kopytka - 2368 przepisów (strona:50/158)

Kluski Śląskie z Mięsem 90

window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych polskich dań. Nasza kuchnia jest bardzo bogata i ciężko zdecydować się jakie danie jest najlepsze. Kluski śląskie , inaczej też pyzy czy kopytka to jedna z wielu propozycji na smaczny i sycący obiad z dodatkiem ziemniaków. Kluski śląskie z mięsem to danie, które na pewno posmakuje każdemu, bez wyjątku. Domowe pyzy

Przepiski.pl
Leniwe mocno ananasowe 83

limonki 1/4 szklanki soku z ananasa Ze składników na kluski zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 4 części. Z każdej uformuj wałeczek i pod kątek odcinaj ostrym nożem „kopytka”. Gotuj w dużej ilości lekko osolonej wody. Na patelni zagrzej masło. Ananasa pokrój w kostkę. Podsmaż. Dopraw małą ilością soli. W misce, najlepiej metalowej, roztrzepujemy jajko, żółtka

Kucharzyca
Paluszki ziemniaczane z sosem ziołowo pomidorowym 76

paluszki inspirowane włoskimi gnocchi, polane obłędnym sosem ziołowo- pomidorowym (każdy kto lubi pizzę – gwarantuję – będzie sosem zachwycony!). Danie z ziemniaków – nie marnujemy jedzenia! Paluszki zwane tudzież kopytkami zna każdy Polak z dziada – pradziada. Z tym daniem jest tak, jak z pierogami – uwielbiamy i nigdy nam się nie nudzą. Zazwyczaj, serwujemy paluszki polane roztopionym masełkiem lub posypane

W Kawiarence
Pierogi leniwe z zakwasem 85

wyrabiamy dokładnie, najlepiej przy użyciu miksera. Ubijamy w zwarte, elastyczne ciasto i chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek, z którego ostrym nożem odkrawamy „kopytka”. Gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch – są gotowe. Wyciągamy łyżką cedzakową i od razu podajemy z wybranymi dodatkami. Jeśli chcecie przygotować danie

Kucharzyca
zielone kopytka ze szpinakiem 68

[Głosów:  3    Average:  5 /5] składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie 100 g szpinaku świeżego 1 jajko 1 -2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Kopytka truskawkowe 60

użyciu blendera. Twaróg zagniatamy z jajkiem. Dodajemy truskawki, mieszamy. Następnie dodajemy mąki i sól, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczek średnicy ok. 1,5 cm i odkrawamy z niego kopytka. Re gotujemy w dużej ilości wody. Gdy wypłyną na wierzch – są gotowe

Kucharzyca
Gnocchi w kurkowym sosie / Gnocchi with chanterelle sauce 51

Gnocchi, w telegraficznym skrócie to takie małe kopytka, które w połączeniu z sosem dają pyszne, nieskomplikowane danie. Nie zrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień

Martyna Cooks
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 145

Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka

Kulinarny S.O.S.
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 145

Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka

Kulinarne S.O.S.
Leniwe kopyta jagodowe 101

Jagody miksujemy przy użyciu blendera. Twaróg zagniatamy z jajkiem. Dodajemy jagody, mieszamy. Następnie dodajemy mąki i sól, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczek, a następnie ostrym nożem odkrawamy „kopytka”. Gotujemy w dużej ilości delikatnie osolonej wody. Podajemy z masłem i miodem

Kucharzyca
Gnocchi, kluseczki marchewkowe 75

Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy mąkę. Jeśli zbyt gęste – można dodać wodę lub jogurt. Blat oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałek, a następnie ostrym nożem odcinamy „kopytka”, które następnie, można toczyć na deseczce do gnocchi – jeśli mamy. Gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch – są gotowe. Można podawać

Kucharzyca
Leniwe pierogi z miodem 76

dosyp niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Na oprószonym mąką blacie partie ciasta rolujemy w wałeczki o grubości ok. 2 cm. Ostrym nożem kroimy „kopytka”. Kluski gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy. Gdy wypłyną na wierzch – są gotowe, można je wybrać łyżką cedzakową. Podajemy z masłem

Kucharzyca
Kopytka 160

Nigdy do kopytek nie dodawałam kaszy manny i pierwszy raz ciasto przygotowywałam w thermomiksie.Super sprawa  takie urządzenie, nie trzeba gotowanych ziemniaków przeciskać przez praskę , wystarczy kilka sekund i ciasto jest gotowe.Po wyjęciu ciasta na blat dosypałam ciut mąki, ilość mąki w sumie zależy od rodzaju ziemniaków. 500 g ziemniaków ugotowanych 1 jajko 2 łyżki kaszy manny

Moje domowe kucharzenie
Smażone kopytka z boczkiem i kapustą 152

gram Klusek 250 gram wędzonego boczku ✅ Pół dużej główki  kapusty ✅ 2 łyżki posiekanego koperku Boczek kroimy średniej wielkości kostkę,przekładamy na patelnię i smażymy. Do zrumienionego boczku dodajemy kopytka i dalej smażymy aż kluski się lekko przypieką. Kapustę kroimy w gruba kostkę ok.2 cm.,dodajemy do podsmażonych klusek .Smażymy do momentu aż kapusta będzie miękka. ✔ Przed podaniem

Andzia Pichci