Dworek Koper 215się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły na nas takie wrażenie, że zapomnieliśmy zrobić zdjęcia. Poprawiliśmy się, gdy Gospodyni spieszyła do stołu z daniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso(...)naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały sos śliwkowy z podsmażanymi na maśle kopytkami sprawiał, że danie to można określić jednym słowem: poezja. Czerwona kapusta z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Objedzeni do granic możliwości, bo porcje są solidne
Szybko Tanio Smacznie
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 247Najlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi(...)musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym . Oraz kopytka w sosie grzybowym . Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny! Składniki ½ kg świeżych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z mięsem mielonym 176Mączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P Składniki Kopytka: 900 g ziemniaków 300 g mąki pszennej Sos mięsny: 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mięsa mielonego wp-woł 150 g pieczarek 600 ml bulionu wołowego 1 pełna łyżka mąki natka pietruszki Przygotowanie(...)zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubioną surówką. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchen
Żeberka duszone z porą 205Żeberka u mnie w domu uwielbia chyba każdy w każdym wydaniu. Państwu prezentuje sos z żeberkami ,smakuje przepysznie , szczególnie z kopytkami które uwielbiam i mogła bym je jeść codziennie . Taki obiad fajnie się sprawdza na spotkania rodzinne . A zapach roznosi się w całym domu na długi czas(...)wygotowała się ,kiedy mięsko będzie już miękkie to zaprawiamy odrobiną mąki i przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i gotowe , smakuje wyśmienicie z kaszą gryczaną bądź z kopytkami ,ale to już według gustu
Mój Smak
Kopytka serowe z sosem budyniowym i owocami 237wiem jak u was, ale u mnie słodkie obiady być muszą. Dla tych co lubią słodkie obiady mam przepis na szybkie i smaczne danie. Są to kopytka na twarożku naturalnym 0% tłuszczu za to z dodatkiem sosu budyniowego i z owocami. Palce lizać. Składniki: 300 g serka śmietankowego 0% Emilki Mlekoma 1 jajko 1,5 szkl mąki(...)cukier mąkę i zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno za mocno kleić się do rąk. Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, odrywać po kawałku, uformować wałek i pokroić ukośnie. Kopytka wrzucać na wrzątek i na niewielkim ogniu gotować od wypłynięcia około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać sosem budyniowym, ułożyć owoce i posypać cukrem cynamonowym. Podajemy
Ala piecze i gotuje
Królik w sosie paprykowym 349Delikatne mięso z królika duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką czerwoną i grzybami leśnymi. To smaczne mięso podałam z kopytkami. Polecam na niedzielny obiad :) 4 nogi z królika 2 papryki czerwone 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 4-6 podgrzybków papryka słodka mielona sól pieprz czarny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mąka pszenna(...)powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: królik , papryka , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniam
Kopytka w sosie kurkowym 198Pokazały się już kurki, jedne z tych grzybów które uwielbiam. Ich przygotowanie jest super proste, zajmie Wam dosłownie chwilkę :) a smak sosu nieziemski..... Kopytka przepis tutaj Sos kurkowy: 200 g kurek 100 ml śmietany 36% 1 średnia cebula 2 kopiaste łyżki miękkiego masła sól, pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Kurki dokładnie umyć i osuszyć następnie pokroić(...)kolejną łyżką masła,całość posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć ok 5 minut. Następnie całość dusić kolejne 5 minut. Wlać śmietankę wraz z koperkiem, zagotować sos. Gotowym sosem polać kopytka dodatkowo oprószyć koperkiem. Pycha
Delicious Titbits
KOPYTKA 198Kopytka to znane i lubiane kluski które goszczą na naszych stołach. Są świetnym dodatkiem do obiadów, pyszne z mięsnymi, pieczeniowymi lub grzybowymi sosami, albo polane pieczoną cebulką z kiełbaską i też są rewelacyjne(...)całkowitym wystygnięciu dodajemy jajko i mąkę, wszystko zagniatamy na jednolite, nie klejące ciasto. Ciasto dzielimy na części z których, posypując mąką robimy wałki. Każdy wałek kroimy ukośnie na kopytka. Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch wody. Odcedzamy i rozkładamy na talerze. Podajemy cieple polane sosem lub pieczonym mięsem z cebulą
Kulinarne Fantazje Marioli
Gnocchi - włoskie kluski 206Gnocchi to kluski włoskie odpowiednik naszych kopytek. Przysmak z ziemniaków. Można je podawać na różne sposoby. W jednej z włoskich restauracji próbowałam z truflami i ten smak czuję do dzisiaj. Niestety ja takich nie przygotowałam, bo grzybów takich nie posiadam :) . Podałam polane ziołowym masełkiem, ale możecie również je podać z pomidorami lub sosem pieczarkowym. Przepis na nasze kopytka
O kuchni z uczuciem
Kluski leniwe z serem białym 1309KLUSKI LENIWE ( KOPYTKA) SKŁADNIKI ( na dwie osoby): 450 g białego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jaja sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj odrobinę mąki(...)klusek. Gotuj ok. 2 min. aż wypłyną, i wyjmuj na półmisek łyżką cedzakową. Polej roztopionym masłem,lub masłem z bułką tartą i posyp cukrem i cynamonem. kluski leniwe przepis kopytka z serem bez mąki
Calzonella.com
Sos pieczarkowy 190pieczarkowy można podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów. Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu
Smak mojego domu
Kopytka 247Kopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne. Kopytka Składniki: - 1 kg ziemniaków - 300-350 g mąki - 1-2 jajka - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej
Kulinarne życie
Karkówka duszona w papryce 229wielkości kawałków mięsa i jego gatunku . Tuż przed końcem gotowania spróbować sosu i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku - solą, pieprzem, Vegetą, papryką itp . U mnie karkówka podawana z gotowanymi kopytkami - pyszna! :) Przydatne TIPY - zagęszczanie sosu Sos wyjdzie w konsystencji dość rzadki, choć rozgotowana cebula i tak go nieco zagęści. Jeśli ktoś lubi gęstsze sosy, można dodać trochę pokruszonego(...)kromki - sos nie tylko zgęstnieje, ale też nabierze też szczególnego smaku. Ja akurat nie zagęszczam, bo jak dla mnie konsystencja jest "akuratnia", w sam raz do serwowanych z karkówką kopytek. Przydatne TIPY - papryka bez skórki Można też pobawić się z wcześniejszym opieczeniem papryki i zdjęciem z niej skórki, jeszcze przed dodaniem do garnka wraz z mięsem i cebulą
Grunt to przepis!
Kopytka jaglane 162mąkę jaglaną, ziemniaczaną szczyptę soli i zagniatamy ciasto, gdyby była potrzeba można dodać ciut wody. Następnie z kawałków ciasta wałkujemy rulon i kroimy kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z sosem u mnie pieczarkowo-jarmużowy
Łycha smaków
Chałka żyrafa. 221włożyć)Ciasto kakaowe rolujemy na wałeczek ( jak na kopytka) o takiej samej długości co biały. Ciemne ciasto kładziemy na białym i zawijamy. Rolując tak jak na kopytka. Wszystkie "wałeczki" kroimy na pół i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (wymiary formy to 12/32 cm) Na dno układamy trzy wałeczki, następna warstwa to 4 i na górze
Radość kipiąca uśmiechem.