kopytka - 2368 przepisów (strona:43/158)

Wegańskie kluski leniwe 87

kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo Wam przypadły do gustu, pomyślałem, że wizualnie podobne, wegańskie kluski leniwe , również mogą okazać się dla Was ciekawą propozycją

Blendman
3 składnikowe wegańskie kotleciki ziemniaczane, czyli niebanalny obiad z banalnych składników 503

zewnątrz otoczone chrupiąca skórą, ładnie trzymają fason, więc można spokojnie te transportować, np. do pracy. bo na zimno smakują równie dobrze. W sumie, to ciasto jak na kopytka, tyle że bez zbędnej babraniny z gotowaniem.   Składniki na 8 kotelciko-klopsików, wg mnie na dorosłą osobę 3-4 to jest max: opakowanie około 400 g świeżego szpinaku około(...)ziemniaki widelcem, utłuczcie ziemniaki na idealnie gładkie puree. Dodaj sól. Do puree dodawaj stopniowo mąki, tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. W sumie to ciasto jak na kopytka. Ciasto podziel na 8 w części, z każdej uformuj okrągły placek. Na środku umieść łyżkę szpinaku. Zawiń brzegi ciasta i uformuj kulkę. Szczerze, to najprościej robi się

greenscarf
KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 480

Przepis na aromatyczne i soczyste klopsiki w sosie pieczarkowym. W sezonie letnio-jesiennym można do niego wykorzystać też inne grzyby. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane obficie natką pietruszki. Składniki na klopsiki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 80 g cebuli 40 g smalcu szczypta słodkiej i ostrej papryki sól himalajska i pieprz do smaku(...)tłuszczem z patelni. Całość gotować pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok 20 minut. Gotowy sos odkryć aby odparował i lekko zgęstniał. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane natką pietruszki. Smacznego! — BTW całości: 1648 g, 2406 kcal, B 122 g, T 194 g, W 43 g. W 100g: 146 kcal

Ola la LCHF
KOPYTKA GRYCZANE Z SOSEM BROKUŁOWYM I KURCZAKIEM 176

wstawić do lodówki). Zmielić przez maszynkę, dodać jajo, mąki i zagnieść ciasto. Zagotować osoloną wodę w większym garnku. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczki i odkrajać kopytka. Wrzucić na gotującą się woda i gotować ok 5 min od wypłynięcia na powierzchnię lub miękkości 2.Mięso umyte, pokrojone w kostkę i przyprawione usmażyć na patelni (najlepiej jakby(...)było bez tłuszczowo wtedy lepiej smakują w sosie) 3. Brokuła zblanszować, wrzucić do miksera, dodać jogurtu/śmietany i miksować 4. Sos wymieszać z mięsem i podać na ciepłe kopytka Makro: 890,8 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kopytka w aksamitnym pieczarkowym sosie 152

Macie wśród swoich ulubionych dań takie, które niezawodnie się udają i świetnie smakują? W moim menu jest kilka takich pewniaków. Jednym z nich są kopytka, najlepiej z sosem i to z sosem pieczarkowym. Ten smak, odkąd pamiętam, kojarzy mi się z z czasem(...)wolnym, odpoczynkiem, miłe skojarzenia, prawda? Po całym tygodniu pracy i szkoły, kiedy już wszystkie obowiązki związane z porządkami w domu itp. były wypełnione, zabierałyśmy się z mamą za obiad. Kopytka były częstym sobotnim daniem, w tygodniu bowiem rzadko był czas na ich gotowanie no i rzadko udawało się jeść obiad całą rodziną. Co innego w sobotę! :) Poniżej nasza domowa

Pichceniomania
dietetyczne kluseczki twarogowe 187

Kluseczki przypominają kopytka, są jednak nieco lżejsze. Ciasto składa się(...)głównie z twarogu, z niewielkim dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Przygotowuje się go łatwo i szybko, w misce, bez potrzeby wyjmowania stolnicy. Kluseczki formuje się za pomocą łyżki. Można - podobnie jak kopytka podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. składniki: 250 g twarogu 1 jajko 6 łyżek mąki pełnoziarnistej szczypta soli Twaróg wkruszyć do miski. Dodać jajko, sól

6niebo
Kluski z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej - bezglutenowe 167

kluski, które mogą być podawane jako dodatek do gulaszu czy sosu grzybowego lub na słodko - np. z twarożkiem.  Wykonanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu co wykonanie kopytek czy klusków śląskich.  Kluseczki  świetne na okres przeziębień i gryp - dzięki wspaniałym właściwościom kaszy jaglanej. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 150 ml mąki kukurydzianej 75 ml skrobi(...)kaszy dodać mąki, len, 1/2 łyżeczki soli i dwa jajka. Całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę maki kukurydzianej. Formować kluseczki - można robić jak kopytka lub jak śląskie. Ja zrobiłam jak śląskie tylko bez dziurek. Wrzucać na wrzątek i gotować - od wypłynięcia 1-2 minuty w zależności od wielkości. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem 159

Kluski marchewkowe polecają się na obiad. W energetycznym, słonecznym kolorze z aromatycznym masełkiem pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg. Ciasto jest zwięzłe, przyjemne i łatwe do współpracy, a kluseczki są mięciutkie i dosłownie rozpływaja się(...)mąki orkiszowej pół na pół białej z pełnoziarnistą) i twarogiem. Wyrabiać 5 minut. Na oprószonym mąką blacie podzielić masę na 4 części i uformować z każdej walec jak na kopytka. Nożem odcinać kluski (około 3cm). W każdej zrobić palcem wgłębienie jak w kluskach śląskich   w garnku zagotować posolną wodę, wrzucać kluski do wrzątku, wyławiać łyżką cedzakową, gdy wypłyną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) 475

Przepyszny gulasz z e schabu to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie.  Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże ząbki czosnku(...)łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody.   Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać śmietanę w celu "zabielenia" sosu i otrzymania delikatniejszego smaku. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Śmietanowy sos pieczarkowo-koperkowy 148

Proste danie obiadowe. Gęsty sos pieczarkowo-koperkowy. Proponuję podawać z makaronem lun kopytkami. Z przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe. 200 g pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 5 dużych plastrów wędliny z indyka 200 g śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego estragonu pęczek koperku olej do smażenia Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w cienkie(...)Całość smażyć na małym ogniu jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać drobno posiekany koperek. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub kopytkami

Bullio
Szpinakowe kopytka 127

dzięki temu mam pyszne kopytka. Można je podać same z masełkiem lub jako dodatek do gulaszy, mięs wszelakich. Idealnie smakują podsmażone na maśle. Polecam serdecznie do wypróbowania. Szpinakowe kopytka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KOPYTKA Z PAPRYKĄ 141

Kopytka paprykowe(...)naprawdę wyszły znakomite w smaku.Jak zwykle wykorzystałam resztki  z lodówki, aby się nie popsuły.Papryka już mi troszkę podwiędła ,więc się nie namyślając dodałam ją do ciasta na kopytka ,i wyszły fenomenalne.Polecam!. 1.5 kg.Ugotowanych ziemniaków 20 dag.mąki pszennej 2 jajka 1 duża , surowa papryka czerwona Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa **************************************** Ziemniaki ugotowane zmielić w maszynce wraz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kopytka z fasolką szparagową 116

Nudne kopytka? Nie tym razem! Z dodatkiem fasolki szparagowej i odpowiednich ziół przybierają bardzo orginalny smak :) Ciasto powinno być lekkie, jednak na tyle twarde, aby się nie rozpadły. Poniżej sprawdzony przepis: Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 jajka 2 łyżeczki soli Dodatkowo: łyżka masła łyżka bułki tartej(...)wodzie, aż do wypłynięcia. 8. Przelewam zimną wodą. 9. Między czasie na patelni rozgrzewam masło i wrzucam fasolkę szparagową, 10. Dodaje przyprawy i bułkę tartą, aż się zarumieni. 11. Kopytka łącze z zawartością patelni i podaje z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego. Smaczego :) WARTOŚCI ODŻYWCZE ziemniaków: Obecność potasu, który obniża ciśnienie we krwi oraz magnezu, który jest

FITBUuK
Kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną 210

Jeśli miałabym wybrać, jakim daniom nie umiem się oprzeć, z całą pewnością najpierw wymienię wszelkie kluchy i pierogi. Dzisiaj wariacja na temat kopytek, czyli kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną.  Zachęcam do zrobienia. Nie rozczarujecie się :) Składniki (3 porcje): 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej (polecam

Smak mojego domu
Gnocchi w z karmelizowanymi pieczarkami, cebulą i fetą 135

zawsze mam ochotę stać w kuchni i robić kluski, kopytka czy gnocchi sama. Na ratunek przychodzą gotowe, które wcale nie biją po kubkach smakowych sztucznością i nie mają w sobie tablicy Mendelejewa. Szybki przegląd lodówki, kilka prostych składników, 25 minut i pyszny, gorący i sycący obiad ląduje na stole. To jest dosłowny ‘comfort food’ – mocny smak, minimum wysiłku, maksimum(...)półplasterki. Kruszymy fetę i siekamy drobno natkę pietruszki. Wszystko co już gotowe i wstępnie obrobione odkładamy do osobnych miseczek.   W dużym garnku grzejemy lekko osoloną wodę, wrzucamy gotowe kopytka lub gnocchi i gotujemy je według przepisu na opakowaniu – najczęściej to po prostu „do wypłynięcia”. Ściągamy gotowe kluski z ognia, odcedzamy dokładnie na sicie, odstawiamy.   W dużym szerokim

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania