słoików, zimą nie tracimy pienię dzy na drogie warzywa. A papryka jest zimą bardzo droga. Gęste sosy paprykowe z mięsem mielonym są idealnym dodatkiem do makaronów, czy wszelakich klusek, kopytek. Sos paprykowy smakuje też z chlebem. Tym razem(...)pyszny sos paprykowy z mięsem został przygotowany do klusek serowo-ziemniaczanych . Polecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 200 g pasty paprykowej, 200 ml soku pomidorowego, 50 ml domowego sweet
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszny gulasz z karkówki to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie. Gulasz z Karkówki - Składniki: ok. 500 g karkówki 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku(...)był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaPrzepis podstawowy. Znane i lubiane kopytka Wspaniały dodatek do mięs czy sosów. 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać wodę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę(...)się klei, dodać więcej mąki). Ilość mąki podana jest orientacyjnie (dużo zależy od ziemniaków). Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i formować z niego wałeczki. Wałeczki kroić nożem w kopytka. Gotować partiami w osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową
BullioKopytka to chyba najbardziej popularne danie, przygotowywane z ziemniaków, pozostałych nam z dnia poprzedniego. Same ziemniaczane kopytka są nudne, dlatego trochę je zmodyfikowałem. Sezon na dynie uważa się za otwarty, kiedy jej cena za kilogram oscyluje w okolicy 2 zł. Wtedy właśnie wkraczam ja :) Dynia to bardzo ciekawe warzywo, bo można je użyć w daniach wytrawnych oraz słodkich
Kryzysowa Książka Kucharskamożna zrobić z pozostałych ziemniaków z obiadu? Można usmażyć kotlety ziemniaczane, ugotować kopytka i zapewne wiele innych ciekawych potraw. Ja połączyłam dwa w jednym czyli ciasto jak na kopytka tyle, że nie były one gotowane tylko smażone. I jeszcze jeden ważny element a mianowicie to, że nadziałam je farszem pieczarkowym. Składniki: ok. 1 kg ugotowanych
Amatorka kuchennaSchab w sosie śliwkowym to specjalność mojej mamy i pewniak na naszym rodzinnym stole. Każdy go lubi! Mama podaje go z kopytkami, kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną, do tego kiszony ogórek (wiadomo - mojej mamy najlepszy!) i obiad gotowy. Wiecie dlaczego jeszcze tak lubimy to danie? Bo jest idealne na wszelkiego rodzaju święta. Można je zrobić dzień(...)szklanki wody wymieszać bardzo dokładnie z płaską łyżką mąki. Dodać płyn do sosu cały czas mieszając. Gotować wszystko razem jeszcze przez 3-4 minuty. Podawać z pęczakiem, kaszą gryczaną, kopytkami lub kluskami śląskimi
Kulinarne Inspiracjesól Przygotowanie: ziemniaki ugotuj, przestudź, zmiel; włóż je do miski, dodaj mąkę, jajka, koperek i sól, zagnieć ciasto; ciasto zawijaj w wałeczki grubości kciuka, krój na skośne kopytka; gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimasło szałwiowe : masło listki szałwii lekarskiej sól wykonanie: Masło przekładamy na patelnię, dodajemy porwane listki lub całe, dodajemy odrobinę soli i podgrzewamy, aż listki będą chrupiące. Gotowym polewamy ugotowane kopytka vel gnocchi
Domowy Smak Jedzeniaskładu takiego jak na pierogi z serem, a leniwe bo robione na szybciocha. I stąd cała ta zabawna nazwa. Jeśli dodamy ziemniaków, wtedy to już raczej będą kopytka. 200 g twarogu półtłustego jajko łyżka cukru brzozowego łyżeczka soku z cytryny łyżeczka skórki z cytryny 3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki manny woda i sól do gotowania(...)albo cukru waniliowego jak tam kto lubi. Ilość skrobi jest zależna od konsystencji twarogu. Jeśli jest wodnisty trzeba tej mąki więcej, jeśli mocno odciśnięty mniej. Dalej postępujemy jak przy kopytkach czyli formujemy wałek i tniemy po skosie. Jak mam wenę robię jeszcze kratkę widelcem, a jak ktoś ma totalnego lenia może zrobić leniwe mega leniwe czyli kłaść ciasto łyżką
Dieta moja pasjasmaczna. Przygotowana z domowych przetworów. Ma jeszcze inną zaletę, moja surówka obiadowa jest tania. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje do mięsa, ryb i do wszystkich klusek. Do kopytek lubię tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty lub zasmażaną kapustę. Polecam też inne przepisy na surówki: Surówka z kiszonej kapusty bez cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora(...)surówka obiadowa z kiszonej kapusty jest bez udziwnień i „modnych” dodatków, składa się ze składników które przeważnie każdy ma w domu. Tym razem surówka została przygotowana do domowych, najlepszych kopytek z boczkiem. The post Surówka obiadowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły na nas takie wrażenie, że zapomnieliśmy zrobić zdjęcia. Poprawiliśmy się, gdy Gospodyni spieszyła do stołu z daniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso(...)naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały sos śliwkowy z podsmażanymi na maśle kopytkami sprawiał, że danie to można określić jednym słowem: poezja. Czerwona kapusta z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Objedzeni do granic możliwości, bo porcje są solidne
Szybko Tanio SmacznieJaką mąkę wybrać do kopytek? Jaka najlepiej sprawdzi się w domowej piekarni czy cukierni? Na te i inne pytania na temat mąki odpowiedzi (mam nadzieję) znajdziecie poniżej. Mam także nadzieję, że ten wpis choć trochę, ale jednak zawsze pomoże Wam przed wyborem mąki na określony przez Was produkt finalny;D Typ mąki... Jest podstawowym kryterium określającym jakość mąki(...)biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych; typ 500, mąka krupczatka idealna do domowych makaronów i ciast; typ 500, mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania
Zasmakuj KuchniNajlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi(...)musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym . Oraz kopytka w sosie grzybowym . Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny! Składniki ½ kg świeżych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P Składniki Kopytka: 900 g ziemniaków 300 g mąki pszennej Sos mięsny: 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mięsa mielonego wp-woł 150 g pieczarek 600 ml bulionu wołowego 1 pełna łyżka mąki natka pietruszki Przygotowanie(...)zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubioną surówką. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchen