kopytka - 2368 przepisów (strona:49/158)

KOPYTKA ZIEMNIACZANE 582

mące, ostrym nożem tniemy pod skosem romby. Do 5l garnka wlewamy ok połowę wody, solimy 1 łyżką soli, na wrzącą wodę wrzucamy kopytka. 1/3 porcji naraz, kiedy tylko kopytka wypłyną od razu wyjmujemy z garnka. Dzięki temu ze nie przetrzymamy ich za długo w wodzie nie będą się rozwalać i lepić. Podajemy polanym tłuszczykiem ze zrumienioną cebulką, można

Z Majeczką w kuchni
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 169

dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto(...)dzielimy na kawałki, z których tworzymy wałki (na stolnicy posypanej mąką). Wałki tniemy na małe kawałki około 3 cm. Gnocchi gotujemy w mocno osolonej wodzie około 5 minut (aż kopytka wypłyną do góry). Odcedzamy po wypłynięciu i podajemy z sosem pomidorowym. ***** We boil the potatoes in their skins. Still warm we peel potatoes and we grind them

Projekty ze smakiem
Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach 111

Jest to przepis na gotowe danie. Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka  http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.html Gdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę, ostudzone, dodaliśmy kolejno żółtka , ser parmezan , gałkę muszkatułową i masło oraz wymieszaliśmy wszystko razem( BEZ MĄKI ), Odkładamy troszkę ciasta do blendera lub miksera. Dokładamy bazylię w ilości jakiej chcemy, im więcej(...)mąkę (300 gr.) I jak w przepisie głównym wstawiamy garnek wody z solą, szykujemy miskę z wodą lodowata i gdy woda się gotuje formujemy wałeczki i odcinamy nasze bazyliowe kopytka. Gotujemy w wodzie, odcedzamy i jeżeli jemy zaraz to lądują w sosie pomidorowym , mieszamy, posypujemy serem i zajadamy. A jeżeli są na póżniej to odcedzamy do lodowatej wody,następnie

Pasje Jolki
Fasolowe kluski 148

Przepis na te nietypowe kopytka znalazłyśmy w starym zeszycie  i postanowiłyśmy je wypróbować. Mają specyficzny smak i są bardzo sycące, w sam raz na jednodaniowy obiad. Składniki: 2 szklanki fasoli ćwierć szklanki bulionu 3\4 szklanki mąki pszennej jajo 2 łyżeczki suszonego cząbru sól Wykonanie: Umytą fasolę zalać wodą i odstawić na noc.Następnego dnia(...)ugotować (ale nie rozgotować), osączyć i ostudzić. Przepuścić fasolę przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól, bulion, cząber, dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować wałek, pokroić na skośne kawałki jak na kopytka, wrzucić do osolonej wody i gotować 5 -7 minut od momentu wypłynięcia. Osączyć i polać stopionym masłem. Podawać z surówką z kiszonej kapusty

Anioły w kuchni
Kopytka, ziemniaczane kluseczki 149

jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni.   Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej(...)ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy

Kulinarne przygody Gatity
Żołądki gęsie po siewiersku z kopytkami szpinakowymi 708

pięć części, z każdej z nich uformowałem wałek, a następnie pokroiłem każdy wałek na kopytka. Kiedy żołądki były już miękkie zagotowałem osoloną wodę, do której następnie wrzuciłem kopytka i po ponownym zagotowaniu wody gotowałem jeszcze przez 4 minuty. Żołądki wyjąłem z tłuszczu i pokroiłem w półcentymetrowe plasterki, które ułożyłem na talerzach. Dodałem kopytka. Mięso i kopytka

Wyprawy kulinarne
Leniwe pierogi 242

ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda nam się zbyt wilgotne dodajemy mąkę pszenną. Gdy wykorzystamy całą serowo-ziemniaczaną masę gotujemy nasze gotowe kopytka w osolonej wodzie najlepiej z łyżką oleju(...)wtedy mamy pewność, że nic nam się nie sklei. Gotujemy kopytka w dużym  garnku bądź partiami po około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z czym lubimy- ja doprawiłam je tylko świeżo zmielonym pieprzem i solą gruboziarnistą. Smacznego

Mango Papaja
Kopytka z serem 222

Wspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się bardzo szybko i są zawsze smaczne i szybko znikają. Składniki: 800 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól szczypta Przygotowanie: Ziemniaki obrać(...)będzie się kleić dosypać mąki. Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka i gotować od wypłynięcia1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle

Ala piecze i gotuje
Lepsze niż makaron. Przepis na włoskie kluseczki ziemniaczane gnocchi. PRZEPIS 47

Włoskie kopytka w charakterystycznym kształcie, dzięki któremu genialnie pokrywają się sosem. Gnocchi z tego przepisu wychodzą mięciutkie, a jednocześnie sprężyste. Do ich przygotowania wystarczą ziemniaki i mąka. Lubimy je co najmniej tak samo jak domowy makaron, a może nawet bardziej. Przepis na włoskie kluseczki gnocchi Składniki: Ziemniaki, mąka pszenna. Jak zrobić gnocchi? Ziemniaki ugotuj w mundurkach – najlepiej wybrać

Kulinarna Polska
Buraczkowe leniwe a’la kozie kopytka. 73

drobnych oczkach lub zmiksuj w melakserze lub blenderem. Dodaj twaróg, wymieszaj dokładnie. Dodaj mąkę, jajko, sól. Zagnięć ciasto. Podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek. Ostrym nożem odkrój „kopytka”.  Gotuj we wrzącej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch – są gotowe. Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj z dodatkami

Kucharzyca
Kaczka z jabłkami i kopytkami 51

powiecie dzisiaj na pyszny obiad z kaczką w roli głównej? Udka z kaczki z warzywami, jabłkiem i kopytkami. Tak, wiem że ten obiad jest typowo jesienny, ale myśle że akurat kaczka z warzywami jest dobra o każdej porze roku i na każdą pogodę. A ten obiad jest wyśmienity i sprawdzi się od święta jak i na uroczystą okazje. Zapraszam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gnocchi ze szpinakiem, orzechami i tartym serem 63

Gnocchi ze szpinakiem, orzechami i tartym serem to włoskie danie, bardzo przypomina smakiem polskie kopytka. Często podawane jest z sosem. Tym razem będzie to wersja ze szpinakiem i orzechami. Przepis na Pizzę Parma na tortilli Składniki: 0,5 kg ziemniaków 170 g mąki pszennej 1 średniej wielkości jajko masło klarowane lub oliwa z oliwek 250 g szpinaku baby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski Śląskie z Mięsem 101

window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych polskich dań. Nasza kuchnia jest bardzo bogata i ciężko zdecydować się jakie danie jest najlepsze. Kluski śląskie , inaczej też pyzy czy kopytka to jedna z wielu propozycji na smaczny i sycący obiad z dodatkiem ziemniaków. Kluski śląskie z mięsem to danie, które na pewno posmakuje każdemu, bez wyjątku. Domowe pyzy

Przepiski.pl