kopytka - 2368 przepisów (strona:46/158)

Kopytka jaglane 102

mąkę jaglaną, ziemniaczaną szczyptę soli i zagniatamy ciasto, gdyby była potrzeba można dodać ciut wody.  Następnie z kawałków ciasta wałkujemy rulon i kroimy kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie.  Podajemy z sosem u mnie pieczarkowo-jarmużowy

Łycha smaków
Chałka żyrafa. 148

włożyć)Ciasto kakaowe rolujemy na wałeczek ( jak na kopytka) o takiej samej długości co biały. Ciemne ciasto kładziemy na białym i zawijamy. Rolując tak jak na kopytka. Wszystkie "wałeczki" kroimy na pół i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (wymiary formy to 12/32 cm) Na dno układamy trzy wałeczki, następna warstwa to 4 i na górze

Radość kipiąca uśmiechem.
Kopytka dyniowo-ziemniaczane 98

Kopytka dyniowe są bardzo smaczne, mają ładny kolor, możemy je podawać z różnymi sosami jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 500 gram puree z pieczonej dyni 400 gram mąki pszennej 3 jajka sól olej mąka do podsypania stolnicy Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy(...)mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w wałeczki podsypując lekko mąką, ostrym nożem kroimy małe kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia

Bajeczna Kuchnia
Gnocchi twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. 129

wakacje robiłam gnocchi - włoskie kluski na bazie ziemniaków. Bardzo podobne do naszych kopytek. Tamte kluski zrobiłam w sosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie do nich pasował. Zainspirowałam się(...)około 3 minuty. Blat posypać mąką, przełożyć ciasto i jeszcze zagnieść, tak aby ciasto odstawało od rąk (dodać jak najmniej mąki, bo kluski będą twarde, konsystencja klusek, jak na kopytka). Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich wałki szerokości około 1,5 cm i spłaszczać je. Wałki pokroić na kawałki o długości około 2 cm, ułożyć na posypanym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami 131

pisałem już o gnocchi . Ale kto powiedział, że nie można powrócić do tego, co się lubi i napisać ponownie o tym? Tym bardziej, że to mój blog :) Te leciutkie kopytka można przecież robić na różne sposoby, co raz to modyfikując ich skład. Tak też dzisiaj uczyniłem. Chciałem aby gnocchi były intensywne w smaku, wyraziste - tak doprawione aby można(...)gałka muszkatołowa . Oprócz soli, jajek i przeciśniętych 2-krotnie przez praskę upieczonych ziemniaków dodałem tyle mąki aby powstała masa miała lekką konsystencję ale nie rozpadała się podczas gotowania. Moje kopytka gotowałem maksymalnie 30 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Generalnie - im więcej mąki tym dłuższe gotowanie i twardsze gnocchi. Same ziemniaki piekłem w piekarniku w temp. 200 stopni przez

Right Behind The Kitchen
Kluski dyniowe z palonym masłem 131

Kluski dyniowe to kopytka, które cieszą jesiennym kolorem i wspaniałym smakiem dyni oraz korzennych przypraw. Można podawać je ugotowane lub podsmażone na patelni – mi zdecydowanie bardziej odpowiadają w tej drugiej wersji. Podsmażone mają ciekawą strukturę – miękki środek i chrupiący wierzch. Są wyjątkowo aromatyczne. Do klusek podałam palone masło zwane też potocznie „brązowym masełkiem”. Możemy(...)powstaną kluski. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Delikatnie mieszamy i wyławiamy po 1-2 minutach od wypłynięcia. W ten sam sposób przygotujemy resztę kopytek. Palone masło: Na małej patelni rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści, zmniejszamy ogień i zdejmujemy łyżką większość piany, która wytworzy się na wierzchu (w ten sposób sklarujemy masło). Dorzucamy kilka listów świeżej szałwii/bazylii i gotujemy

Poezja smaku
Gnocchi buraczkowe 236

Włoskie różowe kopytka, jedne z moich ulubionych klusków. :) Proste i szybkie w przygotowaniu, są ciekawą alternatywą dla klasycznych obiadowych dodatków. Można oczywiście także podawać je solo, czego jestem gorącą zwolenniczką. Dziś w mojej wersji polane są sosem z oliwy z oliwek i przypraw. Wykraja się je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski(...)być gładkie i nie kleić się. Z gotowego ciasta tworzymy kluseczki metodą taką, jaką nam jest najwygodniej. Można odrywać kawałki ciasta i spłaszczać widelcem lub rolować i odcinać  kopytka. Powstałe grudki wrzucamy na wrzątek z odrobiną soli i czekamy aż wypłyną. Oliwę z oliwek mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soku z cytryny i większą szczyptą soli. Powstałym

