Langosze z dipem i "Błękit" 223gotowanych i tłuczonych ziemniaków, które zostają po obiedzie, w Polsce następnego dnia przygotowuje się kopytka lub kluski śląskie . A na Węgrzech langosze - placki z kategorii "bieda danie". Trzeba poświęcić im trochę więcej czasu niż kopytkom, ale ciasto jest łatwiejsze do wyrobienia. Lángos to węgierski smażony na patelni placek drożdżowy z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki. Podaje się
Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorowa zupa z fasolką szparagową 128fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku biała część pora 1 duża marchew 2 liście laurowe 2 ziarna ziela nagielskiego 300 ml passaty pomidorowej 800 ml bulionu warzywnego 250 g kopytek sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, por w piórka. Fasolę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Marchew ścieramy na tarce do jarzyn. Boczek smażymy(...)dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy przez kwadrans, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy passatę, bulion i gotujemy pod przykryciem 20 min. Następnie dodajemy przekrojone na pół kopytka i gotujemy do ich miękkości. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
Leczo zapiekane z kopytkami 138mały kalafior 1 zielona papryka 1 żółta papryka 250 g pieczarek 500 g cukinii 2 pętka kiełbasy śląskiej 500 g pomidorów malinowych 300 g mrożonego groszku 500 g kopytek 350 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy(...)kroimy na plasterki. Cukinie kroimy na plasterki, lub dużą kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy groszek, kopytka, passatę i bulion. Całość zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C . Co jakiś czas mieszamy. Na koniec do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 205ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystko porządnie zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy. Miałam puszkę krojonych pomidorów, dodatkowo 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Na patelni
Pieprzyć z Fantazją
Kopytka z jabłkiem 204Kopytka bardzo lubimy i dosyć często je robię. Staram się je jakoś urozmaicać i podawać na różne sposoby. Polecam kopytka z sosem lub z bułką tartą .Te są z dodatkiem zmiksowanego jabłka polane zrumienionym masełkiem i oprószone cukrem cynamonowym. Mówię wam, palce lizać. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 350 g twaróg półtłusty łowicki 100 g mąki krupczatki
Ala piecze i gotuje
Bazyliowe kopytka z płaskurką 243takie zrobić. Szybko się je zagniata, nie należy dodawać więcej mąki niż w przepisie bo będą twarde. Zapraszam na pyszne kopytka, podałam je z gulaszem z indyka. Bazyliowe kopytka z płaskurką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Roladki schabowe w sosie musztardowym 213Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia. Jest ktoś kto nie lubi roladek? Składniki: 8 plastrów schabu 8 plasterków wędzonego boczku 2 kiszone ogórki(...)Dusić do miękkości około 40 minut w kubku wymieszać musztardę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z duszenia mięsa i połączyć z zawartością rondla podałam z kopytkami i buraczkami ćwikłowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole 241Ciasto\r","Ze sk\u0142adnik\u00f3w zagniatamy ciasto.\r","Ciasto dzielimy na 3 cz\u0119\u015bci i wa\u0142kujemy je d\u0142o\u0144mi w d\u0142ugie pasy, jak na kopytka.\r","Ka\u017cdy pas dzielimy na r\u00f3wne kawa\u0142ki - to b\u0119d\u0105 nasze p\u0105czki.\r","Ka\u017cdy kawa\u0142ek ciasto rozgniatamy d\u0142oni\u0105, nak\u0142adamy(...)całość zgęstnieje ale nie będzie grudek. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto Ze składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je dłońmi w długie pasy, jak na kopytka. Każdy pas dzielimy na równe kawałki - to będą nasze pączki. Każdy kawałek ciasto rozgniatamy dłonią, nakładamy łyżeczkę kremu i sklejamy boki. Kulamy w kuleczkę. Kulki smażymy na gorącym tłuszczu
Mieszam w Garnku
Prosty gulasz wieprzowy 303które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy(...)liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4 Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Artykuł Prosty gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazylii
Kluski, kopytka-praktyczne porady 195Kluski to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań głównych. Kluski mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta(...)tarce. Wycisność sok. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, jajkami i mąką. Zagnieść gładkie ciasto, formować kule wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie przez 12 minut. Podstawowe ciasto na kopytka: Składniki: 1 kg kartofli 300 g mąki 2 jajka Kartofle obrać, ugotować, zmielić. Wystudzić. Dodać jajka i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, z których wycinać małe kluseczki
Ciasta z tradycjami
Kopytka z brukselką i dynią 336Składniki: kopytka razowe(...)ziemniaków ok. 1,5 szklanki mąki razowej żytniej 1 jajka sól, pieprz sos: 1/2 kg brukselki 1/2 kg dyni 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula … Czytaj dalej Kopytka z brukselką i dynią
czarrna od kuchni
Kurczak w sosie pomidorowym 213Prosty pomysł na kurczaka w sosie pomidorowym. Najlepiej smakuje z kopytkami (przepis na domowe kopytka znajdziecie tutaj) 🙂 Mięso z kurczaka oczyścić i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Posypać solą
Bullio
Kopytka 200mąkę i zagnieść ciasto do połączenia składników. Z ciasta zrobić wałeczek i kroić kopytka. W garnki zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Na gotującą się wodę wrzucać kopytka. Kiedy wypłyną chwilkę pogotować i wyjąć na durszlaku aby całą woda odpłynęła. Podawać takie lub podsmażone z bułką tartą na patelni
Olga Piecze i Gotuje
Kolorowe kopytka 227Szybki obiad z dedykacją dla dzieci. Klasyczne, wszystkim znane kopytka w odświeżonej, wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 nieduży burak 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)Odstawiamy na ok. 15 minut, aby gluten zaczął pracować. Żółte i czerwone ciasto wałkujemy na placki i zwijamy jak roladę. Dociskamy, formujemy walec i kroimy na kluseczki ostrym nożem. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku mieszając od czasu do czasu, aż do ich wypłynięcia. Dobrze smakują polane masłem, ze śmietaną, sosem lub jako dodatek do dania głównego. U nas polane
Kuchnia od dwojga
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 204Pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, taką propozycję obiadową mam dziś dla Was :-) Przepis znalazłam an blogu kwestia smaku. Jak dodatek kopytka z ziołami posypane startym parmezanem :-) Myślę, że na pewno Wam posmakuje :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (moja ok. 600 g) 1,5 łyżki oleju 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1,5 szklanki gorącej(...)mąkę ziemniaczaną. Jak by sos był za rzadki to dodajemy jeszcze mąkę. Mieszamy, jak mamy potrzebę to możemy doprawić solą lub pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami; ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami itd. Po podaniu posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem :-) Smacznego
kruche babeczki