne(...)zwłaszcza w okresie jesieni . Babcia często podawała je z dynią , której jako dziecko nie cierpiałam. Ale kluski były pyszne zwłaszcza odgrzewane i podpieczone. Kształt robimy dowolny, jak kluski śląskie, kopytka lub podłużne na kształt sopla. Takie pamiętam z dzieciństwa i takie robię , średniej wielkości. Podawać można w dowolny sposób, z podsmażonym pokrojonym w kostkę boczkiem i zeszkloną cebulką
gotuj ze mnąponieważ jest szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj to polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym. Danie jakże proste w wykonaniu, a zarazem pyszne! Do tego kopytka lub inne kluseczki i uczta gotowa. Aż mi ślinka cieknie Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa około 70 ml białego wina 1-2 łyżki świeżo tartego(...)śmietanę z mąką. Dodajemy ją do gotowego sosu i pozostawiamy do zagotowania. Po tym czasie sos ściągamy z ognia i podprawiamy pieprzem oraz świeżym majerankiem. Podajemy w towarzystwie ziemniaczków, kopytek lub innych klusek. Smacznego Artykuł Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujekopytka, lub inne kluski. Od czasu do czasu, zwłaszcza gdy zostaje mniejsza ilość, robię z nich placki. Ciasto na takie placki robi się podobnie jak na kopytka. Tylko zamiast formować kluski, robi się placki i smaży na patelni. Jest to szybsza wersja, dobra, gdy mamy mniej czasu. Tym razem takie placki zrobiłam w wersji z serkiem wiejskim
Waniliowe Improwizacjeugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. Po pierwsze bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki czy kluski ziemniaczane, a po drugie nie lubię niczego wyrzucać i marnować. No ale ile można jeść kopytka. Bardzo je lubię, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, więc tym razem powstały rozetki ziemniaczane. Takie rozetki piecze się w piekarniku. Można je podać jako samodzielną przekąskę, np. z dodatkiem(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesniki-ziemniaczane.html), knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), pyzy z ruskim farszem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pyzy-z-ruskim-farszem.html), kopytka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kopytka.html), langosze (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/langosze.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy: * 1 puszka pomidorów * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * 1 łyżka masła
Pieprzyć z Fantazjąwarzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. 3. Duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. 4. Pieczona karkówka z warzywami. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia i uwierzcie mi na słowo, że wszystkie składniki były idealnie miękkie. 5. Jeżeli znudziliście się(...)kurczaka . Świetnie się sprawdzą na niedzielny obiad lub rodzinne spotkanie. Mięso przygotowane w poniższy sposób jest miękkie, aromatyczne i z chrupiącą skórką. Takie udka możecie podać z ziemniakami lub kopytkami. 9. Duszone kawałki kurczaka podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym . Danie najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami. Polecam przygotować. Mascarpone możecie zastąpić słodką śmietaną. 10. Pyszne, soczyste
UgotowaćSałatka Euforia Inna niż wszystkie sałatki, idealna na kolacje świąteczną lub na różne uroczystości. Składniki: · 1 opakowanie kopytek · 5 ogórków konserwowych · 1 papryka czerwona · 15 dag szynki konserwowej · Puszka(...)łyżki majonezu · Koperek · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i drobno kroimy. 2. Ogórki, paprykę oraz szynkę kroimy w kostkę. 3. Dodajemy kukurydzę ( trochę zostawiamy do dekoracji)oraz majonez i doprawiamy pieprzem oraz
Kulinarna ChwilaCzęsto zdarza mi się, że zostają w kuchni niezjedzone, ugotowane ziemniaki. Staram się je jakoś wykorzystać i przygotować coś na następny dzień. Robię z nich często kopytka ( kopytka ) lub podsmażam na patelni z sadzonym jajkiem. Dzisiaj jednak zrobiłam z ugotowanych ziemniaków pyszne kotlety z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Takie danie możemy podać z dowolnym sosem
Danka Pichci