Kuchenna Kontrrewolucya
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 271

mało skomplikowane i wcale nie przesadnie czasochłonne. Dlatego nada się dobrze zarówno na codzienny posiłek jak i poczęstunek dla gości przy nieco mniej zobowiązujących okazjach. Najlepiej podawać ją z kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 2015-10-11 02:54:10 Oryginalna w smaku i atrakcyjna z wyglądu, acz nadal „swojska” karkówka duszona w piwie(...)odparować, a sos stać się gęsty. Gdyby w trakcie duszenia na powierzchni pojawił się nadmiar tłuszczu, należy go usunąć. Podajemy na gorąco z warzywami, sosem i wybranym dodatkiem (np. kopytka , gotowane ziemniaki). Uwagi Plastry mięsa nie mogą być zbyt cienkie, ale też nie nadmiernie grube – optymalnie ok. 1,5 do 2 cm. Jeśli mają więcej, należy je lekko zbić

Kulinarna Pokusa
Cukiniowe kopytka 110

Sezon cukiniowy w pełni i na stole króluje cukinia. Dzisiaj polecam cukiniowe kopytka. Łatwe w przygotowaniu, delikatne i  smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem. Składniki: 400 gram ugotowanych ziemniaków 350 gram cukinii ok. 2 ½ szklanki mąki 2 jajka Sól Olej Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce ( duże oczka ), dodajemy płaską łyżeczkę soli, mieszamy i całość przekładamy(...)durszlak, pozostawiamy do obcieknięcia ( ok. 30 minut ) Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 jajka, obciekniętą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz mąkę. Całość wyrabiamy, formujemy rulonik i kroimy. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju przez   5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy  z sosem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pietruszkowe kopytka 87

ukrywać - kopytka smakują pewnie każdemu. Zwłaszcza podane z odpowiednim sosem, jako dodatek do mięsa lub gulaszu.  Dzisiaj dla urozmaicenia prezentuję kopytka z natką pietruszki. Są smaczne i ładnie wyglądają. Składniki: 400 gram ziemniaków po ugotowaniu 2 jajka ok. 300 gram mąki pęczek natki pietruszki sól olej Wykonanie: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto

Smaki Ewy
Recenzja książki „Tanie gotowanie” 144

przepis na placek ziemniaczano – selerowy z wątróbką. Niebawem postaram się wypróbować przepis. Tutaj widzimy przepis na bezglutenowe kopytka z dynią. Bardzo lubię kopytka, ale z dynią jeszcze nie miałam okazji spróbować. Tutaj widzimy przepis na cebularz na ziemniaczanym spodzie – brzmi ciekawie Koszt potrawy bardzo niewielki, a porcja

Marta Gotuje
Kopytka z bobu 113

Wczoraj były kopytka na słodko... dzisiaj będą wytrawne i to w dość nieoczywistej wersji z bobem w roli głównej.   Absolutnie uwielbiam wszelkiej maści kluchy, kluski i kluseczki! Żeby się nie nudziło urozmaicam je na różne sposoby. Zamiast tradycyjnych ziemniaków użyłam gotowanego bobu co świetnie zmieniło smak a także nadało ładnego zielonego koloru.   Zapraszam na degustację(...)uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności podsypujemy nieco mąką (wszystko zależy od wielkości jajek). Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos jak tradycyjne kopytka.   W dużym garnku zagotowujemy wódę z sola i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie. Okrasa: Kiełbasy kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na suchej patelni

Pyry na Gaz
Kopytka z jagodami 141

Idealny obiad na lato – jagody, mięciutkie kluseczki i kremowa śmietanką. Taki obiad polubią nie tylko dzieci!     Składniki Kopytka(...)obranych surowych ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczana 2 szklanki mąki pszennej sól jajko Frużelina: szklanka jagód szklanka wody cukier do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego śmietanka kremówka Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki ugotować i zmielić. W dużym garnku podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, jedna wyciągamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko oraz

Pyry na Gaz
Kopytka 110

ciasto dłużej stoi, tym staje się rzadsze i kopytka się lepią. Wrzucałem do jak największej ilości wrzącej osolonej wody. Kiedy woda ponownie się zagotowała , zmniejszyłem ogień. Wyjąłem kopytka łyżką cedzakową 3 minuty po tym , jak wypłynęły na powierzchnię. Podałem podsmażone na maśle

R'n'G Kitchen
Jagodzianki, jak z cukierni 411

trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu. 6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże paski alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania